Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het dillemma der worstenjurering

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 3560 woorden
  • 27 november 2002
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Inleiding
Onze po wiskunde van periode 2 ligt hier voor u. het was een leuke klus waaraan we mochten werken, we hebben wat problemen gehad met de opzet maar die zijn allemaal verholpen zoals u kunt lezen in de volgende pagina's

2. Probleemstelling:

Er is een competitie op touw gezet voor slagers. De slagers kunnen in 5 verschillende categorieën elk max. 3 inzendingen doen. Het maximale aantal deelnemers is 500. Het probleem ligt hem bij de jurering. De jury had geen goed jureringsysteem. En te weinig juryleden. Daardoor kwamen ze in de problemen. Gelukkig hebben ze een oplossing bedacht: elke deelnemer moet zich beschikbar stellen om 1 dag in het jaar te jureren. Aan ons de taak om het op een soepele en eerlijke manier te laten lopen.

3. Plan maken

Als inleidende opdracht hebben we 3 heel verschillende jurering of telling systemen onder de loep genomen. Bij de 3 verschillende systemen hebben we de hoofdopdracht gelegd en gekeken welk systeem er het beste bij paste. Deze hebben we aangepast tot we op een goed systeem kwamen.

Dat was het competitiesysteem van voetbal. Bij de voetbal werken ze in poules. Het gebruiken van poules maakt de beoordeling overzichtelijker.

4. Inleidende opdracht
4.1. Competitie systeem voetbal:

Beschrijving systeem
Je hebt bijv. 4 poules. Elke poule heeft 4 teams. In elke poule strijden alle teams tegen elkaar. De nr. 1 uit poule 1 speelt tegen de nr. 2 uit poule 2. en de 2e uit poule 1 tegen de 1e uit poule 2. de nr. 3 uit poule 1 strijd tegen de nr. 4 uit poule 2 en de nr. 4 uit poule 1 strijd tegen de nr. 3 uit poule 2. zo ook bij poule 3 en 4. de winnaars tussen de nrs. 1en 2 gaan door naar de finale.

Voordelen van het systeem
- Het is een eerlijk systeem, het ligt aan jezelf hoe hoog je komt.
- Makkelijk bij te houden, de standen zijn makkelijk bij te houden

Nadelen van het systeem
- je moet veel bijhouden, alle standen en scores.

Waarom wordt het systeem in deze situatie gebruikt?
Bij de competitie is overzicht nodig omdat je veel gegevens hebt die je bij moet houden, in zo'n systeem kan dat goed gebeurd worden.

4.2. Stemmingen bij big Brother:
Beschrijving systeem:
Big Brother is een real life serie waarin 8 mensen in een huis zitten en dag en nacht bekeken worden. Doel van de serie is om er 1 winnaar uit te halen. Deze winnaar wordt bepaald door het publiek, de kijkers op de televisie. Zij kunnen stemmen dmv. Telefoon en internet) op 1 van de bewoners van het huis die zij het leukste vinden. Dit gebeurt elke uitzending (elke dag). 1 keer in de zoveel tijd word er een persoon het huis uit gestuurd, dat is de persoon met de minste stemmen.

Voordelen:

- Je bent zelf bij de stemming betrokken, als jij het niet eens bent met de peilingen kun je er zelf wat aan veranderen.
- Het is handig, je hoeft alleen maar stemmen te tellen en dat was het.

Nadelen:
- Het is een systeem zonder echte regels, zoals bij tennis.

Waarom wordt dit systeem in deze situatie gebruikt?
Big Brother is een ontzettend commercieel programma en deze interactiviteit trekt alleen maar meer kijkers en daar zijn de op uit bij de productiemaatschappij.

4.3. Telling bij tennis

Beschrijving systeem:
De telling in de game (onderdeel van het spel) is als volgt: 0 (love) – 15 – 30 – 40 – game. Een spel wordt gewonnen door degene wiens tegenstander voor de vierde maal een fout maakt, mits hij zelf ten hoogste twee fouten heeft gemaakt. Hebben beide spelers evenveel en ten minste drie fouten gemaakt, dan wordt doorgespeeld tot een verschil van twee is bereikt. Na de stand 40–40 gelijk (deuce) kan een langdurige strijd plaatsvinden voor een game is beslist; een voorsprong van één punt na deuce wordt door de scheidsrechter (umpire) aangekondigd met ‘voordeel’ (advantage), gevolgd door de naam van de betrokken speler. Elke game is een onderdeel van een set. Een set is beslist zodra een speler zes games heeft gewonnen, tenzij de stand 5–5 wordt bereikt. In het laatste geval wordt doorgespeeld tot een van de spelers zeven games heeft gewonnen. Na een eventuele 6–6 stand gebeurt dit door een tiebreak, een beslissende game waarin de spelers om beurten serveren. Voordat deze regeling in zwang kwam, werd doorgespeeld tot een van de spelers een voorsprong van twee games had veroverd. De gehele wedstrijd gaat om een bepaald aantal gewonnen sets.

Voordelen:

- Het is een eerlijk systeem,
- Het is duidelijk wanneer er iets fout gaat, je kunt het meteen zien. (als je het telsysteem kent)

Nadelen:
- het is een ingewikkeld systeem voor beginners, je moet met veel dingen rekening houden,
- in 1 set zitten meerdere games,
- je hebt veel dingen waarbij je door moet spelen, bijv. door gelijk spel of een bepaalde stand waarbij je door móet spelen.

Waarom wordt het systeem in deze situatie gebruikt?
Deze telling hoort bij tennis, het is nooit anders geweest. Sinds het bestaat word het gebruikt, het past goed bij de sport.


5. Hoofdopdracht:
5.1. Categorie leverworst

Deze categorie heeft max. driehonderd inzendingen en honderd deelnemers. Deze honderd deelnemers delen we op in poules van tien. Die tien deelnemers moeten elk vier keer drie leverworsten keuren. Per leverworst word het gemiddelde van vier rapporten genomen. De leverworst met de hoogste becijfering gaat door naar de beste tien leverworsten van de categorie. Deze tien worden gekeurd door de tien vakjuryleden. Elke worst word drie keer gekeurd door telkens een ander vakjurylid, van de drie becijferingen word het gemiddelde genomen en de drie hoogst becijferde leverworsten worden beloond met de eerste prijs (goud), de tweede prijs(zilver) en de derde prijs (brons). En daarbij krijgen ze hun oorkonde om op te hangen in de winkel.
Bij de jurering word gelet op de smaak van de worst, het uiterlijk en de snijdbaarheid.


5.2. Categorie rookworsten

Ook deze categorie heeft max. driehonderd inzendingen en honderd deelnemers.
Deze honderd deelnemers delen we op in poules van tien. Die tien deelnemers moeten elk vier keer drie rookworsten keuren. Per rookworst word het gemiddelde van vier rapporten genomen. De rookworst met de hoogste becijfering gaat door naar de beste tien rookworsten. Deze tien worden gekeurd door de tien vakjuryleden. Elke worst word drie keer gekeurd door telkens een ander vakjurylid, van de drie becijferingen word het gemiddelde genomen en de drie hoogst becijferde rookworsten worden beloond met de eerste prijs (goud), de tweede prijs(zilver) en de derde prijs (brons). En daarbij krijgen ze hun oorkonde om op te hangen in de winkel.
Bij de jurering word gelet op de smaak van de worst, het uiterlijk en de geur.

5.3. Categorie patés

Ook deze categorie heeft max. driehonderd inzendingen en honderd deelnemers.
Deze honderd deelnemers delen we op in poules van tien. Die tien deelnemers moeten elk vier keer drie patés keuren. Per paté word het gemiddelde van vier rapporten genomen. De patés met de hoogste becijfering gaat door naar de beste tien patés. Deze tien worden gekeurd door de tien vakjuryleden. Elke paté word drie keer gekeurd door telkens een ander vakjurylid, van de drie becijferingen word het gemiddelde genomen en de drie hoogst becijferde patés worden beloond met de eerste prijs (goud), de tweede prijs(zilver) en de derde prijs (brons). En daarbij krijgen ze hun oorkonde om op te hangen in de winkel.
Bij de jurering word gelet op de smaak van de patés, het uiterlijk en de smeerbaarheid.

5.4. Categorie salades

Ook deze categorie heeft max. driehonderd inzendingen en honderd deelnemers.
Deze honderd deelnemers delen we op in poules van tien. Die tien deelnemers moeten elk vier keer drie salades keuren. Per salade word het gemiddelde van vier rapporten genomen. De salades met de hoogste becijfering gaat door naar de beste tien salades. Deze tien worden gekeurd door de tien vakjuryleden. Elke salade word drie keer gekeurd door telkens een ander vakjurylid, van de drie becijferingen word het gemiddelde genomen en de drie hoogst becijferde salades worden beloond met de eerste prijs (goud), de tweede prijs(zilver) en de derde prijs (brons). En daarbij krijgen ze hun oorkonde om op te hangen in de winkel.
Bij de jurering van de salades word gelet op smaak, uiterlijk en geur.


5.5. Categorie buitenlandse vleeswaren specialiteiten

Ook deze categorie heeft max. driehonderd inzendingen en honderd deelnemers.
Deze honderd deelnemers delen we op in poules van tien. Die tien deelnemers moeten elk vier keer drie buitenlandse vleeswaren specialiteiten keuren. Per buitenlandse vleeswaren specialiteit wordt het gemiddelde van vier rapporten genomen. De buitenlandse vleeswaren specialiteit met de hoogste becijfering gaat door naar de beste tien buitenlandse vleeswaren specialiteiten. Deze tien worden gekeurd door de tien vakjuryleden. Elke buitenlandse vleeswaar specialiteit word drie keer gekeurd door telkens een ander vakjurylid. Van de drie becijferingen word het gemiddelde genomen en de drie hoogst becijferde buitenlandse vleeswaren specialiteiten worden beloond met de eerste prijs (goud), de tweede prijs (zilver) en de derde prijs (brons). En daarbij krijgen ze hun oorkonde om op te hangen in de winkel. Bij de jurering van de buitenlandse vleeswaren specialiteiten word gelet op herkenbaarheid van het land, smaak en geur.

5.6. Beste slager van Nederland

Daarbij is er nog een prijs voor de beste slager van heel Nederland. De slager heeft een aantal punten behaald met de becijfering van zijn producten. De slager met het hoogt aantal punten is de beste slager van Nederland. Deze krijgt een extra grote wisselbeker. Dit moet in verhouding berekend worden omdat niet elke slager aan elke categorie mee hoeft te doen en niet per categorie 3 producten hoeft in te leveren. Het mogen er ook 2 of 1 zijn.

6. Toelichting gemaakte keuzes

We hebben het aantal deelnemers in poules ingedeeld omdat dat makkelijker en overzichtelijker is. Ook kun je makkelijker wijzigingen aanbrengen omdat je nog niet het precieze aantal deelnemers weet. We hebben de vakjuryleden niet mee laten jureren in de eerste rondes, maar we hebben ze bewaard voor de laatste en belangrijkste ronde.

7. Overzicht in maximale aantallen

- Totaal aantal deelnemers: 500
- Aantal inzendingen per categorie: 300
- Aantal vakjuryleden: 10
- Totaal aantal juryleden: 510
- Aantal gejureerde producten per persoon: 20

8. Hoe zijn wij aan deze maximale aantallen gekomen?

- Honderd deelnemers per categorie keer het aantal categorieën = 100 keer 5 =500
- Het aantal inzendingen per categorie keer het aantal deelnemers per categorie = 3 keer 100 = 300
- Het aantal vakjuryleden is vastgesteld

- Het aantal deelnemers plus vakjuryleden = 500 plus 10 = 510
- Het aantal gejureerde producten per persoon is vastgesteld.

9. Berekeningen

- 100 deelnemers per categorie gedeeld door 10 poules is 10 deelnemers per poule
- 300 inzendingen per categorie gedeeld door 10 poules is 30 inzendingen per poule
- Aantal juryleden is 500 gedeeld door 5 categorieën is 100 gedeeld door 10 poules is 10 juryleden per poule.
- Elk jurylid keurt 4 keer 3 producten is 12.
- Eén vakjurylid jureert per categorie 3 producten. Dat zijn 15 producten over alle categorieën.
- De beste slager van Nederland wordt berekend door het aantal behaalde punten per slager bij elkaar op te tellen en de slager die het meest aantal punten heeft is de beste slager van Nederland. Dit moet in verhouding berekend worden omdat niet elke slager aan elke categorie mee hoeft te doen en niet per categorie 3 producten hoeft in te leveren. Het mogen er ook 2 of 1 zijn.

10. Logboeken
10.1. Dieke


1e wiskunde les: (dinsdag 22 oktober)

Aan het begin van de les hebben we de p.o. gekregen. Deze hebben we klassikaal besproken. We hebben groepjes gemaakt en elk groepje heeft een keuze gemaakt tussen de ene of de andere opdracht. Wij hebben gekozen voor 'de beste wint'. Ik ben met mijn andere groepsleden de opdracht gaan doorlezen en hebben een afspraak gemaakt over de inleidende opdracht.
Woensdag 23 oktober:
Thuis ben ik aan de inleidende opdracht gaan werken, dan was ik daar alvast klaar mee. Ik heb nagedacht over hoe een voetbalcompetitie in elkaar zat en daar de voor en nadelen van uitgetypt. Verder heb ik wat aantekeningetjes gemaakt over de inleidende opdracht. De vragen die ik moest beantwoorden voor de inleidende opdracht heb i uitgetypt en de vragen die ik kon beantwoorden heb ik beantwoord. Dat was erg weinig
De 2e wiskunde les. (vrijdag 25 oktober)
In deze les hebben we niet zo heel veel gedaan. We hebben allemaal onze informatie meegenomen over de inleidende opdracht en dat naast elkaar gelegd. Elkaar aangevuld en de rest van de tijd hebben we voornamelijk zitten kletsen. Aan het eind van de les kwamen we er achter dat we toch maar even wat moesten gaan doen en hebben we een afspraak gemaakt voor woensdag avond.
De 3e wiskunde les. (dinsdag 29 oktober)
In deze les hebben w meer gedaan dan in de 2e les. Veel meer. We begonnen met het lezen van de opdracht. De dingen die belangrijk aren en waar je goed rekening mee moest houden bij het maken van het systeem hebben we op papier gezet. Dit waren voornamelijk getalletjes. We hebben overlegd over het systeem wat we gingen gebruiken en hebben ook nog even met onze leraar gepraat over ons plan. Hij heeft ons een stuk verder op de weg geholpen, ons goede tips gegeven en ons geholpen bij het nadenken. Zo zijn we aan de slag gegaan.
Woensdagavond 30 oktober
Om zeven uur bij mij aan huis. We zijn begonnen met onze aantekeningen door te lezen. Lisanne had 2 blaadjes gevonden die we van de leraar hadden gekregen en die had ze meegenomen. Deze gingen over het logboek en over de p.o. zelf. Die hebben we ook maar eens doorgelezen. Uit het briefje van het logboek konden we niet veel opmaken. Uit dat briefje van de P.O. hebben we wel wat goeds kunnen halen. Hierin stonden stappen van hoe je te werk kon gaan. De 1e 2 stappen hebben we gedaan nl. het probleem verkennen en het plan maken. We kwamen wat in de problemen met hoe we deze informatie konden verwerken tot een goed verslag. We hadden wel een goed plan maar wisten niet hoe we het op papier zouden zetten. Hiermee eindigde deze avond en hadden ons voorgenomen om de volgende en laatste les voor de po die vraag te stellen.
De 4e en laatste wiskundeles: vrijdag 1 november

In deze les was ons derde groepslid niet aanwezig, Marlous. Lisanne en ik hadden er geen zin meer in. We hebben aan het begin van de les niks zitten doen. Na een half uur ben ik pen en papier gaan pakken en heb ik opgeschreven wat we nog moesten doen. Toen heb ik de vraag gesteld over de informatie verwerking. Op deze vraag hebben we een duidelijk antwoord gekregen en wisten we hoe we moesten beginnen met het uitwerken. Lisanne en ik hadden er geen schik meer van en hadden een afspraak gemaakt voor de volgende dag.
Zaterdag 2 november.
Rond 1 uur stond ik bij Lisanne op de stoep(zonder Marlous, die moest werken.) We zijn begonnen met het opschrijven van de gegevens die we nodig hadden voor een eerlijk jureringsysteem. Deze gegevens hebben we opgeschreven. We kwamen wel even in de knel te zitten omdat er zoveel is waar je rekening mee moet houden en dan moet je zoveel nadenken en dan gaat hete ven niet meer. We zijn eruit gekomen. Omdat we zo op dreef waren hebben we de rest ook gedaan behalve de logboeken en de brief.

10.2. Marlous

De 1e wiskunde les: dinsdag 22 oktober
Deze les hebben we de po gekregen en zijn we in groepjes ingedeeld. We hebben de po gelezen en hebben een opdracht gekozen. Je kon kiezen uit 2 en we hebben de opdracht die ons het leukste leek eruit gehaald. Samen met Lisanne en Dieke hebben we hem grondig doorgelezen. De laatste 20 minuten van de les hebben we afspraken gemaakt over de inleidende opdracht.
Donderdag avond 24 oktober
Ik ben op de computer gaan zoeken voor mijn inleidende opdracht. Deze gaat over een telingssysteem bij een tenniswedstrijd. Dit heb ik gevonden op Encarta.
De 2e wiskundeles: vrijdag 25 oktober
We hebben aan elkaar onze inleidende opdrachten laten zien. Of een deel daarvan. We hebben die les verder niets gedaan dus hebben we voor woensdagavond een afspraak gemaakt.
De 3e wiskunde les: dinsdag 29 oktober
Deze les hebben we best veel gedaan. We hebben de opdracht uitgeschreven, wat we nu precies moeten doen. Hier kwamen wat dingetjes bij kijken die we niet helemaal snapten, dat hebben we aan de leraar gevraagd. We hebben tips van de leraar gekregen over het maken van de po. De opzet. We hebben een systeem op touw gezet.

Woensdag 30 oktober
Om 7 uur hadden we bij Dieke afgesproken. We hebben eerst wat geklets, we kwamen moeilijk op gang. Om half acht zijn we begonnen en hebben flink wat gedacht en op papier gezet. We wisten toen wel wat we moesten doen maar niet hoe we het op papier moesten zetten. We hebben de probleemstelling en het plan uitgetypt maar dat was het ook wel weer. Om half tien gingen Lisanne en ik naar huis.
De 4e en laatste wiskundeles: vrijdag 1 november
Ik was er niet omdat ik een bruiloft had.
Zaterdag 2 november
Lisanne en Dieke hadden in de les van vrijdag afgesproken voor zaterdag. Omdat ik er toen niet was wist ik dat niet, maar ik had sowieso niet gekund omdat ik moest werken

10.3. Lisanne


De 1e wiskundeles: dinsdag 22 oktober
We kregen de po en hebben groepjes gemaakt. Je kon kiezen uit twee opdrachten. Wij hebben gekozen voor' de beste wint'. Samen met Marlous en Dieke hebben we de po aandachtig door gelezen. We hebben afgesproken dat we de volgende allemaal een inleidende opdracht hadden gemaakt.
Donderdag 24 oktober
Omdat ik de inleidende opdracht over Big Brother deed heb ik dat programma gekeken en na afloop van dat programma heb een inleidende opdracht in klad geschreven. Verder heb de hoofdopdracht nog eens doorgelezen.
De 2e wiskundeles: vrijdag 25 oktober

We hebben aan elkaar onze inleidende opdrachten laten zien. We hebben die les verder niets gedaan dus hebben we voor woensdagavond een afspraak gemaakt.
De 3e wiskunde les: dinsdag 29 oktober
In deze les hebben we veel gedaan. We hebben de belangrijkste dingen uit de opdracht opgeschreven zodat het iets overzichtelijker werd. We hebben van de leraar tips gekregen over het maken van de opdracht. Samen hebben we een systeem gemaakt.
Woensdag 30 oktober
Om 7 uur kwamen we bij Dieke thuis. Ik had blaadjes meegenomen waarop stond hoe je het best een logboek en een po kon maken. Uit de brief van de po hebben we een goed stappenplan kunnen halen. We hadden een goed plan gemaakt maar we wisten niet hoe we die op papier moesten zetten. Toen zijn we maar gestopt.
De 4e en laatste wiskundeles: vrijdag 1 november
Marlous was deze las niet aanwezig. Dieke heeft aan de leraar gevraagd hoe je alles goed op papier kon krijgen. De leraar gaf een goed antwoord en we wisten nu hoe je het goed kon maken. Dieke en ik hadden er geen zin meer in en hebben de hele les niets gedaan. We hadden een afspraak gemaakt voor de volgende dag.
Zaterdag 2 november
Dieke kwam om 1 uur bij mij. Marlous was er niet want die moest werken. We hebben de gegevens opgeschreven die we nodig hadden bij een eerlijk jureringsysteem. Even zagen we het niet meer zitten, want je hebt te maken met zoveel cijfertjes. Maar we zij er uit gekomen. Het ging zo goed dat we gelijk alles hebben gemaakt behalve de brief en onze logboeken.

11. De brief aan de deelnemers


Beste meneer de slager,


Hier volgt een brief waarin u kunt lezen hoe het zal gaan op de 31e januari 2002, de datum waarop u uw inzendingen zult moeten inleveren en zult moeten jureren.
Bij aankomst in de 'schlaegershal' waar de jurering zal plaatsvinden (zie plattegrond achterop) krijgt u bij aankomst een nummer op een gekleurd kaartje, (houd dit kaartje goed bij u!) en een jureringrapport. De kleur op het papiertje staat voor categorie en cijfer staat voor poule waarin u zult jureren.
Groen = leverworsten
Blauw = rookworsten
Rood = Patés
Geel = salades
Paars = Buitenlandse vleeswaren specialiteiten.
Het cijfer op het kaartje staat voor zich.
1 is poule 1,
2 is poule 2 enz.
Dit telt door tot 10, per categorie zijn er 10 poules.
In de "schlaegershal" zijn borden opgehangen waarop u kunt zien welke kant u op moet voor de categorie waarin u zult moeten jureren. Als u uw categorie gevonden heeft hangen daar de poule nummers. Elke categorie telt 10 poules. U gaat bij uw poule nummer staan. Hier staan 10 schalen met elk bijv. 3 soorten leverworsten. U zult 4 keer een andere schaal met 3 leverworsten moeten proeven.
U loopt de rij af tot u 4 schalen bij langs bent gegaan. Op het jureringpapier wat u hebt gekregen bij de ingang, kunt u uw mening geven in cijfers. Elke schaal zal 4 keer worden beoordeeld door elke keer weer een ander persoon. (Zoals u hieronder kunt zien)


3 4

2



1



10




9 8


= een schaal met 3 leverworsten.


U levert uw papier in bij het vakjurylid wat u zult aantreffen bij uw categorie. Dit vakjurylid zal de cijfers die er gegeven zijn voor de worst optellen en delen door het aantal cijfers wat is gevraagd. De worst met het hoogste gemiddelde zal doorgaan naar de 10 beste van de categorie. Deze 10 beste zullen worden gekeurd door de 10 vakjuryleden. Elke worst wordt 3 keer gekeurd.
Van elke worst zal weer het gemiddelde van de 3 juryrapporten genomen worden. De worst met het hoogste gemiddelde zal de winnaar zijn van deze categorie. Zo wordt dit bij elke categorie gedaan. Er zal ook nog een prijs zijn voor de beste slager zijn. Deze wordt berekend door alle becijferingen bij elkaar op te tellen en daar het gemiddelde van te nemen. Dit zal uiteraard in verhouding worden berekend omdat niet iedere deelnemer in elke categorie mee hoeft te doen en niet aan het maximum van 3 inzendingen hoeft te voldoen.

Wij hopen u te zien op 17 januari 2003!


Vriendelijke groet
De organisatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.