De luchtmacht

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 966 woorden
  • 13 maart 1999
  • 227 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
227 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Iedere jongen heeft er wel eens van gedroomd om bij de luchtmacht te werken.
Vele denken hierbij meteen aan het vliegen van een straaljager. Maar wat zij niet weten is dat er bij de luchtmacht veel meer functie's ter beschikking staan. Van congiërge tot generaal eerste klas.
Ik zelf heb er vroeger uiteraard ook over gedroomd om van de machtige gevoelens van het een zijn met je vliegmachine, scherend door de lucht, te mogen proeven. Zelfs als ik nu zo'n vliegtuig als de Stealth zie, denk ik meestal : " Wat zou ik daar graag in willen vliegen." Maar ik denk zelf dat ik er toch wel nooit aan toe zou kunnen komen. Daarom was de reden tot het produceren van dit werk stuk des te beter, omdat degene die deze uitdaging toch willen nemen, dit werkstuk kunnen beschouwen als eerste stap.

H. 1. Wat voor een beroepen zijn er bij de luchtmacht te beoefenen?
Dit is een vraag waar je niet één, twee, drie op kunt beantwoorden. Er zijn ongewone beroepen zoals piloten, mensen die op de verkeerstoren werken, meteorologen. Ook zijn er schilders nodig, metaalbewerkers en technische tekenaars. Laten ik maar eens een rondleiding geven op een doorsné militair vliegveld.

In de hangar krijgen de piloten hun vluchtplannen door van de verkeerstoren, deze worden beinvloed door de mensen van de radar en meterologische dienst. Bij de landingsbaan wordt de brandweer verwacht voor eventuele ongelukken. Er is ook een gebouw voor de de mensen van de communicatie, die ervoor zorgen dat de berichten die een basis verstuurt, goed aan komen. Er rijden overal vrachtwagens rond die vracht over de basis vervoeren. Er is ook een gebouw voor administratie mensen, een kantine die bemand wordt door koks. De verwondingen die bijvoorbeeld bij het sporten op de basis zijn opgelopen, worden door de geneeskundigen in hetziekenhuis verholpen.
Zo zie je dat er op een vliegbasis van de Luchtmacht een heleboel functie's zijn.

H. 2 Opleidingen
Je opleidingen verschillen van functie. Als je je middelbaar diploma hebt gehaald kun je bij de luchtmacht binnenstappen. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent. In de volgende figuur zie je de opbouw van mannen en vrouwen dat stamt uit 1997.

Als je een opleiding tot beroepsmilitair wilt volgen moet je minimaal MBO hebben, bij onderofficier is dat HBO en voor beroepsofficier is dat WO.

H. 3. Mogelijkheden
De mogelijkheden bij de Luchtmacht zijn groot. De totale aantal werknemers bij de luchtmacht staat nu op 47500 mensen en dat is veel voor één bedrijf.
Hier is een grafiek tussen 1993 en 1998.
In de volgende drie Paragraven zie je de moglijkheden voor:

H. 3.1 Mavo
Bij de luchtmacht krijg je eerst een algemene training, als deze voltooid is kan je geplaatst worden bij een gevechtseenheid of bij troepen die helpen met het plaatsen van onderdelen. Een paar voorbeelden:
- Als Korporaal voer je opdrachten uitdie bij jou rang en niveau passen. Dit kan zijn electrotechniek, verzorging, wapentechniek, vliegtuigtechniek, enz. Als Korporaal Beveiliging bewaak en beveilig je als voorbeeld een kazerne. Als Korporaal Bewapening help je met het repareren en inspecteren van bijvoorbeeld boordwapens.
- Als Hulp Geleide Wapens werk je bijvoorbeeld mee met het verplaatsen van luchtafweergeschut.Ook plaats je dan energietoevoer en camouflage voorzieningen. Als je Hulp Luchtverkeersbeveiliging bent verzamel en verschaf je alle informatie die je ontvangt over vliegverkeer in de buurt van de basis.

- Als je het beroep Machinebankwerker beoefend maak of herstel je metalen onderdelen van machines, instalaties of vliegtuigen. Je zorgt ook dat eten op tijd en goed bereid wordt. Ben je telefonist, dan leg je verbindingen binnen en buiten telefooncentrales.

H. 3.2 Havo
Als je vanaf de Havo bij de Luchtmacht komt begin je met een algemene militaire training. Daarna doe je een vaktechnische opleiding op een vakgebied. Als deze is afgesloten kan je beginnen als Beroepsonderofficier. De Beroepsonderofficier vormt bij de Luchtmacht de schakel tussen Officieren en Manschappen. Dit is dus een belangrijke functie. Je moet ervoor zorgen dat bevelen van Officieren goed bij de Manschappen aankomen.
Door steeds weer cursussen te volgen en veel ervaring op te doen op verschillende werkplekken, stijg je steeds in rang.
Een voorbeelden van functie's:
- Als beginnend Sergeant Gronduitrusting krijg je van hogergeplaatste duidelijke en overzichtelijke taken. Je moet bijvoorbeeld een storing in de lichten van een landingsbaan opsporen en herstellen.
- Als brandweer moet je de branden op de basis blussen.
- Als hofmeester begeleid je het personeel in de kantines. Je overlegt met de koks en stelt de dienstroosters voor je koks op.
- Als Inlichtingen Specialist verschaf je de Squadron-Leiding informatie uit allerlei bronnen. Dit is nodig om vluchten voor te bereiden.
- Als Wapen Technicus installeer en onderhoud je boordwapens, lanceerinstallaties en handvuurwapens, maar ook schietstoelen in vliegtuigen.
- Als Sergeant-Majoor Vliegtuigonderhoud geef je bijvoorbeeld leiding aan een klein team mensen en regel je zelf het werk.


Verder zijn er natuurlijk nog veel meer functie's die Havo leerlingen later kunnen gaan vervullen maar daar zou ik dan een boekwerk over moeten gaan typen.

H. 3.3 VWO
Als Beroepsofficier geef je leiding aan een onderdeel van de Luchtmacht. Aan welk onderdeel dat hangt af van je niveau, rang, specialisatie, capiciteiten en ervaring.
Enkele taken zijn:
- beschermen en verdedigen van het land en Navo-gebied.
- uitvoeren van internationale vredestaken.
- helpen bij rampen.
- oefenen om paraat te blijven.

Slot
Nu je een beetje een idee hebt hoe het er bij de Luchtmacht beroeps gezien aan toe gaat. Veel anders dan je werkelijk had gedacht. Maar niet iedereen kan de droombaan van de F-16 vlieger krijgen. Daarvoor is nog een ingewikkelde opleiding nodig. Interesse voor zo'n opleiding,bel dan voor informatie: 0800-0016 of kijk of internet pagina: http://www.mindef.nl/luchtmacht/index.htm

Bibliographie
- Informatie krant " Koninklijke Luchtmacht; begin bij de basis". ( 1997 )

- Internet pagina:
- http://www.mil.be
- Kijk " De Luchtmacht op weg naar 2000 ( 1992 )"

REACTIES

".

".

je kan onderofficier en officier worden met mbo niveau 4

15 jaar geleden

F.

F.

bedankt voor de links ik had er veel aan.

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.