Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schiphol

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 585 woorden
  • 18 februari 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schiphol

Schiphol is de luchthaven van Nederland. Zoals iedereen weet ligt Schiphol ten hoogte van Amsterdam. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. We beginnen met de voordelen.

Amsterdam ligt in het midden van Nederland. Amsterdam is makkelijk bereikbaar door het goede wegennet in Nederland. Vooral via de A4 en A9 is Amsterdam goed toegankelijk. Ook is Schiphol via het openbaar vervoer goed te bereiken. Daarnaast ligt Nederland in het midden van Europa. Daardoor is Nederland een makkelijk overstappunt. Ook trekt Amsterdam veel bekijks. Zo komen er veel toeristen een kijkje nemen in het mooie Amsterdam. Ook dat is natuurlijk goed voor de winst van o.a. de KLM.

Het grootste nadeel van de luchthaven is, dat de luchthaven voor veel geluidsoverlast zorgt. Vooral de bewoners die dicht bij Schiphol wonen, hebben te maken met relatief veel geluidsoverlast. Ook speelt milieuvervuiling een belangrijke rol binnen onze samenleving. Vooral veel actiegroepen zoals Greenpeace hebben moeite met het groeiende Schiphol. En wat men vaak vergeet is, dat Schiphol ook voor stankoverlast zorgt.


Schiphol zou wel een mainport willen worden. De voornaamste reden is, dat dit veel geld in het laatje oplevert. Ook wil Schiphol graag een mainport worden omdat zij dan beter mee kan komen met De haven van Rotterdam (eveneens een mainport) en eventueel zelfs taken kan over nemen van deze haven omdat het vliegverkeer sneller gaat. Nog een reden is dat Nederland sowieso al een groot handelsland is en door schiphol ook tot een mainport te maken er beter goederen verkeer tussen Europa en continenten als Amerika, Australië en Azië. Schiphol heeft hier voor een hele gunstige ligging. Schiphol ligt heel erg centraal.
Schiphol heeft zich de laatste jaren ook tot een bekend vliegtuigmaatschappij ontwikkeld. Hierdoor zal de stap naar mainport makkelijker worden.
Brussel zou geen mainport willen worden. De ombouw tot mainport is erg duur. Ook zullen er meer vliegtuigen moeten gaan vliegen. Dat zorgt op zijn beurt tot meer geluid en stankoverlast, en natuurlijk tot meer milieuvervuiling.
Schiphol heeft niet genoeg grondgebied meer over om uit te breiden tot mainport. Ook ligt Schiphol erg dicht bij Amsterdam. Door uitbreiding zullen er zoals al eerder vermeld meer vliegtuigen moeten vliegen. Dit leidt weer tot meer geluidsoverlast en stankoverlast.


Een andere locatie om uit te breiden zou een drooggelegd stuk grond bij de noordkust kunnen zijn. Andere mogelijkheden zijn: in het Markermeer, op de Maasvlakte bij Hoek van Holland of op een plaats ten zuiden van Lelystad. Het voordeel hiervan is dat dit geluidsoverlast in de buurt van Amsterdam helpt verminderen. Veel natuurliefhebbers zijn hier fel op tegen. Zij willen het beetje natuur in Nederland graag behouden. Zij zijn het sowieso niet eens met de uitbreiding van Schiphol. Volgens hun is Schiphol al groot genoeg.

Er kan ook gekozen worden voor het bouwen van een compleet nieuwe luchthaven. Ook dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grootste nadeel is, dat dit heel veel geld kost. Ook de juiste locatie voor de nieuwe luchthaven is een moeilijk punt. De meest geschikte plaats zou de Noordzee hiervoor zijn. Het nadeel hiervan is dat er vaak een harde wind staat. Dit kan de vluchten belemmeren. Ook de hoge golven is een obstakel. Er zou dan hoge dijken gebouwd moeten worden. Dit is allemaal erg duur.
Het voordeel van een nieuwe luchthaven is dat de geluidsoverlast en stankoverlast rond Amsterdam zal verminderen. De uitbreiding zal ook meer geld opleveren. Maar de schulden van het nieuwe vliegveld zullen alleen zo hoog zijn dat de aflossing nog wel even zal duren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.