De negerhut van oom Tom

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1284 woorden
  • 7 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Wij hebben de titel “Tom en het leven als slaaf” gekozen omdat:

In de film wordt het leven van Tom als slaaf uitgebeeld. Hij gaat van slavenhandelaar naar slavenhandelaar en is erg ongelukkig.

We vonden het moeilijk om een originele titel te verzinnen, omdat het een zielig onderwerp is. We hebben er ook over nagedacht om “Mijn leven verkocht” te zetten als titel, maar we hebben toch voor deze gekozen.

De hoofdvraag is: “Wat heeft de film ons nu nog te zeggen”


De deelvragen zijn:

1. “Welke verschillende karaktertyperingen zitten er in de film?”
2. “Welke rol speelt het geloof in de film?”
3. “Vertel iets over de verschillende sociale verhoudingen tussen blank en zwart.”
4. “Vertel iets over de verschillende sociale verhoudingen tussen zwart en zwart.”

Middendeel

Deelvraag 1:
“Welke verschillende karaktertyperingen zitten er in de film?”

Shelby: Hij behandelde zijn slaven goed, maar Shelby had geld nodig, daarom verkocht hij Tom, Eliza en Jimmy.
Christopher: Hij gaf veel om de slaven (vooral om Tom). Hij zag ze als een soort familie van hem.
Tom: Hij gaf veel om God. Hij is teleurgesteld omdat hij steeds werd doorverkocht aan een andere slaveneigenaar. Toch ziet hij steeds de positieve kanten overal van in.
Cloë: Ze is bezorgd om haar man, Tom, en houd veel van hem. Ze is een doorzetter, want ze wil hard werken bij de bakker om Tom weer terug te kopen.

Eliza: Ze is bezorgd om haar zoontje Jimmy. Ze heeft veel lef, want ze zijn eigenlijk al verkocht aan Haley, maar ze vluchten weg.
George: Hij is bezorgd om zijn vrouw, Eliza, en zijn zoontje, Jimmy. Hij is weer gelukkig als hij Eliza en Jimmy weer terug vind bij de Quakers.
Haley: Hij is een gemene slavenhandelaar en behandelt zijn slaven heel slecht.
Quakers: Ze zijn liefdevol, ze helpen de slaven en verzorgen ze goed.
Augustine St. Clare: Hij behandelde zijn slaven zeer goed. Vooral omdat zijn dochter, Evangeline, van hen houdt (vooral van Tom).
Evangeline: Ze is een lief meisje, dat veel geeft om de slaven, vooral om Tom.
Ophelia: Ze is bang voor Topsy, omdat ze niet weet wat ze met haar aan moet. Toen ze hoorde wat Topsy van haar dacht, behandelde ze haar anders (als een soort dochter)
Topsy: Lief meisje dat geen liefde kent.
Simon Legree: Hij is gemeen en behandelt zijn slaven heel slecht.
Quimbo:
Behandelen de slaven van Legree slecht, maar later voelen ze zich daar schuldig over.
Sambo:
Cassy: Ze heeft lef, omdat ze samen met Emmy ontsnapt aan Legree. Ze is heel erg boos op hem en wil hem eigenlijk vermoorden. Maar ze doet het niet.
Lucy: Ze is ziek en zwak, ze is Tom erg dankbaar dat hij haar helpt.
Emmy: Ze was heel erg verdrietig omdat ze door Simon Legree misbruikt werd. Ze is bang dat Cassy haar alleen laat nadat ze zijn ontsnapt.


Er zijn dus veel verschillende karaktertyperingen, van liefdevol tot wreedheid.

Van liefdevol tot…

…wreedheid.

Deelvraag 2:
“Welke rol speelt het geloof in de film?”

Het geloof speelt een heel belangrijke rol in de film, vooral Tom is heel gelovig. Hij probeerde geen zondes te begaan en hij wilde zo goed mogelijk leven. Tom zag het leven positief in en gaf veel om anderen. Hij was niet bang voor de dood, omdat hij in het hiernamaals geloofde. Ook zong hij vaak over God en de hemel, de andere slaven zongen met hem mee. Hij zong ook voor Evangeline toen ze ziek was. Dat vond ze fijn. De eigenaren van Tom vonden het ook prettig dat hij christen was. Dat was een pluspunt bij de verkoop, omdat ze zelf vaak ook christen waren. Dus ook voor de blanken was het geloof belangrijk.

Christopher bad voor dode Tom.

Deelvraag 3:
“Vertel iets over de verschillende sociale verhoudingen tussen blank en zwart.”

De meeste blanke mensen waren slaveneigenaren. Sommigen behandelden de slaven goed, maar de meesten niet, ze behandelden ze als vuil. Veel blanke mensen zagen zichzelf als “de betere” en zagen de slaven als een gebruiksvoorwerp. Maar gelukkig bestonden er ook Quakers. Dat zijn mensen die negers (slaven) juist helpen en verzorgen.

Voorbeeld uit de film: “Eliza en haar zoontje Jimmy vluchten weg omdat Eliza weet dat haar zoontje doorverkocht wordt als slaaf, maar ze wil hem natuurlijk niet kwijt. Onderweg komen ze aan bij mensen, de Quakers, zij helpen hun juist. Ze krijgen eten, drinken, onderdak en nog veel meer!”


Shelby was ook goed voor zijn slaven. Hij gaf veel om ze maar moest ze toch verkopen, omdat hij geld nodig had.

Gelukkig komen sommige blanke mensen erachter dat slaven net zo zijn als zij zelf. Voorbeeld uit de film: “Ophelia kreeg een slaaf, ze behandelde haar slaaf zoals de meeste mensen deden. Op een dag hoorde ze Topsy (haar kleine slaaf) met Evangeline praten. Topsy zei dat ze niet van mensen hield, omdat de mensen ook niet van haar hielden. Ze zei ook dat ze Ophelia nooit mocht aanraken. Ophelia schrok daar erg van. Vanaf toen behandelde Ophelia Topsy anders (als een soort dochter)”.

Dit zijn Topsy en Ophelia.

Deelvraag 4:
“Vertel iets over de verschillende sociale verhoudingen tussen zwart en zwart.”

De zwarten helpen elkaar met van alles. Tom hielp Lucy bijvoorbeeld toen ze niet zo veel katoen geplukt had omdat ze ziek en zwak was.
Maar sommige zwarten helpen elkaar niet, zoals de negeropzichters van Legree (Quimbo en Sambo). Zij moeten de slaven in bedwang houden en ze straffen als ze hun werk niet goed doen of ongehoorzaam zijn. Maar later in de film zijn ze ook wel weer goed, want ze voelen zich schuldig omdat ze Tom in elkaar geslagen hebben.
Veel negers dachten eerst aan zichzelf en daarna pas aan anderen. Ze zeiden dat ze “hun eigen hachje” moesten redden. Tom was anders. Hij dacht eerst aan anderen en daarna pas aan zichzelf. Hij offerde zich voor de anderen op. Daarom wilde hij ook geen negeropzichter worden bij Legree, omdat hij dan de slaven moest opjutten en straffen. Hij vond het een zonde om andere mensen pijn te doen. Cassy was ook wel anders. Zij nam Emmy mee toen ze wilde ontsnappen van Legree en ze heeft beloofd haar niet alleen te laten als ze vrij waren. Ook al kennen de meeste zwarte slaven elkaar niet goed, ze geven wel veel om elkaar!

Tom en Lucy op de katoenplantage.


Conclusie
De hoofdvraag:

“Wat heeft de film ons nu nog te zeggen?”

Ook al ben je een goede en trouwe christen, hoef je nog geen goed leven te hebben. Je leven wordt niet beter als je gelooft, maar het kan wel een troost zijn.

Negers hielpen elkaar, maar sommige wilden “hun eigen hachje redden”. Er waren dus ook slechte negers. De goede negers dachten eerst aan anderen en daarna pas aan zichzelf, de slechte negers dachten eerst aan zichzelf en daarna pas aan anderen.

Er zijn dus slechte en goede negers en slechte en goede blanken. Het maakt dus niet uit welke huidskleur je hebt, het gaat om je karakter. Een goede blanke is bijvoorbeeld Shelby, hij gaf veel om zijn slaven. Een slechte blanke is Simon Legree, hij gaf niet om zijn slaven en behandelde ze niet goed. Maar er zijn ook goede zwarten en slechte zwarten. Tom is een goede zwarte, hij dacht eerst aan anderen en daarna aan zichzelf. Aan de ene kant waren Quimbo en Sambo slechte zwarten, maar aan de andere kant ook weer niet. Want ze deden de slaven wel pijn, maar alleen omdat het van Legree moest en anders werden ze zelf gestraft.
Sommige mensen kwamen erachter dat er geen verschil tussen blank en zwart was (zoals Christopher Shelby en Evangeline St. Clare). Dus het leert ons dat blanken niet beter zijn dan zwarten en andersom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.