Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vincent van Gogh

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 683 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
39 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud

Het leven van Vincent van Gogh
Schilderijen

Vincent van Gogh leven


Eigenlijk is Vincent van Gogh een hele beroemde schilder. Je gaat nu een beetje lezen hoe het leven van Vincent van Gogh was.
Vicent is in 30 maart 1853 geboren in Zundert (Noord-Brabant). Zijn vader is dominee en zijn moeder is gewoon een huisvrouw. Vincent had 2 broers en 3 zussen. Zijn beste vrienden zijn: Pual Gauguin, Emile Bernard en natuurlijk zijn broer. Vincent verzamelde Japanse prenten, hij vond die tekentjes mooi.

Vincent Willem van Gogh, dat was zijn volledige naam. De tweede van zes kinderen. Hij was 1853 in Zundert een dorp in Brabant, van Nederland. Vier jaar later in 1857 is de favoriete broer van Vincent Theodorus (Theo) geboren. Vincent begint later met zijn onderwijs op de dorpsschool. Later is ie naar twee kostscholen gegaan. Hij bestudeerde daar Frans, Engels en Duits. In maart 1868 verlaat hij de school en gaat weer terug naar Zundert. In Juli gaat Vincent een leertijd bij een kunsthandelaar in Parijs. Hij werkt in Den Haag bij zijn oom. De oom van Vincent.


Toen Vincent in Den Haag schreef hij steeds brieven aan Theo. In Juni kijkt hij steeds meer naar kunstwerken en schilderijen en tekeningen. In de de musea en galerijen van de stad bewondert hij de schilderijen van Jean-François Millet en Jules Breton. In 1874 is hij in Parijs, waar hij drie maanden blijft. Later gaat hij Londen. Daarna gaat hij weer weg naar Nederland. Maar in mei 1875 gaat hij opnieuw naar Parijs. Hij woonde op de Salon en Louvre bij een kunsttentoonstellingen en met kunstdrukken door de school van Den Haag en kunstenaars Barbizon. Dit was hij toen hij 19 was.
In 1876 gaat Vincent weer terug naar Londen. In Juli wordt hij gevraagd voor leraar. Maar daar verdiende hij weinig. Toen ging hij weer naar Nederland. Terug in Nederland besloot hij dominee te worden net als zijn vader. Maar hij vond die opleiding vreselijk, maar hij wilde wel graag mensen helpen. Vincent wist niet meer welke baan hij deze keer moest nemen. Maar zijn broer Theo zei: je kan zo mooi tekenen waarom wordt je geen kunstenaar? Vincent had een paar schilderijen. Maar hij had helemaal nog niets verkocht.
Tot toen was zijn beste schilderij zonnebloemstillevens, vlak na zijn aankomst in Arles toen hij het gele huis had gehuurd. Hij tekende zonnebloemstillevens omdat hij helemaal niks aan zijn muren had hangen. Hij had er vijf verschillende gemaakt.

Zijn broer Theo hielp hem enorm, want hij gaf hem elke maand wat geld en eten. Al zijn schilderijen stuurde hij naar Theo in ruil voor steun. Hij hoopte dat zijn broer Theo daar wat van zijn schilderijen had verkocht.

Vincent en Paul hielden van de zelfde vrouw. Wat er op 23 december 1888 gebeurde weet niemand. Ze denken dat Vincent en Paul ruzie hadden gekregen. En dat hij na die ruzie zijn oorlel eraf sneed. De meeste mensen denken juist de hele oor. Maar ja we gaan verder. En dat hij zijn oorlel aan de vrouw waar hij van houdt had gegeven. Paul stuurde later een telegram naar Theo.

Later had Vincent zich zelf neergeschoten. Omdat hij niet meer kon leven van verdriet. Hij schreef zijn broer een brief. Haastig komt Theo vlug naar Arles. Vincent blijft 2 dagen leven. Vincent ging dood in de armen van zijn broer.
Later ging Theo ook dood. Kort na de elkaars overlijden van de broers bleef Jo de vrouw van Theo achter. Ze zat met heel veel schilderijen maar ze vond het zonde om het weg te gooien. Maar ze wilde schilderijen tentoonstellen. Zo werd Vincents schilderijen beroemd. Na haar dood erfde haar zoon alles. Hij gaf de verzameling stedelijk museum in Amsterdam. Speciaal voor de schilderijen werd er weer een nieuwe museum gebouwd.

Schilderijen

De aardappels eters 1885^ Dit was nog in Nederland toen hij dit schilderij tekende. Hier tekende hij nog niet van die lijntjes. Hier doet hij het precies.
Dit was toen hij in Arles was. Toen tekende hij wel van die lijntjes. Als je heel goed kijk zie het misschien. De witte boomgaard 1888^
Dit was een van zijn laatste schilderij. Boomwortels 1890^ Dit was gemaakt in Auvers sur olse.

REACTIES

Q.

Q.

waar heb je die info vandaan ?

12 jaar geleden

N.

N.

Ik zou wat meer titels er boven zetten.

11 jaar geleden

S.

S.

Sorry, maar ik vind het een slechte werkstuk?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.