Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

WNF

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1720 woorden
  • 3 juli 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
20 keer beoordeeld

Werkstuk: Wereld Natuurfonds

Algemeen

Om te vertellen wat het wereld natuur fonds (WNF) betekent, vertel ik eerst wat de naam betekent.
Wereld: Het WNF werkt over de hele wereld, er zijn 90 landen bezig met natuurbescherming acties.
Natuur: Het gaat over de natuur, en de dieren. Maar vooral over hele natuurgebieden. Ook wordt er informatie gegeven aan de mensen.
Fonds: Natuurbescherming kost geld daarom verzamelt het WNF geld in om dat te kunnen betalen. De naam Wereld Natuur Fonds (WNF) is de Nederlandse naam. De internationale naam is World Wide Fund (WWF). Dat betekent Wereldwijd Fonds. Het hoofdkantoor staat in Zwitserland. Daar wordt het werk van de andere landen verdeelt. Ruud Lubbers is de hoofdvoorzitter. Nederland is één van de grootste afdeling van de wereld. Hans Wijers is onze voorzitter. Het kantoor staat in Zeist.

Het WNF heeft 3 belangrijke doelen.

-Ruimte voor de natuur. Ze willen dat er overal genoeg ruimte is voor de natuur en de dieren. Omdat de natuur zelf verder kan zonder hulp.
-Geen schadelijke dingen voor de natuur. Zodat de natuur niet steeds erger word beschadigd.
-Een gezond milieu, een gezonde natuur. Zoals het nu gaat, gaat het met de natuur steeds slechter. Dat moet dus stoppen.

Om al deze doelen te bereiken moet het WNF met de belangrijke zaken doen. Hieronder staat wat het WNF van Nederland het eerst gaat doen:
-Bossen: Het WNF wil over de hele wereld veel meer bossen beschermen. De houthakkers moet de regels houden. Er is een speciaal keurmerk waar op een goede manier hout voor word gekapt. Het FSC-keurmerk. Dat hout komt uit bossen dat goed verzorgt wordt.
-Natuur in Nederland: In Nederland mag geen natuur meer weggaan. Er moet juist meer natuur bij komen. Voor al wetlands zijn belangrijk dat zijn natte natuurgebieden.
-De bedreigde planten en diersoorten: Er is te veel handel in bedreigde dieren en planten. Dat moet stoppen omdat anders de dieren en planten kunnen uitsterven. Daar is een speciale organisatie voor dat heet Traffic.
-De luchtvervuiling is te veel: De luchtvervuiling moet minder worden. Want het klimaat word warmer, daardoor smelten de ijsbergen op de polen langzaam en kunnen de dieren die daar leven ook uitsterven.

Geschiedenis en ontstaan van het WNF.

Het steunen van de natuur is begonnen in 1872. Daarvoor was er nog geen bescherming tegen de natuur. In 1948 besloot een groepje wetenschappers, dat de natuur beschermd moest worden, dus werd de Internationale Unie voor de bescherming van de Natuur (afgekort: IUCN) opgericht. Het IUCN was het hoofd van het WNF. De wetenschappers deden onderzoek naar de bossen, hoe erg het was en ze maakten lijsten van bedreigde diersoorten en planten Op 11 september 1961 werd het internationale Wereld Natuur Fonds opgericht. Het heette World Wildlife Fund. WWF was de afkorting daarvan. Ze wouden actie ondernemen maar dat kon niet omat ze geen geld hadden. Sir Peten Scott wou een organisatie oprichten voor het inzamelen van geld voor de natuur. Dus dat deden ze toen ook. Het WWF wou de hele natuur beschermen, maar de meeste mensen dachten dat bij Wildlife ze alleen wilde dieren bedoelde. Dus toen werd in 1986 de naam World Wildlife Fund veranderd in World Wide Fund for Nature. De afkorting bleef nog wel gewoon WWF. Het Nederlandse WNF werd opgericht op 11 augustus 1962. Eerst heette het Nederlandse WNF, het Natuur Noodfonds Nederland. Dus NNN. 4 Jaar later werd de naam veranderd in het Wereld Natuur Fonds.

Hoe beschermt het WNF.

Het WNF beschermt de natuur op verschillende manieren. Dat doen ze door projecten en het steunen van projecten van andere organisaties.

Ze proberen de mensen te laten zien dat ze de natuur moeten steunen. Voor acties en projecten heeft en WNF geld nodig. Dat geld krijgen ze van donateurs. Donauteurs zijn een belangrijke groep mensen die het wereld natuur fonds steunt en ieder jaar geven ze een bedrag. Iedereen die donateur is krijgt het blad Panda. Over de hele wereld heeft het WNF 4,5 miljoen fans. In Nederland zijn er ongeveer 730.000 fans, en ongeveer 400 vrijwilligers zijn bezig in 45 regioteams. Ook op sommige plaatsen verkopen vrijwilligers dingen. En dat geld gaat dan naar het wereld natuur fonds. Het wereld natuur fonds heet ook een aparte kinderafdeling dat heet de WNF rangers. Dat is een club van kinderen vanaf 8 jaar. De rangers (zo noemen ze de kinderen) krijgen dan 10 keer per jaar het blad Tam Tam. Ook krijgen ze een paspoort waarmee ze korting krijgen op dierenparken, natuurmuseums en attractieparken. Ook voeren de rangers acties tegen bedreigde diersoorten en natuurgebieden die in gevaar zijn. Soms heeft het WNF snel extra geld nodig voor een doel. Ondanks de inkomsten van sponsors, donateurs en WNF-Rangers. Soms zijn er ook veel mensen nodig voor als ze een protest willen doen. Voor zulke doelen houd het WNF speciale acties. Ze vragen de mensen of ze een bijdrage willen geven of zich op een andere manier in te zetten voor die actie. Als ze 1 dier beschermen bijvoorbeeld de panda doen ze dat door het leefgebied te beschermen. Zo worden nog veel meer dieren en planten geholpen en niet alleen de panda.

Welke gebieden beschermt Het WNF

Waterrijke gebieden:
Die gebieden, wetlands, zijn heel belangrijk voor de planten en dieren. En ook voor de mensen. Wetlands zijn waterrijke gebieden zoals moerassen, meren, overstromingsgebieden van rivieren, ondiepe stukken zee, en gebieden die soms onder water staan. Zij beschermen bij hoogwater en geven schoon water. Het WNF zorgt ervoor dat die gebieden blijven bestaan en niet gebruikt worden. Het doel daarvan is de waterrijke gebieden beschermt te krijgen.

De zee:
Twee derde van de aarde is water. In dat water zitten heel veel levende dingen. Veel mensen vooral op de schepen gooien het afvalwater in de zee en daardoor word de zee erg vies en vervuild. Soms is dat afval giftig en gaan er veel dieren dood. Het WNF voert actie door met bootjes naar de schepen te varen en dingen te vertellen over wat de gevolgen kunnen zijn van het weggooien van afval. Ze hopen dan dat ze hiermee de gedachten veranderen van de schippers.

Koraal:
Koraalriffen zijn heel mooi. Het zijn de tropische regenwouden van de zee. Voor de natuur is koraal van groot belang. Een koraalrif is een leefgebied voor duizenden soorten planten en dieren. Zoals vissen, weekdieren, sponzen, kreeftachtige ,zeeschildpadden e n zeezoogdieren. En veel zeezoogdieren eten ervan. Het WNF voert actie door middel van te proberen vissers over te halen op een duurzamere manier te vissen. Ook vragen ze de mensen om diervriendelijkere wetten tegen koraalvissen te maken.
Klimaat:

Het klimaat zorgt voor een goede indeling tussen land en zee, natte en droge gebieden en warme en koude gebieden. Elk stuk natuur heeft een bepaald soort klimaat. Het WNF voert acties tegen het broeikaseffect zodat de mensen meer met de fiets gaan doen en het openbaar vervoer gebruiken. De aarde word steeds warmer door uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen en daardoor verandert het klimaat. Het WNF probeert dat te verminderen.

Bossen:
Bos dat is niet alleen planten en bomen. Er is veel meer , het is een soort verzamelplek voor duizenden natuurlijke producten en dieren waar wij van leven. Wij gebruiken veel hout en daarvoor worden bossen gekapt. Als we zo doorgaan is op de hele wereld straks geen bos meer. Daarom is er nu het
FSC-keurmerk. Hout met dit keurmerk komt uit bossen die worden verzorgt en waar op een goede manier hout wordt gekapt. Je kunt het op steeds meer.

Welke diersoorten beschermt het WNF

Bij een bedreigd dier denk je misschien aan een hertje dat word neergeschoten. Maar het WNF bedoelt als het dier op uitsterven staat. Sommige bedreigde dieren zijn erg bekend bijvoorbeeld de panda en neushoorn. Anderen zijn niet zo bekend bijvoorbeeld antilope en muskushert. Er zijn ook dieren die bijna uitsterven waarvan ze niet weten hoe het beest heet. In dit hoofdstuk gaan ik wat vertellen over de bekendste bedreigde dieren, en wat ze er tegen doen.

Bruine beer:
In veel sprookjes of verhalen over dieren komt bijna wel een bruine beer voor. Dat komt omdat de bruine beer in bijna heel Europa een gewoon beest was. Nu is hij alleen nog maar te vinden in het noorden van Scandinavië en Rusland. De bruine beer is in West Europa een bedreigde diersoort soort geworden en dat moet veranderen. In 2000 is het WNF een campagne begonnen om meer aandacht te vragen voor de natuurparken in Europa. Eigenlijk moet het leefgebied van de beer gewoon beter, daar kan de beer dan weer van profiteren.

Gorilla:

De gorilla is de sterkste en grootste aap ter wereld. Toch verliest hij het van de mensen. De laaglandgorilla, die in de regenwouden van Kongo-Brazzaville ,Gabon en Kameroen leeft zijn er nog ongeveer 100.000. Het WNF doen acties om hun leefgebied te beschermen. Maar van de berggorilla zijn en nog maar ongeveer 620 over. In 1968 is het wereld natuurfonds begonnen met een speciaal berggorillaproject in Rwanda. Ook in de aangrenzende delen van democratische republiek Kongo en Oeganda zijn projecten opgezet. De overgebleven berggorillas leven nu in een beschermt gebied.

Olifant:
De slagtanden van een olifant zijn waardevolle dingen. Vooral in Afrika zijn vroeger duizenden olifanten per jaar gedood om hun lange slachttanden te hebben. Pas na het verbod op de handel van slachttanden in 1989 namen de slachtpartijen af. In Afrika zijn nog steeds een paar duizend olifanten, maar die leven bijna allemaal in het zuiden. In de rest van Afrika zijn er bijna geen olifanten meer. De Aziatische olifant blijft bedreigt omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt. In het jaar 2000 hebben de WNF-Rangers een hele grote actie voor de Aziatische olifant gehouden zodat de olifant meer ruimte zou gaan krijgen.

Reuzenpanda:
Iedereen weet dat het WNF al vanaf de oprichting vecht voor de laatste pandas die er nog zijn. Dat is erg nodig, want volgens de schattingen zijn er nog maar ongeveer 1000 pandas over in het wild. Ze leven in de bamboebossen op de berghellingen van Midden-China. Panda’s eten eigenlijk alleen maar bamboe en kunnen alleen maar in bossen overleven. Jammer genoeg blijft er weinig bos over door houtkap en landbouw. Er zijn nog wel speciale panda reservaten maar die worden bijna niet beschermd. Het WNF traint daarom nieuwe parkwachters en zoekt naar andere oplossingen voor de mensen die leven van houtkap, bijvoorbeeld de inkomsten uit toerisme of het kweken van paddestoelen. Van goed beschermde reservaten kunnen de andere dieren uit het bamboebos weer goed leven.

REACTIES

P.

P.

heel goed werkstuk meisje ik heb hem ingelevert bij mijn juf

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.