Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De multiculturele samenleving

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1020 woorden
  • 3 juni 2008
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopagave

Sociale zaken Blz. 1
Geschiedkundige zaken Blz. 2
Aardrijkskundige zaken Blz. 3
Politieke zaken Blz. 4
Deelvragen + Conclusie Blz. 5
Eigen mening Blz. 6

Hoofdvraag:
Hoe ontstaat een multiculturele samenleving?

SOCIALE ZAKEN

De belangrijkste vraag is eigenlijk, wat is een multiculturele samenleving. Bij een multiculturele samenleving leven autochtonen en allochtonen samen. Letterlijk betekent multicultureel dat er in een samenleving meerdere groepen kunnen worden onderscheiden met verschillende culturele kenmerken.
Nederland is erg populair als het gaat om buitenlanders. Er is in Nederland veel werk te doen, denk aan het boerland. Daar komen vooral mensen uit Polen op af. Maar in Nederland zijn ook een hoop vluchtelingen. Die moeten eerst een verblijfsvergunning aanvragen om hier te mogen blijven. Dat moet als je langer dan 3 maanden in Nederland wilt blijven. Deze verblijfsvergunning is geldig voor 1 jaar. Maar hij kan ook in beslag genomen worden. Hij wordt ingetrokken bij het overtreden van de openbare rust en orde.

Je kunt ook een doel hebben om hier te komen namelijk voor:
• Om te studeren
• Om te werken
• Of voor gezinshereniging.
Als je b.v. niet meer aan het studeren bent, dan kan ook je verblijfsvergunning afgepakt worden.
Dit is wat een asielzoeker moet doen:
- Vluchteling komt aan in Nederland.
- Aanmelden als asielzoeker.
- Geplaatst in opvangcentra .
- Onderzoek of hij erkend wordt al vluchteling, dat de toestanden in zijn land erg zijn om in Nederland te verblijven.
- Huizen toegewezen.
- Mogen 1 jaar in NL blijven en krijgen een tijdelijke vergunning.

GESCHIEDKUNIDGE ZAKEN

Wanneer? Aantal: Reden? Wie?
1300 veel Joden
1585 150 000 politiek Antwerpse vluchtelingen
1600 veel Portugese Joden
1685 50 000 Franse vluchtelingen

1635-1800 20 000 Joden uit Midden- en Oost-Europa
1800 veel Duitsers
1900 18 000 Polen, Italianen en Slovenen
1920-1940 30 000 politiek Duitse en Oostenrijkse Joden
1945 280 000 politiek en economisch (onafhankelijkheid) Indonesiërs
1950 12 000 politiek en economisch (geen eigen staat) Molukkers
1950 170 000 economisch (werk en studie) Antillianen
1956 beperkt Hongaren
1960-1973 226 000 economisch en persoonlijk (arbeidsmigratie en gezinshereniging) landen rond Middellandse Zee
1974-1991 100 000 politiek en economisch (studie en onafhankelijkheid in 1975) Surinamers

1946-1960 377 000 economische Nederlanders naar Canada, Australië en VS

Omdat er niks hechts was in de Nederlandse samenleving, hadden de Nederlands nooit problemen als er nieuwkomers kwamen. Dus daarom is Nederland ook populair met vluchtelingen.

AARDRIJKSKUNDIGE ZAKEN

Neem nou bijvoorbeeld de turken in Nederland.

In 1960 vermeldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de eerste keer de aanwezigheid van Turken in Nederland. Het waren toen ongeveer 100 personen. In 1961 waren het er tweehonderd, in 1962 driehonderd, in 1963 twaalfhonderd en in 1964 4.300. Zo liep het al gauw op. Er wonen ongeveer 300.00 mensen in Nederland, waarvan 1 van de ouders uit Turkije komt. De turken zijn daarom ook de grootste, niet westerse, bevolkingsgroep in Nederland. De Turkse mensen bestonden uit voornamelijk arbeidsmigranten. In 1962 sloot Nederland met Turkije een verdrag en werd in Ankara het Nederlandse Wervingsbureau opgericht. In de eerste periode kwamen er vooral familie, vrienden en dorpsgenoten naar Nederland. Sommige hadden een arbeidsvergunning, anderen kwamen op goed geluk. In 1974 werden er in Nederland geen arbeidsvergunning meer aan arbeidsmigranten gegeven en vond Turkse groepen voornamelijk in het kader van gezinsvorming en gezinsherening. Er kwam ook een groep Turken naar Nederland als politiek vluchteling. Er is ook een grote groep die illegaal in Nederland verblijft. Dit waren eerst van die mensen die in illegale naaiateliers in Amsterdam werkten.
Het grootste deel van de Turken trok naar de gebieden waar veel werk was waar je geen opleiding voor nodig had. Hierdoor wonen er nog steeds veel Turken op die plaatsen. Dit is vooral in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, en de steden in Twente en Midden-Brabant. Volgens het Bureau voor onderzoek en statistiek woonde er in 2000 ongeveer 340000 Turken in Amsterdam.

POLITIEKE ZAKEN

Politieke vluchtelingen zijn bang om in hun eigen land in de gevangenis te komen of te worden gemarteld, dat komt omdat ze hun mening uiten. Deze mening wordt meestal niet erg op prijs gesteld. Soms worden ze zelf met de dood bedreigd. Sommige zijn actief in de politiek en andere hebben politieke ideeën dan de machthebbers. Of omdat ze een geloof hebben dat in hun land verboden is.
Alleen de politieke vluchtelingen worden officieel beschouwd als ‘echte’ vluchtelingen. Als al meteen duidelijk is dat een vluchteling om economische redenen in Nederland wil wonen, wordt hij teruggestuurd. Dat betekent dat hij in een arm land woont, en daarom in Nederland wil gaan wonen om zo beter te kunnen overleven. Ze weten dat veel mensen in Europa mooie kleren hebben en een eigen auto. Dat willen zij ook graag. Ze hopen dat ze in een ander land meer geld kunnen verdienen dan in hun eigen land. Of ze horen dat er in Europa volop werk is, terwijl ze in hun eigen land geen baan kunnen krijgen. Meestal wordt het eerst gecontroleerd en krijgt hij dan een vergunning.
Er wordt ook misbruik van gemaakt. Omdat de meeste vluchtelingen in Nederland willen blijven zeggen ze vaak dat ze een politieke vluchteling zijn.
Er zijn ook giro’s om die mensen te helpen.

DEELVRAGEN+CONCLUSIE

Wat is een multiculturele samenleving?
Multicultureel betekent dat er in een samenleving meerdere groepen kunnen worden onderscheiden met verschillende culturele kenmerken.

Wat is cultuur?
Cultuur is een geheel van opvattingen, symbolen, kennis, waarden en normen dat mensen als leden van een samenleving verwerven en overdragen door middel van bewuste en onbewuste leerprocessen.

Wat is een vreemdelingenwet?
Regels waar je je als je vreemd ben in een land je aan moet houden.


Waarom wonen de meeste allochtonen in de grote steden?
Ze wonen daar omdat er veel werk te vinden is. Of studie.

Hoofdvraag
Hoe ontstaat een multiculturele samenleving?

Als grote groepen mensen om één of andere reden besluiten om in een ander land met een andere cultuur te gaan wonen.

EIGEN MENING
Ik vond het heel interessant om dit werkstuk te maken. Ik heb er wel veel van geleerd, maar het onderwerp spreekt me niet zo aan. Het is nu wel grappig om te weten wie er allemaal in jou land leven. Maar verder oké.
Mijn antwoord op mijn hoofdvraag vind ik wel belangrijk. Want dit is eigenlijk de bron van alles. Nu ik alles zo weet, vind ik dat allochtonen ook een kans moeten krijgen. Het is wel een moeilijk onderwerp, en je moet goed zoeken naar de goede informatie. Ik ben er ook lang mee bezig geweest.

REACTIES

M.

M.

cool

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.