Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Start uw eigen bedrijf

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1234 woorden
  • 10 maart 2008
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
37 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het ondernemingsplan:

Voor dat je een bedrijf op gaat zetten maak je eerst een goed ondernemingsplan.

Een goed ondernemingsplan bestaat uit de volgende onderdelen:
- Persoonlijke gegevens van de ondernemer.
- Het marketingplan.
- Omschrijving van het soort bedrijf en de rechtsvorm.

1. Persoonlijke gegevens van de ondernemer:
In dit onderdeel zet je jou eigen vaardigheden op een rij. Dit is niet alleen belangrijk voor je zelf, maar ook financiers, bijvoorbeeld familie, of de bank. Bij het maken van dit onderdeel begin je met het vermelden van je persoonlijke gegevens, en daarna geef je een korte inlichting over zaken als opleiding, ervaring. Het gaat niet alleen om sterke eigenschappen, maar ook om het herkennen van minder sterke eigenschappen.
Daarbij is het verstandig om aan te geven hoe je denkt deze minder sterke eigenschappen op te lossen. Zodat de financiers een goed beeld kunnen krijgen over de ondernemer.


2. Het marketingplan:
In het marketingplan omschrijf je welke klanten ga je benaderen en waarom denk je dat je dat beter kunt dan een concurrent.
Je omschrijf de markt: De omvang van de markt, toekomstige ontwikkelingen die jij wil gaan maken , concurrenten.
Een goed marketingplan is heel belangrijk voor het slagen van een bedrijf.

Opstellen van een marketingplan:
Bij het opstellen van een goed marketingplan moeten de zogenaamde 5 p's van de marketing behandeld worden ( hebben we een keer moeten leren)
Plaats, Product, Prijs, Promotie, en Personeel. Je hebt pas een goed marketingplan als je erin bent geslaagd om een goede samenhang te maken tussen deze vijf p's. Die samenhang maakt duidelijk dat als er een onderdeel van je plan verandert, andere onderdelen ook aangepast moeten worden.
En dat gebeurt nog al eens gebeuren, want een marketingplan schrijf je niet voor altijd (tijden en plaatsen veranderen).
Als de omgeving waarin je onderneemt verandert (denk dan aan nieuwe wetgeving, economische ontwikkelingen, nieuwe technieken), dan moet het marketingplan worden bijgesteld.

Plaats: Je omschrijft waar of op wat voor soort plek u uw bedrijf wilt vestigen. Bij het kiezen van een plek zijn de verschillende zaken van belang:
uitstraling, bereikbaarheid, en de aanwezigheid van concurrentie.


Product: Je geeft een goede beschrijving van je product of dienst. Het gaat niet alleen om het product zelf, maar ook om dingen die de totale uitstraling eraan geven, zoals garantie, service, verpakking,

Prijs: hoe de verkoopprijs wordt opgebouwd.
Ben je dienstverlener dan noem je je uurtarief.
Je gaat na hoe de prijzen in verhouding zijn tot die van de concurrentie en hoe u de prijs/kwaliteitverhouding van uw product zou inschatten.
Belangrijk is ook om te weten welke plaats de prijs heeft bij uw product:
Zijn uw klanten uit op de laagst mogelijke prijs, of kijken ze eerst naar de kwaliteit en zijn ze bereid daarvoor desnoods meer te betalen ?

Promotie: Hoe ga je je klanten bereiken en hoe denk je de waarde van je product duidelijk te maken aan de klant ?
En dan moet je er ook aan denken dat de promotieplannen moeten overeenkomen met de uitstraling van het bedrijf.

Personeel: Beschrijf je ideeën over het begeleiden van het personeel en over het bij de bedrijfsvoering betrekken van personeel.

3. Omschrijving van het soort bedrijf en de rechtsvorm:
Hier beschrijft de startende ondernemer het bedrijf en wat hij wil gaan verkopen:

Wat gaat het bedrijf verkopen, wat gaat het bedrijf aanbieden en aan wie ?
Wordt het een eenmanszaak, een VOF of een BV ?
De ondernemer moet ook aangeven waar hij het bedrijf wil vestigen en of hij voldoet aan de vestigingseisen, die zijn er niet altijd.
Het doel van dit onderdeel is dat een financiers een duidelijk beeld krijgen over hoe en wat uw bedrijf nou wil bereiken.

Financiering:
Om een eigen bedrijf te kunnen starten heb je een start bedrag nodig om de eerste nodige dingen te kunnen aanschaffen. Je hebt verschillende Financieringsmogelijkheden.

Financieringsmogelijkheiden voor de ondernemer:
1. Lenen bij de bank.
2. vrienden, en kennissen.
3. leasen

1. Geld lenen bij de bank:
Banken zijn graag bereid geld uit te lenen aan startende ondernemers,
maar dan willen ze wel zekerheden hebben en stellen ze dus eisen.
De bank verwacht dat je zelf een bepaald geld bedrag inbrengt, je moet een ondernemingsplan hebben (dat heb ik hier voor beschreven )en je moet een onderpand hebben. Dat onderpand kan bestaan uit bijvoorbeeld een huis, of andere bezittingen.

2. Geld lenen bij familie, vrienden en kennissen:
Het is handig om een beroep te doen op familie, vrienden, en kennissen.

De belastingdienst geeft particulieren die geld lenen aan starters belastingvoordelen. Dat heet Tante Agaath-regeling.
Ook kunnen particuliere geldschieters aanspraak maken op de ondernemersvrijstelling wanneer het gaat om vermogensbelasting.
Het moet hierbij wel gaan om een lening van minimaal 22.700 euro.

3. Lease:
Als je niet genoeg geld hebt om de investeringen met eigen middelen te betalen, kan je de keuze maken voor een leaseconstructie.
Er bestaan twee vormen van leasen:
Financiele leasing en operationele leasing.

financiele leasing:
Financiële leasing is een geldlening voor de aanschaf van een bedrijfsmiddel (auto’s bijv.)
Het bedrijfsmiddel wordt dan eigendom van de ondernemer.

Operationele leasing:
Bij operationele leasing worden de bedrijfsmiddelen geen eigendom.
Het bedrijfsmiddel wordt gehuurd van de leasemaatschappij, inclusief
alle (of een deel van de) reparatie kosten.
Als je huurt dan kun je meestal makkelijker vernieuwen dan wanneer je koopt.
Dus ben je wat flexibeler.


Belasting:
Wanneer je bedrijf is gestart moet je dat melden bij de belastingdienst.
Het is belangrijk om je zo vroeg mogelijk aan te melden.
Je meld je bedrijf aan door het formulier ‘Opgaaf Gegevens Startende Onderneming’ dat je bij het belastingkantoor kunt krijgen in te vullen en in te leveren. Wanneer je het formulier hebt ingeleverd krijg je waarschijnlijk kort daarna de Belastingdiens op bezoek, deze controleert of de administratie aan de gestelde eisen voldoet en ze geven informatie over de belastingdienst. Zo proberen ze problemen in de toekomst te voorkomen. Als ondernemer hoef je niet te wachten tot de belastingdienst contact opneemt maar je kunt ook zelf een afspraak maken voor een voorlichtingsbezoek

Handelsnaam:
Je mag je bedrijf je eigen naam geven, maar ook een fantasienaam.
Het is belangrijk om bij het kiezen of het verzinnen van een handelsnaam dat je een handels naam hebt die nog niemand heeft dit voorkomt dat er verwarring of misleiding kan ontstaan. De handelsnaam die je kiest is beschermd op het moment dat je deze als officiële naam gaat gebruiken. Bij de Kamer van Koophandel is het mogelijk een landelijk handelsnaamonderzoek uit te laten voeren. Daarmee voorkom je dat je later in een conflict komt met andere bedrijven die dezelfde naam hebben.

Conlusie

Ik vond het een interessant onderwerp en ik vond het wel leuk om een werkstuk over dit onderwerp te maken. Mijn conclusie is dat het starten van een eigen bedrijf moeilijker is dan je zou denken, er komt heel wat bij kijken. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, zoals regels, vergunningen, belastingen, financiering. Bij de start van een eigen bedrijf moet je dus op veel dingen letten en je moet zeker niet slordig zijn. Niet iedereen kan zomaar een eigen bedrijf beginnen, daar moet je dus wel bepaalde eigenschappen voor hebben, zoals stressbestendigheid en doorzettingsvermogen. Als je deze eigenschappen hebt en je let goed op alle belangrijke zaken, dan heb je een goede kans van slagen. Voordat je begint met de start van een eigen bedrijf moet je goed nadenken. Je moet goed weten welke eigenschappen je hebt en je moet goed nadenken over hoe je het gaat aanpakken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.