Mozart – Piano concert No. 26.

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 1e klas havo | 574 woorden
  • 10 maart 2008
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mozart – Piano concert No. 26.

Feiten:
Het muziek stuk heet Piano concert No. 26. Het stuk is gecomponeerd door Wolfgang Amadeus Mozart. Dit muziekstuk is ongeveer tussen 1777 en 1789 gemaakt. Het stuk staat op de CD Classics for relaxation and me. Het muziekstuk duurt 5:50.

Ik wist dat Mozart een aantal muziekstukken gecomponeerd had en toen kwam ik op het idee om dit muziekstuk te kiezen. Ik heb het muziekstuk gedownload en toen ben ik het stuk voor het eerst gaan beluisteren, dat was op 8 april 2007. Toen ben ik begonnen om informatie te zoeken over Mozart. Langzaam kwam het tot deze recensie.

Achtergrondinformatie:

Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart is de volledige naam van Mozart. Mozart is geboren op 27 januari 1756 in Salzburg en overleed op 5 december 1791 in Wenen. Mozart was een componist, pianist en een dirigent van klassieke muziek. Mozart wordt in het algemeen gezien als een muzikaal wonderkind en één van de allergrootste componisten. Toen hij tiener was begon hij zijn betere werk te componeren. Zijn werk heeft veel invloed gehad op latere componisten, vooral Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms.
Mozart is getrouwd met Constanze Weber op 4 augustus 1782 samen kregen zij 6 kinderen, waarvan er slechts 2 volwassen worden.
In juni 1763 maakte de familie Mozart een grote rondreis in Europa die meer dan drie jaar geeft geduurd. Tijdens die reis heeft hij veel belangrijke mensen ontmoet, bijvoorbeeld: koning Lodewijk XV. Toen hij op bezoek was in Nederland heeft hij veel variaties op het Wilhelmus gecomponeerd.

Analyse:
Het muziekstuk begint met een melodie (1) die gespeeld wordt door een piano. Dat stukje hoor je daarna gelijk nog een keer (herhaling). De piano stopt met spelen en dan hoor je dat violen dezelfde melodie (1) spelen. Dat gebeurt twee keer. Dan stoppen de violen met spelen en daalt de muziek. De piano gaat verder met een andere melodie (2). Die melodie stijgt en daalt steeds. Van hoog naar laag.
Dan komt er een heel snel stukje achter elkaar wat eenmalig door de piano wordt gespeeld. Dan speelt de piano twee keer melodie (1). Dan komen weer de violen en die spelen een nieuwe melodie (3). Dat gaat van hoog naar laag. De violen blijven doorspelen en de piano komt erbij, ze spelen een geheel nieuwe melodie (4).
Dat gaat van hoog naar laag en andersom. Dan speelt de viool ineens heel hoog en gaat de piano daarmee verder, dan spelen ze weer een stuk samen. Dan stoppen de violen met spelen, de piano speelt alleen melodie (1). Die melodie herhaalt zich 2 keer. Dan speelt de piano melodie (2). De violen komen erbij en samen spelen ze de hoofdmelodie (1). Daarna spelen ze om de beurt, apart/gelijk een melodie (5). De piano en de violen gaan allebei hoog spelen en dan wordt het steeds zachter en sluiten ze het muziekstuk af.

Mening:

Dit muziekstuk heb ik gekozen omdat, in groep 7 al eens een werkstuk over de muziek van Mozart had gemaakt. Daardoor wist ik dat hij klassieke muziek componeerde. Ik had het stuk al eens had gehoord. Ik vind het stuk erg mooi maar toch word ik er erg zenuwachtig van, want soms zijn er wat stukjes in het muziek stuk waarvan ik denk hoe zouden mensen dit leuk kunnen vinden. Ik kan wel begrijpen dat mensen dit stuk mooi vinden, omdat dit stuk erg rustgevend is en ik begrijp dat sommige producers deze muziek in hun films gebruiken. Bijvoorbeeld bij een erg spannend stukje of bij een zielig stukje in hun films.

Dit was mijn recensie. Bedankt voor het lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.