Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nederland geheel rookvrij

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 1079 woorden
  • 10 maart 2008
  • 158 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
158 keer beoordeeld

Inleiding: Het zou een prachtig plaatje opleveren, als iedereen zou roken. Een mooie witgrijze rook die langzaam boven de straten golft. In zachte pluimen langs de daken omhoog stijgt. In huizen zweeft dezelfde mist. Hij kringelt door slaapkamers, woonkamers en zolders, langzaam door het raam naar buiten. Iedereen lijkt net een levend schoorsteentje. Maar is dit plaatje wel zo mooi? Laten we is kijken wat er in die rookwolk zit.
Rook bestaat vooral uit nicotine, koolmonoxide en teer. Aan de nicotine raak je verslaafd en ook kun je er van hartkloppingen krijgen. Koolmonoxide is een giftig gas dat ook in de uitlaatgassen van een auto zit. Het neemt de plaats van zuurstof in het bloed in. Je bloed wordt dus minder gezond, en het leidt ertoe dat je aderen dichtslippen. En als laatste de teer. Dat zie je niet zitten in de sigaret, maar je ademt het wel degelijk in. Het zorgt ervoor dat je longblaasjes kapot gaan, waardoor mensen die roken vaak zo’n ‘rokershoestje’ hebben. Ik ga nu nog wat meer argumenten geven voor de stelling: Nederland moet geheel rookvrij worden.


Argumenten: -Roken heeft in de horeca zeer nadelige effecten voor niet-rokers. Passief roken, dus het inademen van rook zonder dat je zelf rookt, is zeer schadelijk, en zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor rookgerelateerde ziektes zoals kanker, hart- en vaatziektes. Elk jaar sterven er nog steeds mensen in de horeca door passief roken. Hoeveel dat er zijn is nog nooit in Nederland onderzocht, maar wel in Engeland. Uit dat onderzoek bleek dat er in Engeland per jaar 165 niet rokende cafémedewerkers sterven door het passief roken. Deze mensen, die dus helemaal niet roken, zouden beschermd moeten worden. Ze zouden niet mogen worden blootgesteld aan sigarettenrook van anderen in openbare situaties, zoals de horeca, maar ook gewoon op straat. Gelukkig krijgt Nederland een rookverbod in de horeca vanaf 1 juli 2008. Alleen de horeca is echter niet genoeg. Luister maar naar de volgende argumenten.

- Kinderen die de eerste vier jaar van hun leven blootstaan aan tabaksrook, hebben meer kans om een allergie te krijgen. Kinderen met ouders die roken in hun bijzijn, blijken vaker allergische reacties te ontwikkelen. Vooral allergische reacties op dieren en voedselallergie komen bij hen vaak voor. Ze krijgen dan last van hun luchtwegen als ze dicht bij dieren komen, of als ze iets eten waar ze allergisch voor zijn. Maar dat zijn niet de enige gezondheidsproblemen.

- Het valt op dat niet-rokers in landen met een strenge rookwetgeving gezondere longen hebben dan niet-rokende burgers uit landen met een beperkt rookverbod. Maar het roken is natuurlijk niet alleen schadelijk voor de mensen die passief roken. De gezondheid van de rokers zelf wordt nog het meest aangetast. En dat merk je aan ernstige ziektes, maar ook aan andere dingen. Dat zal ik vertellen in de volgende argumenten.

- Rokers zijn anderhalf maal zoveel dagen afwezig door ziekte dan niet-rokers op het werk. Dat blijkt uit cijfers, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd. Dat wil zeggen dat als een niet-roker 12 dagen per jaar ziek is, dat iemand die wel rookt, 18 dagen ziek is per jaar. Dit kost een werkgever veel geld. Dus ook werkgevers hebben er baat bij als er niet meer gerookt mag worden.

- Zoals ik net ook al zei, wordt de gezondheid van rokers erg aangetast en dat kun je merken aan ernstige ziektes. Sommige mensen hebben namelijk zoveel gerookt, dat hun hart en longen zijn aangetast. Om te kunnen overleven hebben ze een nieuw hart of een nieuwe long nodig. Ze zijn alleen niet de enige mensen die dat graag willen. Zo zijn er bijv. kinderen die met hartkwalen geboren worden. Als zo’n kindje dan overlijdt, omdat ze niet op tijd een nieuw hart kreeg, het hart ging namelijk naar een roker, die langer op de wachtlijst stond, is dat dan eerlijk? Ik vind van niet. En ik ben niet de enige. Bijna de helft van de Nederlanders namelijk 49% vindt dat rokers minder recht hebben op een nieuwe long dan niet-rokers. Om dit hele probleem uit de weg te gaan, dus de kwestie hebben rokers recht op een nieuwe long of niet, is er een goede oplossing, volgens mij; Er mag niet meer worden gerookt in Nederland.

- De mensen in Nederland worden mooier, als er niet meer gerookt mag worden. Van roken wordt je namelijk erg lelijk; Je krijgt heel vroeg rimpels, je tanden worden grijs, je handen krijgen een grauw kleurtje en je stinkt uit je mond. Je wordt er dus niet mooier op!
Tegenargument+ weerlegging: Maar goed, waar voorstanders zijn, zijn er ook tegenstanders, want er zijn natuurlijk mensen die absoluut niet blij zijn als Nederland echt rookvrij zou worden. Zoals mensen die een restaurant hebben of een cafeetje runnen, ze zijn bang dat ze veel minder verdienen als het rookverbod daadwerkelijk wordt ingevoerd. Maar deze angst is helemaal onterecht. In Italië blijkt zelfs dat de omzet van de horeca juist stijgt en ook in de Verenigde Staten is de omzet gestegen. Ook is het argument dat rookvrij maken van de horeca zal leiden tot banenverlies niet waar. In New York bijvoorbeeld is sinds het rookverbod het aantal banen in de horeca juist toegenomen. Rokende mensen zullen blijven komen naar cafés en restaurants. Niet-rokers, die eerst deze horecagelegenheden meden vanwege de rokerige ruimtes, zullen ook weer vaker naar een café of discotheek gaan.

Slot: Dit was mijn laatste argument, ik ga nu over naar het slot en daarin wil ik graag nog wat vertellen over de huidige tabakswetten.


De tabakswetten hebben betrekking op de Grondwet, Artikel 11. En daarin staat dat het verboden is om een ander lichamelijke schade toe te brengen. Iemand tabaksrook laten inademen is dus in overtreding van de Grondwet. Dit wil dus zeggen, dat je iemand zou mogen aanklagen als jij door het passief roken een ziekte oploopt. Dit wilde ik graag vertellen, om duidelijk te maken dat er niet niks aan het roken gedaan wordt, maar naar mijn zin wel te weinig. Roken is inmiddels ook op allerlei plaatsen verboden. Bijv. op het werk, in de trein, in het vliegtuig enz. Vanaf 1 juli 2008 wordt roken ook nog verboden in de hele sportsector en in de horeca. Dit is voor mij dus niet genoeg! Want rokers brengen zichzelf ernstige schade toe, kinderen krijgen eerder allergieën, ze werken minder en ze brengen andere mensen schade toe, wat dus gewoon tegen de wet is! Kortom: Zonder sigaret, is er veel meer pret!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.