Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kroegen moeten eerder sluiten.

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 904 woorden
  • 10 maart 2008
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Betoog:

Vroeger uit, Vroeger thuis.


Kroegen zijn vaak open tot 04:00 uur, diep in de nacht. De laatste tijd is dit onderwerp regelmatig in de media. De meerderheid van de ouders is fel tegen die late kroegtijden en staptijden. Veel jongeren zijn voor de late kroegtijden, omdat het stoer is of omdat het leuk is echt een nacht door te feesten. Omdat het feest pas rond vier uur diep in de nacht is afgelopen, betekent dat dus ook dat de jongeren pas rond 12:00 in de nacht naar de stad gaan, de gevolgen zijn dat ze eerst gaan borrelen bij vrienden, of indrinken. Meestal zijn jongeren dus al goed aangeschoten van de drankspelletjes en indrinken vóórdat ze een stap in een kroeg zetten. Ik vind dit zeer slecht, jongeren mogen gemiddeld niet tot het einde blijven (04:00) en dat vinden ze jammer. Maar de ouders van de puberale jongeren willen niet dat ze tot 04:00 in kroeg of op straat blijven. Ik vind dit 2 grote nadelen, van de late kroegtijden, Daarom ben ik sterk van mening dat ‘’Kroegen eerder moeten sluiten’’

Mijn eerste argument is; ‘’kroegen moeten eerder sluiten, omdat het indrinken kan voorkomen’’. Uit onderzoeken is gebleken, dat jongeren pas rond 12 uur aantreden om naar de kroeg te gaan, daarvoor hebben ze dus tijd zat, om een gezellig avondje met elkaar te hebben. Niets fout aan, maar wel als er veel alcohol aan te pas komt, wat de laatste tijd regelmatig voorkomt. Kaartspelletjes waar tegen verliezen shotjes staan. Vervolgens gaan ze dronken de stad in. Dit soort bijeenkomsten noemen ze ook wel ‘’Indrinken’’. Het gevolg is daarvan, dat je al aangeschoten de kroeg binnentreedt. Gemiddeld wekt alcohol bij jongeren een hoog agressie gehalte op, waardoor je sneller ruzie krijgt, omdat je niet helder meer denkt, en alles zegt wat je op dat moment denkt. Ook levert het indrinken meer verkeersongelukken op, dronken achter het stuur. En ook zelfs dronken achter het stuur op de fiets levert enorm veel ongelukken op. In de media is een veelbesproken onderwerp dat kroegen eerder moeten sluiten. Als de kroegen eerder sluiten, gaan de jongeren automatisch ook eerder naar de kroeg. En hebben ze daarvoor geen hele avond met elkaar, omdat je daarvoor meestal gaat eten, of sport hebt. En dan word hun eerste drankje met alcohol in de stad gedronken. Ik kan niet verklaren dat er dan geen dronken mensen zouden zijn, maar wel een stuk minder. Zo zou er vervolgens minder alcohol bij te pas komen, minder dronken/aangeschoten mensen, verkeersongelukken en ruzies.


De gemiddelde ouder vindt het geen prettig idee dat hun dochter/zoon diep in de nacht nog naar huis moet komen, of op straat blijft hangen. Dit wekt veel slapeloze nachten van ouders op, en gezeur. Vaak mogen dochters en zonen niet tot het einde blijven. Dat vinden die jongeren op die leeftijd heel erg. En gaat het zeuren om eindtijd uren voort. Ouders vinden het natuurlijk ook rot, ze willen de lol van hun kind niet ontnemen. Maar ze willen niet dat hun dochter of zoon pas om 05:00 à 06:00 uur thuis komt. Dit thuis veelbesproken onderwerp leidt vaak tot ruzie. Zodra de kroegen tot 2 uur open zijn, kunnen meer jongeren tot het einde blijven. En hebben de ouders minder gezeur, ook zijn ze minder bezorgd. Jongeren zijn dan ook blij dat ze tot het einde kunnen blijven. Zo is iedereen tevreden.

Jongeren zijn nu dus erg laat in de nacht thuis, en zijn ze de volgende dag helemaal brak, en moe. Uitgaan is meestal zaterdagavond tot diep in de nacht. Vaak plannen jongeren zondag in als officiële schooldag, de dag om hard aan school te werken. Na een lange stapavond, wat meestal op zaterdag plaats vindt. Is de volgende dag dus zeer vermoeiend. Feitelijk heb je dus een hele nacht overgeslagen, dat kan sowieso niet goed voor je zijn. De volgende ochtend ben je brak. En er is wetenschappelijk bewezen dat als je brak bent je, jezelf minder goed kan concentreren en je hersens trager werken. Zondag aan school werken wordt dan erg moeilijk. Waardoor ook de schoolresultaten minder zullen zijn. Als de kroegen vroeger gaan sluiten, zouden de jongeren de volgende dag minder brak zijn, en beter uitgerust. Ze hebben dan wel dezelfde uren lol met elkaar gehad, plus een leuke avond. Het is dus beter voor je hersenen, en voor je leerwerk.

Wat deze nieuwe regel veel dwars zit, is het tegenargument dat er dan meer hangjongeren buiten op straat zouden zijn, als de jongeren eerder de kroeg uit moeten. Ik vind dit zelf een moeilijk tegenargument, maar niet te moeilijk dat het niet valt op te lossen. Hangjongeren willen graag wat te drinken, en te eten. In de nacht kan dat niet worden gehaald. Ook, als je tot minder laat uitgaat. Ga je natuurlijk wel eerder de kroeg in. Dus ben je om 02:00 uur al aardig moe van al die gezelligheid, en ga je ook eerder je bed in. En ga je vervolgens minder op straat hangen.

Mijn standpunt was, ‘’kroegen moeten eerder sluiten’’. Mijn argumenten zijn daarvoor; Zijn dat het, het indrinken voorkomt. Omdat als de kroegen eerder sluiten, hebben jongeren geen tijd meer om daarvoor met z’n allen in te drinken. Mijn tweede argument is dat het voor de ouders ook veel beter is. Mijn laatste uitgewerkte argument is het onderwerp schoolresultaten, wat ik ook erg belangrijk vind in het leven. Samengevat vind ik dat kroegen eerder moeten sluiten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.