Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Euthanasie

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1542 woorden
  • 11 februari 2008
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
30 keer beoordeeld

De euthanasiewet
De arts die de euthanasie uitvoeren mogen alleen de euthanasie uitvoeren als er een tweede arts bij is. Ze mogen de euthanasie ook niet uitvoeren als er geen euthasieverklaring is getekend. De euthanasieverklaring moet ook 2 keer worden getekend. Zolang dat niet gebeurt, mag de euthanasie niet worden gedaan. De wilsverklaring is geen garantie het is in geval van dementie moeilijk om te verklaren of iemand ondraaglijk pijn heeft. Je kunt zelf ook een euthanasieverklaring ondertekenen, maar dan moet je wel dingen weten van het juridisch systeem. Als je lid bent van de NVVE ( Nederlandse vereniging voor vrijwillige levensbeëindiging dan kun je dit formulier op hun site downloaden.
Zie hieronder waar je moet tekenen.


1ste Naam:…………………………Adres………..……………...Telefoon…………………..
Handtekening………………………...

De gevolmachtigde is op de hoogte gebracht van mijn wensen op medisch gebied en ik geef hierbij mijn behandelend artsen toestemming aan mijn gevolmachtigde zo nodig medische inlichtingen over mij te verschaffen.

Over deze verklaring heb ik grondig nagedacht.

2de
Handtekening………………………………. Plaats…………………….Datum………………..

Bekrachtigd per datum…………………………..
Opnieuw getekend………………………………….

De euthanasie mag ook niet worden gedaan als je niet meer in staat bent om zelf te beslissen of je het nog wel of niet wil. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt en je kunt niet meer praten, bewegen, eten & zien, dan mag er geen euthanasie meer worden gedaan.

Euthanasie mag alleen worden uitgevoerd als:

 De patiënt een ondraaglijke pijn heeft maar als hij niet meer kan praten dan mag er geen euthanasie worden gedaan. Tenzij je het kunt opschrijven.
 Als de patiënt van tevoren heeft gezegd dat hij hoe dan ook euthanasie wil laten doen als hij ondraaglijke pijn heeft.

 Als er euthanasie wordt gedaan, zonder dat er een euthanasieverklaring is getekend. Dan kan de arts worden aangeklaagd op grond voor moord. Een toetsingscommisie kijkt of alles verloopt zoals het hoort.
 Als de arts euthanasie pleegt zonder dat er een bij is dan kan de arts ook worden aangeklaagd.

Leeftijd
Een minderjarige vanaf 12 jaar heeft het recht om euthanasie te laten doen hij heeft wel toestemming nodig van zijn ouders. Het zit oz in elkaar met de leeftijd.

• Bij een minderjarige van 12 jaar of ouder moeten de ouders o voogd mee beslissen.
• Jongeren die 16 of 17 zijn die mogen beslissen maar de ouders hebben de laatste zeggenschap.

Er moet wel net als bij euthanasie voor volwassenen sprake zijn van een pijnlijk leven.

Wanneer is het geen euthanasie.
Euthanasie is het niet:

• Als de arts op verzoek van patiënt met een medische behandeling of niet begint.
• Als een arts afziet van een medische en zinloze situatie.
• De pijn van de patiënt met een zwaar middel verlicht en daardoor de duur van het leven verkort.
• Het leven van een niet-levensvatbare, zwaar gehandicapt pasgeborenen en comapatiënten beëindigt.
• Als een arts een pijnstiller toepast.


De regering
Als we het over euthanasie en de regering hebben dan past dat goed bij elkaar. In 2000 heeft de tweede kamer een overeenkomst bereikt over dat euthanasie in Nederland legaal mag worden. Ook zijn wij een van de enige landen waar euthanasie legaal is (in Europa zie hoofdstuk 3). De regering heeft samen met de koningin afspraken gemaakt over wat allemaal wel mag en wat niet.

De regering speelt bij dit onderwerp een grote rol. Zij hebben de wet gemaakt. Zonder hen was er nou nog geen euthanasie geweest. Die wet is ook niet bepaald makkelijk. Er zitten stukken in die niemand begrijpt. Ook zitten er stukken in van die veel slaan op koningin.

Euthanasie in het buitenland
Euthanasie is in alle landen in Europa illegaal op uitzondering van Zwitserland, België en natuurlijk Nederland. In veel landen is het nu wel mogelijk om het Abortus te laten plegen.

Nederland
Euthanasie is in Nederland geregeld volgens de wet van Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. Deze wet is actief in Nederland sinds 1 April 2002. deze wet geldt uitsluitend voor gevallen van euthanasie, dus levensbeëindiging handelen en hulp bij zelfdodingop uitdrukkelijk verzoek van de patiënt

België
In België kunnen bewuste en handelsbekwame meerderjarigen met een ondraaglijke psychisch lijden als gevolg van een ongeneeslijke aandoening euthanasie aanvragen. Dit werd in de wet vastgelegd op 28-05-2002. De aanvraag moet worden gecontroleerd worden door 3 artsen en een van hen moet gespecialiseerd zijn in aandoening waaraan de patiënt lijdt.

Het verzoek tot euthanasie dient vrijwillig te worden, overwogen en herhaald zijn en de patiënt moet zich in een medisch uitzichtloze toestand van ondraaglijk fysiek of psychisch lijden bevinden. Artsen die geen wettelijk euthanasie pleegden, door bijvoorbeeld geen wilsbeschikking van de patiënt te kunnen, kunnen tot moord veroordeeld worden.

Duitsland
In Duitsland is euthanasie verboden voor de wet. Er wordt nog wel hevig gediscussieerd over de invoering van een vorm van vrijwillige zelfdoding toe te staan.

Vanaf 1933 tot 1945 was euthanasie in Nazi Duitsland toegestaan. Het ging hier om een heel andere definitie: het ging hier om een vorm van het verschonen van het Duitse ras zoals Hitler dat wou. Het ging dan ook veel zonder toestemming van ouders. De kerk in Duitsland protesteerde hier heel zwaar tegen. Mensen zoals Clemens August kardinaal von Galen. Door dit gebruik van euthanasie is in Duitsland deze term nog zeer beladen. Ze spreken daar dan ook van “sterbehilfe”.

De Verenigde Staten van Amerika
In de Verenigde Staten van Amerika is euthanasie in bijna alle staten illegaal. Behalve in Oregon is euthanasie wel bij de wet geregeld. In de wet staat dat een arts een pil die het leven van een patiënt beëindigd mag voorschrijven. Als de patiënt er maar zelfmoord mee pleegt. Ook hier mogen artsen de dood niet zelf veroorzaken. Haar partner vond dat Terry dood beter af zou In maart 2005 heeft de rechtbank beslist dat de voedingszonde van Terry Schiavo eruitgehaald moest worden. De vrouw had al 15 jaar niks meer normaal gegeten. Op 31 maart stierf Terry aan versterving. Sinds 1998 hebben 171 mensen een beroep gedaan op de euthanasiewet. Toen ze de pil innamen duurde het tussen de 5 minuten en 48 uur voor de pil zijn werking had en de dood intrad. De meeste patiënten leden aan kanker. De Amerikanen protesteren tegen de dood van Terry Schiavo kon sterven.

Mijn mening
Ik vind dat euthanasie legaal moet worden in elk land. Want niemand mag pijn hebben of aan slangetjes leven. Ook vind ik dat ze in Nederland een heel stuk voor liggen met euthanasie. Wat in meer dan de helft van de Europese unie mag het niet. Als ik zo zou moeten leven en ik zou weten dat ik dan heel veel pijn zou hebben dan zou ik daar niet mee kunnen leven.
Ik vind ook dat de hele wereld met elkaar zou moeten praten over hoe het zou zijn met euthanasie over de hele wereld. Je kunt ook gewoon regels maken over dat je alleen euthanasie kan laten doen als je heel veel pijn hebt.
In sommige geloven mogen de mensen het niet van het geloof kijk maar naar Arabische geloof of als je Jood bent mag het ook niet. Toch vind ik dat als je Arabier bent ook wel eens af kan zien van je geloof, het hoeft natuurlijk niet per se maar als je heel veel pijn hebt dan is het wel pijn als je euthanasie kunt laten plegen.

Toch vind ik dat euthanasie moet regelen over de hele wereld. Als iedereen een verdrag tekent dan kunnen er gezamenlijke afspraken worden gemaakt en wel meteen ook zorgen dat iedereen zich er aan houdt.

Als je er voor kunt zorgen dat iedereen euthanasie kan laten doen dan zou dat een enorme vooruitgang zijn in. Ook voor mensen die in bijvoorbeeld in Duitsland zou dat fijn zijn. Want iedereen heeft uiteindelijk recht op een niet pijnlijk dood.

De methodes
Er zijn verschillende methodes om euthanasie te laten doen.

Als eerste heb je de spierverslapper, die werkt als volgt,: als je die inneemt dan gaat al je spieren uit en heel langzaam zak je weg en als laatste stopt ook je hart ermee. Als je die methode kiest dan kies je voor een vrijwel pijnloze methode. Als je die methode kiest dan kun je verschillende soorten kiezen van dat middeltje. Als je al een spierziekte had dan merk je van het proces van de spierverslapping niet zo veel. Alle methode’s zijn zonder pijn. De 2de methode is de pil van Drion. De pil is een bedacht door een hoogleraar genaamd: Huib Drion in 1992. De pil is bedacht voor mensen die klaar zijn met leven. De pil zou in de veronderstelling van Drion met zekere veiligheidsmaatregelen vrij te verkrijgen zijn. De pil zou in feite uit 2 pillen bestaan. Pil A & Pil B zouden met enkele dagen tussentijd ingenomen moeten worden. Dit is om ervoor te zorgen dat de patiënt nog tijd heeft om erover na te denken. Een ander medicijn met de zelfde werking bestaat nog niet in Nederland.

De verschillen tussen de pil van Drion en een slaapmiddel ( verdovingsmiddel)
De pil van Drion. Slaapmiddel (verdovingsmiddel).

De tegenpartijen
De tegenpartijen van euthanasie:

• CDA (Christen-Democratisch Appèl
• GPV (Gereformeerd Politiek Verbond)
• RPF (Reformatisch Politieke Federatie)
• SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij)

Deze partijen zijn bang dat de vrijheid van de mensheid verloren. Zij vinden dat de dood niet zelf moet bepalen. Als je dat wel doet dan overscjrijd je de wetten van God vinden zij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.