Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Toetsweek of niet?

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 506 woorden
  • 1 februari 2008
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
88 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Help! Wat moeten we met het afnemen van de toetsen??

Toen de Tweede Fase werd ingevoerd werd er een ander systeem gekozen voor het afnemen van de toetsen. Voortaan werd het jaar in 4 periodes verdeeld en elke periode wordt nu voortaan afgesloten met een toetsweek. Tussendoor worden geen of bijna geen toetsen afgenomen.
Voordat de Tweede Fase werd ingevoerd was er een ander systeem voor het afnemen van toetsen. De toetsen werden toen afgenomen aan parallelklassen tegelijk op uren van gewone school uren. De toetsen werden dus toen meer gespreid door het jaar heen afgenomen.

Er kwamen vooral veel positieve reacties op het invoeren van het nieuwe systeem: 4 periodes met 4 toetsweken. Maar hoe langer dit systeem gebruikt wordt, hoe meer kritiek er vooral van de leerlingen komt. Dat is best wel een beetje te begrijpen, want in één week wordt er in eens heel veel leerstof overhoord. Terwijl je buiten de toetsweken eigenlijk helemaal geen overhoringen hebt. Hierdoor laat je buiten de toetsweek snel je huiswerk liggen, omdat het dan toch niet overhoord wordt. In de toetsweken kom je dan in de problemen, want dan moet je ineens heel hard werken. Maar toetsweken kunnen ook wel voordelen hebben. Buiten de toetsweken hebben je de vrijheid wanneer je wat leert. Als je dan een keertje buiten de toetsweek een avond een verjaardag heb, leer je gewoon niet want het wordt de volgende dag toch niet overhoord. Ook heb je in de toetsweken alle tijd voor het leren van je toetsen. Want in de toetsweken hoef je alleen naar school om je toetsen te maken. Dit betekent dat je heel veel korte dagen maakt, dus alle tijd om te leren.

Gespreide toetsen kunnen ook fijn zijn omdat je niet al je toetsen in één keer hebt. Als je wat minder goed kunt plannen is het ook fijn dat de leraren dit voor je doen. Maar een nadeel van gespreide toetsen is wel, dat er altijd gezocht moet worden naar een uur waarin de leerlingen de toetsen tegelijk kunnen maken. Voor ons is het natuurlijk wel heel fijn als de toetsen gewoon onder de schooluren worden afgenomen. Maar voor de leraren is het wel vervelend om telkens een uur te zoeken waarin alle leerlingen, die de toets moeten maken, de toets kunnen maken.

Voor de wat zelfstandigere mensen zijn toetsweken dus wel erg prettig, omdat je dan helemaal zelf kunt bepalen wanneer je wat leert binnen een periode. Maar voor de wat minder zelfstandige leerlingen worden de toetsweken vaak een probleem en dan zijn de gespreide toetsen voor deze leerlingen echt een uitkomst.
Maar omdat je na de havo of vwo, als je met je vervolgopleiding bezig bent, krijg je hoogstwaarschijnlijk ook meer te maken met toetsweken. Daarom is het krijgen van toetsweken op de havo of vwo een hele goede voorbereiding op de vervolgopleiding.
Dus mijn advies:
Verander niets aan het systeem voor het afnemen van toetsen. Ook al is nu niet iedereen blij met dit systeem, maar het bereid ons wel heel goed voor op onze vervolgopleiding.

REACTIES

A.

A.

Leuk betoog :) maar de conclusie komt toch een beetje uit de lucht vallen. Je hebt het over de voor- en nadelen van een toetsweek, en je lijkt te neigen naar dat de toetsweek moet worden afgeschaft. uiteindelijk geef je dan als reden voor je conclusie de voorbereiding op de vervolgopleiding, maar dat komt best wel uit de lucht vallen, dus dat kan je misschien een volgende keer beter doen. Maar alsnog dankjewel, want ik kan het goed gebruiken voor mijn discussie met nederlands!

13 jaar geleden

A.

A.

weg met de toetsweek. en als ze dan niet uit komen met die toetsen dan is dat misschien het teken dat er at minder toetsen zouden moeten komen..

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.