Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het fileprobleem

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas aso | 926 woorden
  • 19 september 2001
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 5
86 keer beoordeeld

Ik ga het vandaag even hebben over één van de belangrijkste problemen in onze hedendaagse maatschappij, namelijk de mobiliteit in België met z’n dagelijkse monsterfiles. Enkele jaren geleden was het bericht “vertraagd tot stilstaand verkeer” bijna uitsluitend voorbehouden voor de spitsuren. Vandaag de dag hoor je op elk uur van de dag wel ergens een verkeersprobleem aankondigen. Onze wegen geraken stilaan overvol, met alle gevolgen van dien. Vele verkeersspecialisten hopen dan ook dat er vlug duurzame oplossingen komen, zodat het probleem in de toekomst opgelost zou kunnen worden. De oorzaak van het probleem ligt bij de mens zelf: de mens en de liefde voor z’n auto. Want wie gaat het openbaar vervoer verkiezen boven z’n auto, die veel efficiënter is in z’n gebruik, waarmee je kan parkeren waar je wil, en nooit al te ver te voet moet gaan? Als we zien dat in 1999 meer dan 15 miljoen auto’s verkocht werden in West-Europa (wat een stijging van 5% tegenover 1998 betekent), dan weten we allemaal wel dat de mens zichzelf serieus in de problemen brengt. Uit recent onderzoek bleek zelfs dat elke Belg 10% van zijn uitgaven aan zijn auto spendeert. De Belgische staat profiteert dan ook fors van onze liefde voor de wagen. Volgens gegevens uit 1998 brengt de auto de staat een dikke 340 miljard frank aan verschillende taksen op. Enkele van deze taksen zijn: -accijnzen op de brandstof -BTW op de brandstof -verkeerstaks -BTW op de verkoop van
een nieuwe wagen -en nog veel meer… Door al deze taksen en accijnzen probeert de overheid de verkoop van de auto te beperken, maar het loopt totaal mis. In andere landen, waar men nog niet zo met dit fileprobleem te kampen heeft, liggen deze taksen dan ook veel lager. Eén ding is echter zeker: de mens kan geen afstand doen van z’n auto en dat zal in de toekomst ook nog niet al te vlug gaan gebeuren, denk ik. Vele mensen blijven immers hun auto verkiezen boven trein, tram of bus. De auto is veel sneller en vertragingen worden gemeden, hoewel de laatste jaren de auto meer en meer gehinderd wordt door files. Met z’n 65000 km wegen heeft Vlaanderen nu al het dichtste wegennet van heel Europa, maar blijkbaar is dit zelfs nog niet voldoende op vele plaatsen. Grote verbindingen bijleggen is bijna onmogelijk door het al bestaande wegennet, en zulke grote investeringen zou de Belgische staat zich toch niet kunnen veroorloven. Zo heeft men in Parijs een dicht net van speciale RER-treinen laten installeren: dit op zich is al een goede oplossing om de hoofdstad niet zo vlug te laten vastlopen; maar zelfs hier heeft België de middelen niet voor. Het drukke verkeer brengt niet alleen files met zich mee, maar ook ongevallen en vervuiling: 1) Op vlak van veiligheid ziet het er vrij goed uit

als je kijkt naar de auto-industrie. Enkele decennia
terug waren de meeste wagens immers nog niet uitgerust met ABS en airbags. De techniek heeft
ons dus hierbij al veel geholpen om de wegen
veiliger te maken. 2) Op vlak van vervuiling gaat het dan weer helemaal de verkeerde kant op, want hoe meer auto's, hoe meer koolstofdioxide-uitstoot. Maar er is toch ook in deze sector verbetering op komst, want de auto-constructeurs proberen alsmaar zuiniger motoren op de markt te brengen. De nieuwe Volvo V70 bijvoorbeeld, komt op de proppen met de nieuwe PremAir-technologie. Hierbij wordt de radiator van de wagen voorzien van een speciale katalyserende laag, die ozon “eet”. Dit betekent dat het systeem zo’n 75% van de op de grond hangende ozon omzet in zuurstof. Deze technologie helpt dus zomersmog te vermijden en het milieu wat vriendelijker te behandelen. Vele mensen gebruiken maar al te vlug de auto, zelfs voor korte afstanden, waar het gemakkelijk met de fiets kan. Als de fiets wat meer gebruikt zou worden, zou dit ook al een eerste maatregel zijn tegen de vervuiling. Toch zijn het vooral de mensen die naar hun werk rijden die de files veroorzaken. Er zijn zelfs al mensen die vanuit West-Vlaanderen om 5 uur ’s morgens naar hun werk in Brussel moeten vertrekken, alleen al om de files te vermijden. Volgens de Bond Beter Leefmilieu moeten er vooralsnog milieuvriendelijke oplossingen gezocht worden. Ze pleiten voor: -een verdere uitbouw van het openbaar vervoer -carpoolsystemen -en voor het opdrijven van de kosten voor het auto- gebruik. Op zich zijn dit nog niet zo’n slechte oplossingen, hoewel met de kosten- verhoging voor het autogebruik enkel de minder bedeelden uit onze maatschappij de auto aan de kant zullen laten staan. Volgens vervoerseconoom Alain Verbeke van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is de voorlopig beste oplossing voor de files een veralgemeende vorm van thuiswerk. Vandaag de dag werkt amper 4% van de werknemers in ons land van thuis uit. Uit studies blijkt dat dat aandeel te verhogen is tot 40%. Verbeke zegt dat dit perfect mogelijk gemaakt kan worden door de communicatietechnologie en het internet. Maar ik ben toch eens benieuwd wat er van al die voorstellen en oplossingen in huis zal komen. Ik vind dat er dringend een oplossing moet komen die echt vlug wordt uitgevoerd. En ik hou van auto’s, maar ik denk dat de auto van vandaag niet lang meer zal kunnen blijven bestaan. Wie weet vliegen er over 50 jaar wel supersonische elektrische treinen over onze wegen. Toch denk ik dat de theorie van Verbeke wel iets heeft. Het thuiswerk is dan wel niet erg sociaal, toch zal het een gunstig effect hebben op ons prangende fileprobleem, als het plan van Verbeke tenminste verwezenlijkt wordt. Bedankt voor uw aandacht.

REACTIES

N.

N.

wat voor types autos hou je?

22 jaar geleden

S.

S.

hoi jick

ik heb je stuk goed kunnen gebruiken moest zelf ook een spreekbeurt houden nou dagdag groetjes xxies ik

22 jaar geleden

J.

J.

Ik denk dat je ongelijk hebt, ik denk dat we moeten zorgen dat het file probleem wordt uitgebreidt. Meer files werken steeds meer mensen op de ets en dan gaan ze sneller het openbaar vervoer nemen, zo niet gaan ze aan een chronische ziekte leiden.

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.