Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Tuinkerszaadjes.

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1030 woorden
  • 5 december 2007
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
59 keer beoordeeld

Inleiding.
Voor biologie moesten we een praktische opdracht doen, we moesten kijken hoe tuinkers- zaadjes zouden ontkiemen in bepaalde omstandigheden. Je moest een van de omstandigheden veranderen, ik heb de omstandigheid; water toevoer verandert, ik heb het gewone “drinkwater” van de zaadjes verandert in giftig water door er zeepsop/afwasmiddel bij te doen. Ik had bedacht om vijf schaaltjes met daarin 10 tuinkerszaadjes op de vensterbank te zetten. In het eerste schaaltje deed ik 8 ml water en 0 ml afwasmiddel, in het tweede schaaltje 6 ml water en 2 ml afwasmiddel, in het derde schaaltje 4 ml water en 4 ml afwasmiddel, in het vierde schaaltje 2 ml water en 6 ml afwasmiddel, in het vijfde schaaltje 0 ml water en 8 ml afwasmiddel. Deze schaaltjes zet ik dan in de zon, op de vensterbank. Daar hebben/krijgen ze ongeveer 7/8 uur zon per dag.
Dus de zaadjes hebben genoeg vocht, ze hebben genoeg zon, en ze hebben genoeg koolstofdioxide om, eerst te ontkiemen en daarna, doormiddel van fotosynthese, te kunnen groeien van de organische stoffen die ze voor zichzelf maken. Dat kunnen ze omdat je Autotroof zijn, planten zijn autotroof omdat zij hun eigen eten maken van abiotische stoffen.

Ze zetten dus abiotische stoffen om in biotische stoffen. Ook staan de planten/reducenten altijd onderaan in de voedselketen, zij zijn dus het voedsel voor de rest van de voedselketen(s).

Onderzoeksvraag.
Hoe zullen de zaadjes reageren met/op de verschillende concentraties water en afwasmiddel?
Zullen ze het overleven? Zullen ze ontkiemen alsof er niets aan de hand is?

Hypothese.
Waarschijnlijk zullen alle schaaltjes waarbij afwasmiddel is toegevoegd het niet overleven, er zal niets gaan groeien denk ik. Schaaltje 1 zal denk ik wel gewoon uitkomen en daar zal niets mee aan de hand zijn. Dat komt omdat het afwasmiddel een chemische stof is wat bacteriën en vetten en organismen doodt. Daardoor zullen de tuinkerszaadjes het dus waarschijnlijk niet overleven. Ze hebben alle drie de factoren nodig om te kunnen ontkiemen en groeien, schoon water, koolstofdioxide en licht. Met alleen licht en koolstofdioxide kunnen de zaadjes niet verder groeien als ze uiteindelijk ontkiemd zijn, maar dat lukt ook niet want de zaadjes bevinden zich in een situatie met giftig water. En de zaadjes hebben voor het ontkiemen alleen maar gezond, schoon water nodig.

Materialen:
Ik heb gebruik gemaakt van een paar glazen van glas en daar heb ik wat watjes ingedaan met de zaadjes en water + zeepsop. Overdag is de temperatuur 20 graden Celsius, ’s avonds 21 graden Celsius, en ’s nachts 19 graden Celsius. De zaadjes hebben ongeveer, gemiddeld, zo’n 9 á 10 uur zon per dag. Op bewolkte dagen maar een uur of 3/4 zon per dag, en dan altijd nog gewoon kunstmatig licht van onze lampen in de woonkamer. Ongeveer 5/6 uur per dag, en op een bewolkte dag 7 á 8 uur per dag.


Methode:
Ik plaats alle schaaltjes op de vensterbank en daar krijgen ze ongeveer 7/8 uur per dag licht. In elk schaaltje zit een andere concentratie water staat tot afwasmiddel, dus zo ga ik kijken of het afwasmiddel invloed heeft op de zaadjes.

Resultaten.
De Tabel.
8/0*         6/2*      4/4*     2/6*     0/8*
Dag 1       0,2 cm.     0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.
Dag 2       0,6 cm.     0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.
Dag 3      1,0 cm.      0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.
Dag 4      1,2 cm.      0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.
Dag 5      1,4 cm.      0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.
Dag 6      1,7 cm.      0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.
Dag 7      2,2 cm.      0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.
Dag 8      2,6 cm.      0 cm.     0 cm.    0 cm.    0 cm.

*Is de verhouding water staat tot afwasmiddel in ml.

Dag 1.
Ik heb de schaaltjes voor het raam gezet en er opnieuw bepaalde hoeveelheden water en afwasmiddel bij toegevoegd. Er was nog niets te zien, alleen in het schaaltje met alleen water zijn de zaadjes ontkiemd.
Dag 2.
Er gebeurt bijna niets, alleen de zaadjes in het bakje met alleen water zijn ontkiemd.
Ik heb alle zaadjes gewoon “gewoon” water (+ afwasmiddel) gegeven gegeven.
Dag 3.
Er gebeurt bijna niets, alleen de zaadjes in het bakje met alleen water zijn weer wat verder ontkiemd. En ik heb alle zaadjes weer “gewoon” water gegeven.
Dag 4.
Alleen de zaadjes met alleen wat water ontkiemen gewoon goed, de rest niet.
Dag 5.
De zaadjes met alleen wat water groeien goed door maar de rest niet.
Dag 6.
De zaadjes met alleen wat water groeien goed door maar de rest niet.
Dag 7.
De zaadjes met alleen wat water groeien goed door maar de rest niet.
Dag 8.
De zaadjes met alleen wat water groeien goed door maar de rest niet.


De Grafiek.
(ontbreekt)

Conclusie.
Na dit onderzoek/experiment heb ik geleerd, zelf gezien, dat zelfs de kleinste hoeveelheid afwasmiddel een enorme invloed kan hebben op, bijv. het ontkiemen van tuinkerszaadjes. Moet je eens nagaan wat er gebeurt als je een chemisch afval dumpt in het bos of in de zee, of als je het vieze afwaswater na het afwassen in de tuin gooit, dan verstoor je gewoon een compleet ecosysteem. Dit baseer ik op het feit dat ik een experiment heb uitgevoerd waarin ik dat bewijs, er gebeurt namelijk precies hetzelfde; een druppel afwasmiddel doodt alles waar het mee in aanraking komt (alle zaadjes waarmee het in aanraking komt). Bijvoorbeeld de zaadjes die niets een uitkomen in een situatie met afwasmiddel dat eerst is verdund met water. Dus is het heel erg schadelijk voor het milieu als dat soort stoffen in de open natuur komen.

Discussie.
De hypothese was correct, ik had de juiste voorspellingen gedaan. Ik had bedacht/voorspeld dat er niets zou gebeuren met de zaadjes die in aanraking waren gekomen met het afwasmiddel. En alleen het zaadje met alleen water zou uitkomen. Dat klopte helemaal. Er is een ding fout gegaan, ik had alle schaaltjes neergezet en toen wilde ik ze opnieuw water
(+ afwasmiddel) gaan geven, dat ging goed. Alleen toen morste ik een druppel afwasmiddel in het bakje waar alleen water in moest komen, dus dat bakje heb ik leeggegooid en opnieuw gevuld met wat watjes, zaadjes en schóón water. En ik heb daar natuurlijk mijn tabel op aangepast. Daarna ging alles gewoon zoals het moest gaan, zoals dat ik voorspeld had. Ja, als ik het vergelijk met wat ik al wist over het experiment en wat ik al wist, of verwachtte over de werking van afwasmiddel op tuinkerszaadjes, dan klopt alles en is het experiment gelukt.

Bronnenlijst.
-Mijn Biologie boek.

-www.google.nl.
-www.wikepedia.nl.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.