Wetenschapper: Galileo Galilei

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1063 woorden
  • 17 oktober 2007
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Galilei werd geboren in een tijd dat de kerk alles was, ging je tegen de kerk in dan werd je beschouwd als een ketter en werd je op de brandstapel gegooid of in zee gegooid met een anker aan je voet. Verschillende van Galileis “ontdekkingen” waren al eerder ‘ontdekt’. Oude Griekse filosofen, zoals Pythagoras en zijn volgeling Philolaos van Croton, kwamen al op het idee dat de aarde niet het middelpunt was. Meestal bevatten hun theorieën echter wel rare dingen, zoals het bestaan van een 'tegenaarde' en de 'haard van het heelal'. Aristarchus (300 BC) was voor zover bekend de eerste die een heliocentrisch wereldbeeld schetste. Hij had gesteund op de theorie van Heracleides. Velen hadden het slechter getroffen dan Galilei zoals Ulug Bey wie bijna 200 jaar eerder werd getroffen door een nog erger lot dat Galilei. Door de ontdekking “de aarde draait om de zon” werd hij vanwege het ‘aantasten van de fundamenten van de islam’ door zijn zoon vermoord

Galilei was een Italiaanse natuurkundige, astronoom en wiskundige. Galilei studeerde medicijnen aan de universiteit van Pisa maar moest na 4 jaar stoppen door een tekort aan geld. Buiten zijn universitaire studie om maakt hij kennis met de toegepaste wiskunde door de lessen van Osilio Ricci. Door zijn werk gingen Galileis eerste onderzoekingen over soortelijke massa’s en stromende en rustende vloeistoffen.

In 1589 werd hem een baan aangeboden op de universiteit van Pisa, hij moest bijlessen geven vanwege zijn lage salaris. In 1592 nam hij weer ontslag omdat hij en zijn collega’s elkaar niet uit konden staan.
In 1604 verscheen er een supernova aan de hemel. In die tijd was het niet bekend dat het een ontplofte ster was, maar het was bijna helderder dan de maan dus het moest wel iets speciaals zijn. Omdat dat Aristoteles beweerde dat het heelal nooit veranderde was deze verschijning nogal vreemd. Dit maakte dus een discussie los tussen Galileo en andere astronomen.
Na enkele maanden werd hij door de universiteit van Puda aangenomen als hoogleraar in meetkunde, mechanica en sterrenkunde. Hij onderwees hier zijn eigen theorieën. Hij richtte in Puda zijn eigen instrumentenmakerij in en maakte hier onder andere de proportionaalpasser. Hiermee kon je onder andere worteltrekken.
In 1909 bracht hij een bezoekt aan zijn vriend Paolo Sarpi deze vertelde hem dat hij had gehoord dat een Hollander een zogenaamde kijker had uitgevonden. Het ding bestond uit 2 lenzen in een buis en als je het ding op iets ver weg richtte en erdoorheen keek kon je het vergroot zien. Hij verbeterde de Nederlandse kijker tot de telescoop. Hij gebruikte hem om astrologische ontdekkingen mee te doen zodat hij ook Aristoteles zijn leer over de volmaaktheid van objecten aan de hemel, want hij had kraters op de maan en de zonnevlekken gezien. Galilei is de vader van de moderne astronomie.

Hij viel van de ene verbazing in de andere toen hij in de maand december 1609 met zijn telescoop overal sterren ontdekte waar ze met het blote oog niet te zien waren en toen hij zijn telescoop gebruikt zag hij dat de Melkweg bestond uit ontelbare sterren. Hij geeft beschrijvingen en tekeningen van zwaard en gordel van Orion, van het hoofd van Orion, van het Zevengesternte en van de kribbe.

Als hij ten slotte in januari 1610 de vier manen van Jupiter ontdekt en de fases van Venus ziet, beseft hij het onomstotelijke bewijs te zien, dat niet alle hemelobjecten om de aarde draaien. Galileo noemt de manen Cosmiaanse sterren ter ere van Cosimo de Medici. Ook gaf een nauwkeurige beschrijving van de waarnemingen en tekeningen. Eerder dacht men, op grond van wat men zag en op grond van de geschriften van Plato, Aristoteles en later Ptolemaeus, dat de aarde in het middelpunt van het gehele universum stond, en dat de zon, de planeten en alle sterren om de aarde heen draaiden. Dit was ook de opvatting van de christelijke Kerken en in het bijzonder van de rooms-katholieke Kerk.
De nieuwe waarnemingen van Galilei waren in strijd met het toen geloofwaardige model van Claudius Ptolemaeus, terwijl ze wel verklaard konden worden met de heliocentrische theorie van Nicolaus Copernicus.
Hij publiceerde voor zover bekent 11 boeken die belangrijk waren voor de wetenschap. Zo publiceerde hij zijn waarnemingen van de maan, de sterrenhemel, de Melkweg en de manen van Jupiter in zijn sterrenbode het “Sidereus Nuncius”.

Galilei legde de grondslag voor de experimentele natuurkunde. Hij zei ondermeer dit:
De slingertijd is niet afhankelijk van de grootte van het gewicht dat aan de slinger hangt, wat de basis is geweest voor de ontwikkeling van nauwkeurige klokken met slinger. Versnelling van vallende voorwerpen is niet afhankelijk van hun massa. De snelheid van een voorwerp blijft constant als er geen kracht op werkt.
Hij deed ook een vroege poging om de lichtsnelheid te meten, maar het licht was zijn meetmethode te snel af.

De wet der traagheid en de “Galileithermometer” deze werkte volgens de wet van Archimedes “voorwerpen met een lagere massadichtheid gaan zweven en die met een hogere dichtheid zinken”. Bij het veranderen van de temperatuur verandert ook de dichtheid van de vloeistof waardoor de glasbelletjes met hun eigen dichtheid omhoog of omlaag ‘gestuwd’ worden. De “Galileithermometer” is de voorloper van onze eigen thermometer. Destijds geloofde velen hem niet want vele van de theorieën die hij weerlegde waren tenslotte van beroemde “wetenschappers”.

Na een aantal jaren kwam Galilei dan ook in conflict met de Kerk, hoewel hij zelf volhield dat zijn werk slechts een zuiver theoretische beschrijving inhield, en niet in conflict was met de godsdienst, die hijzelf ook aanhing volgens sommige. Volgens andere was hij een niet gelovige die zich voordeed als gelovige om zo uit handen van de kerk te blijven. Zo zou hij lid zijn van de Illuminati en geholpen hebben met het “maken” van het “pad der verlichting” waarvan het bestaan maar door weinige wordt erkend.
Galilei was een belangrijk man voor de sterrenkunde, wiskunde en natuurkunde.
Er zijn vele dingen naar hem vernoemd, enkele hiervan zijn:
Kraters op mars en de maan, een ruimtesonde, zijn “Galileithermometer” en de eenheid voor valversnelling (de gal).
Pas in 1992 sprak Paus Johannes Paulus II een excuus uit, waarmee Galileis naam eindelijk werd gezuiverd en Galilei zelfs werd erkend als gelovig mens.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/5654
http://www.scholieren.com/werkstukken/6262
http://www.scholieren.com/werkstukken/8751
http://www.scholieren.com/werkstukken/8751
http://nl.wikipedia.org/wiki/Galileithermometer
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heliocentrische_theorie

REACTIES

P.

P.

zo veel info

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.