Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

1 kind politiek

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 952 woorden
  • 17 oktober 2007
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 6
94 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1-kind-politiek
We houden ons betoog over de 1-kind-politiek in China. De bevolking in China is zoo groot. Er wonen meer dan 1.3 miljard mensen in China. Maar het land zelf is niet heel erg groot. De bevolking blijft maar groeien en het geboorte cijfer is ook erg groot. Per jaar worden er ongeveer 14 miljoen kindjes geboren.
Om een vergelijking te geven:
Hoeveel kinderen er per jaar geboren worden in China is bijna net zo groot al het aantal mensen in heel Nederland.
De regering denkt de overbevolking op te lossen door de 1-kind politiek in te voeren.

Dit gebeurde in 1979. Daarbij is het verboden om meer dan 1 kind te hebben. Maar tweelingen zijn uitzonderingen.
Als je als getrouwd stel een kindje wilt moet je eerst een 1-jarige vergunning voor krijgen.
Als het niet is gelukt om zwanger te worden binnen dat jaar, moeten ze wachten tot ze weer een vergunning krijgen.
Dus iedereen die bevalt van een kindje in een periode dat ze niet zwanger mocht raken, is strafbaar!
Als het dan ook nog eens een meisje blijkt te zijn, worden die kindjes vaak te vondeling gelegd of vermoord. Laat blaadje zien.

Als een vrouw een 2e kindje krijgt, is zij gedwongen voor een abortus, moet ze het afstaan.
Daarbij krijgen de ouders ook straf. Ze kunnen een grote geldboete krijgen, gevangenisstraf krijgen of als je het niet breed hebt en leeft van de gratis voedselbonnen kan het zijn dat je die niet meer krijgt.

Veel vrouwen duiken onder, zodra ze weten een 2e kind te verwachten. Na de bevalling zullen ze als het ware het kind verstoppen, zodat niemand er achterkomt.
Als de regering erachter komt en ze het kind toch willen houden, krijgen ze een boete, en is het onmogelijk het kind te registreren en heeft het kind geen recht op gezondheidszorg, scholing en dergelijke.
Het kind bestaat als het ware dus niet.


Waarom voor of tegen: (Bar)

Wij zijn tegen deze politiek. Daar zijn verschillende redenen voor.
Er wordt gediscrimineerd. In gezonde kinderen en minder gezonde kinderen. En ik meisjes en jongens. Er komt een grote druk op de kinderen. Dit zullen we nu gaan uitleggen.

1e reden (Lau)
Als een arts merkt dat het kindje gehandicapt zal zijn of een erfelijke ziekte zal hebben(zit nog in buik), zal de vrouw verplicht zijn abortus te plegen. Als iemand een geboren afwijking heeft, geestelijke problemen heeft of een besmettelijke ziekte heeft is het verboden om te trouwen en kinderen te krijgen. De regering wil zo de kwantiteit en de kwaliteit onder controle hebben. Ik vind dat oneerlijk dat er zo veel onderscheid word gemaakt op mensen. Iedereen moet gewoon kunnen leven, ook al ben niet helemaal gezond geboren.

2e reden (Bar)
Soms worden meisjes verkocht of vermoord. Dat heeft allemaal te maken met de 1-kind-politiek. In de Chinese cultuur zijn mannen beter dan de vrouwen. En omdat ze maar 1 kind mogen willen ze dan perse een jongen. Jongens krijgen gratis voedselbonnen en gratis medische hulp. En meisjes niet. 98% van alle adopties bestaan uit meisjes en 2% uit jongetjes met een handicap.
Als vrouwen in verwachting zijn van een meisje laten ze het of weghalen of ze wachten totdat het meisje geboren is en leggen haar dan te vondeling, verkopen haar of ze vermoorden haar. Als ze te vondeling wordt gelegd is er maar een kleine kans dat iemand haar meeneemt want iedereen mag tenslotte maar 1 kind en ze willen allemaal een jongen hebben. Dus dan zal het kindje een lijdende dood hebben omdat ze geeft voedsel heeft en geen onderdak.
Als het kindje verkocht wordt is de kans heel groot dat het kindje haar hele leven lang in de seksindustrie moet werken, want vanaf het moment dat ze verkocht is, is ze eigendom van diegene die het hoogste geboden had. Als hier niets tegen gedaan wordt zullen in de komende 10 jaar 40 tot 60 miljoen meisjes vermoord worden.

Ik vind het echt vreselijk dat dit nog steeds gebeurt. In wat voor wereld leven we nog. Dat mannen ten 1e meer waard zijn en dat als je een meisje krijgt ze gewoon mishandeld wordt. En vind het erg dom dat men niet inziet dat dit allemaal komt door de 1-kind-politiek.

3e reden (Lau)

Vanwege de grote prestatiedruk op het kind. Omdat de ouders maar 1 kind hebben willen ze dat hun kind alles goed doet. Zo kunnen ze aan hun familie en vrienden laten zien hoe goed hun kind wel niet is. Maar vaak zijn hun verwachtingen zo hoog dat het kind die verwachtingen niet na kan komen en zich daardoor een mislukkeling voelt en dan is niet goed voor het welzijn van het kind.

4e reden (Bar)
Door de politiek zal er in China een tekort komen aan vrouwen. Daardoor zullen veel Chinese mannen alleen blijven. En het zal moeilijker zijn voor de mannen om een vrouw te vinden waar mee hij wil trouwen. Soms zullen ze dat met een vrouw trouwen waar ze niet (zoveel) van houden, en kunnen ze een slecht huwelijk krijgen. En door die slechte huwelijken ontstaan er dan ongelukkige mensen.

5e reden (Lau)
vergrijzing

Slot (Bar)
Er zijn ook mensen die voor zijn. Die vinden dat de overbevolking een probleem is en dat de 1-kind-politiek een goede manier daarvoor is.
Maar wij hadden een idee. De Chinese regering kan ook zeggen dat er geen immigranten meer naar China mogen maar de Chinese bevolking wel mag emigreren. Dan zal de bevolking een beetje afnemen en kunnen ze de 1-kind-politiek afschaffen. Maar het kan zijn dat de mensen dan weer 4 kinderen menen en dan beginnen we weer bij het begin. Dus kan er dan een 3-kind-politiek komen. Dan zal er minder discriminatie zijn en zullen er weer meen vrouwen bij komen in China.

REACTIES

P.

P.

china heeft geen hoog geboortecijfer, en china is een van de grootste landen ter wereld.

16 jaar geleden

M.

M.

Hoi Barbara,
Je verhaaltje klopt niet helemaal.. Ik weet niet waar je deze feiten vandaan hebt gehaald maar ik zou de betrouwbaarheid van deze bron serieus in twijfel trekken.
China is namelijk 1 van de grootste landen ter wereld.
Ook moet je niet vergeten dat China een veel te groot bevolkingscijfer heeft.
In bepaalde steden in China ter grootte van onze provincie Utrecht wonen net zoveel mensen als in in heel Nederland. Problemen die China hierdoor heeft kunnen niet gezien worden door een 'Westerse bril'. Het een kind beleid lijkt voor ons Westerlingen misschien gruwelijk, maar is daarentegen zeer zeker noodzakelijk.
Ook is het in de Chinese grondwet opgenomen dat jongens en meisjes even veel waarde hebben.
Wat je bedoelt is misschien dat jongens voor de ouders blijven zorgen en meisjes bij de ouders van hun man gaan wonen. Ook is het aantal mannen 120 tegenover 100 vrouwen. Zo heel groot is dit verschil dus niet als je bedenkt dat veel Chinezen ook met niet-Chinezen trouwen.

12 jaar geleden

R.

R.

hallo Miyu

ik weet niet wat je allemaal zeg maar meisje worden echt als minder waardig gezien. veel vrouwen worden gedwongen in de prostitutie te werken.
ook veel meisjes worden met boot of vrachtwagen naar andere landen gestuurd. eerst moeten ze in een naaisalon werken en als ze oud genoeg zijn gaan ze de prostitutie in. de meisjes kunnen niet meer terug want hun paspoorten worden afgenomen

groetjes Ruby

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.