Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Basis ICT Hfst 4

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas mbo | 2424 woorden
  • 15 oktober 2007
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
SAMENVATTING HOOFDSTUK 4

Inleiding

Ergonomie is de leer en wetenschap die zich richt op:
- De arbeidsomstandigheden
- De werkomgeving

De Informatie over arbeidsomstandigheden komt via Arbo-informatiebladen bij de bedrijven en instellingen terecht. Arbo is de afkorting voor Arbeidsomstandigheden. De Arbo-informatiebladen worden onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheden uitgegeven.

Aspect Nummer van NEN-norm Inhoud

Indeling toetsenbord NEN2294 Toetsenbord vóór schrijfmachines en gegevensverwerkingapparatuur.
Werktafel NEN2449 Ergonomie criteria voor kantorenwerktafels. Eisen voor afmetingen en uitvoering. Beproevingsmethoden.
Oppervlakte van beeldschermwerkplekken NEN1824 Eisen voor oppervlakte en hoogte van kantoorwerkplekken.

De Arbeidsomstandighedenwet heeft betrekking op veiligheid, gezondheid en welzijn in verband met arbeid. De Arbo-wet omvat:
- Algemene verplichtingen voor de werkgever
- Algemene verplichtingen voor de werknemer
- Voorschriften voor samenwerking en overleg tussen werkgever, werknemers en deskundigen;
- Overheidstoezicht.

Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie controleert of de Arbo-wet goed wordt nageleefd. De Arbeidsinspectie wordt ook vaak betrokken bij onderzoeken naar aanleiding van een bedrijfsongeval.

4.1
De Inrichting van een werkplek in een kantooromgeving is heel complex. In de Arbo-informatiebladen wordt de volgende indeling gehanteerd;
- De fysische omstandigheden
- De kantoorinrichting

Fysische omstandigheden
Als fysische omstandigheden worden genoemd:

- Klimaat
- Ventilatie
- Stoffen, gassen en dampen
- Licht
- Geluid

Een aantal voorbeelden van deze omstandigheden en de hieraan vervonden gevolgen:
- De Airconditioning in een gebouw kan ziektes veroorzaken. Het Sick Building Syndrome Hierin kunnen natuurlijke bacteriën worden gekweekt.
- Op een printerafdeling of in een drukkerij wordt de werknemers blootgesteld aan gassen en lawaai.
- De toegestane straling van beeldschermen wordt vastgesteld in de stralingsnorm.
- Bij warmteontwikkeling c.q. ventilatiemoeten we ons realiseren dat machines en ook mensen warmte produceren. Luchtverversing is noodzakelijk.
- Printers produceren vaak een ozon die de ademhaling kan beïnvloeden.
- Het effect van statisch geladen vloerbedekking kan verminderd worden door een speciaal soort mat te plaatsen.

Kantoorinrichting
Bij de kantoorinrichting wordt onderscheid gemaakt in:

- Meubilair
- Kantoorindeling
- Vloeroppervlakte
- Nevenvoorzieningen en veiligheidsaspecten

Enkele voorbeelden om deze aspecten toe te lichten:
- Slecht meubilair leidt vaker tot klachten dan ergonomisch verantwoord meubilair. Een stoel met goede verstelbare rugsteunen en armleuningen is absoluut noodzakelijk voor iemand die regelmatig kantoorwerk verricht.
- De werkplek en de hieraan verbonden vloeroppervlakte moet voor de gebruiker een stukje vrijheid uitstralen. Dit houdt niet in dat elke medewerker over een eigen kamer moet beschikken. Maar het kan niet zo zijn dat alles nauwlettend wordt gevolgd. De gezondheidstoestand van de medewerker staat voorop.

4.2
Zittend werk heeft de voorkeur aan staand werk. Bij staand werk is er sprake van een hoge belasting. Aspecten in de juiste instelling van een stoel bepalen zijn:
- Lichaamsbouw
- Soort werk
- Inrichting Werkplek

Zithoogte
De zithoogte is goed als de bovenbenen over de gehele zitting gelijkmatige steun vinden. Bovendien moet de hele schoen de vloer raken. De onderzijde van de armen moet zich ter hoogte van het werkblad bevinden. Is het werkblad te hoog en niet instelbaar, dan moet de stoel omhoog. Een voetsteun kan er in deze situatie voor zorgen dat de voeten op de grond rusten.

Rug bij het zitten
De wervelkolom heeft van nature een kromming in het onderste deel van de rug. Dit wordt het lendedeel genoemd. Bij een verkeerde zithouding kan de druk op de tussenwervelschijven twee keer zo groot worden als bij het staan. De rug moet dan ook ondersteund worden op de plaats waar deze het zwakst is. Dit wil zeggen: Op lendehoogte. Het beste is om in de juiste houding te gaan zitten en daar de lendesteun op in te stellen.


Armleggers
De armleggers hebben als doel de druk in de armen te minimaliseren. De armleggers mogen niet te hoog en niet te laag staan ingesteld. Ze moeten als het ware gezien worden als een verlengstuk van het werkblad.

Kijkafstand
De afstand van de ogen tot het beeldscherm wordt de kijkafstand genoemd. Het hoofd maakt een lichte buiging naar het beeldscherm toe. Deze afstand varieert. De minimale afstand is 50 cm. Hier zijn ook weer verschillende afmetingen voor:

Beeldschermgrootte afstand ogen tot beeldscherm
14 inch ongeveer 55 cm
17 inch ongeveer 65 cm
20 inch ongeveer 70 cm

Deze is ook afhankelijk aan de grootte van de karakters van het scherm. Hoe kleiner de kleiner de karaktergrootte hoe kleiner de afstand.

Reflectie
De werkplek dient voldoende verlicht te zijn. Hierbij dient dan weer onderscheid te worden gemaakt tussen directe en indirecte lichtval. Zoninval kan erg hinderlijk werken en het beeldscherm onleesbaar maken.

Instellingen beeldscherm
De juiste beeldscherminstelling kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van het aantal klachten. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:

- De Resolutie: Hoe hoger het oplossend vermogen (Beeldpunten), hoe scherper de afbeelding.
- De Afmetingen: een 17-inch scherm is tegenwoordig zeker geen overbodige luxe voor een redelijke weergave.

Gebruikersinterface
Al deze zaken hebben te maken met de zogenoemde gebruikersinterface. Dit wil zeggen: de manier waarop de gebruiker achter de computer de gegevens gepresenteerd krijgt. Hierbij is ook de lay-out van het scherm van belang. Een rustige lay-out werkt beter dan een drukke lay-out. De manier waarop de gegevens aan de gebruiker gepresenteerd worden, moeten zijn afgestemd op de informatiebehoefte van de gebruiker. Hier volgen twee voorbeelden.
- De Baliemedewerker van een bank hoeft op het beeldscherm alleen maar de belangrijkste feiten van een klant te kunnen zien. Denk aan naam, adres, woonplaats, banknummer en financiële situatie.
- Het is echter anders als een uitvoerige controle op de rekening van de klant wordt uigevoerd. Dan is het noodzakelijk om deze gegevens beschikbaar te hebben.

Ergonomie en de Notebook
Een notebook is bedoeld voor reizigers. Om die redenen is deze ook klein en licht. Op ergonomische gebied scoort de notebook echter laag. Het toetsenbord is kleiner en is daarom niet geschikt voor langdurig gebruikt. Deze bied geen steun aan de onderarm. RSI staat voor Repetitieve Strain Injury. Ook de “mouse pad” levert problemen op met RSI.

4.3
RSI is een afkorting voor Repetitive Strain Injury. RSI is de verzamelnaam voor lichamelijke klachten en aandoeningen aan de handen, polsen, armen, schouders en nek. Deze ontstaan wanneer je langdurig dezelfde bewegingen maakt.

Drie fasen
Bij RSI is er sprake van een chronische overbelasting. Dat wil zeggen dat de klachten langzaam ontstaan. De klachten worden vaak in drie fases ingedeeld.

Fase 1: Pijn tijdens het werk, lokale vermoeidheid, kramp, tintelingen, doof gevoel.
De klachten verdwijnen bij een pauze.
Fase 2: Ook pijn na het werk, irritatie, prikkelingen, slapheid, krachtverlies.
Deze verdwijnen niet bij nachtrust
Fase 3: Zwelling, drukpijn, chronische pijn, fonctieverlies, veranderingen van
huidskleur en temperatuur, een doof, tintelend gevoel. Deze houden het aan tijdens en na het werk/weekend.

Klachten
Een aantal plekken waar je met klachten terecht kunt:
- Arbo-dienst
- Huisarts
- De direct leidinggevende

Arbodienst
Alle bedrijven zijn vanaf 1 januari 1998 verplicht een spreekuur bij de arbodienst te hebben. Je kunt naar de Arbodienst of het bureau veiligheid en milieu gaan als je vermoed dat je klachten het gevolg zijn van je werkomstandigheden. Daar krijg jij en je werkgever advies over het oplossen van je klachten.

Huisarts
Voor advies, behandeling van klachten en doorverwijzingen naar specialisten moet je naar je huisarts gaan. De kans is groot dat de klachten blijven bestaan.


De directe leidinggevende
Klachten en opmerkingen omtrent de werkomgeving moeten worden gemeld bij de directe leidinggevende. Samen met je werkgever probeer je het probleem op te lossen.

RSI voorkomen
RSI bij beeldschermmedewerkers ontstaat mede door:
- Een verkrampte lichaamshouding. Dit komt doordat nek – en schouderspieren continu gespannen zijn
- Steeds dezelfde bewegingen maken. Dit gat gepaard met minimale optimale stand van de ellebogen, polsen en vingers.

RSI is te voorkomen door voldoende aandacht aan de inrichting van de werkplek te schenken. In dit verband zijn ook de muis en het toetsenbord van belang.

Een aantal aandachtspunten bij de muisinstellingen:
- De muis moet zo plat mogelijk zijn (altijd dunner dan vier centimeter)
- De muis moet soepel glijden op een goede, enigszins ruwe mat.
- De muissnelheid en de druk van de knoppen moeten goed zijn ingesteld.
- De kabel tussen de computer en de muis moet lang genoeg zijn.

Aandachtspunten bij de muisbediening:
- De muis wordt vanuit de arm en niet vanuit de pols bediend
- De muis ligt voor de hand

- Gespannen vingers zijn uit den boze.
- De arm die de muis bedient, wordt ondersteund door:
o De arm op de talfel te leggen
o De arm op de armsteun te leggen
o Volledige ergonomische verantwoorde toetsenborden bestaan nog niet. Er zijn wel wat aandachtspunten:
- Het toetsenbord is een los onderdeel van het beeldscherm.
- Het toetsenbord is zo dun mogelijk (altijd dunner dan vier centimeter)
- Het toetsenbord mag niet verschuiven.

4.4
Aan het gebruik van computers kleven ook milieubezwaren. Voorbeeld hiervan is dat bij de productie van chips en printplaten zware metalen en chemicaliën worden gebruikt. Het is niet duidelijk welke fabrikant milieuvriendelijker produceert dan de ander. Als je een computer gaat aanschaffen moet je goed opletten op de volgende punten.

Energieverbruik
Een computer verbruikt veel energie, een standaard desktop systeem verbruikt per uur 1 kilowatt, dat is hetzelfde als 25 TL buizen. Veel computers staan dag en nacht aan dit heeft tot gevolg dat er veel energie gebruikt wordt. Deze energie wordt omgezet in warmte.

Het energiegebruik is ook te beperken, moderne computers beschikken over de Energy Star van EPA ( Enviromental Protection Agency). Dit is een onderdeel van de Amerikaanse overheid. Bij het starten verschijnt het logo in de rechterbovenhoek van het beeldscherm. Het EPA heeft een uitgebreide website waar allemaal tips en voorbeelden staan voor energiebesparing. Niet alleen voor computers maar ook airconditioning, toepassing van dubbel glas etc.


Je kunt ook energie beperken door in het BIOS in te stellen dat de computer na enige tijd in de standby-stand terecht komt. Het zal dan 5% schelen in het energieverbruik. Echter in 2003 mag er maar 1% geaccepteerd worden. De Amerikaanse en Nederlandse overheid houdt zich bezig met de energieproblematiek.

In de wet van milieubeheer is de energieproblematiek verstopt. Terwijl voor de meeste productie milieuvergunningen afgegeven moeten worden, is een hoog energiegebruik door computers nog niet aan de orde. Een ander invalshoek is de ISO- norm 14001 als een bedrijf gecertificeerd wil worden volgens deze norm, moeten ook de bedrijfsprocessen die leiden tot energiebesparing geformaliseerd worden.

Door gebruik van standby kan er dus energie bespaard worden, het scherm is ook een grote stroomvreter, je kunt het scherm vervangen door een TFT je bespaard dan 70%. Ze hebben ook nog andere voordelen, ze produceren geen straling, geven een rustiger beeld, produceren weinig warmte en nemen weinig ruimte in.

Uitstoot
Computers produceren buiten warmte geen andere uitstoot. Printers doen dit wel. Ze produceren namelijk ozon. Alle printers die gemaakt zijn na 1995 zijn verplicht ozonfilters te gebruiken.
Lawaai

De matrix- en daisywheelprinters maakten veel lawaai. Deze werden geplaatst in een geluidsdempende kast geplaatst, omdat het geluid oorverdovend was. In deze tijd zijn computers uitgerust met geluidsboxen, microfoon, webcam etc. De geluidboxen kunnen ook een hoeveelheid geluid produceren. Het laatste storende element zijn de ventilatoren. Er bestaan ook schakelende ventilatoren, deze worden vaak gebruikt in laptops. Als de temperatuur een bepaalde waarde bereikt gaan de ventilatoren aan.

Het vervangen van computers en verbuiksmatriaal
Een computer wordt bij een bedrijf na ongeveer 3 a 5 jaar gebruik afgedankt. Met economische levensduur wordt bedoeld dat de computer vervangen wordt als hij als hij geen economische aanvaardbare prestatie meer levert. Dit kan zijn doordat het apparaat trager is geworden ten opzichte van andere systemen. Ook de betrouwbaarheid van een systeem speelt een rol, als een computer vaak gerepareerd moet worden kost dit veel geld.

Er bestaat ook een technische levensduur, dit is het termijn waarbinnen de computer eventueel met kleine reparaties blijft functioneren. Deze technische levensduur is langer als de economische levensduur. Computers die de economische levensduur zijn verstreken komen in aanmerking voor een tweede leven. er bestaan organisaties die deze computers renoveren. Gespecialiseerde bedrijven kunnen uit deze objecten dure metalen halen zoals goud en tin. Ook het glas van een beeldscherm is herbruikbaar.


Verbruiksmateriaal
Printers zorgen voor een enorme hoeveelheid afval. Allereerst blijft er veel papier over van mislukte afdrukken dit papier kan worden herbruikt. Daarnaast zijn er ook de tonercassettes ( inktcassettes ). Deze worden ingezameld en worden behandeld zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Ook diskettes en verbruikte cd-roms, de meeste van deze zullen bij het vuilnis terecht komen. De restanten van het verbruiksmateriaal kunnen worden herbruikt.

4.5
Het is belangrijk dat er op de werkvloer veilig gewerkt wordt. Daarom bestaat er de Arbo-wet. De afkorting Arbo staat voor: Arbeidsomstandigheden. De regels van de Arbo staan in de Arbo-besluit en de Arbo-regeling.

De tekst van de ARBO-wet is op verschillende manieren terug te vinden. Bijna alle vakbonden publiceren hem op hun website en het ministerie. De teksten van de Arbo zijn zo opgesteld dat er voor elke regel maar één uitleg mogelijk is. Hierdoor zijn ze erg moeilijk leesbaar.

Arbeidsomstandighedenwet
Het eerste deel van de Arbo-wet zoals gepubliceerd in Staatsblad 1999, nr. 184 van 18 maart 1999. de ingangsdatum van 1 november 1999 is vastgesteld in Staatsblad 1999, nr, 450 van 25 oktober 1999.

Het Arbo-besluit bevat verplichtingen. Voorbeelden hier van zijn: Arbo-zorg, inrichting van arbeidsplaatsen en de blootstelling aan geluid. In de Arbo-regeling staan bepaalde onderdelen verder uitgewerkt.

4.6
Voor veilig werken is meer nodig dan alleen een regelgeving. De regels zijn slechts het uitgaanspunt om een veilige omgeving te creëren. Als we het over een veilige omgeving hebben. Moeten we rekening houden met de volgende punten.


- Samenwerken is belangrijk in een bedrijf, zowel gezondheid als veiligheid.
- inrichting van de werkplek is ook belangrijk, dit bepaalt namelijk een deel van je gezondheid zowel geestelijk als lichamelijk.
- Ook het gereedschap waar men mee werkt moet veilig en betrouwbaar zijn.

Samenwerken
De basis van alles is de sfeer, het heeft namelijk geen zin als de medewerkers niet gemotiveerd zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan dat medewerkers met tegenzin naar het werk gaan. Niemand is gebaat bij een slechte sfeer. Dit heeft tot gevolg dat de werknemers zich steeds vaker gaan ziekmelden. Dit heeft weer tot gevolg hoog ziekteverzuim, daling van productiviteit, matige arbeidsprestaties.

Inrichting werkplek
De keuze van meubilair en apparatuur zijn van groot belang omdat als men gebruik maakt van goede apparatuur en meubilair er RSI voorkomen kan worden. RSI is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de werknemers. RSI krijg je door dag in dag uit de zelfde beweging te maken. RSI gaat niet zomaar weer over, integendeel als je RSI hebt ben je maanden uit je vaste werkpatroon. De medische wereld heeft een goede behandelingsmethode voor RSI, pijn wordt bestreden met rust en fysiotherapie. Voorkomen van RSI kan, mits het op tijd ontdekt wordt.

Bedrijfhulpverlener
Steeds vaker lopen veel bedrijfsongelukken slechter af dan nodig is door gebrek aan kennis. Werknemers weten vaak niet hoe ze moeten reageren in noodsituaties. Dan wordt de bedrijfhulpverlener opgeroepen. Deze is getraind om de juiste procedure op gang te zetten. De bedrijfshulpverlener kan verschil maken tussen een lange blessure en blijvende invaliditeit. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet hoe ze contact maken met de bedrijfhulpverlener.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.