Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het engelenhuis door Dirk Bracke

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Het engelenhuis
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas vwo | 534 woorden
  • 3 november 2006
  • 204 keer beoordeeld
Cijfer 7
204 keer beoordeeld

Boekcover Het engelenhuis
Shadow
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze haar kleren en persoonlijke spulletjes af. De eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony...
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar…
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze haar kleren en persoonlijke spulletjes af. De eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony...
Het engelenhuis door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Recensie: Het Engelenhuis door Dirk Bracke(533 woorden)

De succesvolle jeugdschrijver Dirk Bracke bracht in 2003 ‘Het Engelenhuis’ uit. Dit boek is, zoals al zijn andere boeken, een pakkend verhaal.

Het boek vertelt het verhaal van drie tienermeisjes die in de gesloten instelling van Beernem zijn terechtgekomen. Yasmien, Bo en Steffie zijn possers of moffers, meisjes met Problematische Opvoedingssituaties of meisjes die als Misdaad Omschreven Feiten hebben gepleegd.

Bo’s ouders hadden het niet breed, haar vader leefde van een invaliditeitsuitkering en haar moeder maakte ’s avonds bureaus schoon. Bo moest kleren in de Wibra kopen, waar ze zich voor schaamde. Ze keek op naar Jennefer, een buurmeisje dat bij een escortebureau werkte. Jennefer regelde een afspraak met Tony, haar pooier, voor Bo. Ze mocht onmiddellijk beginnen, ze vergezelde mannen op feestjes en voor een smak geld meer kon ze met hen naar bed. Na een tijdje werd Bo betrapt door de politie en moest ze drie maanden in Beernem blijven. Ze had het niet verleerd en ging weer verder met haar luxeleventje dat ze leidde met Tony en haar ‘klanten’. De politie betrapte Bo opnieuw en ze werd weer opgesloten in Beernem.

Steffie’s moeder was gescheiden en ze had een nieuwe vriend. Haar moeder was alcoholiste en keek niet om naar Steffie. De nieuwe vriend van haar moeder bepotelde Steffie. Ze voelde zich eenzaam en in de steek gelaten en kwam terecht in het drugsmilieu, ze werd een echte junkie en moest afkicken in Beernem, waar ze Bo leerde kennen. De dag dat ze een uitstap maakten naar de boekenbeurs in Antwerpen met een paar meisjes van de instelling ontsnapten Bo en Steffie. Ze gingen naar Tony en hij had een afspraakje voor hen, het was een feestje in een kasteel. Bo liep er weg, maar Steffie bleef omdat ze dan duizend euro zou verdienen, om drugs te kopen.
Yasmien was een lesbisch meisje dat al enkele keren in de instelling was beland, ze werd mishandeld door haar vader en liep thuis weg. In Beernem had ze dikwijls ruzie met meisjes van haar leefgroep, waardoor ze soms in het ‘cachot’ vloog of enkele maanden langer moest blijven.

Het tweehondervijfentwintig bladzijden dikke boek laat je niet los. Bracke schreef dit boek om ons even te laten stilstaan bij de harde realiteit, misschien gebeurt hetzelfde met je dochter, je nichtje of misschien gebeurt het bij jezelf? Hij laat je meeleven van begin tot eind.
In het voorwoord zegt Frank Mulier, directeur ‘De Zande’ dat brave, klassieke jeugdboeklen de jeugd niet meer boeien. Alles wordt saai omschreven, en na dat boek denk je er waarschijnlijk nooit meer over na. Bij Dirk Bracke is dat anders, hij laat je in de huid kruipen van de personages. Je leeft volledig met hen mee en je vindt het boek niet saai.
Je weet nu hoe het er ongeveer in een instelling als Beernem aan toe gaat, want Dirk Bracke baseerde zijn boek op feiten die hij neerpende door met die meisjes te gaan praten.
In tegenstelling tot “Een vlieg op de muur”, “Het uur nul” en “Straks doet het geen pijn meer” ontving Dirk Bracke geen bekroningen voor zijn boek. Van mij zou hij alleszins wél een bekroning krijgen!

REACTIES

S.

S.

De jongeren van tegenwoordig lezen inderdaad veel minder boeken, dat komt omdat ze hun energie liever in games of facebook steken, daarom zouden de kinderen liever een boek van Call of Duty of Resident Evil (voor Engels of Nederlands) lezen, of een verhaal van een meisje dat te maken heeft met cyberpesten op FaceBook. Dat is hetgene wat kinderen echt interesseert. Ik persoonlijk heb enkel uit eigen beweging als een jongen van 15 jaar (die liefst 24/7 gamet) de boeken van Resident Evil gekocht, omdat deze je doen denken aan een bepaald stuk uit het spel, wat het extra spannend en leuk maakt. Dirk Bracke begrijpt het precies nog niet zo goed en een 7.0 voor een schrijver als de grote Dirk Bracke, is dat niet wat weinig ?

7 jaar geleden

E.

E.

Het engelenhuis is een best leuk en interessant boek. Je leeft mee met het verhaal en gebeurtenissen en alles wordt perfect uitgelegd en verteld. Dirck Bracke (het auteur) heeft zijn boek op feiten gebaseerd, hij ging ook echt met meisjes van Beernem praten. Ik heb het boek helemaal tot het einde uitgelezen en elke hoofdstuk werd interessanter dan eerst. In het boek werd ook over het leven van Yasmien en steffie ( Bo’s vriendinnen in Beernem) geschreven, je leest ook waarom zij in Beernem terecht zijn gekomen. Je leest over de fouten die Bo maakt en wat de gevolgen daar allemaal van zijn, het verhaal raakt je ook echt. Ik zelf leerde ervan om dankbaar te zijn voor alles wat je hebt! Het boek is een echte aanrader!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het engelenhuis door Dirk Bracke"