Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoogbegaafd

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 978 woorden
  • 20 februari 2006
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

WERKSTUK GEDRAG: HOOGBEGAAFDHEID

INHOUDSOPGAVE

Inleiding
1.) wat is het gedrag en hoe ontstaat het?
2.) hoe kun je het observeren en beschrijven?
3.) hoe wordt gedrag aangeleerd?
4.) hoe reageert een individu op anderen?
5.) waarom is het leven in een groep belangrijk?
Boekenlijst

INLEIDING
Wat is hoogbegaafdheid nou eigenlijk?

Wij kozen voor het onderwerp: “hoogbegaafd”, omdat wij samen in de familie daar mee te maken hebben, leek het ons een aansprekend onderwerp, wat is hoogbegaafd nou eigenlijk? Vroegen wij ons af, we wilden graag weten wat of hoogbegaafdheid nou eigenlijk was en wat of dat inhied

hst 1 Wat is het gedrag en hoe ontstaat het?
Veel mensen denken dat als je hoogbegaafd bent, dat je dan heel erg slim bent. Veel slimmer dan de rest. Maar dat klopt niet. Hoogbegaafdheid is niet hetzelfde als slim zijn. Als je hoogbegaafd bent, denk je op een heel andere manier dan anderen. Je denkt veel verder door. Op school geeft dat vaak problemen. Dingen die geen verband met elkaar hebben, zoals rijtjes woorden, vind je moeilijk om te leren. Het ‘domme’ leerwerk ligt je meestal niet zo. Werkstukken maken vind je juist heel erg leuk. Dan kun je zelf de dingen uitdenken. Als je hoogbegaafd bent, ben je dus heel slim, maar daarnaast ook heel creatief in bepaalde dingen. En op school is dat lastig. Er komt wel steeds meer aandacht voor, maar eigenlijk pas je als je hoogbegaafd bent niet binnen het gewone onderwijs.

hst 2 Hoe kun je observeren en beschrijven?
Zolang je op school zit, is het niet leuk om hoogbegaafd te zijn, vinden veel hoogbegaafde jongeren zelf. Het kan lastig zijn om mee te gaan in het tempo van de klas. Sommigen vervelen zich heel erg, ze zijn continu de rest van de klas ver vooruit. En anderen hebben weer een ander probleem: op school moet je vaak dingen uit je hoofd leren. En daar ben je dus niet altijd goed in als je hoogbegaafd bent. Meestal niet. Dat vind je vreselijk, waardoor je slechte cijfers haalt. Ook andere dingen kunnen er de oorzaak van zijn dat je cijfers niet goed zijn. Het kan dus gebeuren dat iemand die hoogbegaafd is, toch op een veel lager niveau terechtkomt in de school. Je begaafdheid komt dan niet goed uit de verf, of het wordt niet opgemerkt. Dat is jammer, want daardoor kom je niet goed tot je recht, of raak je gefrustreerd

Hoe wordt gedrag aangeleerd?
Als je bij een groep jongeren een intelligentietest afneemt, dan is 2 tot 3 procent daarvan hoogbegaafd. Dat zijn dus de jongeren die er als het meest intelligent uit komen: twee of drie leerlingen van de honderd. In een gewone vwo-klas schommelt het IQ van leerlingen tussen de 115 en 130, je bent hoogbegaafd als je een IQ hebt van boven de 130. als je hoogbegaafd bent, is er vaak één gebied waar je heel erg goed in bent. Bij de één is dat techniek, bij een ander taal, en bij weer iemand anders is het muziek bijvoorbeeld. Daar blink je in uit. Wat voor de één een oplossing is, is het voor een ander juist weer niet. Niet één hoogbegaafde is hetzelfde. Iedereen is uniek, dus ook een hoogbegaafde jongere.

HST 4 Hoe reageert een individuen in een groep op anderen?
Als je hoogbegaafd bent, zit je op een heel andere golflengte dan je leeftijdsgenoten. Daarom lukt het niet altijd om goed met je leeftijdsgenoten om te gaan. Je vindt ze kinderachtig en oppervlakkig, kunt niet goed met ze praten. Vaak gaat een hoogbegaafd kind daarom graag met ouderen om. En dat is lastig. Als je op school zit in een klas helemaal. Dan heb je toch met je eigen leeftijdsgenoten te maken. Buiten de school kun je gemakkelijker kiezen met wie je omgaat, en waar je je mee bezig houdt. Soms moet je daarom kiezen: of je bent een eenling in de klas, doordat die anderen je apart vinden, of je past je aan aan de rest, maar dan loop je het gevaar dat jezelf tekort doet. Het hangt helemaal van jezelf af welke keuze je maakt. Dat is voor iedereen weer anders. Het kan een oplossing zijn om een klas over te slaan, maar dat gaat niet altijd goed. Het probleem is dat je dan al heel jong klaar bent met de middelbare school en op je zestiende de universiteit binnenstrappen is ook niet alles. En het is de vraag of je het emotioneel bij kunt houden.

HST 5 Waarom is het leven in een groep belangrijk?
Het is niet fijn als mensen je op een speciale manier gaan behandelen. Zo van: ‘O ja, dat is die superslimme jongen. Die weet zoveel.‘ het is het fijnste als mensen zo gewoon mogelijk met je omgaan. Als ze je het gevoel geven dat je er ook mag zijn. De mensen in je omgeving vinden het namelijk vaak wat vreemd als je hoogbegaafd bent. Er zijn mensen die het heerlijk zouden vinden. Je bent heel knap, je gaat heel snel. Maar als je het zelf bent, is het écht niet altijd leuk. Als je er zelf mee te maken hebt, ben je soms ten einde raad. Het is eigenlijk een handicap met een gouden randje. Het is dus vaak heel lastig, maar er zitten óók mooie kanten aan. Dat moet je niet vergeten. Je hebt heel veel mogelijkheden gekregen, die je als je op de goed plek zit, heel goed kunt gebruiken. Er wordt wel eens gezegd dat iemand die hoogbegaafd is veel talenten gekregen.

Bronvermelding
We hebben de '......' gebruikt daar stond een stukje in en we hebben op
www.google.nl de plaatjes gezocht en op de volgende sites hebben wij ook heel veel informatie gevonden: www.choochem.com
www.hoogbegaafd.tk
www.hoogbegaafd.pagina.nl
www.omnino.nl
www.go.to/igavo.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.