Kinderarbeid

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1049 woorden
  • 2 januari 2006
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
44 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kinderarbeid

Inleiding

Dit werkstuk gaat over kinderarbeid. Kinderarbeid komt vooral voor in arme landen. Hier moeten jonge kinderen werken voor lage lonen en lange werktijden. Veel mensen zijn hier niet bewust van kinderarbeid. Dat kan komen omdat het hier niet voorkomt of omdat de media niet veel aandacht schenkt aan kinderarbeid. Maar eigenlijk is dat raar want kinderarbeid is wel degelijk een belangrijk probleem. Over de hele wereld verspreid zijn er maar liefst 250 miljoen kinderen onder de 14 jaar die gedwongen worden te werken. Kinderarbeid komt niet alleen voor in derde wereld landen.

Wat betekend kinderarbeid volgens het woordenboek?

”het geregeld in loondienst werken van kinderen”.

Kinderarbeid in Nederland

Tot de 18de eeuw worden kinderen in Nederland net als volwassenen beschouwd.
Zij moesten werken op de boerderij, de winkel of werkplaats van hun ouders. In die tijd was het werk ook vaak veel zwaarder want gereedschappen waren er vaak slecht of ze bestonden niet. Ook moesten helpen in het huishouden. Hier hadden ze ook apparaten zoals bijvoorbeeld een afwasmachine. Alles moest met de hand gebeuren.

In de 19e eeuw vond eerst in Engeland de Industriële revolutie plaats. En daarna ook in Nederland.
Een tijd na het begin van de Industriële revolutie waren er veel kinderen die moesten werken in fabrieken. Ze werkten vaak wel meer dan 12 uur per dag! In die tijd waren er ook veel kinderen die stierven aan slechte leefomstandigheden. De goederen die in werkplaatsen werden gemaakt werden in deze tijd steeds meer gereproduceerd in fabrieken. Omdat in fabrieken naast gereedschappen ook machines werden gebruikt waren deze een stuk goedkoper dan personeel. Daardoor raakte veel mensen hun baan kwijt. Zij vonden werk in de fabrieken en mijnen maar de lonen zijn daar zo laag dat ze niet veel kunnen kopen met hun inkomen zoals de noodzakelijke dingen eten, kleding en brandstof.

De kinderen die elke dag moesten gaan werken voor hun ouders en vaak wel meer dan 12 uur per dag moesten werken gingen meestal niet naar school. Waardoor ze geen opleiding hadden en hun eigen kinderen later ook moesten laten werken.

Tegenstanders van kinderarbeid hebben het moeilijk. Ouders hebben het geld hard nodig om eten te kunnen kopen. Pas in 1874 wordt een wet aangenomen door de Tweede Kamer tegen kinderarbeid. Deze wet heet het kinderwetje van Van Houten. Kinderen onder 12 jaar mochten niet langer in de fabriek werken. Dat is het begin van onze verzorgingsstaat. Het duurde nog heel wat jaren voordat de wet ook echt werd uitgevoerd.

Kinderarbeid in andere landen

Er zijn veel verschillende soorten kinderarbeid.

Het komt veelal voor in de landbouw industrie. Voor het harde werken van kinderen levert het de boer veel op. De jonge kinderen durven vaak niet te klagen over het lage loon dat ze krijgen betaald en de werkomstandigheden. Maar ook in de voetbal industrie gebruiken ze de kinderen het werk. Zij laten kinderen omdat ze kleine vingertjes hebben ze stoffen aan elkaar naaien. Bijvoorbeeld bij voetballen. Of ze moeten stukken rubber en stof aan elkaar plakken met lijm. Waarbij giftige dampen vrijkomen.

In de mijnen worden ook vaak kinderen gebruik om het werk te doen omdat ze kleiner zijn. in Peru werkt zo’n 20% tussen de elf en de 18 in de mijnbouw. Terwijl het de minimum leeftijd eigenlijk 18 jaar is. De kinderen moeten vaak uren lang onder de grond zitten in de smalle gangetjes. Waar vaak gevaarlijke stoffen hangen. En kans is op instortingsgevaar.

Een zeer gruwelijke vorm van kinderarbeid. Is een dienstplicht in het leger. In de jaren 80 dwong Iran kinderen door mijnvelden te lopen. Zo konden ze de mijnen opsporen. Er werden 100de kinderen vermoord of verminkt. Ook werden kinderen gedwongen oorlog te voeren en werden ze omgepraat dat doden goed was. Deze kinderen hebben vaak jaren erna psychische schaden. Wereld wijd worden er nu nog meer dan 300.000 kinderen in 35 landen gebruikt als soldaat bij gewapende conflicten. Alleen in Afrika zijn er al 120.000 kindsoldaten.

Schulden kunnen ook vaak leiden tot kinderarbeid. Als de ouders bijvoorbeeld schulden hebben bij een dokter laten ze de kinderen in dienst voor hem werken tot dat de schulden zijn afbetaald. Maar vaak is het loon zo laag dat ze heel lang duurt voordat ze kunnen stoppen. Deze vorm dwang is natuurlijk verboden. Maar voor alsnog komt het veel voor in India. Wanneer de kinderen moeten werken zullen ze het later nooit beter krijgen, want zonder opleiding zullen ze al snel weer laag betaald werk moeten doen.
Op de volgende bladzijde staan een aantal voorbeelden van kinderarbeid en de werkomstandigheden

Stenen breken
In Bangladesh werken kinderen in steengroeven. Ze zitten in groepjes rond een stapel stenen en hakken die in kleine stukjes. Die stukjes worden gebruikt als grind voor wegen of voor beton. Het is niet alleen jongenswerk, ook meisjes doen mee. Sommigen zijn pas zeven!Ze werken van 7.00 uur ’s morgens tot 10.00 ’s avonds.
Helpen op het land
Veel kinderen werken in de landbouw. Dat lijkt minder erg dan in de stad,maar door een gebrek aan landbouwgrond,werken steeds meer mensen op het land van een rijkere boer tegen een schamel loontje of alleen in ruil voor een bordje eten. Vaak werken ze met gevaarlijke machines en giftige bestrijdingsmiddelen.

Schoenen poetsen
In veel drukken steden bieden kinderen hun diensten aan als schoenpoetsertje. Meestal zijn het jongens. Ze werken op drukke pleinen of straten waar veel mensen langskomen. Soms zijn ze eigen baas, soms werken ze voor een opdrachtgever. De schoenpoetsers hebben vaak last van de politie die hen komt wegjagen.
Sigaretten rollen

Beedies zijn goedkope, flinterdunne, in bladeren gedraaide sigaretten. Ze worden gemaakt in India. Vrouwen wassen en knippen bladeren, kinderen zitten in kleermakerszit met een mandje met tabak op schoot. Ze rollen de tabak in de bladeren. Meisjes van 6, 7 jaar – binden de beedies tot stapeltjes. Later worden de beedies in grotere fabrieken gebundeld en van een etiket voorzien. De kinderen zelf zien van het geld weinig terug.

Conclusie
Omdat de strijd voor een verbod op de kinderarbeid niet echt veel lijkt op te leveren, gaan er nu stemmen om kinderarbeid niet te verbieden, maar ‘beter te regelen’. Dat betekent dat kinderen wel zouden mogen werken, maar in beschermde omstandigheden, tegen een redelijk loon en in combinatie met onderwijs. Op die manier kunnen arme kinderen wel meehelpen het gezin te onderhouden, maar ook naar school gaan, zodat ze toch de kans hebben om later een beter leven te leiden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.