Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zuid-Oost Azië

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 2199 woorden
  • 2 september 2005
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Maleisië • Wanneer werd het land onafhankelijk? Voor 1867 hoorde Maleisië bij India. Hierna werden ze losgemaakt en vormden daarna een kroonkolonie met Singapore. In die tijd kreeg Engeland belangstelling voor Maleisië als industrie-kolonie, vanwege de rijkheid aan tin. Engeland bleef toen negentig jaar de baas in Maleisië. In 1957 verleende Engeland de onafhankelijkheid. • Welke regeringsvorm vind je er nu? Maleisië bestaat sinds 1974 uit dertien deelstaten. Aan het hoofd van negen van deze deelstaten staan erfelijke vorsten (zeven sultans, één raja en één Jang di-Pertuan Besar.) Om de vijf jaar kiezen deze vorsten één van hen als koning van Maleisië. Maleisië is dus een monarchie. De wetgevende macht ligt bij één van de twee kamers van het parlement. Het lagerhuis wordt in geheime en directe verkiezingen verkozen. Elke deelstaat heeft een eigen grondwet, een eigen parlement met wetgevende bevoegdheden en een eigen regering. Er is algemeen kiesrecht voor iedereen die ouder is dan twintig jaar.
• Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? Zoals hierboven staat ligt de wetgevende macht bij één van de twee kamers van het parlement. De uitvoerende macht ligt bij de politieke partijen in Maleisië. Op dit moment heeft de regering elf partijen. De UMNO (New United Maly National Organization) is de belangrijkste partijen. Communistische partijen zijn verboden. • Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Maleisië? Japan heeft Singapore veroverd van de Britten. In 1945 was Singapore echter weer van Engeland. Ook China vormde en belangrijke rol in de volgende Federatie van Maleisië. In 1878 hielp Thailand een einde te maken aan de communistische guerrillabeweging. • Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar. In 1948 ontstond er een guerrilla tegen de toenmalige federatie. Deze werd vooral gesteund door communisten. In 1963 werd de Federatie Maleisië geproclameerd. Dat wil zeggen dat het toenmalige Malaya samenging met Sabah, Brunei en Sarawak. In 1993 bereikten de regering en de negen sultans een compromis betreffende veranderingen in de grondwet zodat de sultan niet meer zoveel macht hadden. Myanmar: • Wanneer werd het land onafhankelijk? Op 4 januari 1948 werd Myanmar onafhankelijk. Toen heette dit land echter nog Birma. Het land maakte zich los uit het Britse Gemenebest. • Welke regeringsvorm vind je er nu? De macht ligt op dit moment bij het leger, dat het land bestuurt door een uit 19 militairen bestaande Staatsraad voor Vrede en Ontwikkeling. Het is een Republiek met een militair-socialistische regering. • Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? De uitvoerende raad is de ministerraad en de wetgevende macht is de voorzitter van de Staatsraad voor Vrede en Ontwikkeling; de president.
• Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? In 1943 is Myanmar bezet geweest door Japan. Hierop veroverden Engeland Myanmar weer terug in 1945. De Kwo-min-tang troepen, een belangrijke politieke partij in Myanmar, handhaafden het noorden van Myanmar, na een Chinese nederlaag. Dit leidde tot een Birmaans-Amerikaanse verkoeling. In 1953 weigerde Birma economische hulp van Amerika. Het zocht toenadering tot China. • Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar. In 1948 werd Myanmar onafhankelijk. In 1962 werd Myanmar een dictatuur onder leiding van Ne Win. In 1972 zijn er hervormingen die in 1974 tot verkiezingen voor het parlement leidden en tot een nieuwe grondwet. Thailand: • Wanneer werd het land onafhankelijk? In 1238 werd Thailand onafhankelijk. • Welke regeringsvorm vind je er nu? Je vindt er nu een Constitutionele monarchie. Het parlement wordt eens in de vier jaar gekozen. Vroeger had zij weinig bevoegdheden maar sinds de grondwetwijziging van 1992 is haar macht groter. • Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? De wetgevende macht is in handen van het parlement, dat bestaat uit een Senaat en een Huis van Afgevaardigden. De uitvoerende macht is in handen van de premier, die heeft de invloedrijkste functie van Thailand. Het is dus duidelijk dat ook in Thailand (net zo als in Nederland) de koning(in) weinig te vertellen heeft. De premier in Thailand heeft echter wel meer macht dan ´onze´ Balkenende. • Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? Pibul, die in 1938 aan de macht kwam, zocht rond 1947 steun bij de Verenigde Staten. In de oorlog om Korea werden Thaise eenheden naar het slagveld gestuurd. Ook tijdens de Vietnam-oorlog hielp Thailand de V.S. In 1975 knoopte Thailand als derde ASEAN-land diplomatieke betrekkingen aan met China. In 1988 sloot Thailand met Laos een wapenstilstand. In 1991 ontstond een Vredesakkoord met Cambodja.
• Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar. In 1958 werd de grondwet door Pibul afgeschaft. In 1969 werd de parlementaire democratie geïntroduceerd. In 1974 kwam een nieuwe grondwet tot stand. Brunei: • Wanneer werd het land onafhankelijk? Op 1 januari 1984 werd Brunei van het Verenigd Koninkrijk losgemaakt. Het werd toen dus onafhankelijk. • Welke regeringsvorm vind je er nu? Brunei is nu een constitutioneel sultanaat. • Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? De grondwet geeft de sultan de hoogste uitvoerende macht. Maar sinds de opstand in 1962 zijn er delen van de grondwet buiten werking gesteld en regeert de sultan per decreet. Hij wordt bijgestaan door vier adviserende raden, waarover hij uit eindelijk de baas is, de Religieuze Raad, de Geheime Raad, de Raad van Ministers (deze hebben de uitvoerende macht) en de Raad van Troonopvolging. • Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? Van december 1941 tot januari 1945 werd Brunei bezet door Japan. Daarna kreeg Engeland weer de macht in handen.
• Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar. In 1959 kreeg Brunei een eigen Britse Hoge Commissaris. In 1984 werd na de onafhankelijkheid de sultan staatshoofd en regeringsleider. In 1985 decreteerde hij dat Brunei voortaan een islamitische staat zou zijn. Singapore: • Wanneer werd het land onafhankelijk? Op negen augustus 1965 werd Singapore onafhankelijk. Hiervoor hoorde het bij Maleisië • Welke regeringsvorm vind je er nu? Singapore is momenteel een republiek met een president als staatshoofd. Om de zes jaar wordt er volgens algemeen kiesrecht een president gekozen. • Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? De wetgevende macht ligt in handen van de president, het staatshoofd. De uitvoerende macht ligt bij de 83 leden van het parlement, die om de vijf jaar via het districtenstelselkiessysteem gekozen worden. Een presidentiële raad van 21 leden kijkt of er bij de wetgeving niet gediscrimineerd wordt tussen de verschillende bevolkingsgroepen. • Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? In 1942 werd Singapore door Japan bezet, die doopten het eiland om in Sjonan en de stad Singapore in Sjonanto. Na de bevrijding kwam Singapore weer in handen van Engeland. In 1963 sloot Singapore zich aan bij Maleisië. In 1991 werden diplomatieke betrekkingen met de Volksrepubliek China aangeknoopt.
• Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar. In 1959 werd Singapore een stadstaat met intern zelfbestuur. In 1963 voegde Singapore zich bij Maleisië. In 1990 trad Lee na 31 jaar premier te zijn geweest af, hij werd opgevolgd door Goh Chock Tong. Lee bleef een grote rol spelen ´achter de schermen´. Filippijnen
Vragen
a) Wanneer werd het land onafhankelijk? b) Welke regeringsvorm vind je er nu? c) Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? d) Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? e) Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar. Antwoorden
a) In 1946 werd het land onafhankelijk. b) In 1987 kwam er een nieuwe grondwet die het plan dat de president na een termijn van 6 jaar niet herkozen kon worden vastlegde. De president is tegelijk ook de regeringsleider. Vanaf 1992 is Fidel Ramos (neef van de vroegere president Marcos) president. c) De wetgevende macht heeft ook de president dus. Het parlement zelf bestaat uit twee Kamers: een Senaat van 24 leden, die voor 6 jaar gekozen worden en een Huis van Afgevaardigden, waarvan 204 leden direct worden gekozen en 50 leden die maatschappelijke groepen vertegenwoordigen. d) 1. In 1942 veroverde Japan de Filippijnen  Japan
2. in 1944-1945 heroverden de Amerikanen de Filippijnen  V.S. 3. In het begin van de 19e eeuw werd Mexico onafhankelijk; hierdoor kwam er er een einde aan de economische onderschikking aan het moederland Mexico. e) 1. In 1935 kregen de Filippijnen een eigen regering: Manuel Quezon werd president. 2. Sinds 1946 waren er 2 partijen: de Nacionalistas en de Liberalen, deze werden in 1972 verboden. Voor de boeren kwam de Hukbalahaps in opstand, maar in 1954 werden deze verslagen. 3. Sinds 1995 regeert de ‘Regenboogcoalitie’ o.l.v. president Ramos. Coalitie met LDP (partij van president Aquino) in 1994, maar verviel weer in 1996. Laos
Vragen
a) Wanneer werd het land onafhankelijk? b) Welke regeringsvorm vind je er nu? c) Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? d) Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? e) Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar.
Antwoorden
a) In september 1945 werden Luang Prabang, Vientiane en Champassak het onafhankelijke koninkrijk Laos. Maar in oktober werd aan Laos de onafhankelijkheid gegeven door Frankrijk
b) Op 2 december 1975 werd de monarchie afgeschaft en ontstond de Democratische Volksrepubliek Laos. De prins Souphanouvong: president. c) Wetgevende macht: De tribunalen zijn in de provinciehoofdsteden en de strafrechters in Vientiane, Pakse en Luang Prabang. Het opperste gerechtshof is in Vientiane gezeteld. d) Thailand, Frankrijk, Amerika

e) 1. De Pathet Lao kreeg in mei 1975 de macht 2. Op 2 december 1975 trad Souvanna Phouma af als premier. 3. In 1989 werden de eerste parlementsverkiezingen gehouden. Cambodja
Vragen
a) Wanneer werd het land onafhankelijk? b) Welke regeringsvorm vind je er nu? c) Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? d) Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? e) Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar.
Antwoorden
a) Onafhankelijk vanaf november 1953
b) Volgens de grondwet van 1933 is Cambodja een constitutionele monarchie met een democratisch meerpartijensysteem. c) De koning dus, is overigens niet erfelijk
d) Frankrijk, Japan, Vietnam
e) 1. Op 5 oktober 1970 werd in Cambodja de republiek uitgeroepen 2. 11 januari 1979: Volksrepubliek Kampuchea 3. In het begin van 1955 afstand van de troon door Sihanouk Sangkum Reastr Nivum, nieuwe partij die vanaf dat moment de politiek overheerste Vietnam
Vragen
a) Wanneer werd het land onafhankelijk? b) Welke regeringsvorm vind je er nu? c) Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? d) Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? e) Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar.
Antwoorden
a) Op 2 september 1945 werd Vietnam onafhankelijk
b) democratische republiek

c) Door de nieuwe grondwet van april 1992 werd de oude, communistische grondwet van 1980 volledig uit het oog verbannen. CPV bleef nog wel de leidende rol hebben, maar het parlement (i.p.v. de oude Staatsraad) / de premier en het kabinet kregen meer inspraak. d) Japan, Frankrijk, Amerika
e) 1. 9 maart 1946: het akkoord van Hanoi 2. Oktober 1972: ontwerp-overeenkomst tussen de VRRZ en het Thieu- bewind 3. Het akkoord van 23 januari 1973 (betekende het einde van de oorlog van september 1945- januari 1973) Oost-Timor
Vragen
a) Wanneer werd het land onafhankelijk? b) Welke regeringsvorm vind je er nu? c) Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? d) Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? e) Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar.
Antwoorden
a) Oost-Timor werd op 17 juli 1976 ingelijfd bij de Republiek Indonesië als 27ste provincie. b) Democratische Republiek vanaf 28 november 1975
c) Regering van Indonesië d) Japan, Indonesië, Portugal
e) 1. door de staatsgreep in Portugal van 1974 werden politieke partijen toegestaan: het FRETLIN van Oost-Timor. 2. 1983: wapenstilstand tussen de Indonesische regering en het FRETLIN 3. Conferentie in Macau belegd door de Portugese regering: constitutioneel document dat volledige onafhankelijkheid in 1978 aankondigde. Indonesië Vragen
a) Wanneer werd het land onafhankelijk? b) Welke regeringsvorm vind je er nu? c) Wie heeft de uitvoerende of wetgevende macht? d) Welke landen hebben de laatste zestig jaar een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dat land? e) Noteer drie belangrijke politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat land uit de laatste zestig jaar.
Antwoorden
a) April 1950 onafhankelijk
b) Republiek

c) de wetgevende macht is in de handen van het parlement met 500 leden. d) Engeland, Nederland, Japan
e) 1. April 1946: Hoge Veluwe-conferentie 2. Aug.-Nov. 1949: akkoorden
v/d Ronde Tafelconferentie 3. 30 september 1985: staatsgreep door Soeharto • Vergelijk de gegevens van de elf landen van Zuidoost-Azië. Welke overeenkomsten zie je tussen de landen ten aanzien van de politieke ontwikkeling? Veel landen zijn tegenwoordig democratisch. De wetgevende macht is vaak in handen van een parlement, hoewel de macht van het parlement per land verschilt. Voor veel landen is Engeland een belangrijk land in de geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog heeft Engeland haar macht flink uitgebreid in Zuidoost-Azië. • Welke verschillen vind je het meest opvallend? Hoewel veel landen in Zuidoost-Azië dezelfde bestuursvorm hebben, is de macht per president of koning verschillend. In sommige landen bestaat de wetgevende macht uit één persoon terwijl bij andere landen het uit meerdere personen bestaat. Dat lijkt ons veiliger omdat het land dan minder op een dictatoriaal regime lijkt. Wij vinden dat de macht van een president of koning niet te groot mag worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.