Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Modermismen door Kees van Kooten

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Modermismen
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 5e klas vwo | 437 woorden
  • 17 juni 2005
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
14 keer beoordeeld

Boekcover Modermismen
Shadow
Modermismen door Kees van Kooten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Kees van Kooten
Titel: Modermismen
Ondertitel: - Verschenen in : 1984
Aantal blz.: 144 Recensie Goede missers Ik vond het boekje in een van de boekenkasten van m’n ouders, een verhalenbundel van Kees van Kooten dat leek me wel wat, ik was tenslotte al als klein meisje een groot fan van van Kooten en de Bie. Ook de titel sprak me gelijk aan, Modermismen, niet alles wat modern en nieuw hoeft ook gelijk beter te zijn en vaak gaat er ook heel wat mis. In elk verhaal word een gebeurtenis besproken waarbij er wat mis gaat. Vaak zijn die gebeurtenissen herkenbaar, dat zijn dan gelijk ook de leukste. Soms wat minder herkenbaar; met het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe grote keuken (besproken in het verhaal “Unsere Traumkuche”) heb ik nog niet zo veel ervaring en aan het verdiepen in de financiën daarvan ben ik al helemaal nog nooit toegekomen. Maar de tijd naar je hand zetten door middel van je wekker vooruit te zetten (“Wakker worden”), elektrische horloges maar niet ingesteld krijgen doordat de gebruiksaanwijzing onduidelijk is en aan technisch inzicht ook nog eens tekort schiet(“Zijn broer”), een zwakke gewonde vogel die gevonden word in de tuin en tijdelijk word opgevangen waar aan je je te veel gaat hechten (“Thijs”), ja dat herken ik wel. Het taalgebruik van de bundel is origineel en toegankelijk, het boek leest dan ook erg makkelijk weg. Er wordt veel gebruik gemaakt van woordspelingen, en de humor zit hem dan niet alleen in de gebeurtenissen maar zeker ook in de taal. Natuurlijk gaat bij iedereen er wel eens wat mis, al gebeurt dat bij de een wat vaker dan bij de ander, maar hij vertelt het op een droge manier waardoor ik mezelf een aantal keer moest betrappen dat ik hard op moest lachen. Het zou heel goed kunnen dat Kees van Kooten al die gebeurtenissen zelf meegemaakt heeft, maar dat hij die dan wel allemaal een beetje overdreven uitgewerkt heeft. Maar dat heeft hij dan niet op een manier gedaan waardoor het onrealistisch overkomt. Modermismen, was weer eens wat anders dan de gemiddelde roman die ik lees dus het was een leuke afwisseling. Bovendien zit in de verhalenbundel zelf ook veel afwisseling door de korte verhaaltjes die elkaar opvolgen. Doordat het merendeel herkenbaar was en het boek op een begrijpelijke manier is geschreven kan je je makkelijk in de situaties en personen verplaatsen en dat vind ik toch altijd wel een pluspunt. De verhalen zijn leuk opgebouwd en ze worden bijna altijd afgesloten met een leuk moraal of een originele zin aan het eind. Kortom is dit wederom een aanrader.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Modermismen door Kees van Kooten"