Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kassa's

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 831 woorden
  • 15 juni 2005
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
3. Inhoud

3.1 Wie is de uitvinder van de kassa?

In 1879 bouwde een Amerikaanse zakenman met de naam James Ritty samen met zijn broer John Ritty het eerste kasregister. Zij wilde namelijk weten hoeveel geld ze met hun winkel verdiende. Het idee om een kassa te bouwen kreeg James Ritty tijdens een scheepsreis. Hij zag een apparaat dat het aantal scheepsschroefomwentelingen telde. En dat apparaat inspireerde hem om een kassa te gaan maken. Ondanks alles slaagde James en John Ritty er niet in veel kassa´s te verkopen. Volgens veel winkeliers was het apparaat wat ze uitgevonden hadden een dievenlokker. Na veel pogingen van andere zakenmensen om kassa´s op de markt te brengen. Verwierf John H. Patterson in 1884 met zijn National Cash Register Company (NCR) het recht kassa´s te produceren.

James Ritty John Patterson

John H. Patterson was één van de eerste die een school voor verkoop oprichtte. Door veel reclamecampagnes was hij in staat zijn producten aan kleinhandelaars te verkopen. En in een paar jaar tijd groeide NCR uit tot marktleider.

3.2 Kassa’s Vroeger?

De kassa’s van vroeger. De kassa is een van de belangrijkste uitvindingen in handel en administratie. De eerste kassa gemaakt door James Ritty had nog niet zoveel functies in zich. De einige functie die de kassa van James Ritty had was het optellen van bedragen en het bijhouden van de totaal bedragen.

Helaas heeft James Ritty niet veel van deze kassa’s mogen verkopen omdat iedereen bang was dat het dieven zou lokken. Pas in 1884 wist John Patterson de kassa wat aantrekkelijker te maken voor winkeliers. Hij begon eerst bij de kleinhandelaars en stapte vervolgens over naar de groothandels. De ontwikkelingen in de kassa bleven ook niet stil staan. De kassa kreeg steeds meer functies en de technieken werden steeds beter. Zo kwam in 1892 de eerste kassa met kwitantie afdrukken.

Ook werden de kassa steeds doelgerichter zo werden er ook speciale kassa gemaakt voor de horeca. Deze kassa konden meerdere optellingen tegelijk uitvoeren. Een van de belangrijkste veranderingen in de kassa kwam pas in 1905 toen werd de eerste kassa met elektromotor uitgevonden.

Na de ontwikkeling van de elektromotor is men natuurlijk niet stil blijven staan de kassa is vanaf die tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste uitvindingen. Er was geen een winkelier die niet de trotse bezitter van een kassa wilde zijn.

De ontwikkelingen op het gebied van kassa’s is niet meer stil blijven staan. Men is tegenwoordig nog steeds bezig om de kassa zoveel mogelijk te verbeteren en om er zoveel mogelijk functies in te verwerken.

Tegenwoordig zien de kassa er ongeveer zo uit zoals hier boven. Zoals je ziet is er een hele hoop veranderd. Vooral het formaat is flink veranderd. Natuurlijk kun op deze kassa nog niet echt veel doen daarvoor moet je toch echt wat meer doen.

3.3 Kassa’s nu?

De kassa’s van nu. De kassa van nu kun je eigenlijk geen kassa’s meer noemen. Het zijn namelijk gewoon computers met allerlei verschillende hardware eraan. Z’n opstellingen wordt ook wel een POS (point of sail) Systeem genoemd.

Zoals je ziet op de foto zie je een groot verschil tussen een kassa en POS systeem. Een pos systeem bestaat meestal uit een pc met daaraan de volgende hardware:


• Beeldscherm tegenwoordig een TFT monitor of een monitor met touch screen.
• Een apart kassatoetsenbord met daarom de meest gebruikte functies en omzetgroepen.
• Een bonprinter dit een vooraf ingestelde kassabon uitprint met een mooi logo erboven.
• Een klantendisplay dat alles netjes aangeeft.
• Een scanner die de barcode’s van de producten kan scannen.
• En een geldlade voor het geld.
• En ook soms een aantal printers zoals A4 printer voor het printen van offertes en pakbonnen en een labelprinter voor het printen van barcode labels.
• En in een aantal gevallen een pinautomaat.

Dit geheel kan ook als een terminal (complete en geïntegreerde opstelling) uitgevoerd worden.

Natuurlijk heb je aan deze hardware niet genoeg je moet ook een apart programma hebben die de hardware aan kan sturen en een aparte database bijhoud om alles in op te slaan. Deze software is speciaal gemaakt om het systeem een kassa te maken. De software die ze bij RDS gebruiken heet New-Way Retail Software.

New-Way Retail Software is speciaal gemaakt om alles financiële en administratieve dingen rondom een kassa bij te houden en te beheren.


Zonder deze software zou het vrij moeilijk zijn om een POS systeem aan de gang te krijgen. Natuurlijk zijn er ook andere soorten software om een kassa aan de gang te krijgen. Deze software heeft tegen over een normale kassa veel meer functies je kunt bijvoorbeeld in New-Way pakbonnen, offertes en orders maken terwijl dat voorheen bij een standaard kassa niet ging.

Zo zie je maar dat de ontwikkelingen van de kassa nooit stil is blijven staan. En deze ontwikkelingen blijven maar doorgaan en de strijd tussen de verschillende retail organisaties blijft bestaan en dat zal in de toekomst nog heviger worden als de hardware en software beter worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.