Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Plasma Televisies

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 671 woorden
  • 26 april 2005
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

Het moderne schilderij: In Nederlandse huiskamers, of andere delen van de woning, prijkt steeds vaker een platte televisie. Het aantal verkochte platte tv's steeg vorig jaar naar 11.600, een toename van ruim 146 procent ten opzichte van 2001. Dat blijkt uit onderzoek van GfK Marketing Services. Het marktonderzoeksbureau verwacht dat de groei in 2003 sterk doorzet. Het aantal verkochte platte televisies, zoals plasma- en LCD-televisies, is nog klein in vergelijking met de 'gewone' kleuren-tv's. Hiervan gingen vorig jaar 978.400 stuks over de toonbank. "De verkoop van traditionele kleuren-tv's is met circa 3 procent afgenomen ten gunste van breedbeeld- en platte televisies", vertelde GfK-medewerkster E. de Jong maandag. Het aantal verkochte breedbeeld-tv's steeg met 10 procent naar 348.900 stuks. Hoe een plasma televisie werkt : Het beeld van een platte tv bestaat uit twee glasplaten met daartussen een ruimte van 0,1 millimeter. In die ruimte zit de gasachtige stof Plasma. Als er een elektrisch stroompje door het plasma gaat, zorgt dat ervoor dat er een fosfordeeltje (dat zit ook tussen de glasplaten) opgelicht wordt. Het resultaat is een beeldpuntje in een van de primaire kleuren. Er zijn meer van die fosfordeeltjes, precies genoeg om 16,7 miljoen kleuren te maken. Omdat een fosfordeeltje niet alleen aan de voorkant oplicht, maar ook aan alle andere kanten, is het mogelijk dat het beeld te zien is met een kijkhoek van 160 graden. Het beeld is het ingewikkeldste van alles, buiten de glasplaten bestaat de televisie uit niet veel meer dan een lijst waar ook de boxen in zijn verwerkt. De techniek is nog erg nieuw en er wordt nog steeds aan gewerkt en verbeterd. Het contrast en de lichtopbrengst zijn nog niet helemaal zoals het moet zijn. Dit probleem valt alleen op als je het beeld met een gewone televisiebeeldbuis vergelijkt. Een ander probleem wat je wel direct merkt is als je de energierekening gaat bekijken. Het energieverbruik van de platte televisies is nog veel te hoog, er wordt aan gewerkt om die problemen zo snel mogelijk te verhelpen. De platte televisies hebben flinke afmetingen. De lengte varieert per televisie natuurlijk, maar je moet wel denken aan een diagonale lengte van 1 meter. De diepte van zo’n televisie is slechts 12 centimeter. Door deze diepte is zo’n televisie te vergelijken met een schilderij.
Wat het kost: Als je nu een platte tv koopt, moet je er ongeveer 10.000 Euro voor neer leggen. Dat is een hoop geld, als je bedenkt dat als er iets met het scherm aan de hand is, dat dan de televisie niet zo makkelijk gerepareerd kan worden. Sony en Philips verwachten toch dat binnen tien jaar deze televisie voor de gemiddelde consument betaalbaar is. (Zo’n 1500 a 2000 Euro) Daarom wordt er hard gewerkt aan eventuele goedkopere technologieën. Tot nu toe wordt de platte televisie bijna alleen gebruikt bij bedrijven die even een korte presentatie willen houden. Daar is hij namelijk hele geschikt voor. De televisie geeft als je hem aanzet al na enkele seconden beeld en er is geen verversingstijd. Dit is ook weer goed voor de ogen. Voordelen: Waarom wordt de platte televisie eigenlijk ontwikkeld, als hij zo duur is en bijna niemand hem heeft? Ten eerste omdat er veel voordelen aan verbonden zijn aan de platte televisie: ruimtebesparing, beter voor de ogen en het ziet er natuurlijk veel leuker uit. Ten tweede omdat iedereen bijna al een gewone televisie heeft. Daardoor kunnen bedrijven zoals Sony en Philips haast niks meer verdienen aan de gewone televisies, dus moest er wat nieuws uitgevonden worden. Omdat de televisie plat is kan hij dus gewoon met een paar schilderijhaken opgehangen worden. Grote kasten in de huiskamer zijn verleden tijd, dit zal zorgen voor een veel ruimere inrichting in de Nederlandse huiskamers. Zo’n televisie aan de muur zal raar staan, maar over 10 jaar weet je niet beter. Conclusie: Het is een hele mooie techniek, met die glasplaten en het fosfor, en het is ook veelbelovend voor de toekomst. Maar ik zou met de aanschaf van platte tv’s nog een paar jaar wachten tot de techniek iets verder is en de televisies betaalbaar zijn geworden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.