Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verplichte sterilisatie bij gehandicapten

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 384 woorden
  • 13 maart 2005
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
66 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verplichte sterilisatie bij verstandelijk gehandicapten. Een taboe dat eindelijk doorbroken word, zo kan je het goed noemen. Jaren was het onbespreekbaar maar eindelijk kan er weer open over gepraat worden. Twee jaar geleden probeerde de gezondheidsraad de maatschappelijke discussie over dit onderwerp te beginnen maar dat is toen niet gebeurd. Vorige maand was het nog het onderwerp van de dag, inmiddels is het al weer naar de achtergrond van het nieuws verdwenen maar daarmee is de kwestie nog niet opgelost. Zoals bij elke kwestie staan er twee groepen tegenover elkaar en zijn er voordelen en nadelen. We willen verstandelijk gehandicapten een zo gewoon mogelijk leven laten leven, buiten de muren van instellingen. Het woord mogelijk is in deze zin erg belangrijk, want zeker niet alles is mogelijk voor een verstandelijk gehandicapte. De vraag is of deze mensen een kind op kunnen voeden. Ouders moeten er voor hun kinderen zijn en niet omgekeerd. Mensen die zelf het denkniveau van een kind hebben kunnen onmogelijk kinderen opvoeden. Wat allereerst nodig is, is goede seksuele voorlichting en proberen om de kinderwens uit het hoofd van de betreffende persoon te praten. Een taak van ouders en / of hulpverleners. In sommige gevallen zou dit doeltreffend zijn, maar niet overal. Wanneer dat niet zo is moeten we dus nog een stapje verder gaan. Verplichte anticonceptie of misschien zelfs verplichte sterilisatie. Natuurlijk kan niet elke toevallige voorbijganger beslissen over die ingreep. Daarom zou er daarvoor ook een team van artsen en deskundigen een rechter moeten informeren. We hebben het al te vaak fout zien gaan wanneer zwakbegaafde mensen een kind krijgen. Ze zijn niet opgewassen tegen de opvoeding van een kind. Wanneer we niet ingrijpen brengen we, nu nog ongeboren kinderen, in gevaar. Ze kunnen verwaarloosd worden en mishandeld, wat soms ook tot de dood leid. Natuurlijk is die niet bij iedereen het geval. Maar kunnen we dat risico nemen? Het risico is te groot, deze kinderen kunnen er trauma’s aan overhouden, ze zijn voor hun leven getekend. Verplichte sterilisatie bij verstandelijk gehandicapten moet mogelijk zijn. Maar dan moet een rechter daar over beslissen samen met een team van artsen, hulpverleners en andere deskundigen die zich in de zaak verdiept hebben. Dit zou elke keer weer een persoonlijk proces worden, de verstandelijk gehandicapten mogen niet in een hokje geplaatst worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.