Verschillen/overeenkomsten in de SU & in de VS

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 3022 woorden
  • 9 maart 2005
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
50 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord:

Normaal vind ik het nooit leuk als ik werkstukken moet maken die veel tijd kosten. Maar toen in deze opdracht kreeg leek het me toch een leuke opdracht. Het lijkt me wel een lastige opdracht omdat je echt alles moet uitspitten van het politieke gedeelte.

Het viel me op toen we deze vergelijkingsopdracht kregen dat we de communistische Sovjet-Unie moesten gaan vergelijken met de democratische Verenigde Staten. Dat vond ik raar omdat van de oorspronkelijke communistische staat bijna niks meer over is. Het heeft blijkbaar zo’n grote indruk op de mensen gemaakt dat er nu nog over wordt gepraat.

Inleiding

Wij hebben de opdracht bij geschiedenis 1 gekregen om een praktische opdracht te maken. Hier moeten wij de Verenigde Staten ( democratie) en de Sovjetunie ( communistisch ) met elkaar vergelijken.

De hoofdvraag bij dit onderzoek is:
Welke verschillen en overeenkomsten waren er tussen het communistisch systeem in de Sovjet-Unie en het westerse parlementair – democratisch systeem in de VS?

De vijf deelvragen daarbij zijn:
• Hoe zit de SU in elkaar, politiek gezien?
• Hoe zit de VS in elkaar, politiek gezien?
• Welke politieke meningsverschillen komen voort uit het systeem?
• Wat hebben de burgers zelf te vertellen in de SU en in de VS?
• Wat is de positie van de minderheden in de twee landen?

Bij dit onderzoek moeten wij het communisme en de democratie gaan onderzoeken. Ik denk dat ik de democratie beter kan begrijpen omdat ik daar zelf in ben opgegroeid en ik ken ook niks anders dan die bestuursvorm. Maar zo kom ik wel meer te weten over het communisme

Ik denk dat mijn bronnen die ik van plan ben te gaan gebruiken, betrouwbaar zijn.
Deze bronnen heb ik gebruikt:


*Het schoolboek Sprekend verleden -> dit boek is betrouwbaar omdat het voor leerlingen geschreven is en ze die leerlingen wat willen leren. Zij hebben zelf ook de bronnen onderzocht of die betrouwbaar zijn, voordat zij de in het boek hebben geplaatst. Het boek is erg representatief omdat het voor vele leerlingen is geschreven.
* twee boeken:
-De democratie in Amerika van Alexis de Tocqueville vertaald uit het Frans
-Democratie van David Downing
Deze bronnen zijn betrouwbaar omdat deze boeken geschreven zijn door wel erkende schrijvers, schrijvers die hun werk eerst controleren voordat zij de informatie in hun boek plaatsen. Informatie over hun (betrouwbare) bronnen kon ik terug vinden in de bronvermelding van het boek. Deze zijn erg representatief omdat de schrijvers verwachten dat hun boek over de hele wereld uitgebracht zal worden. De inhoud van het eerste boek gaat alleen over Amerika maar de inhoud van het tweede boek gaat over alle democratische landen.
* Ook heb ik op internet gezocht naar betrouwbare informatie. Informatie die erg representatief is. Met het internet ben ik erg voorzichtig met de informatie omgaan, ik heb eerst gekeken of de informatie vaker voorkwam in andere bronnen.

Hoofdstuk 2: Het politieke systeem van de Sovjet-Unie.

De SU is ontstaan in 1923. De SU werd gesticht en opgebouwd onder leiding van de Communistische Partij van de SU ( CPSU)
Het woord 'communisme' is van het Latijnse woord 'communis' afgeleid wat 'gemeenschappelijk' betekent.

Communistisch betekent dat de productiemiddelen een gezamenlijk (collectief) bezit is.
Het communisme is gebaseerd op de ideeën van Marx en Lenin.

In een dictatuur heeft één persoon de macht. In de Sovjet-Unie waren dat eerst Lenin en later Stalin. Deze machthebber is niet door het volk gekozen en is aan de macht gekomen doormiddel van staatsgreep of door afkomst. Bij de dictatuur werd er terreur gebruikt om de opgegeven regels na te leven.
De CPSU baseerde zich op de ideologie van het marxisme - lenisme.


Niet iedereen kon partijlid worden; daarover besliste de plaatselijke partijafdeling. De hoogste in de partij was het Partijcongres maar de feitelijke leiding lag bij het Politburo en de secretaris-generaal van het Centraal Comité. De opperste Sovjet had de wetgevende macht en controleerde de Raad van Ministers. Omdat de opperste Sovjet slechts tweemaal per jaar korte tijd bijeen was, vervulde het Presidium in de tussentijd de functies van de opperste Sovjet.

De CPSU moest de volgende maatregelen nemen om het marxisme - lenisme in praktijk te brengen:
• Fabrieken, banken en winkels werden onteigend en
overgenomen door de staat.
• Boerderijen werden overgenomen en samenvoegt tot grote staatsboerderijen
• Alle andere politieke partijen werden verboden.
• Het Russisch nationalisme werd ‘uitgebannen’.
• De geestelijkheid werd aan banden gelegd (sterk gecontroleerd).
• En nog vele meer

Na de dood van Lenin kwam Stalin aan de macht. Stalin wijzigde onmiddellijk de ideologie; het zo kwam het Stalinisme:

De kenmerken van het stalinisme:

• Stalin duldde absoluut geen tegenspraak.
• Er kwamen Vijfjarenplannen en die plannen regelden de economie.
• De landbouw werd (nog meer) gecollectiviseerd.
• De SU veranderde snel van een agrarische in een industriële staat

• Er werd veel terreur uitgeoefend.
• De vrouw kreeg een minder belangrijke positie. ( ze moest zich onderdanig gedragen.)

Het communisme in de Sovjet-Unie in theorie en in de praktijk:

• Het communisme streeft naar een klasseloze maatschappij. ( alle productiemiddelen moeten in handen van de gemeenschap zijn.)
• Het communisme is internationaal. Het uiteindelijke doel van het communisme is de ‘wereldrevolutie’.
• Het communisme streeft naar de gelijkheid van iedereen. ( Iedereen moeten dezelfde politieke rechten en burgerrechten hebben.)
• Het communistisch systeem was een systeem dat alle aspecten van de samenleving wil beheersen; een totalitair systeem
• Het communisme streeft ook dat alle mensen gelijke rechten moeten hebben op werk, inkomen, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en ontspanning.

Afbeelding boven; foto van communistische vlag.

Hoofdstuk 3: Het politieke systeem van de Verenigde Staten

Het woord democratie komt uit het Grieks. Demos betekent volk en Kratos betekent macht; de volk heeft de macht.
Je noemt een land een democratie als het volk zeggenschap heeft over het regeren van het land. Zo wordt het land bijvoorbeeld mede bestuurd door volksvertegenwoordigers die je om het paar jaar kunt kiezen. Dit is ook zo bij de Verenigde Staten, de VS is een parlementaire democratie.

De Amerikaanse staatsinrichting steunt hoofdzakelijk op haar grondwet die geschreven werd op 17 september 1787. In die grondwet stond onder andere dat men de vrijheid had zijn mening in het openbaar te uiten. De grondwet werd ‘heilig’ verklaard. Er mochten wel veranderingen in worden aangebracht. Wel mocht de grondwet worden aangevuld maar die aanvullingen moesten dan door het Congres en driekwart van de deelstaten worden goedgekeurd. .


Er werd in de VS een scheiding van de macht ingevoerd in een uitvoerende, een wetgevende en een rechtsprekende macht.
In Amerika geldt het ‘checks and balances’ systeem. Dit systeem wordt gebruikt om zo de verschillende staatsinstellingen die elk een deel van de macht uitoefenen, mekaar kunnen controleren en ik evenwicht kunnen houden.

De wetgevende macht
De wetgevende macht ligt bij het Congres. Het Congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. In het Senaat zitten van iedere staat twee afgevaardigden. In het Huis van Afgevaardigden is iedere staat vertegenwoordigd naar het aantal inwoners. De afgevaardigden worden rechtstreeks door het volk gekozen. De vertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden worden om het twee jaar gekozen.
Het Congres keurt de wetten af of goed. Het Congres kan de president afzetten. Alle benoemingen van de president moeten worden goedgekeurd door de Senaat.
Alleen het Congres heeft het recht om de oorlog aan een land te verklaren.

De uitvoerende macht:
De uitvoerende macht ligt bij de president. Hij wordt samen met de vice-president door het volk gekozen voor een periode van vier jaar. De president is het staatshoofd en de leider van het kabinet (alle ministers). De president heeft het recht om wetten die door het Congres worden aangenomen te verbieden (vetorecht). Dit vetorecht van de president kan door een tweederde meerderheid van het Congres ongedaan worden gemaakt. Zijn macht wordt nog meer beperkt door:
- het Hooggerechtshof, dat erover moet waken dat de president

de grondwet eerbiedigt
- belangengroepen, zoals vakbonden, milieuactivisten en
bewegingen voor gelijke rechten voor bijvoorbeeld vrouwen
of zwarten mensen.

De rechtsprekende macht:
De rechtsprekende macht is in handen van de rechters. De hoogste rechtbank is het Hooggerechtshof. Dat bestaat uit negen rechters die door de president voor het leven worden benoemd. Deze rechters kunnen elke wet aan de grondwet toetsen. Als zij vinden dat een wet in strijd met de grondwet is, kunnen zij de wet buiten werking stellen. Het Hooggerechtshof kan zo controle uitoefenen op de president en het Congres.
In de VS ontstond een tweepartijenstelsel, daarin regeren twee partijen afwisselend het land, voornamelijk de Republikeinen en de Democraten. Toen de economische crisis ook in de VS kwam, konden de Republikeinen geen goed antwoord vinden op de crisis, en de Democraten wel. De Democratische kandidaat werd Franklin Delano Roosevelt, hij beloofde wat
aan de crisis te gaan doen, waardoor het volk vooral stemde op de Democraten, waardoor de VS een parlementaire - democratie werd.

Hoofdstuk 4: De politieke meningsverschillen van de twee systemen.

Er bestond altijd al een soort van wantrouwen tussen de SU en de VS. Dat wantrouwen kwam mede hierdoor:
• 1917 communistische revolutie in Rusland (poging om communisme ten val te brengen mislukte, SU voelt zich bedreigt)
• 1919 Komintern opgericht onder leiding van de SU

• 1939 niet aanvalsverdrag gesloten SU en Duitsland
Pas in 1941 gingen Oost en West weer samenwerken, omdat SU werd aangevallen door Duitsland.
Na de Tweede Wereldoorlog groeit het wantrouwen
Bij de bevrijding van Duitsland komen de verschillen weer sterk naar voren:
• De Verenigde Staten wilde democratie herstellen
• Stalin wilde communistische regering (veiligheid SU)
• Stalin en westerse leiders hadden weinig begrip voor elkaar
Wantrouwen groeide nog meer door:
• Uitbreiding van het communisme in Oost- en Midden-Europa (westen niet mee eens)
• Onenigheid over toekomst Duitsland (VS: sterk economisch land, SU: arm, communistisch land, gevolg: deling Duitsland)
• Marshallhulp wekt woede van Stalin op (VS ging Europa financieel steunen bij opbouw economie om communisme tegen te gaan. Stalin dacht dat VS Europa afhankelijk wilde maken. 1947)
• In Azië breidt communisme zich uit (Noord-Korea en China (1949) worden

Na de tweede wereldoorlog kwamen er vele problemen, tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, om de hervorming van de naties. Zij hadden allebei een heel ander idee hoe je een land moest besturen.
De Verenigde Staten wilde als democratisch land haar eigen ideeën verspreiden onder de weer onafhankelijke naties. De sovjetunie, die een communistische regering heeft met grotere controle over hoe dingen moeten gebeuren, had plannen om ook deze naties communistisch te maken.communistisch)
Door groeiende spanningen ontstond de koude oorlog (=periode van vijandschap, waarin veel conflicten en oorlogen voorkwamen.)

Hoofdstuk 5: De invloed van de burgers/groepen burgers in de twee staatsvormen.

De Verenigde Staten is een democratie, daarin staan de burgers centraal. Overal werd in de jaren tussen 1820 en 1840 het algemeen kiesrecht ingevoerd, overigens alleen voor blanke mannen. Maar de Verenigde Staten waren daarmee toch ver vooruit op Europa.

In de Verenigde Staten mag je stemmen op je achttiende dat betekent dat je de president, vice-president en leden van het senaat mag kiezen. Iedere staat heeft zijn eigen stemregels.
In Oregon stemt iedereen per brief, in Texas is dat weer anders.
De verkiezingen in de VS zijn altijd een groot spektakel. Honderden televisiespotje willen er voor zorgen dat kiezers eventueel hun mening veranderen. In de televisiespotjes werden de deelnemers geconfronteerd met bijvoorbeeld hun verleden.

De Sovjet-Unie is een dictatuur, de burgers en groepen burgers hebben niks in te brengen tegen de dictator en de regering. De enige die zich met de politiek bemoeien is (een deel) van de regering en de dictator zelf. De mensen in de regering , het Centraal Comite van de Communistische Parti, hadden wel invloed op de staatsvorm. Zij konden kandidaten kiezen voor de Opperste Sovjet en het Presidium.
Burgers moesten proberen om gekozen te worden in een partij. Pas dan had je invloed op de Opperste Sovjet en dan had je ook invloed op de dictator.

Een voorbeeld; de Koerden wilden ook graag wat te zeggen hebben in de Sovjet-Unie, maar ze waren een minderheid in de maatschappij. Ze werden niet gekozen voor een partij en dus kregen ze ook geen invloed.

Hoofdstuk 6: De positie van de minderheden in de SU en in de VS.

Er waren veel verschillen tussen de bevolkingsgroepen in de Sovjet-Unie. De vrouw had andere rechten dan de man en de minderheidsgroepen hadden ook weer andere rechten dan normale burgers. Hieronder staan de verschillen van burgers in de SU:

De vrouw (ouders) kreeg meer rechten:
• De echtscheiding werd zeer gemakkelijk gemaakt: een van beide partners hoefde
• daarvoor slechts en briefje aan de burgerlijke stand te schrijven.
• Er kwam stemrecht
• Abortus werd op verzoek van de vrouw gedaan.
• De staat stichtte kindertehuizen, waaraan ouders hun kinderen konden afstaan.

De vrouw werd vanaf 1917 gelijk behandeld, ze hadden gelijke rechten als iedere andere burger.
Maar toen Stalin aan de macht kwam veranderde dat, toen kreeg de vrouw een minder belangrijke positie. De vrouwen moesten het huishouden doen en in fabrieken werken.

De rechten van de vrouw veranderden:
* Het werd moeilijk om een echtscheiding aan te vragen.

* Abortus werd verboden.
* De vrouw kreeg minder betaald dan de man. Terwijl ze wel hogere opleidingen hebben.
In het stalinisme mocht eigenlijk geen ongelijkheid zijn omdat iedereen gelijk was voor de wet dus ook etnische minderheden niet. Maar in Stalin’s tijd gebeurde dat wel. In die tijd was het voor etnische minderheden moeilijk te leven in die samenleving. Als het Stalin uitkwam gebruikte hij die minderheid als zondeblok en werden zij vernietigd.
De groep voor wie het moeilijks was waren natuurlijk de tegenstanders van het communisme. Die werden meestal gelijk gedeporteerd naar onder andere Siberië. Of je werd gelijk geëxecuteerd.
In de Sovjet-Unie was er nog een groep die het erg moeilijk had in de communistische samenleving. Het waren de rijkere boeren de koelakken genoemd. De koelakken waren goed en efficiënt in het produceren van goederen en dat vond Stalin lijken op een vorm van Kapitalisme. Het kapitalisme is het tegenstrijdige idee van de ideologie van het communisme. Deze koelakken werden verbannen en vernietigd.

De verschillen tussen de burgers in de Verenigde Staten waren niet erg groot. Burgers in de VS hadden een aantal rechten, vastgelegd in de grondwet.

Een aantal rechten: * De vrijheid van godsdienstkeuze
* De vrijheid van meningsuiting
* De vrijheid de regering te vragen om bepaalde maatregelen te nemen.
* Het recht op een rechtszaak als men was gearresteerd.

Er mochten geen veranderingen in de grondwet worden gebracht, wel mocht de grondwet worden aangevuld. De bekendste en belangrijkste aanvullingen waren:
• De afschaffing van de slavernij.
• Het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. (eerst waren dat allen blanke mannen)

Zoals in de rechten hierboven staat, was er dus (veel) ongelijkheid tussen de rechten van de mannen, vrouwen, blanken en zwarten. De vrouw kreeg pas 50 jaar na de man het algemeen kiesrecht. Eerst, voor 1920 werden de vrouwen ernstig onderdrukt. Zij kwamen hiertegen in opstand.


Bijna alleen mensen uit Noordwest-Europa konden immigreren naar de V.S. Er kwamen veel zwarte mensen naar Amerika. Zij kregen weinig woonruimte en woonden in speciale wijken, ook wel getto’s genoemd. De zwarten moesten hoge huren betalen en kregen lage lonen. De zwarten kregen vaak niet dezelfde kansen als de blanken. Zij mochten in de grondwet wel stemmen. Maar in de praktijk kwam het vaak voor dat zij voor het stemmen eerste een soort test af moesten leggen. Zij moesten dan een tekst lezen als ze dat lukte dan mochten ze gaan stemmen. Maar vele zwarte konden niet lezen of schrijven, dus ook niet stemmen.

Martin Luther King Jr.
In van de bekendste strijder voor de rechten van zwarte mensen is Martin Luther King. De Amerikaanse dominee en activist Martin Luther King Jr. (1929-1968) heeft een zeer belangrijk rol gespeeld in de strijd voor gelijkberechtiging van de negers in de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf het midden van de jaren vijftig tot zijn dood, maakte hij actief deel uit van de Burgerrechten Beweging.

Conclusie

Nu, na het onderzoek weet ik veel meer van het communisme en van de democratie af.

Ik weet nu hoe de Sovjet-Unie in elkaar zit:
*de Sovjet-Unie is een dictatuur dat houdt in dat er één persoon die alles beslist zonder de staat. De burgers hebben niks te vertellen in een dictatuur.
*Het communisme in de Sovjet-Unie streeft naar gelijkheid, gelijke rechten en een klasseloze maatschappij.
*In de Sovjet-Unie waren de rechten van de man, vrouw en etnische minderheden verschillend. De vrouw werd onder het stalinisme erg benadeeld in veel opzichten. Tegenstanders van het communisme werden vernietigd.
*De Sovjet-Unie is een dictatuur, de burgers en groepen burgers hebben niks in te brengen tegen de dictator en de regering. De enige die met de politiek bemoeien is (een deel) van de regering en de dictator zelf.

In het parlementaire- democratische systeem van de Verenigde Staten staan de burgers centraal.

*Zij mogen stemmen op de regering die zij het beste vinden.
*De Verenigde Staten werkt met het zogenaamde Trias Politica (wetgevende, uitvoerende, rechterlijke macht.)
*In de Verenigde Staten waren de rechten van de man, vrouw en etnische minderheden ook verschillend, maar wel wat minder dan in de Sovjet-Unie. Tussen de man en vrouw waren na 1920 amper verschillen, maar de zwarte bevolking had het zwaar, er was veel racisme in de VS.

Doordat de Verenigde Staten economisch goed zat en de Sovjet-Unie juist niet, kwamen er veel meningsverschillen. Ook kwamen er conflicten doordat:
• De Verenigde Staten wilde democratie herstellen
• Stalin wilde communistische regering (veiligheid SU)
• Stalin en westerse leiders hadden weinig begrip voor elkaar

Slotwoord:

Ik vond dit een leuke opdracht. Maar ik vond het wel lastig om te beschrijven wat het communisme nou precies inhoud. Maar ik heb veel van deze opdracht geleerd, ik wist bijvoorbeeld erg weinig van de parlementaire democratie in de VS af.
Na dit onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de democratische samenleving geschikter vindt om in te leven. Je kunt daar je eigen mening kwijt en kunt zelf je regering kiezen. Zo zijn mensen meer tevreden dan in een dictatuur, daar wordt je een opvatting in de mond gelegd en moet je die volgen.

Bronnenlijst:

• (Ons geschiedenisboek) Sprekend verleden, Nijgh Verslauys, van dit boek heb ik vele bladzijdes gebruikt.

• David Downing, Democratie, Corona 2004, bladzijdes 21 t/m 23 25 t/m 33
• Alexis de Tocqueville, De democratie in Amerika, Kampen 1990, 61 t/m 65
• Internetsite: http//www.wikipedia.org
• Plaatjes heb ik gezocht op de site: www.google.com/afbeeldingen
• Een cd: Microsoft ® Encarta ® Naslagbibliotheek Winkler Prins. © 1993-2004 Microsoft Corporation/Het Spectrum.

REACTIES

M.

M.

goed stuk!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.