Pallas Athene

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 3802 woorden
  • 4 februari 2005
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
79 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave:

Inleiding
Hfst 1: de achtergrond en levensloop
1.1 Geboorte
1.2 Jeugd
1.3 huwelijk en kinderen
1.4 wat hij/zij heeft meegemaakt

Hfst 2: Functies, bijnamen en attributen
2.1 Functies en bijnamen
2.1.1 Godin van de Oorlog
2.1.2 Godin van de Wijsheid
2.1.3 Godin van de Nijverheid
2.1.4 Beschermster van Athene
2.1.5 Beschermster van de (kunst)nijverheden
2.1.6 Beschermster van de rechtvaardigen (in de oorlog)
2.2 Attributen


Hfst. 3: Verhouding tot andere goden
3.1 Ares
3.2 Afrodite en Eros
3.3 Apollo, Hera en Zeus

Hfst 4: Verhouding tot mensen
4.1 Positieve relaties
4.1.1 Perseus
4.1.2 Achilles
4.1.3 Odysseus
4.2 Negatieve relaties
4.2.1 Hector
4.2.2 Paris
4.2.3 Andere negatieve relaties

Hfst. 5 Verhouding van de mensen tot de godin

Hfst. 6 Athena in de kunst
6.1 Oudheid
6.2 Na de Klassieke Tijd

Hfst. 7 Conclusie

Hfst. 8 Bronvermelding

Inleiding

Ik heb gekozen voor de godin Athene, omdat deze godin het meest in verhalen voorkomt. Tevens waren hiervan makkelijk bronnen te vinden. Ik zat eerst nog te denken aan Apollo, maar aangezien dit één van onze tegenstanders bij handbal is, heb ik hier maar vanaf gezien.

Ik kende Athena nog niet heel erg goed, ik wist er wat van, van vorig jaar. Zo wist ik al dat het Vrijheidsbeeld in de Verenigde Staten, gebaseerd was op de afbeeldingen van Athena. Ik wist dat zij de godin van de oorlog was. Verder kende ik Athena nog niet erg goed, wat voor mij een goede reden was om een onderzoek naar Athena te starten.


1. Achtergrond of levensloop

Geboorte:
Zeus, de vader van Athena, zag Metis, dochter van Okeanos en Tethys, staan. Hij werd smoorverliefd op haar, maar het was niet wederzijds. Uiteindelijk raakte Metis zwanger van Zeus, maar Gaia en Ouranos waarschuwde Zeus voor een groot gevaar. Metis zou namelijk na hun eerste dochter, een zoon voortbrengen die machtiger zou worden dan Zeus zelf. Om dit probleem op te lossen, slokte Zeus de, van Athena, zwangere Metis helemaal op.
Maar op een dag schreeuwde Zeus het uit van de hoofdpijn. Geen enkel geneesmiddel hielp, en de hoofdpijn werd zo erg dat Zeus na verloop van tijd Hephaistos erbij riep om Zeus te helpen. Hephaistos moest van Zeus, zijn hoofd met de bijl van Hephaistos in tweeën splijten.
Ondanks dat Hephaistos in het begin tegensputterde, deed hij dit uiteindelijk toch. In het bijzijn van Eilutheia, godin van de bevalling, werd Athena uit het hoofd van Zeus geboren. Helemaal volgroeid, en compleet met wapenrusting kwam Athena tevoorschijn. De godin Nikè gaf Athena meteen een kroon.
Iedereen was onder de indruk van de nieuwste dochter van Zeus. Gaia (de aarde) werd getroffen door een grote aardbeving en Helios liet, om Athena te eren, zijn paarden van zijn triomfwagen los.
Athena kreeg meteen hoog aanzien binnen de godenwereld. Zij werd zonder tegenspraak opgenomen in de orde der Olympianen. Zeus was zelfs zo blij met zijn nieuwe dochter, dat zij zijn lievelingskind zou worden.

Jeugd:
Over de jeugd van Athene bestaan verschillende verhalen. Zij zou zijn opgevoed door ene Pallas, maar een ander verhaal vertelt weer dat Athena een speelmaatje zou zijn van Pallas, de dochter van Triton, de zoon van Poseidon en Amphitrite (die half god, half zeemonster was). Maar door allerlei gewelddadige oorlogsspelletjes, zou Athena Pallas per ongeluk gedood hebben met een lans. Athena was hierdoor in de war, en houwde een standbeeld voor Pallas. Dat zou ook de naam Pallas (deels) verklaren.
Maar een ander verhaal vertelt weer dat Athena niet met Pallas goed bevriend was, maar juist met Iodama, dochter van de koning van Thessalië (Itonos). Zij zou Iodama per ongeluk gedood hebben. Weer een ander verhaal vertel over Alalkomeneus als de opvoeder van Athena.


Huwelijk en kinderen:
Athena had met niemand een liefdesverhouding. Zij werd dan ook wel gezien als de eeuwige maagd. Maar Hephaestos, haar broer, probeerde haar te verkrachten. Terwijl hij dit probeerde, ontsnapte Athena, maar er viel nog wel een druppel sperma op Athena. Hieruit zou Erichthonius, die ofwel half mens/half slang was, ofwel de latere koning van Athene, geboren worden.
Het enige kind “van Athena”, werd, door Athena, aan Herse, Pandrosos en Aglauros, de dochters van koning Creops van Athene, gegeven, om hem op te voeden. Erichthonius werd in een kist gestopt met de opdracht dat deze drie dochters de kist dicht moesten laten. Maar Aglauros kon de verleiding niet weerstaan, en opende de kist. Athena was zo boos, dat zij de drie dochters gek maakte en Athena liet de drie dochters zichzelf in de zee werpen.

Wat hij/zij heeft meegemaakt:
Athena heeft in haar bewogen “leven”, ook nog (even) in het hoogste gerechtshof van Athene gezeten. Zij moest beslissen over de gruwelijke moorden van Klytaemnestra (de moord op haar man) en Orestes (het wreken van de dood van zijn vader door Klytaemnestra te vermoorden). Uiteindelijk strafte zij Klytaemnestra en sprak Orestes vrij, omdat zij er geen respect voor kan opbrengen dat Klytaemnestra de man des huizes vermoordt (en Athena is een vaderskindje, omdat ze geen moeder heeft).

2. Functies, bijnamen en attributen

2.1 Functies en bijnamen
Pallas Athena staat bekent als godin van een heleboel zaken. Zo is zij Godin van de Oorlog, Godin van de Wijsheid en Godin van de Nijverheid. Ook staat zij bekent als beschermster van de stad Athene, beschermster van alle (kunst)nijverheden en beschermster van de rechtvaardigen (in een oorlog).

2.1.1 Godin van de Oorlog:
Athena wordt gezien als godin van de oorlog. Dit komt mede door haar krijgshaftige gedrag. Hier zou ook haar bijnaam, Pallas, vandaan komen. Voor deze bijnaam worden verschillende verklaringen gegeven. Sommige verklaringen gaan uit dat het afgeleid is van het woord pallein, wat lans zwaaien betekent. Maar er wordt ook gezegd, dat de naam afstamt van haar jeugdvriendin Pallas, die zij per ongeluk met een lans vermoordde. Een andere verklaring is dat het af zou stammen van Pallas, de gigant die Athena versloeg in de strijd tussen de Olympiërs en de Giganten. Als deze verklaringen hebben te maken met het gewelddadige gedrag van Athena, wat dus weer terugslaat op dat ze Godin van de Oorlog is.

2.1.2 Godin van de Wijsheid:

Dat Athena Godin van Wijsheid was, komt door verschillende redenen. Maar dat ze dochter van Zeus is, de wijste der wijzen, is de belangrijkste reden. Maar ook omdat Athena veel belang hechtte aan het slim en tactisch oorlog voeren en veel waarde hechtte aan de beschaving en de geestelijke en fysieke kunsten. Omdat Athena Godin van de Wijsheid was, werd er (ook in oorlogstijd) goed naar haar adviezen geluisterd. Zij hielp altijd de rechtvaardigen en werkte zij de onrechtvaardigen altijd tegen.

2.1.3 Godin van de Nijverheid:
Athena werd Godin van de Nijverheid, omdat zij de mensheid allerlei kunsten leerden. Zo leerde zij de kunst van het kleding maken, de timmermanskunst en de weefkunst aan de mensheid. Vanwege haar wijsheid, bedacht zij allerlei slimme trucjes, om deze kunsten goed uit te kunnen voeren.

2.1.4 Beschermster van de stad Athene:
De strijd om de titel beschermster/beschermer van Athene ging tussen Poseidon en Athena. Met allerlei geschenken probeerde zij deze titel voor zich op te eisen. Poseidon probeerde het met wilde paarden en een (brakke) bron, terwijl Athena een olijfboom plantte. Het contrast tussen beide Goden is groot. Terwijl Poseidon de wilde bron en paarden wilde geven, gaf Athena met de olijfboom een heel rustig geschenk. Dankzij haar titel als beschermster van Athene, kreeg Athena er nog een bijnaam bij. Zij werd Athena Polias genoemd, naar haar rol als beschermster van Athene. In Athene was ook haar bekendste en belangrijkste heiligdom gevestigd, namelijk het Pantheon.

2.1.5 Beschermster van de (kunst)nijverheden:
Deze titel hangt natuurlijk nauw samen met haar rol als Godin van de Nijverheid, maar ook wel met haar rol als Godin van de Wijsheid. Athene hechtte veel belang aan de kunsten, zowel geestelijk (zoals filosofie), als fysiek (zoals handwerk). Door deze titel, kreeg Athena nog een bijnaam, namelijk Athena Ergane, de beschermster van ambachtelijke arbeid.

2.1.6 Beschermster van de rechtvaardigen:
Athena werd gezien als beschermster van de rechtvaardigen gezien, omdat ze in tijd van oorlog altijd de kant van de rechtvaardigen koos. Ook hield zij van “eerlijk” oorlog voeren, zonder “vals spelen”. Aangezien ze Godin van de Wijsheid was, kon zij (bijna) altijd de goede kant kiezen. Athena koos altijd de vredelievende kant, en niet de gewelddadige.

2.1.6 Overige bijnamen:

Vanwege de eeuwige maagdelijkheid van Athena, wordt zij ook wel Parthenos (wat maagd betekent) genoemd. De mislukte poging tot verkrachting versterkt deze bijnaam alleen maar, omdat zij probeerde te ontsnappen.

2.2 Attributen
Athena had verschillende attributen, namelijk:
- Aegis (de huid van een geit met daaraan verscheidene slangen)
- Een slang (stond symbool voor haar voorzichtigheid)
- Een uil (stond symbool voor haar wijsheid)
- Het zwaard en/of de speer
- In haar ene hand hield zij Nike (van de overwinning) en in haar andere een lans
- Een haan (stond symbool voor haar waakzaamheid)
- De Helm
- Borstharnas
De Aegis was een geitenvel, van de geit Aige. Dit dier was opgevoed door Zeus en had een vel dat door Zeus gemaakt was om als pantser te dienen. Uit dit geitenvel werd later een mantel, pantser of schild gemaakt. Midden op de mantel, pantser of schild was het hoofd van Medusa, één van de gorgonen geplaatst. Athena leende de Aegis vaak van haar vader, waardoor het bijna haar attribuut was. Maar de Aegis werd ook uitgeleend aan Apollo en Zeus gebruikte het zelf in de strijd tegen de Titanen.
De uil was het symbool voor de wijsheid. Als Godin van de Wijsheid, werd Athena vaak met

één of meerdere uilen afgebeeld. Het zwaard en of/speer, de helm (, de Aegis), het borstharnas en Nike en de speer stonden symbool voor haar rol als Godin van de Oorlog. Al deze attributen zorgden ervoor dat Athena geen oorlog waar zij in zou gaan, zou kunnen verliezen.
De haan, waakzaam als hij iedere ochtend is, stond symbool voor de waakzaamheid van Athene. Door haar wijsheid, wist zij dat het belangrijk was om waakzaam te blijven.

3. Verhouding tot de andere goden:

In het begin was Athena nog vrij populair bij de andere goden. Omdat zij erg mooi was en erg wijs. Maar deze wijsheid begon zich steeds meer tegen haar te keren. Door veel Goden werd haar betweterigheid en eigenwijsheid verweten. Ook waren bijna alle andere goden jaloers op Athena, omdat zij voor werd getrokken door Zeus.

3.1 Ares
Athena, Godin van de Oorlog, had een bijzonder slechte relatie met de God van de Oorlog, Ares. Athena had Ares een keer geprobeerd te verwonden (en vermoorden), door Diomedes de opdracht te geven Ares te doorboren met een speer. Toen dit niet lukte, probeerde Athena het zelf, en verwonde hierbij de huid van Ares. Toen Ares haar ook probeerde te verwonden, stak Athena daar haar schild (de Aegis) voor en gooide Ares met een steen bewusteloos.
Ares en Athena stonden ook vaak tegenover elkaar. Tijdens de oorlog om Troje bijvoorbeeld, toen Athena en Hera Troje wilden verwoesten, en Ares de Trojanen hielp. Ook waren Ares en Athena in de oorlogvoering twee tegenpolen. Waar Ares er vol en onstuimig inging, daar gebruikte Athena altijd een goed uitgedachte tactiek. Waar Ares de kant koos van diegene, met de grootste overwinningskansen, daar koos Athena voor de rechtvaardige kant. Ares vond, net als veel andere goden, dat Zeus Athena de hand teveel boven het hoofd hield. Als Athena fouten maakte, dan werden deze haar meteen vergeven. Maar maakte een andere godheid een fout, dan werd deze meteen gestraft.

3.2 Afrodite en Eros
Athena had, net als met Ares, een zeer slechte relatie met Afrodite, Godin van de Liefde. Dit kwam van 2 kanten. Athena was jaloers op Afrodite, omdat Paris de appel voor de mooiste aan Afrodite had gegeven. Maar Afrodite was weer geïrriteerd door Athena, want zij was één van de enige personen die Afrodite niet kon verleiden. Eros, de God van de Liefde, was zéér bang voor Athena, want zij kon “zo vervaarlijk kijken” en “kijkt altijd wantrouwend”. Athena had Eros tevens een keer bedreigd, dat zij hem zou verscheuren of naar de onderwereld zou smijten.

3.3 Apollo, Hera en Zeus
Athena had met Apollo juist een heel goede band. Apollo beschermde daarom Athene nogal eens en stond (bijna) altijd aan de kant van Athena.

Ook Hera had een bijzonder goede band. Samen probeerde ze een stokje te steken voor de woeste Ares, in de Trojaanse oorlog. Samen hadden zij gezworen om de muur van Troje tegen de grond te krijgen.
Maar de meest innige band had Athena met haar vader Zeus. Omdat Athena geen vader had, liefkoosde zij haar vader zeer, en dit was wederzijds. Athena, kon in de ogen van Zeus, niks verkeerds doen.

4 Verhouding tot mensen

4.1 Positieve relaties
Athena had met veel mensen contact. Zij veranderde nogal eens van uiterlijk, als zij in contact kwam met mensen. Met een aantal van hen, waaronder Perseus, Achilles en Odysseus, zeer positief

4.1.1 Perseus
Athena had veel sympathie voor Perseus. Dit bleek wel uit haar vele hulp aan hem, toen hij probeerde om het hoofd van Medusa af te hakken. Athena gaf hem allerlei hulpmiddelen en tips, zodat het Perseus lukte om het hoofd eraf te hakken. Als dank hiervoor, mocht Athena het hoofd van Medusa hebben. Voortaan zou het voor altijd op haar schild staan.

4.1.2 Achilles
Achilles werd ook vaak geholpen door Athena. Vanwege haar oprechte haat ten opzichte van Troje, hielp zij Achilles om Troje te verwoesten en uit te moorden. Toen Achilles na een tijdje in die beroemde Trojaanse oorlog, boos was op Agamemnon, omdat die een slavin van Achilles (Briseis) af had genomen, weerhield Athena Achilles ervan, om Agamemnon te doden. Volgens Athene zou dat de positie van de Grieken in de oorlog geen goed doen, en deed Achilles er goed aan om rustig te blijven. Als hij dit zou doen, dan zou hij drie keer zoveel buit krijgen als Agamemnon. Maar dan moest Achilles wel naar Athena luisteren, wat hij dan ook deed.

4.1.3 Odysseus

Één van de belangrijkste beschermelingen van Athena was Odysseus. Athena hielp Odysseus met het nemen van allerlei lastige beslissingen. In de gedaante van allerlei wezens en mensen, zoals een vogel en zijn trouwe zeekapitein.
Odysseus had het er een keer enorm moeilijk mee, dat hij vlak voor de geboorte van zijn kind, op oorlogspad naar Troje moest. Maar Athena wist hem ervan te overtuigen, dan de Grieken zonder Odysseus kansloos waren.
Athena maakte zich er ook sterk voor dat Odysseus na zijn lange zwerftocht, weer naar huis mocht. Tijdens een godenvergadering, werd besloten dat Odysseus weer naar huis mocht. Maar dat was nog maar een deel van de hulp van Athena, om Odysseus thuis te krijgen. In de vorm van de oude opvoeder van Telemachos, de zoon van Odysseus, moedigde zij hem aan om overal informatie in te winnen over zijn vader. Als Telemachos dan thuis komt, heeft
Athena er al voor gezorgd dat Odysseus weer thuis is. Athena zorgt ervoor dat niemand Odysseus eerst herkent, zodat hij zijn huis kan zuiveren van alle vrijers, die
naar de hand van zijn vrouw dingen.

4.2 Negatieve relaties
Athene had ook zeer slechte relaties met mensen. Voorbeelden hiervan zijn: Hector, Paris en Nicandra. De reden hiervoor liep uiteen van oorlogen tot beledigingen.

4.2.1 Hector
Athena had een grote hekel aan Hector, omdat hij simpelweg uit Troje kwam. Omdat Athena, ten tijde van de Trojaanse oorlog, tegen de Trojanen was, moest Hector, als grootste held en aanvoerder, het het meest ontgelden. Het ging zelfs zover, dat Hera en Athena plannen maakten om Hector een kopje kleiner te maken. Maar omdat Achilles dit al spoedig daarna deed, hoefde deze plannen niet uitgevoerd te worden.

4.2.2 Paris

Paris had zich de woede van Athena op de hals gehaald, doordat hij de appel voor de mooiste Godin, niet aan Athena gaf, maar aan Afrodite. In ruil hiervoor kreeg hij de mooiste vrouw van de aarde, Helena. Hier zou later de Trojaanse oorlog uit voort vloeien, omdat Helena de vrouw was van Menelaos, één van de aanvoerders van de Grieken. Omdat Paris een Trojaan was, koos Athena uiteraard voor de andere kant. Hierdoor haatte Athena niet alleen Paris, maar ook zijn volk en zijn stad.
4.2.3 Andere negatieve relaties
Afgezien van de hierboven genoemde Hector en Paris, had Athena wel vaker ruzie met mensen. Zo haalde Arachne de woede van Athena op de hals, door te stellen dat ze beter kon spinnen dan Athena. Omdat ze een wedstrijd van Athena wint, verandert Athena haar voor straf in een spin, zodat ze voor altijd zou moeten spinnen.

5 Verhouding van mensen tot de godin

De mensen hadden veel respect voor Athena. Aangezien zij Godin van de Wijsheid was, werden haar adviezen als zeer waardevol gezien. Daar zij ook Godin van de Oorlog was, wilden de mensen Athena haar altijd gunstig stemmen. Dit deden zij doormiddel van het bouwen van grote tempels en offerplaatsen en het bidden en offeren tot Athena. Een beroemd en schitterend voorbeeld van een tempel t er ere van Athena, is het Pantheon, dat op de Akropolis is aangelegd. Deze tempel werd gebouwd, omdat Athena de beschermster van Athene was, en zij deze stad nooit in de steek gelaten had. De mensen in de nijverheid en de mensen die allerlei kunstvormen bedreven, eerden Athena zoveel als zij konden, daar zij hun Godin was. Er zijn allerlei (mooie) kunstvoorwerpen gevonden (met afbeeldingen) van Athena.

6 Athena in de kunst

6.1 Oudheid
In de oudheid werd Athena vaak staand, in volledige wapenuitrusting afgebeeld. Heel af en toe, werd Athena heel statig, zittende, afgebeeld. Na de 6e eeuw voor Christus, werd Athena nogal eens in vechthouding afgebeeld. Hierbij droeg zij vaak de aegis, een helm, een schild, en een zwaard en/of speer. Op de aegis, het borstkuras of het schild stond dikwijls Medusa. Vaak werd er bij Athena ook nog een slang, uil of haan afgebeeld, die symbool stonden voor de eigenschappen van Athena (voorzichtigheid, wijsheid en waakzaamheid).
Een andere populaire houding voor een afbeelding van Athena, was haar geboorte. Zij kwam dan tevoorschijn, in volledige wapenuitrusting, uit het opengespleten hoofd van Zeus.

In de Romeinse tijd, wordt Minerva veelal beschouwd als de “opvolger” van Athena. Toch staat zij vaak afgebeeld als Athena Ergane, de beschermster van de handwerkers. Op de
Akropolis was een speciale tempel voor Athena, het Pantheon. Deze tempel was speciaal gewijd aan Athena Parthenos (= maagd). Er was ook een speciaal beeld opgericht voor Athena binnenin het Pantheon. Dit beeld, 12 meter hoog, was van goud en ivoor en kostte één derde van de totale kosten van de Akropolis. Dit gaf wel aan hoe belangrijk Athena voor de mensen vroeger was.

6.2 Na de Klassieke Tijd
De kunst die uit de middeleeuwen over Athena is teruggevonden, is alleen maar positief. Athena wordt vaak gezien als de Vita Contemplativa (bijvoorbeeld in de kunst over het Paris-oordeel, waarin zij tegenover Hera staat in de persoon van de Vita Activa) of als de Prudentia.
Athena is het tegenbeeld van Afrodite (Venus). Athena staat voor wijsheid en kuisheid, terwijl Afrodite voor domheid en onkuisheid staat. Athena werd ook nogal eens afgebeeld als het heidense evenbeeld van de Maagd Maria (allebei maagdelijk).
In de beeldende kunst, wordt Athena in de renaissance steeds vaker gebruikt in afbeeldingen van de wetenschap. Daar Athena beschermster van de (kunst)nijverheden was, wordt zij vaak gebruikt in voorstellingen van de wetenschap. Zij wordt ook al beschermster hiervan geschilderd, zoals in een fresco van Francesco del Cossa uit 1470 in het Palasso Schifanoia in Ferrara of Jordeans in 1675.
Athena wordt ook dikwijls samen met muzen geschilderd. Dit domein (de muzen) behoort ook (voor een deel) tot het domein van Hermes. Daarom staan Hermes en Athena er vaak samen op of als één geheel.
In het theater, wordt Athena niet vaak gebruikt als hoofdpersoon. Alleen in de komedie van Hans Sachs, Pallas und Venus uit 1530 wordt, gebeurt dit wel. Dit toneelstuk gaat over de tegenstellingen tussen beide godinnen (Pallas is een Griekse godin en Venus een Romeinse Godin). Ook in enkele opera’s, zoals Draghi/Minato uit 1674, speelt Athena een belangrijke rol.
Tegenwoordig zie je Athena afgebeeld worden als teken van de vrijheid. Het vrijheidsbeeld is gebaseerd op platen van Athena, omdat zij stond voor wijsheid en omdat zij opkwam voor de rechtvaardigen. In Wenen staat ook een heel bekend beeld van Athena, als oorlogsgodin. Het geeft aan wat voor een kracht Wenen heeft.

7 Conclusie:

Athena kwam op een hele typisch wijze ter aarde. Compleet in wapenuitrusting ontsprong zij uit het hoofd van Zeus. Daarna zou zij zijn opgevoed ofwel aan het hof van Itonos van Thessalië, ofwel aan het hof van Triton. Hierover bestaan namelijk verschillende vertellingen. Nadat Athena volwassen was geworden, kwam zij nog in het hoogste gerechtshof van Athene, die moest beslissen over leven en dood van Orestes en Klytaemnestra.

Athena had vele functies, zoals Godin van de Oorlog, Godin van de Wijsheid, Godin van de Nijverheid en beschermster van Athene, beschermster van de (kunst)nijverheden, beschermster van de rechtvaardigen. Een andere bijnaam voor Athena was Pallas, naar haar functie als Godin van de Oorlog en nog een andere was Parthenos (maagd), vanwege haar eeuwige maagdelijkheid.
Athena had verschillende attributen en symbolen, zoals de Aegis, de slang, de uil, het zwaard en/of speer, de haan, de lans, Niké (God v/d Overwinning), de helm en het borstharnas.
Athena was in het begin redelijk geliefd, maar later gehaat vanwege haar betweterigheid en vanwege haar vader, die haar telkens voortrok. Maar Hera, Apollo en Zeus waren wel goede vrienden van Athena.
Athena had een aantal mensen als beschermelingen: Perseus (hulp bij het afhakken van het hoofd van Medusa), Achilles (hulp in de Trojaanse oorlog) en Odysseus (hulp om terug in Ithaka te komen). Zij kwam vaak in andere gedaantes, zoals goede vrienden en bijvoorbeeld vogels.
Athena was zeer geliefd bij de mensen, getuige het Pantheon, dat speciaal ter ere van Athena neergezet is. Er waren ook vele offerfeesten en plechtigheden voor Athena, om haar daden te eren.
Athena is altijd positief afgebeeld. Zij stond voor rechtvaardigheid, wijsheid en kuisheid. Vanwege haar eeuwige maagdelijkheid, werd zij het tegenbeeld van Afrodite. In theaters en opera’s kwam Athena nauwelijks voor, op een komedie en nog wat kleinere opera’s na.

Ik vind Athena een godin die zichzelf zeer belangrijk vond. Zij dacht dat alles om haar draaide, en kon het maar moeilijk verdragen als niet alles volgens haar zin ging. Maar vanwege haar grote wijsheid, werd zij geëerd door de mensen, wat ik wel logisch vind. Dat Athena altijd positief is afgebeeld, vind ik terecht, aangezien zij altijd heel erg braaf is geweest in haar (onsterfelijke) leven.

Ik vond het opzuig wel een leuke opdracht, maar wel een heel moeilijke. Omdat je veel informatie al op school moest verwerken, moest je er redelijk wat tijd is stoppen. Maar al met al, was Athena een goede keus.

8 Bronvermelding:

Zie boek
Overige bronnen:
http://www.koxkollum.nl/mythologie/mytha8.htm
http://www.histoportal.net/klassiek/athena.html
http://www.grieksemythologie.cjb.net/
http://home.conceptsfa.nl/~rboer/Middelbare_school/Geschiedenis/Odysseus/odysseus.html
http://web.uvic.ca/grs/bowman/myth/images/haifa/h186.jpg
http://www.albertusmagnus.de/reisebilder/griech_13.jpg
http://217.18.67.78/05/Articles/Zilverberg/Images/10.jpg
http://www.utexas.edu/courses/mythmoore/imagefiles/05aegis.html
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/8e/262px-Odysseus.PNG

REACTIES

J.

J.

Pallas Athena was eeuwige maagd ,had geen nakomelingen.

9 jaar geleden

F.

F.

je leest het verhaal toch?!!!

8 jaar geleden

P.

P.

je leest het verhaal toch ?!!! johannesDD

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.