Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 1 Criminaliteit

Beoordeling 1.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 532 woorden
  • 13 januari 2005
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 1.8
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Maatschappijleer samenvattingen Hoofstuk 1: Par 1: Criminaliteit: onmaatschappelijk gedrag
wat maatschappelijk en onmaatschappelijk gedrag is wordt bepaald door de heersende normen en waarden. Normen die zulke belangrijke waarden in de samenleving vertegenwoordigen worden als rechtregels vastgelegd in de wetten. Als je de rechtregels overtreedt ben je niet alleen onmaatschappelijk maar ook crimineel bezig. In het wetboek van strafrecht (sinds 1881) staan de straffen en wat voor gedrag strafbaar is omschreven, er staan ook andere wetten in omschreven, zoals: * De wegenverkeer wet * De wet economische delicten * De Opiumwet (drugs) Rechtregels zijn er om: * Ongewenst gedrag tegen te gaan * Orde aan te brengen in de maatschappij * Conflicten naar behoren te regelen. * Onafhankelijke rechtspraak, en daardoor rechtvaardigheid te waarborgen. Waarom wordt het Wetboek van strafrecht Telkes aangepast? * De normen en waarden veranderen * De samenleving wordt complexer. Rechtregels zijn niet alleen tijds-, maar ook plaatsgebonden. In elk land is er een ander strafrecht. De opiumwet verschilt per land bijvoorbeeld heel erg. Maar in het Buitenland wordt er over het algemeen strenger gestraft dan in Nederland. Par 2: Je hebt twee soorten “onmaatschappelijk gedrag” * Misdrijven: De meer ernstige strafbare feiten. O.A : diefstal, moord en rijden onder invloed. * Overtredingen: De minder ernstige strafbare feiten. O.A : Rijden door rood licht.. De overtredingen zijn niet-crimineel en deze overtredingen vind je niet terug op het strafblad van iemand. Definitie Criminaliteit: * Alle misdrijven die staan omschreven in de wet. De soorten misdrijven omschreven in het wetboek van strafrecht: * delicten tegen de openbare orde en tegen het gezag: - Verbranden van de Nederlandse vlag en het afluisteren van telefoongesprekken. * misdrijven tegen leven en persoon: - Moord en mishandeling: * Ruwheidsmisdrijven: - Vernieling. * Vermogensmisdrijven: - Diefstal, verduistering. * Sexuele misdrijven: - Aanranding, verkrachting * Verkeersmisdrijven: - Rijden onder invloed boven een bepaald promillage. * Misdrijven tegen de opiumwet: - Verkoop of in het bezit zijn van Soft - en/of Hard- drugs. * Economische delicten, omschreven in de wet Economische Delicten - Voedsel met teveel conserveermiddelen of onwettig manipuleren met bv’s. * Milieu delicten. Ander Onderscheid Van Criminaliteit: * Veelvoorkomende criminaliteit: Oftewel De kleine criminaliteit - Winkeldiefstal, graffiti, vernieling, voetbalvandalisme. * Zware criminaliteit: - Inbraak, moord, overvallen, verkoop van hard-drugs. * De georganiseerde criminaliteit: - Zij houden zich o.a bezig met Drugshandel, Mensensmokkel en Prostitutie.
Par 3: In de Misdaadstatistieken staat alleen de geregistreerde criminaliteit. Het werkelijke aantal ligt hoger, dit omdat: * Er niet altijd aangifte gedaan wordt: - Fietsen diefstal etc. * Sommige delicten worden niet altijd ontdekt: - Zakkenrollers etc. (misschien heb ik mijn portemonnee wel ergens laten liggen? ) Ook zijn er nog factoren bij de Politie die nog meespelen: * De Opsporingsactiviteit * De slordigheidsfouten die bij de politie worden gemaakt, met aangiftes etc. Sinds 1980 Houdt het CBS slachtofferenquêtes onder mensen, dit heeft ook zijn nadelen: * Het is een persoonlijke beleving, eigenlijk wordt dus de gevoeligheid voor criminaliteit gemeten. * Alleen de veelvoorkomende delicten worden gemeten. * Ze meten geen slachtofferloze delicten (Rijden Onder Invloed) Het CBS houdt ook daderenquêtes, deze enquête kan zorgen voor interessante informatie, maar is jegens de harde criminaliteit niet echt betrouwbaar. Par 5: Maatschappelijke gevolgen: * Materiele schade: - Beveiligingskosten, kosten van vernieling etc. * Immateriële schade: - De psychische schade, inbreuk op privacy etc. Criminaliteit is ook een politiek probleem geworden, bij verkiezingen wordt veel gewezen op veiligheid etc.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.