Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Anticonceptiepil

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 517 woorden
  • 24 november 2004
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave 1. Inleiding
2. De klassieke anticonceptiemethoden
3. De bijwerkingen van de moderne pil
4. Invloed van de pil en andere technieken op de maatschappij
5. Mannelijke anticonceptie
6. Bronnen 1. Inleiding 2. De klassieke anticonceptiemethoden Anticonceptie is niet iets van de laatste paar jaren. Mensen houden zich daar al eeuwen mee bezig. De meeste methoden hadden geen enkel effect, maar een aantal methoden blijken te werken op manieren die we nu nog steeds gebruiken. Een aantal voorbeelden van klassieke methoden die niet effectief zijn, zijn middelen die post coïtum (na de geslachtsgemeenschap) gedaan werden zoals het ‘uitroken’ van de vagina en het spoelen van de vagina met aanzurende middelen. De eerste beschrijving van anticonceptie is een methode die wel werkt. De methode is gevonden op een papyrusrol uit het oude Egypte van ongeveer 1500 jaar voor Christus. Op de rol stond een recept dat in de vagina ingebracht moest worden. Door dit recept werd waarschijnlijk melkzuur gemaakt, wat de zaadcellen dood. Tegenwoordig werken de zaaddodende middelen nog steeds met zuren om de zaadcellen te doden. Ook de condoom is een anticonceptiemiddel dat al lang bestaat. In het oude Egypte werden al condooms gebruikt, gemaakt van linnen. 3. De bijwerkingen van de moderne pil De huidige generatie van de pil bestaat uit de hormonen oestrogeen en progestageen. In de eerste generatie zat een hoge dosis van deze hormonen. In de tweede generatie is de dosis oestrogeen verlaagd waardoor de kans op bijwerkingen kleiner werd. De derde generatie van de pil heeft een even hoog oestrogeengehalte, maar er zit een nieuw soort progestageen in waardoor de kans op bijwerkingen nog kleiner zou moeten zijn, maar daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Bij gebruik van de pil wordt de kans op hart- en vaatziekten zoals trombose verhoogd. Zonder gebruik van de pil is de kans op trombose 5 op de 100.000 vrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat bij tweede generatie pillen de kans 15 op de 100.000 is en bij derde generatie pillen 25 op de 100.000. Verder zijn de bijwerkingen van de tweede en derde generatie gelijk. Die mogelijke bijwerkingen zijn: tussentijds bloedverlies, gespannen borsten, misselijkheid, gewichtstoename en humeurigheid ook kan de bloeddruk wat stijgen door de pil. Nu is er een nieuwe pil op de markt, Yasmin, die volgens de fabrikant het probleem van gewichtstoename verhelpt.
4. Invloed van de pil en andere technieken op de maatschappij 5. Mannelijke anticonceptie De mannenpil bestaat nog niet, maar wordt wel ontwikkeld. In de pil die getest wordt zit een stof die de productie van testosteron tegengaat. Daardoor wordt de productie van zaadcellen verhinderd. Op het moment is de mannenpil nog niet veilig genoeg om te gebruiken. De potentie neemt af door het gebruik van de pil. Om dit op te lossen moet de man maandelijks een spuit krijgen met een van testosteron afgeleid preparaat. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van een implantaat die langere tijd hormonen afgeeft in plaats van een pil die regelmatig geslikt moet worden. 6. Bronnen Deze sites hebben wij gebruikt voor dit werkstuk: www.anticonceptie-online.nl
www.google.nl trefwoord: pil AND bijwerkingen
http://www.9maand.be/krant/2001/yasmin.php
http://nhg.artsennet.nl/patbrieven/u3h.htm

REACTIES

C.

C.

Wij moeten een werkstuk maken over de anticonceptiepil, heb jij misschien nog informatie?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.