Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kunststromingen, pronkstillevens, pop art, hyperrealisme

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 696 woorden
  • 13 november 2004
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Pop Art is een beweging die ontstond midden in de jaren vijftig. Het kwam op in de Verenigde Staten en in Engeland. Deze nieuwe kunstrichting wilde terug naar de ’’populaire’’ kunst, die een weerspiegeling kon zijn van de beelden van het moderne leven. Je kunt het uitdrukken met de volgende steekwoorden: populair, vergankelijk, verbruikbaar, goedkoop, massaproductie, jong, geestig, sexy, handig, elegant en big business.
De inspiratie was afgeleid van de consumptiemaatschappij en de populaire strips. Advertenties en massaproducten speelden daarbij een belangrijke rol. De naam Pop Art is afkomstig van de Britse criticus Lawrence Alloway, die hem in 1954 gebruikte als afkorting van het begrip ‘popular culture’.

Pop Art kan worden gezien als een uitvloeisel van de westerse samenleving die, na zware inspanningen in de loop van de jaren vijftig, een nieuw welvaartsniveau had bereikt. Nadrukkelijk wilde Pop Art ook een reactie vormen op de verwijdering tussen de moderne kunst en de samenleving. De Pop Art kunstenaars wilden een duidelijke relatie tussen kunst en dagelijkse realiteit, een eigentijdse realiteit met eigentijdse symbolen en iconen.
Pop Art ontstond in Amerika maar het sloeg al snel over naar Europa en andere delen van de wereld. Het hoogtepunt van de Pop Art is in Amerika en Engeland. Daar waren ze helemaal in de ban van deze nieuwe kunstvorm. Je kunt Pop Art herkennen aan de ontwerpen die worden benadrukt door de scherpomlijnde, fotoachtige weergave en grote aandacht voor het detail. Ook worden de ontwerpen in één kunstwerk meerdere keren herhaald. Typerend voor de Pop Art is dat de objecten in geweldig grote afmetingen of in een ongewoon perspectief worden weergegeven. De Pop Art kunstenaars maken vaak gebruik van mechanische druktechnieken uit de reclamekunst, zoals de zeefdruk en het werken met rasters en fotografische afbeeldingen. Ze schilderen bij voorkeur met fel gekleurde plastic-, metaal- of emailverven.

Hyperrealisme
Vanaf 1965 vond een nieuwe stroming ingang: het super-, foto-, of hyperrealisme. Met fotografische precisie koos men alledaagse dingen of gebeurtenissen als onderwerpen voor het maken van een schilderij of een afbeelding.

Pronkstillevens
de kwaliteit van de Nederlandse stillevens uit de 17de eeuw is uniek. Die bijzondere kwaliteit, het betoverende dat de beste stillevens eigen is, werd niet door een enkeling bereikt, maar door een vrij groot aantal kunstenaars. In de tentoonstelling worden zo'n vijftig kunstenaars voor het voetlicht gebracht, maar dat aantal zou zonder veel moeite kunnen worden uitgebreid. Het is bijzonder dat de bloeitijd in de Nederlanden zo lang heeft geduurd: meer dan een eeuw. Nog verbazingwekkender is dat het verbluffend hoge niveau daarna voor een groot deel verloren is gegaan. Uiteraard zijn er elders en later voortreffelijke stillevens geschilderd, maar de magie van de Nederlandse werken uit de periode 1550-1720 geldt lang niet zo sterk voor het latere werk. Deze magie is voor een groot deel te danken aan het 'verisme', het schijnbaar echt zijn. De schilders uit de 17de eeuw beschikten blijkbaar over technische mogelijkheden waarvan de magische sleutel in de loop van de tijd verloren is gegaan. Veel is nagedacht en geschreven over de betekenis van stillevens. Er wordt wel beweerd dat bij alle stillevens de vergankelijkheid een belangrijke rol speelt. Zeker is dat bij sommige stillevens dit 'vanitas' aspect een belangrijke rol speelt. Maar andere motto's als 'Vita brevis, ars longa' (het leven is kort, de kunst lang) of 'Non omnis moriar'(ik zal niet geheel sterven) duiden juist op de onsterfelijkheid van dit soort schilderijen. Anderen schilderijen bevatten expliciete religieuze boodschappen. Bloemen en guirlandes waren al te zien in middeleeuwse altaarstukken en miniaturen. Kunstenaars als Jan Brueghel en Daniel Seghers zetten deze traditie voort in hun religieuze scènes die omringd worden door dezelfde bloemen en guirlandes. Stillevens met boeken, schedels en zandlopers duiden op de overwinning van studie en wetenschap. Daarnaast wordt vaak de loftrompet gestoken over de economische welvaart in de Nederlanden in de 17de eeuw: exotische vruchten, bloemen en stoffen, door de VOC geïmporteerd of gedocumenteerd, maar ook de pijlers van de vaderlandse economie: haring, brood en bier. Welvaart die bereikt werd door vlijtigheid en zuinigheid. Bepaalde combinaties op schilderijen lijken soms zo uit recepten- en dieetboeken uit de 17de eeuw te zijn weggelopen: olijven moeten samen met kaas worden gegeten, perziken met rode wijn

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.