Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cholera, longontsteking, tetanus en tuberculose

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas vwo | 448 woorden
  • 13 november 2004
  • 162 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
162 keer beoordeeld

Cholera, longontsteking, tetanus en tuberculose Cholera 1 Hoe kun je de ziekte oplopen? Het wordt veroorzaakt door een gifstof (enterotoxine), die geproduceerd wordt door de cholerabacterie (Vibrio cholerae). Die wordt via besmet water overgebracht. Rauwe zeevis of met vuil water gewassen salade kan besmetting veroorzaken. 2 Welke schade veroorzaken de bacteriën aan het lichaam? Het lichaam verliest vele liters vocht waardoor je zelfs dood kan gaan. 3 Waaraan kun je merken dat je de ziekte hebt? Je krijgt plotseling erg last van ernstige diaree en je moet misschien braken. 4 Hoe is de ziekte te genezen? Door middel van een behandeling van het toedienen van orale rehydratievloeistof (om uitdroging tegen te gaan) en eventueel antibiotica. Als de patiënt het vocht niet tot zich kan nemen is er een infuus nodig. Longontsteking 1 Hoe kun je de ziekte oplopen? Het wordt veroorzaakt door een virus of bacterie (b.v. de bacterie Mycoplasma pneumoniae). Meestal adem je de verwekkers in. 2 Welke schade veroorzaken de bacteriën aan het lichaam? Delen van de longen zijn tijdelijk niet functioneel. 3 Waaraan kun je merken dat je de ziekte hebt? Het begint met irritatie van het longweefsel. De ademhaling versnelt, wordt pijnlijk en oppervlakkig. De borst doet pijn en dat veroorzaakt keel- en hoofdpijn. De ontsteking veroorzaakt koorts waardoor je gaat transpireren en rillingen krijgt. Je gaat ook slijm ophoesten, mogelijk met bloed. 4 Hoe is de ziekte te genezen? Daar heb ik geen informatie over kunnen vinden.
Tetanus 1 Hoe kun je de ziekte oplopen? Het wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Die is zelf onschadelijk, maar vormt giftige stoffen. Je kunt die bacterie oplopen door vervuiling van wonden (b.v. aarde, straatvuil of stof) of een beet van een dier. 2 Welke schade veroorzaken de bacteriën aan het lichaam? Je spieren verkrampen (zie 3). 3 Waaraan kun je merken dat je de ziekte hebt? Verkrampingen. De bekendste is die van de gezichtsspieren, oftewel risus sardonicus, oftewel de sardijnse lach, oftewel een grimmige lachkramp. 4 Hoe is de ziekte te genezen? Het is te voorkomen voor 15 jaar door middel van vaccinatie. Tuberculose 1 Hoe kun je de ziekte oplopen? Het wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Je kan het oplopen door als je in de zelfde ruimte bent als hoestende patiënten. De bacterie komt door het hoesten naar buiten. 2 Welke schade veroorzaken de bacteriën aan het lichaam? De bacterie tast b.v. de hersenen, hersenvliezen, longen, nieren, gewrichten en de wervelkolom aan. 3 Waaraan kun je merken dat je de ziekte hebt? Hoesten, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, lichte temperatuurverhoging, nachtzweten en een verminderde eetlust. 4 Hoe is de ziekte te genezen? Een zes maanden durende pillenkuur kan voorkomen dat het doorbreekt. Je kunt het natuurlijk ook voorkomen door middel van vaccinatie.

REACTIES

S.

S.

Heeeej!!

Bedankt man!!

k heb r keiuj feel an gehad!!!

oew.. je hebt me gered van huiswerk:S:S!!!

dank U!!

groetjes stijn&mirte

19 jaar geleden

M.

M.

bedankt van ht www.schoolieren.com heb er veel van gehaald

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.