Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klonen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas havo | 350 woorden
  • 29 juli 2004
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
63 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alleen op de wereld

Zo vader zo kloon (NCRV), Verloren kloon (J. Bernlef) en het kloontje van de dominee. Typisch 21e eeuws, toch? Als de ontwikkeling van klonen doorgaat zoals die in de afgelopen jaren is geweest, moeten we niet verbaasd opkijken als binnenkort de eerste menselijke klonen op straat rondlopen. Is klonen gewenst? Wat zijn de voor -en nadelen?

Wat is klonen?

Klonen, ook wel kloneren genoemd, is een medische handeling waarbij men eerst het DNA uit een cel haalt. Dit DNA wordt in een eicel zonder kern (lege eicel) geplaatst. De gekloonde eicel groeit in een reageerbuis uit tot een embryo. Daarna wordt het embryo in de baarmoeder van een ‘draagmoeder’ geplaatst. Hier groeit het uit tot een baby, die identiek is aan de persoon waar ze het DNA vandaan gehaald hebben.

Wat zijn de voor -en nadelen?


Voor ouders die geen kinderen kunnen krijgen is klonen van mensen, naast adopteren, een mogelijkheid om toch een kind te krijgen en op te voeden. Ongewilde kinderloosheid kan zo worden terug gedrongen.

Kan er dan niks fout gaan? Vragen velen zich af. Het klonen bevindt zich nog in een experimentele fase. Het kan gebeuren dat een kloon sterft of mislukt.

Er zijn er niet al te lange tijd ouders geweest die hun lieve dochter hadden verloren. Ze hielden zo van haar dat ze haar eigenlijk wilden terug hebben. Klonen volgde hieruit. De ouders konden door wat DNA uit het oude dochtertje te halen (uit een huidcel bijvoorbeeld) een nieuwe dochter laten maken. Zo zie je dat je met klonen mensen kunt helpen.

Door kloneren wordt echter wel de verscheidenheid van de natuur beschadigd, zoals je nu al ziet bij bepaalde planten en dieren (maïs dat aangetast wordt door bepaalde ziektes). Als er dan een bepaalde ziekte uitbreekt, zou haast niemand meer immuun zijn voor zo'n ziekte, omdat het gen, dat er voor zorgt dat iemand die ziekte niet krijgt, is weggekloond.

Kloneren heeft zo zijn voor -en nadelen. Wat weegt voor ons zwaarder? Nemen we het risico? Gaat in de toekomst kloneren het adopteren vervangen?

Laat jij jezelf kopiëren?

REACTIES

J.

J.

ja heej! eg heel bedankt! kheb et goed kunne gebruiken! -xxx-iezzsz janine

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.