Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Horen

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 794 woorden
  • 26 mei 2004
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Horen en gehoord worden..... Horen doe je met je oren, maar hoe gaat dat in zijn werk? En hoe zitten oren in elkaar? Ook heeft horen alles met geluid te maken, maar wat is geluid precies? Raar eigenlijk, want bij geluid denk je meteen aan muziek, maar is geluid altijd wel zo fijn? En we hebben een stukje over magnetisme. Natuurlijk kun je niet alles weten in 1 keer, maar wij proberen je zoveel mogelijk te vertellen en te leren. Hopelijk heb je heel wat vragen minder als je dit boekje hebt gelezen! Donald en zijn vriendjes helpen ons een beetje, met leuke voorbeelden en................. natuurlijk uitleg! Sla dus snel deze bladzijde om en ................... je weet straks alles :) !!!! Magnetisme: Magneten hebben 2 polen (dat zijn de uiteinden van een magneet) : een noordpool en een zuidpool. De 'krachten' die er ontstaan (het aan trekken en verstoten van magneten) is het magnetisch veld. De noordpool van een magneet stoot de noordpool van een andere magneet af, ook 2 zuidpolen stoten elkaar af. Maar een noordpool trekt een zuidpool aan. Sommige materialen kunnen elkaar dus 'aantrekken' of 'afstoten'. Magnetisme kan ook ontstaan door een elektrische stroom (stroom in een draad ->spoel), dan krijg je een elektromagneet. Hoe ontstaat dat dan, en wat is het verschil? Magnetisme ontstaat door de beweging van elektronen (die door een draad gaan om energie te geven), maar dit is het zelfde bij materialen die sowieso al magnetisch zijn. Er is dus eigenlijk geen verschil, alleen kun je bij een elektromagneet de 'sterkte' bepalen, door de stroomsterkte te veranderen. De theorie van het magnetisme sluit niet uit dat er ook zogenaamde magnetische monopolen bestaan: magneten die alleen een noordpool of alleen een zuidpool hebben. Er is echter nog nooit sluitend aangetoond dat zulke magneten ook werkelijk bestaan.
Doofheid: Elke dag hoor je wel iets, tenminste als je niet doof bent......... Doofheid = het niet werken van je gehoororgaan. Als je niet helemaal 100% goed kunt horen noem je dat ook wel slechthorendheid. Als je helemaal niet kunt horen kan dat aan je : slakkenhuis, gehoorzenuw of aan je hersens liggen. Als je vanaf je geboorte al slecht kunt horen, of doof bent kun je meestal ook niet goed praten, omdat je niet (goed) hoort wat je zegt: doofstomheid. Wees dus blij met je goede oren!!!! Toonhoogte Geluiden kunnen in toonhoogte verschillen. Je hebt hoge tonen en lage tonen: contrabas (laag) en een viool (hoog). Geluid bestaat uit 'trillende lucht', de trillende lucht om een voorwerp bepaalt hoe hoog iets klinkt. Bij Snaar instrumenten ligt het eraan hoe strak een snaar is gespannen (bv bij een gitaar). Bij slaginstrumenten hoe strak het vlies erom heen zit (hoe strakker hoe hoger de toon is). En bij blaasinstrumenten (fluit), gaat het erom hoe korter hoe hoger. Maar wat is frequentie? Dat is een zogenaamde 'tijdsduur' van 1 volledige trilling: T ( eenheid = seconde). Het aantal trillingen per seconde is de frequentie, en de eenheid van frequentie is Hertz (HZ) f= 1/T
Dus hoe groter de frequentie hoe hoger de toon. Amplitude: Wat is een amplitude? Dat is de maximale 'uitwijking' uit de evenwichtsstand. De amplitude bepaalt ook de geluidssterkte (hardheid) van een geluid. Je kunt makkelijk met een toongenerator gebruiken om trillingen te 'maken', en te 'bekijken'. Je kunt makkelijk met een decibelmeter de geluidssterkte van een geluid bepalen. Decibel (dB) is ook de eenheid van de geluidssterkte. Leuk en minder leuk geluid............. Geluid kan leuk zijn: muziek bijvoorbeeld. Maar kan ook vervelend zijn, boormachines of de buurman die voor de zoveelste keer het zelfde liedje draait! Ook als je dicht bij een autoweg woont, of bij waar treinen de hele dag langs komen, hoor je mensen vaak klagen. Geluidsoverlast noem je ook wel geluidshinder (je hebt last van geluid). Geluid is helemaal niet schadelijk, soms wel irritant, maar pas op een dB van 130-140 of meer kun je pijn krijgen (pijngrens) bijvoorbeeld bij luchtalarmsirene van dichtbij, een straaljager op 300 m. Gehoorschade kun je over houden als je te dicht bij een luidspreker staat, het knallen van een ballon dicht bij je oor houd (157 dB), of dichtbij een startend straalvliegtuig gaat staan.
Wat doe je aan geluidsoverlast? Je hebt duurzame en niet-duurzame oplossingen: duurzame oplossingen zijn: oplossingen die ervoor zorgen dat er minder geluid is dus: radio zachter zetten, auto's moeten minder hard gaan rijden op een snelweg (=minder geluid). Of meer vervoer over water vervoeren, via boten in plaats van vrachtwagens, want op zee heb je er geen last van! Je hebt ook niet-duurzame oplossingen: die zorgen er niet voor dat er meer geluid word 'gemaakt'. Maar die zorgen ervoor dat de gevolgen minder zijn door bijvoorbeeld oordopjes op te doen, woningen niet in de buurt van treinen of wegen bouwen. Ze zorgen ervoor dat je dus minder last van geluid hebt!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.