Voetbal

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas aso | 573 woorden
  • 27 april 2004
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 6
144 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De geschiedenis van het voetbal. Het spel dat mensen overal ter wereld zo aanspreekt is in de 19de eeuw in Engeland en Schotland ontwikkeld. De leeringen van een Engelse kostschool stelden de eerste algemene spelregels op. Ze richten in 1863 de Football Association op. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Britse bestuurslui, handelaren en technici namen het spel mee over zee en al snel speelde men voetbal in andere landen. Natuurlijk waren het niet alleen mannen die voetbalden maar ook vrouwen. Vrouwen voetbal is aan het einde van de 19de eeuw ontstaan. Het eerste WK voor vrouwen is in 1991 in China gehouden en is gewonnen door de VS. De spelregels van het voetbal. De spelregels horen kort en eenvoudig te zijn. Het succes van voetbal berust voor een gedeelte op de eenvoud van de spelregels. In 1891 werd het strafschop ingevoerd, als straf voor een opzettelijke overtreding. De vrije trap. Er zijn twee soorten vrije trappen. Een indirecte en een directe vrije trap. Een indirecte vrije trap wordt toegekend na een opzettelijke overtreding en een directe vrije trap ook. Het verschil tussen deze twee vrije trappen is: bij een indirecte vrije trap moeten twee spelers de bal hebben aangeraakt voor er gescoord mag worden. Bij een directe vrije trap mag degene die trapt dadelijk scoren. Een hoekschop. Een hoekschop wordt genomen wanneer het verdedigende team de bal over de eigen achterlijn speelt, bij een hoekschop mag dadelijk gescoord worden.
De scheidsrechter. De eerste amateur-voetballers hadden fair play. Maar zij wisten ook dan er leiding moest zijn. In 1891 verplaatste de scheidsrechter zich naar het veld. Een scheidsrechters uniform uit de jaren ’70 had de kleur zwart met witte kraag en manchetten. Pas vanaf 1990 werden andere kleuren toegestaan. De benodigdheden van de scheidsrechter zij: een rode en gele kaart, een fluitje, notie boekje en een pen en ook nog een muntstuk. Het veld. Aan het begin van het seizoen vinden de voetbalwedstrijden plaats op een mooi groen veld. Het veld moet goed onderhouden worden. Het gras moet regelmatig gemaaid, besproeid en bemest worden en tijdens de winterstop moeten de gaten en afgesleten stukken in het grasveld worden vernieuwd. De voetballen. In 1912 werd een bal gemaakt van een varkensblaas en daar rond koeienleer gebruikt bij de interland tussen Wales en Engeland in Wrexham. De ballen waren zeer zwaar en het was dus bijna onmogelijk om de bal ver weg te trappen en het koppen van de bal kon zelfs ongelukken opleveren. Uit de bal ontsnapte lucht na verloop van tijd en dus werden er pompen ontworpen, maar als er teveel lucht in de bal kwam sprong de blaas stuk en daarom werden er pompen met luchtdrukmeter. De voetbalschoenen. De voetballaarsjes aan het einde van de 19de eeuw waren eigenlijk meisjes schoenen. Door hun gladde zolen en geprononeerde hiel maakten soepele bewegingen mogelijk. Later kwamen de voetbalschoenen met noppen er. De voetbalkleding. Shirts, broeken en sokken behoorden volgens het reglement van 1863 tot basis uitdrukkingen van de voetballer. Eind 19de eeuw werden shirts meestal van wol gemaakt. Maar dat was niet zo goed omdat ze zwaar werden door al dat opgezogen water. Daarna werden de voetbalshirts van katoen gemaakt. De sportbroek van de jaren 1900 kwam tot onder de knie,de sportbroek van de jaren ’30 kwamen tot boven de knie en dan tot slot de sportbroek van nu die we allemaal kennen. Accessoires De scheenbeschermer werd door Samuel Widdowson in 1874 ontwikkeld. De vrouwen droegen een muts om hun haar schoon te houden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.