Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Henry VIII

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 5077 woorden
  • 19 maart 2004
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 7
106 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud

Inleiding
Wie was henry VIII
Hoe verliepen de huwelijken met alle vrouwen die Henry had? Met wie daarvan kreeg hij kinderen en wat kwam er van die kinderen terrecht?
Een gedicht dat geschreven is over de vrouwen van Henry VIII
Wat maakte King Henry zo bijzonder
Hoe dacht de bevolking over Henry?
Hoe ging King Henry om met zijn tegenstanders?
Hoofdvraag
Logboek
Bronvermelding

Inleiding

In totaal 6 vrouwen en te zwak om zijn eigen problemen op te lossen. Anderen draaiden op voor zijn daden. De bluffende koning. De slappeling, maar wel één van de bekendste koningen van Engeland. Koning Henry VIII.
Een man met vele passies. Iemand die genoot van zijn leven zolang hij dat kon. Daarom wilde hij er alles uit halen wat er in zat, maar dan ook echt alles...


Henry VIII is een breed onderwerp. Men zou alleen al een heel boek kunnen schrijven over Henry en de kerk. Een werk over Henry en zijn tegenstanders. In dit werkstuk richt ik mij meer op Henry als koning en Henry met zijn vrouwen.
Was Henry VIII echt zo’n bijzondere koning? En als hij dat was, wat maakte hem zo speciaal? Was het zijn actieve leven met zijn gevarieerde interesses, of zit er meer achter deze man? Had men ondanks zijn slechte ‘gewoontes’ soms toch wel een beetje bewondering voor hem?

Mijn hoofdvraag is:
Wat maakte Henry belangrijker dan andere koningen uit zijn tijd?

Hierbij heb ik de volgende deelvragen:
- Wie is Henry VIII
- Hoe verliepen zijn huwelijken
- Wat maakte hem zo bijzonder?
- Hoe dacht de bevolking over Henry
- Hoe ging hij om met zijn tegenstanders

Wie was Hnry VIII

Koning Henry VIII in het kort: renaissanevorst, cultuurminnend, zeer begaafd, energiek, grillig, onberekenbaar, wreed en verkwistend. Hij leidde een beschut leven, altijd omringd door anderen die de vuile zaakjes voor hem opknapten. Henry was namelijk zowel lui, als bang om vuile handjes te krijgen.
Waarschijnlijk is Henry de meest bekende koning van Engeland die men kent uit de vroegere eeuwen. Hij was de zoon van King Henry VII. Hij werd geboren op 29 juni 1491 in het paleis van Greenwich. Hij behoorde tot de Tudor familie. Dit maakte hem de tweede zoon uit het huwelijk van Henry VII en Elizabeth van York. Dat zou dus eigenlijk betekenen dat Henry VIII niet de troonopvolger van zijn vader zou worden. Of het puur toeval was dat broer Arthur overleed voor hij de troon kon bestijgen, zal altijd een onbeantwoorde vraag blijven.

Henry was de man die zes vrouwen huwde en ze afdankte op een vaak gruwelijke manier, als ze hem niet bevielen. Dit kan voor een deel verklaard worden door zijn wens om een mannelijke erfgenaam te krijgen. Maar dan nog.. Maakt dat het minder ziek om de één na de ander te trouwen ten koste van deze mensen?
Henry was een vrolijk kind dat deelnam aan vele activiteiten. Hij was een sterke persoonlijkheid, die tijdens zijn regeringsperiode veel heeft gedaan. Hij was een beschermer van de kunsten. Hij was dan ook een erg goede muzikant. Hij speelde de fluit en liet bij zijn overlijden vele muziekinstrumenten na. Sport was één van zijn favorieten. Hij interesseerde zich zeer voor atletiek en paardrijden. Verder deed hij aan dansen, gaf hij graag grote bedragen uit aan feesten, maakte hij muziek, studeerde filosofie, wiskunde, sterrenkunde en leerde hij de talen Frans en Latijn. Dit geeft weer aan dat hij echt iemand van de Renaissance was. Hij was een universeel persoon, wilde van alles kunnen en zich niet beperken tot één afzonderlijk ding.
Hij heeft zelfs 35 muziekstukken geschreven, waarvan de bekendste is:

“Pastime with good company”.

Pastime with good company
I love and shall until I die.
Grudge who likes, but none deny,
So God be pleased, thus live will I.
For my pastance:
Hunt, sing, and dance.
My heart is set!
All goodly sport
For my comfort.
Who shall me let?

Youth must have some dalliance,
Of good or ill some pastance.
Company I think then best --
All thoughts and fantasies to digest.
For idleness
Is chief mistress
Of vices all.
Then who can say
But mirth and play
Is best of all?

Company with honesty
Is virtue -- vices to flee.
Company is good and ill,

But every man has his free will.
The best ensue.
The worst eschew.
My mind shall be.
Virtue to use.
Vice to refuse.
Thus shall I use me!

Over dit lied zijn de meningen tijden verdeeld geweest. Was het nou wel of niet geschreven door Henry VIII? Maar uiteindelijk bleek dat het stuk een eigen werk van Henry VIII is geweest.

Toen Henry 18 was, overleed zijn vader. Voor zijn dood had hij één wens: dat zijn zoon Henry zou trouwen met de weduwe van zijn overleden broer. Catherine van Aragon. Die wens ging in ‘vervulling’. Catherine van Aragon werd de eerste vrouw van Henry VIII, om zo ook de band met Spanje in stand te houden.
Op het gebied van regeren had hij de bijnaam: “Vader van de Engelse marine”. Hij reorganiseerde regerinigsinstanties door centralisaties. Hij liet oorlogsschepen bouwen en zorgde ervoor dat Wales een onderdeel van Engeland werd en hij maakte Ierland tot één koninkrijk. Een volgende titel van hem werd: “Koning van Ierland”. Hij mengde zich voortdurend in oorlogen en voer ze zelf ook. Hier vertel ik meer over in: “Hoe ging Henry om met zijn tegenstanders”.

Over zijn omgang met de vrouwen waar hij mee huwde zal ik later ook meer vertellen, duidelijk moet zijn dat hij er vele maîtresses op na hield. Eén daarvan was Elisabeth Blount. Met haar had Henry VIII een natuurlijke zoon genaamd Henry Fitzroy. Hij werd niet ouder dan 20…

Henry VIII stierf in het paleis va Sint James op 28 januari 1547 en heeft geregeerd van 1509 tot aan zijn dood. Hij werd vervolgens begraven in de kapel van Sint George in het kasteel van Windsor in Berkshire.

Hoe verliepen de huwelijken met alle vrouwen die Henry had? Met wie daarvan kreeg hij kinderen en wat kwam er van die kinderen terecht?

Bekend is natuurlijk het verhaal van King Henry VIII en zijn zes huwelijken.
De eerste vrouw waarmee Henry in het huwelijksbootje stapte was Catherine van Aragon. Zij was eigenlijk de vrouw van zijn broer, maar toen hij overleed deed Henry een belofte aan zijn vader, terwijl die op zijn sterfbed lag. Hij zou de Spaanse Catherine van Aragon trouwen om zo macht te kunnen behouden over Spanje en de ‘band’ te versterken. Ook was het belangrijk dat Henry voor nakomelingen zou gaan zorgen, om zo de troon niet te verliezen. Reden genoeg voor dit eerste huwelijk. Want wat maakte het nou uit dat hij verder niets gaf om deze vrouw.
Op nieuwjaarsdag 1511 kregen Henry en Catherine een zoon. Deze overleed na zeven weken... Elk jaar werd Henry verblijd met een nieuw kind en telkens stierven ze weer. Het zesde kind overleefde. Een meisje: prinses Mary Tudor. Dit was alleen niet de bedoeling. Henry wilde een mannelijke troonopvolger. Toch is Mary wel koningin geworden. Hierbij kreeg ze alleen wel de verschrikkelijke bijnaam: “Bloody Mary”. Maar was zij eigenlijk wel zo vreselijk als men zei? Daar kom ik later op terug.
Catherine van Aragon en Henry Tudor ondernamen na de geboorte van Mary nog veel pogingen tot het krijgen van een kind dat van mannelijk geslacht zou zijn, maar telkens liep het uit op een miskraam of stierf de baby. Na een aantal miskramen werd duidelijk dat Catherine geen kinderen meer kon baren. Ondertussen kreeg Henry een bastaardzoon Henry Fitzroy. Hij werd op zes jarige leeftijd ‘duke’ van Richmond.
Het feit dat Catherine van Aragon Henry geen mannelijke troonopvolger kon bezorgen was voor Henry reden genoeg om van haar te scheiden. Zoveel gaf hij immers toch niet om haar. Als reden gaf hij bij de Paus op dat het huwelijk nooit echt was geweest, omdat Catherine eigenlijk de vrouw van zijn broer was.
Ondertussen kreeg Henry een oogje op de ’dark-eyed’ Anna Boleyn. Zij was het dienstmeisje van zijn zus Mary toen die ging trouwen met de koning van Frankrijk.
Een klein obstakel in de weg was de Paus. Henry kon zijn huwelijk met Catherine volgens de Rooms-Katholieke kerk niet nietig laten verklaren. Henry liet het er niet bij zitten en stichtte zijn eigen kerk. De Anglicaanse kerk. Waarmee hij dus ook gelijk het Anglicaanse geloof oprichtte. In deze kerk werd scheiden mogelijk. Het was natuurlijk wel noodzaak voor Henry dat Catherine voorgoed uit zijn leven zou verdwijnen en hij liet haar vasthouden op Ampthill, waarmee hij haar dus ook gelijk scheidde van hun dochter Mary.

Zijn tweede vrouw was dus de sexy Anna Boleyn. Zij heeft hem jaren op afstand gehouden tijdens zijn huwelijk met Catherine en nam niet meer van hem aan dan al zijn cadeaus. Ook van Anna krijgt Henry een dochter. Haar naam was Elisabeth. De zaken gingen dus niet zoals gepland.
“Gelukkig” werd Anna Boleyn nog een keer zwanger, maar ondertussen kreeg Henry VIII een ongeluk met zijn paard waarbij gevreesd werd voor zijn leven. Het werd Anna Boleyn allemaal veel te zwaar en door de grote schok kreeg Anna Boleyn een miskraam.
Henry die snel herstelde was woedend en zei dat zijn vouw behekst was en dat ze met opzet een dood jongetje ter wereld bracht, alleen maar om haar man te vernederen.
Dit zijn de eerste twinting regels van een brief die Anna Boleyn schreef aan Henry:
Gevangen in de Tour en van uw gunst versteeken,
Uit haat en vyandschap, met snoode schuld beklad,
Voel ik de banden van myne eerste hofvreugd breeken,
En myn gefolterd hart, ter dood toe, afgemat.
(5) Gy hebt doorluchtigd vorst, me een’ afgezand gezonden
Die nydig op myn deugd, zyn oog vest op myn dood;
Die met myn eerbaar bloed wil verwen ’t magtig Londen,
My liever wenscht in ’t graf, dan Henrik in myn’ schoot.
Hem wilde ge eenen last, ter myner schaê, betrouwen,
(10) Geduchte koning! ach! wat grievend oogenblik!
Konde ik myn’ vyand in uw’ afgezand aanschouwen,
En niet volmaaktlyk zien, door welk een’ loozen strik

Gy eene onkwetsb’re deugd wilt strikken en verdelgen
Genade ô Hemel sta een valsbetichte by:
(15) Leer my met lydzaamheid dien bittren dronk verzwelgen,
En droog de traanen af, die ’k in myn’ kerker schrei!
Gy wilt dat ik door hem de waarheid zal ontdekken;
Zoo ik de waarheid zegg’, zal ik ontkerkerd zyn.
De waarheid zal ô vorst! myn kuisheid niet bevlekken
(20) Want u verlaaten’ vrouw is eerbaar, kuis en rein.
Dit waren nog maar de eerste twinig regels van een 169 regel lange hatelijke brief die Anna Boleyn schreef aan haar man.
Om niet van zijn patroon af te wijken, had Henry ondertussen al een oogje op de hofdame van Anna Boleyn: Jane Seymour. Anna Boleyn zag dat haar man steeds dichter naar Jane groeide en hoe zij behangen werd met zijn sieraden. Anna werd op die momenten woedend en “several times, threw herself on Jane, biting and scratching”.
Anna Boleyn werd onterecht beschuldigd van overspel met haar secretarissen. Ze werden -inclusief Anna Boleyn zelf- allemaal onthoofd.

Al 11 dagen na de executie van Anna Boleyn trouwde Henry VIII met Jane Seymour. Een hofdame van Catherine van Aragon en later van Anna Boleyn. Zij was Henry nooit opgevallen in het kasteel tot hij haar een keer zag tijdens een bezoek aan haar vader. Al voor de onthoofding van Anna Boleyn waren er al verschillende geruchten over Jane en Henry ontstaan. Hij gaf haar dure geschenken en er zou sprake zijn van een ‘romance’.
Jane Seymour moest de vrouw worden van wie Henry zijn zoon zou krijgen en dat gebeurde wonder boven wonder dan ook uiteindelijk. Eduard VI, zoon van Jane Seymour en Henry VIII. Maar helaas was Jane Seymour in de laatste periode van haar zwangerschap ziek geworden en ging steeds verder achteruit. Niet lang na de geboorte van haar zoon overleed zij.
Henry VIII wilde persé opnieuw trouwen en dit keer viel zijn oog op Anna van Cleves. Zij was een Duitse, geboren in 1515. Voor hun huwelijk had hij haar nog nooit in het echt gezien, maar alleen op een schilderij. Dit beviel hem wel. Verder zou de vader van Anna van Cleves een goede bondgenoot kunnen zijn van Henry, het huwelijk was dus eigenlijk niet meer dan een “verstandshuwelijk”.
Maar toen bleek dat Anna van Cleves lelijk, bekrompen en dom was inplaats van mooi en lieflijk, verwaarloosde hij haar. Binnen een jaar zag Henry het al niet meer zitten, zijn vrouw was gewoon te lelijk. De politieke redenen waarom hij oorspronkelijk met haar was getrouwrd telden niet meer zo zwaar mee en Henry wilde scheiden.
Gelukkig kwam dit keer een vrouw niet slechter uit het huwelijk dan dat ze er in kwam. Anna van Cleves kreeg alles wat haar hartje begeerde en kreeg voorrang op alle vrouwen in Engeland. Ze kreeg meubels, parels, kleding, juwelen en leefde in hemelse rijkdom. Ze bleef ook in Engeland wonen, omdat ze dit mooier vond dan haar geboorteland.
Duidelijk moet nu zijn dat Henry persé een vrouw aan zijn zijde wilde hebben en dus werd zijn volgende “prooi” Catherine Howard. De dochter van Lord Edmund Howard en de nicht van Anna Boleyn. In het verleden was ze geen brave meid geweest. Ze had op jonge leeftijd al meerdere mannen op haar slaapkamer en had verschillende affaires achter de rug. Henry en Catherine trouwden op 28 juli 1540 in het Manorhouse in Oatland, Sunney. Alleen was ze toen nog niet zijn wettige echtgenote. Dit huwelijk had in het geheim plaats gevonden. Pas op 8 augustus dat jaar vond het echte huwelijk plaats. Catherine was zes jaar jonger dan dochter Mary en mede hierdoor was Henry zeer door haar geboeid. Dit zou het eerste huwelijk zijn waar echte liefde een rol speelde. Helaas liep het voor haar niet beter af dan bij Anna Boleyn. Ook zij werd beschuldigd van overspel en werd onthoofd. Maar dit keer was zijn vrouw echt vreemd gegaan. Catherine was namelijk een groot flirter en had geregeld geheime afspraken met Thomas Culpeper. Toen Henry hier achter kwam veranderde hij in een gebroken man.
Na de onthoofding van de vijfde vrouw, was er weer een huwelijk van Henry doodgebloed....
Ondertussen was Henry VIII al een oud miezerig mannetje dat niet ongehuwd wilde sterven en trouwde zijn laatste vrouw: Catherine Parr. Zij was 31 en hij 52, maar dat maakte niet uit, want ze was mooi, lief en kon zorgen voor zijn kinderen. Ze had ook een goede invloed op Henry en zijn kinderen.
Maar op 56- jarige leeftijd overleed Henry en hertrouwde Catherine Parr met de broer van Jane Seymour: John Seymour.

Maar hoe ging het dan toch verder met die kinderen?

De oudste was natuurlijk Mary Tudor.

Ze groeide op als knoonprinses van Engeland, maar toen haar vader hertrouwde, veranderde zij in de dienstmeid van haar stiefzus Elizabeth. Mary werd beschouwd als een bastaardkind en raakt haar mooie kleren, sieraden en dienstmeisjes kwijt. Ze werd er zelf één.
Ze had helemaal niemand meer. Geen vrienden, alleen nog maar vijanden. Ze vreesde voor haar leven en dat gevoel werd versterkt toen ze er achter kwam dat haar moeder was overleden: vergiftigd.
Maar op het moment dat haar vader, opnieuw hertrouwd en overgestapt op Jane Seymour, keerde haar status helemaal terug.
Mary regeerde tussen 1553 en 1558 in Engeland. Ze trouwde met Philips II van Spanje, maar kreeg nooit kinderen met hem.
Hoewel zij zich altijd had voorgenomen om nooit zo te worden als haar vader, krijgt Mary Tudor van haar volk uiteindelijk de bijnaam: Bloody Mary. Ze was namelijk verantwoordelijk voor massaverbrandingen van protestanten.

Elisabeth Tudor. De middelste van het stel.
Ze werd geboren in het jaar 1533.
Zij staat bekend als “The virgin queen” of in Nederland als “De eeuwige maagd”, omdat zij nooit trouwde en ook nooit kinderen baarde. Zij vond dat het volk hier geen gelijk in had. Elisabeth Tudor was getrouwd met Engeland.
Elisabeth volgde Mary in 1558 op. Het land herademde bij de komst van een nieuwe koningin. Zij regeerde van 1558 tot 1603. Ondertussen kreeg ze veel politieke tegenstanders die haar van de troon willen stoten. Een voorbeeld daarvan is Philips II uit Spanje. Hij probeerde haar kroon te grijpen met zijn vloot ( Spaanse Armada). Gelukkig steunde Sir Frances Walsingham haar en ging samen met Elisabeth de strijd aan. Binnen een jaar werd Elisabeth de machtigste vorst in Europa die alles op het spel heeft gezet om haar doel te bereiken: de hereniging van haar land. Ze werd een populaire koningin en was geliefd bij het volk.
Ze stierf in 1603 als de laatste Tudor.


Edward VI: De jongste van het stel en de zoon van Jane Seymour.
In veel opzichten was hij het tegenovergestelde van zijn vader. Hij gaf weinig om sport. Wat voor hem belangrijk was, was zijn studie Scriptures. Op school kreeg hij al veel vakken als: aardrijksunde, politiek, geschiedenis, Frans, Duits, Grieks en Latijn. Verder kreeg hij les in etiquette, paardrijden, muziek en andere ‘mannelijke’ vaardigheden waar hij eigenlijk niet veel om gaf.
Hij werd net als zij vader een echte protestant.
De band die Edward had met zijn zus Elisabeth was veel sterker dan zjin relatie met Mary. De brieven die hij schreef aan Elizabeth waren ook allemaal warm ‘affectionate’ geschreven.

Een gedicht dat geschreven is over de vrouwen van Henry VIII

THE SIX WIVES OF HENRY VIII
(Six Clerihews)
Katharine of Aragon
is considered a paragon.
Because she wouldn’t stop being his wife,
Henry locked her away for life.
Anne Boleyn
was accused of sin.
She gave Henry another daughter
and ended up shorter.
Jane Seymour
died before
Henry could get bored and scorn her.
Instead, he mourned her.
Anne of Cleves
wore dresses with enormous sleeves.
Henry said she looked like a horse.
Hence the divorce.
Catherine Howard
was no coward.

So that her death wouldn’t be such a shock,
she practised putting her head on the block.
Katherine Parr
was the luckiest wife by far:
she outlived Henry by several years.
(But she married again and it ended in tears.)
Dit is een gedicht geschreven door Anita Curtis. Ze heeft haar beste gedichten geselecteerd voor de website www. http://www.reclaimedground.co.uk/
Hoewel ik het gedicht veel weg vind hebben van een sinterklaasrijmpje geeft het de huwelijken van Henry en zijn vrouwen goed en kort weer.

Wat maakte King Henry zo bijzonder

Anders dan zijn vader Henry VII was Henry VIII een veelzijdige koning. Hoewel hij de meeste klusjes die in het land geklaard moesten worden, door een ander liet doen, bemoeide hij zich sterk met de rest van de wereld.
Hij mengde zich graag in oorlogen. Macht, was wat hem sterk maakte.

Henry onderscheidde zich ook van de rest door zijn brede interesses en het feit dat hij zoveel talen beheerste,
Naast muziekstukken en gedichten, heeft Henry ook een boek geschreven. Nou ja, niet helemaal op eigen kracht. Thomas More, was de gene die hem hierbij hielp. Dit terwijl iedereen er van was overtuigd dat Henry dit werk zelf had geschreven. Dit boek kwam uit in 1521.
Hoewel Henry later wel spijt kreeg van sommige uitspraken. Met name over de onverbreekbaarheid van het huwelijk en de macht van de kerkelijke staat. Er was veel ophef over het boek en het werd één van de best verkochte werken van het continent.
Mede door dit boek ontstond er een pennenstrijd met Spanje en Frankrijk.

Zoals ik al eerder heb vermeld, schreef Henry ook gedichten. Dit waren er in totaal zeven die erg beroemd werden, waarvan ik Pastime with good Company al heb laten zien:
1) Green Groweth the Holly
2) If Love now Reigned as it hath been
3) Lusty Youth should us ensue
4) Pastime with good company
5) Though some Soith that Youth Ruleth
6) Though that Men do Call it Dotage
7) The Time of Youth is to be Spent
Green Groweth the Holly

Green groweth the holly,
So doth the ivy.
Though winter blasts blow never so high,
Green groweth the holly.

As the holly groweth green
And never changeth hue,
So I am, ever hath been,
Unto my lady true.

As the holly groweth green
With ivy all alone

When flowers cannot be seen
And greenwood leaves be gone,

Now unto my lady
Promise to her I make,
From all other only
To her I me betake.

Adieu, mine own lady,
Adieu, my special
Who hath my heart truly
Be sure, and ever shall.

If Love now Reigned as it hath been

If love now reigned as it hath been
And were rewarded as it hath sin,

Noble men then would sure ensearch
All ways whereby they might it reach,

But envy reigneth with such disdain
And causeth lovers outwardly to refrain,

Which puts them to more and more
Inwardly most grievous and sore.

The fault in whom I cannot set,
But let them tell which love doth get--


To lovers I put now sure this case:
Which of their loves doth get them grace?

And unto them which doth it know
Better than do I, I think it so.

Lusty Youth should us ensue

Lusty Youth should us ensue,
His merry heart shall sure all rue.
For whatsoever they do him tell,
It is not for him, we know it well.

For they would have him his Liberty refrain
And all merry company for to disdain,
But I will not so whatsoever they say,
But follow his mind in all that we may.

How should Youth himself best use
But all disdainers for to refuse?
Youth has, as chief assurance,
Honest Mirth with Virtue's pastance.

For in them consisteth great honour,
Though that disdainers would therein put error,
For they do sue to get them grace

All only riches to purchase.

With Good Order, Counsel, and Equity,
Good Lord, grant us our mansion to be!
For without their good guidance
Youth should fall in great mischance.

For Youth is frail and prompt to do,
As well vices as virtues to ensue.
Wherefore by these he must be guided
And Virtue's pastance must be therein used.

Now unto God this prayer we make,
That this rude play may well be take,
And that we may our faults amend,
An bliss obtain at our last end.
Amen
The Time of Youth is to be Spent

The time of youth is to be spent
But vice in it should be forfent.

Pastimes there be, I nought truly,
Which one may use and vice deny.

And they be pleasant to God and man,
Those should we covet, win who can,


As feats of arms and such other
Whereby activeness one may utter.

Comparisons in them may lawfully be set,
For thereby courage is surely out fet.

Virtue it is then youth for to spend
In good disports which it doth fend.

Hoe dacht de bevolking over Henry

Henry was een koning waar veel mensen bang voor waren. Hij maakte veel beloften, die hij vervolgens niet waarmaakte, mengde zich graag in de zaken van andere landen, liet mensen die het niet met hem eens waren onthoofden. Henry zijn bijnaam werd na zijn dood ook niet voor niets: “Bluff King Hall” Hij blufte waar je bij stond. Hieruit is natuurlijk wel op te maken, dat Henry VIII niet bekend stond als een aardige man. Men verafschuwde hem, kon je wel zeggen. Alleen zeiden weinigen dit hardop, want dat zou nare gevolgen met zich meebrengen.

Hoe ging King Henry om met zijn tegenstanders?



Henry VIII zag oorlog en geweld negen van de tien keer als de beste oplossing als hem iets niet aan stond. Hij voerde dan ook verschillende oorlogen in Europa en streefde er zelfs naar “Holy Toman Emperor” te worden om zo nog meer macht te kunnen uitoefenen of Europa.

Voorbeelden van Henry’s omgang met mensen zijn natuurlijk al meteen te vinden bij de vrouwen die hij heeft laten onthoofden omdat ze niet meer pasten in zijn plaatje.
Henry VIII zorgde ervoor dat de macht van de regering erg steeg en had hele sterkte ministers die de zaakjes voor hem in de gaten hielden.
Maar hij ging verder op grotere schaal. Hij voerde verschillende oorlogen, zoals met Schotland en Frankrijk. In de periode dat Henry afwezig was bij zijn ‘self-florifying’ campagnes, besloot James IV van Schotland namelijk om een invasie in Engeland te plegen als een gebaar van solidariteit naar de Fransen. Koningin Catherine is toen de gene geweest die een leger stuurde om de Schotten tegen te houden. Voordat Henry haar dankbaar kon zijn voor al haar inspanning, was hij haar al weer vergeten en moest ze plaats maken voor Anna Boleyn.
Ook Wolsey, de man die hem sterk heeft geholpen bij Henry’s eerste campagnes in Frankrijk heeft nooit een bedankje gekregen. Wolsey had ook gezorgd voor een meeting tussen koning Henry en koning Francis I van Frankrijk om vrede in Europa te kunnen bewaren.
Dit waren de oorlogen die Henry VII altijd had vermeden, maar die Henry VIII nodig vond om zijn eer in stand te houden. Deze oorlogen kosten hem en zijn tegenstanders behoorlijk veel geld.
Misschien was Henry ook wel jaloers. Europa groeide sneller dan Engeland. Spanje werd steeds verder uitgebreid door het vestigen van koloniën in de nieuwe wereld. Henry verzette zich hier wel tegen, maar zorgde tegelijker tijd wel voor een goede band met Spanje om in de picture te blijven.
Henry stond bekend om het uit de weg ruimen van tegenstanders als die voor zijn politieke of persoonlijke plannen in de weg stonden.

Iedereen die tegen Henry en zijn regime was, werd de nek omgedraaid..

HOOFDVRAAG

Het feit dat Henry VIII zich veel in oorlogen mengde en alles deed om grote macht uit te kunnen oefenen, maakte hem nog niet anders dan andere koningen in zijn tijd. Want deden Karel I en koning Francis I niet precies hetzelfde? Nee, wat dat betreft was Henry echt niet anders dan zijn tegenstanders.
Maar was er in zijn tijd ooit een koning die zoveel voor elkaar heeft gekregen? Zoveel deed op het gebied van cultuur? Hij was ontzettend slim, volgde vele studies, beschermde de kunst, deed alles om in beeld te blijven.
Henry was dan wel een individuele macht, maar zou het punt waar hij uiteindelijk terecht kwam nooit bereikt hebben, zonder hulp van zijn vrouwen (bijvoorbeeld Catherine van Aragon), zonder Wolsey, zonder Thomas More en nog vele anderen.

Door zijn brede manier van het overbrengen van boodschappen trok hij ook veel mensen. De mensen die konden en wilden lezen, lazen zijn boek. De mensen die van gedichten hielden, luisterden hier naar en een ander luisterde naar zijn muziek.
Zouden er verder veel koningen zijn geweest die twee keer de kans hebben gehad om Paus te worden? Henry wel. Twee keer is die kans aan hem voorbij gegaan.
Wel heeft hij veel invloed gehad in de kerk. De Anglicaanse kerk zou er niet zijn geweest zonder Henry. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Henry de eerste hervormer was. Bijvoorbeeld Luther was daar al eerder mee gekomen. Alleen in de ogen van Henry stelde Luther niets voor.

Henry was “The Man”. He was “the” King of England and one of a kind….

Logboek

Dinsdag 9 september
Gesprek met meneeer Schaab (het 7e uur) over het onderwerp (Henry VIII) dat ik graag wilde kiezen. Die middag heb ik uit mijn moeders boekenkast twee (Engelstalige) boeken gehaald over de koningen en koningen van Engeland. Verder heb ik op google wat informatie gezocht over Henry en over zijn vrouwen.

Woensdag 24 september
Dit was de eerst profielwerkstuk middag (van 13.00 tot 15.30). Ik ben toen op de computer geweest, waar ik informatie en plaatjes heb gezocht. Ik heb toen ook mijn deelvragen samengesteld en een hoofdvraag bedacht die ik vervolgens allebei heb laten controleren door meneer Schaab. Hierna heb ik een klein deel van mijn eerste deelvraag gemaakt. Ook heb ik wat Engelse informatie die ik had van het internet een beetje vertaald voor mezelf.

Zondag 28 december

Ik heb de deelvraag over de vrouwen en kinderen van Henry VIII afgerond en ik heb eventjes gewerkt aan de deelvraag over wie Henry VIII was. Verder heb ik alle informatie die ik had nauwkeurig doorgelezen.

Donderdag 13 november
Plaatjes gezocht van alle belangrijke mensen die genoemd worden in dit werkstuk.

Vrijdag 14 november.
Profielwerkstukmiddag 2.

Dinsdag 9 december
PWSmiddag 3. We zijn bezig geweest op school van 13.00 tot 15.30. Eerst hadden we een klein gesprek met de begeleidend leraar over het verloop van het PWS. Ik heb wat verloren zaken hersteld en verder heb ik me verdiept in de vijanden van King Henry.

Woensdag 7 januari
Profielwerkstukmiddag 4. Van twaalf tot half drie bezig op noord 2. Gebruik 2 boeken: Kings and Queens of England en History of England.

Maandag 12 januari
Alle informatie die ik had over Henry VIII in het boek Kings and Queens of England en History of England heb ik doogelezen en ook de Engelstalige stencils die ik nog niet had gelezen en nieuwe informatie die ik daardoor kreeg heb ik bij mijn werkstuk gevoegd.

Donderdag 22 januari

Gelezen, vertaald en wat hulp gevraagd bij stukken uit teksten en boeken die ik niet helemaal snapte.

Vrijdag 30 januari
De hoofdvraag gemaakt.

Zaterdag 31 januari
De laatste kleine dingetjes die nog moesten gebeuren heb ik gemaakt. Nog wat kleine wijzigingen aangebracht in de tekst.

Bronnen

http://www.reclaimedground.co.uk/six_wives_of_henry_viii.htm - Hier kwam het gedicht The Six wives of Henry VIII vandaan.
http://eir.library.utoronto.ca/rpo/display/poet157.html - Hier heb ik gedichten vanaf gehaald geschreven door Henry zelf.

http://www.frhes.freeserve.co.uk – Een site waar wat engelstaige informatie stond over het leven van Henry

http://www.tudorplace.com.ar/aboutEdward.htm - Nog meer engelstalige informatie over “King of England”

http://www.euronet.nl/~oort/presentatie/pastime.html - het liedje pastime with good company met een klein verhaaltje over henry


http://users.skynet.be/debisschop/Europa/f0034.html - de Tudor familie. Informatie over het aantal kinderen van Henry, zijn huwelijken en met wie enz.

http://www.dorizon.nl/reportages/europa/gb-sudeley.htm - deze bron gaat over Sudely Castle.

http://www.absofacts.com/royalty/data/hendrik8engeland.shtml - Een artikel uit Engelse koningen en koninginnen over Henry VIII

http://kleioscoop.digischool.nl/tekst/16de%20eeuw_ref_kar.htm – Anglicaanse kerk

http://www.let.leidenuniv.nl/Dutch/Latijn/Sels.html - Een gecorrigeerde brief van Anna Boleyn aan Henry VIII

http://www.pinokkelijn.be/lean/productions/1989/index.html - een site over een toneelstuk waar Henry VIII in voorkomt. OP deze site wordt ook wat over zijn geschiedenis vertelt.

http://www.poemhunter.com/henry-viii-king-of-england/poet-3139/ - 7 gedichten van Henry

http://eir.library.utoronto.ca/rpo/display/poet157.html

http://www.reclaimedground.co.uk/six_wives_of_henry_viii.htm - een gedicht over de vrouwen van Henry


http://www.solarhaven.org/henry8.htm - Pastime with good company

Kings and Queens of England – Boek met informatie over de familie Tudor
History of England – boek erg groot

History of England – Ook een erg handig Engelstalig boek met veel informatie over Henry VIII. Was soms alleen wel moeilijk om precies te begrijpen.

REACTIES

A.

A.

Catharine Parr trouwde niet met John maar met Thomas Seymour.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.