Invloed media op politiek

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 345 woorden
  • 6 maart 2004
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
35 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Heeft de media invloed op de politieke besluitvorming? In de jaren ’70 werd de dagbladzegel afgeschaft en kwamen er kranten. Daardoor was het bereikbaar voor een grotere groep mensen. Naast de kranten kwam er later ook nog de radio. De eerste radioprogramma’s werden verzorgd door radioamateurs die vooral geïnteresseerd waren in de technische mogelijkheden van de radio. In 1923 werd de HDO (Hilversumse draadloze omroep) opgericht. Deze organisatie wilde meer aan de wensen van de luisteraars voldoen en minder met de techniek bezig zijn. In 1927 werd de HDO omgevormd tot de omroepvereniging de AVRO. De AVRO had de meeste leden van alle omroepverenigingen. De HDO-AVRO was politiek ongebonden. Maar in de loop van de jaren ’30 werd de AVRO als gevolg van de oprichting van de NCRV, de VARA en de KRO vooral het tehuis van liberalen en neutralen. De grote politieke partijen deden er van alles aan om hun greep op de omroepen en zo ook op de bevolking te behouden. Zo verzorgde ze de uitzendingen tijdens de proefperiode. De media kreeg zo invloed op de politiek. Zoals in 1955: de regering gaf het nieuwe medium televisie definitief aan de bestaande omroepen. Zo kwam er dus door de media meer politici in beeld. De belangrijkste ontwikkeling op het gebied van de media vond plaats in de tweede helft van de 20ste eeuw. Toen kwam namelijk de televisie, waar we het net al even kort over hadden. Al snel werden politieke films bijna alleen nog maar voor de tv geproduceerd. De politici maakten zich zorgen over het nieuwe mediagebruik; ze dachten het niet in de hand te kunnen houden. De verzuilde omroepverenigingen mochten tijdens de proefperiode de uitzendingen verzorgen. Naar aanleiding daarvan werd de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) opgericht. De televisie doorbrak het verzuilde mediumgebruik. Want er was aanvankelijk maar één kanaal. Iedereen keek naar vrijwel alles wat uitgezonden werd, omdat het nog heel erg bijzonder was. Het was ook zo dat bepaalde zuilen in sommige uitzendingen negatief deden over andere zuilen. Op deze manier ontstond concurrentie. De tv droeg op deze manier bij aan de ontzuiling.

REACTIES

S.

S.

Dit is het slechtste werkstuk wat ik ooit heb gelezen, de informatie klopt niet, het springt van de hak op de tak en structuur zit er al helemaal niet in.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.