Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hogere straffen in nederland

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 436 woorden
  • 4 maart 2004
  • 169 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
169 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling: Er moeten hogere straffen komen in Nederland voor zware misdrijven en geweldpleging. Hogere straffen zijn een noodzaak! In Nederland moeten er hogere straffen worden opgelegd voor zware misdrijven en geweldpleging. De criminaliteit begint in Nederland een groot probleem te worden de laatste tijd. Veel mensen twijfelen of onze strafmaten wel hoog genoeg zijn voor de misdadigers. De problemen die hier door ontstaan zijn vrij ernstig. Zo gebeurt het wel eens dat de dader van een moord waar genoeg bewijs is tegen hem / haar in een zaak gewoon wordt vrijgesproken of 10 jaar cel krijgt voor wat hij heeft gedaan. Dat is gewoon veel te weinig 30 jaar zou meer op zijn plaats voor een moord, want je berooft gewoon iemand van zijn leven dat kan gewoon niet. Uit een onderzoek van de criminologen Richard Wright en Scott Decker bedenken mensen wel degelijk hoe lang ze moeten zitten voordat een misdaad begaan. Dus als er hogere straffen zouden komen zal het mensen moeten afschrikken om een misdrijf te plegen. Als het zou worden doorgevoerd hogere straffen voor zware misdrijven en geweldpleging zal het mensen gaan afschrikken om een misdaad te begaan. Het lost gelijk ook nog een ander probleem op wat op dit moment heel erg speelt het cellentekort. Er is namelijk erg veel bezwaar van de misdadigers zelf als van de burgers om meer mensen in 1 cel te stoppen om het cellentekort op te lossen, want dit brengt ook nog problemen met zich mee . zo kunnen criminelen elkaar in de haren vliegen of een cipier gijzelen wat nu makkelijker misschien zal gaan omdat ze met meer mensen in 1 cel zitten. Het brengt dus ook nog gevaarlijke situaties met zich mee om meer mensen in 1 cel te stoppen. Er zitten ook wel enkele nadelen als het nieuwe strafbeleid zal worden doorgevoerd. Ten eerste, als er hogere straffen zijn zitten mensen langer en kost het de overheid meer geld. Ten tweede, als ze zolang in de cel zitten kunnen ze niet meer integreren in de samenleving. Daardoor zullen ze weer snelle op het verkeerde pad komen en weer in aanraking komen met justitie. Als het eenmaal is ingevoerd zal het goed gaan werken denken we, omdat we zo laten zien dat we de criminaliteit niet langer tolereren. De hogere straffen zullen ook de criminele wereld dan gaan afschrikken en wordt de criminaliteit ook minder. De gevangenissen zullen minder vol zijn. Het allerbelangrijkste toch wel is dat mensen zich veiliger gaan voelen op straat, want op dit moment voelt een groot deel van de bevolking zich onveilig op straat. Dat is toch voor veel mensen belangrijk dat ze veilig voelen.

REACTIES

S.

S.

Ik zou nog maar eens goed kijken naar de werkelijke juistheid van de argumenten die jullie geven. Minimumstraffen houdt namelijk o.a in dat mensen met een geestelijke stoornis die een delict plegen voor bijv. 10 jaar de cel in gaan terwijl een belangdeling in een psychiatrische inrichting beter op zijn plaats zou zijn, en ook nodig. Daarnaast zouden jarenlange slachtoffers van huiselijk geweld waarbij op een gegeven moment de "knoppen doorslaan" (in het geval van doodslag) bijv 10 tot 15 jaar detentie krijgen. Er is bij minimumstraffen geen ruimte meer voor verzachtende omstandigheden. En zo zijn er nog wel meer punten die jullie noemen die niet kloppen. Ik zou wat beter goede bronnen bestuderen

13 jaar geleden

O.

O.

neeneeenee niet mee eens wat een slechte argumenten zeg, bah!!!!111!1!1!!11111!!!

6 jaar geleden

N.

N.

super

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.