Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vriend en vijand

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 358 woorden
  • 28 december 2003
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 4 Vriend en vijand Zoals alle dieren die samenleven, communiceren ook leeuwen met elkaar. Ze gebruiken daarvoor geluiden en zijn ook heel ontvankelijk voor aanrakingen en gezichtsuitdrukkingen. Ook geur is belangrijk, vooral wanneer leeuwen hun territorium opeisen. Het indrukwekkendste geluid dat een leeuw maakt, is zijn gebrul, maar hij kan ook brommen, grommen, snauwen, sissen, miauwen, en zelfs spinnen als een tamme kat. Door de toon en het volume van deze geluiden te veranderen, kan een leeuw allerlei gevoelens overbrengen, van tevredenheid tot een bedreiging met de dood. De leeuwen laten deze geluiden vergezeld gaan met snuffelen, wrijven en likken. Ze wrijven hun koppen tegen elkaar als begroeting, net als tamme katten, en liggen vaak dicht bij elkaar om warm te blijven, en ter bescherming. Leeuwen hebben bijzonder uitdrukkingsvolle gezichten. Ze kunnen hun lippen en gezichtsspieren veel meer bewegen dan de meeste andere dieren, en ze hebben minstens zeventien verschillende gezichtsuitdrukkingen. Voor een leeuw is dat heel belangrijk, want zo kan hij de stemming van zij buurman peilen voordat hij iets doet wat hem zou kunnen irriteren. Een leeuw irriteren is een ernstige fout, zelfs voor een andere leeuw! Leeuwen gebruiken, net als katers, geursignalen om hun territorium af te bakenen, en ze snuiven geursporen van andere leeuwen op. Ze sproeien sterk ruikende urine op de bomen, struiken, rotsen en andere geschikte plekken. Dit is handig voor vreemde leeuwen die slechts op doortocht zijn, omdat ze de bewegingen van de territoriumeigenaars kunnen volgen en uit hun buurt kunnen blijven. Leeuwengebrul: Het luidkeels gebrul van een leeuw is een angstaanjagend geluid en is mijlenver te horen. het is waarschijnlijk ook de bedoeling dat het angstaanjagend is, want leeuwen brullen vaak om andere leeuwen te laten zien wie ze zijn. Een leeuw die zij territorium verdedigd, brult bijvoorbeeld luid om indringers te waarschuwen. Hij kan ook tijdens een ruzie tegen een rivaal brullen, in de hoop deze andere leeuw af te schrikken zonder te hoeven vechten. Maar leeuwen brullen ook om andere leden van de troep te roepen. De hele troep brult soms in koor, vaak na het doden van een prooi, na het eten en rond zonsopgang en ondergang.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.