Emancipatie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 709 woorden
  • 1 december 2003
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vrouwenrecht toen Vroeger vonden veel mannen dat een vrouw alleen maar goed was voor het krijgen en verzorgen van kinderen en het doen van het huishouden. De vrouw had daardoor vroeger geen rechten, alleen plichten. Die rechten heeft ze stuk voor stuk moeten veroveren. En dat was moeilijk. De man wilde de baas zijn over de vrouw. Maar de vrouw was het daar niet mee eens, ze kwam in opstand en vocht voor haar recht. Pas in 1919 kreeg zij kiesrecht. De eerste wereldoorlog speelde hierbij een belangrijke rol. Sommige organisaties zeiden: ”Als de vrouw stemrecht zou hebben, zullen er in de toekomst minder oorlogen zijn. Zij zou een vredelievende invloed op de politiek hebben.” Tijdens de oorlog toen veel mannen in dienst van het leger aan het vechten waren en de vrouwen het wel moesten overnemen om het land draaiende te houden, bleek dat de vrouw prima in staat was om de politiek van de man over te nemen. Dus terwijl de mannen aan het front vochten, deden de vrouwen het werk en hielden de maatschappij draaiende. Een van de meest bekende voorvechtsters van meer vrouwenrechten was Aletta Jacobs, op de volgende pagina staat wat informatie over haar. Toen de mannen uitgevochten waren, wilden de vrouwen niet terug naar de oude situatie. Zij kwamen op voor hun eigen rechten. Gelijke rechten voor man en vrouw Aletta Jacobs Aletta Jacobs was in Nederland de eerste vrouw die ging studeren. Dit was mogelijk doordat Thorbecke in 1871 een goed woordje voor haar deed. In 1878 deed zij haar artsexamen, daarmee was zij de eerste afgestudeerde vrouw in Nederland. In 1879 promoveerde zij als eerste vrouw. In 188o werd zij huisarts in Amsterdam. Door middel van gratis spreekuren en cursussen hygiene en zuigelingenzorg trachtte zij verbetering te brengen in de slechte levensomstandigheden van arbeidsvrouwen. Hun slechte gezondheidstoestand deed Aletta het belang van geboortebeperking beseffen en zij werd voorvechtster van geboortebeperking. Zij bond ook de strijd aan tegen prostitutie. In 1883 begon zij met haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. Zij streed hiervoor in binnen en buitenland. In 1919 kregen we in Nederland kiesrecht. Tien jaar later overleed Aletta Jacobs op 75-jarige leeftijd .
De Taliban Afghanistan is een land in Azie, het is een buurland van Rusland. Tijdens de burgeroorlog ontstond een millitie van Afghaanse jongeren op het platteland en jongeren in de vluchtelingenkampen in Pakistan, die zich de Taliban noemden. Taliban betekent studenten. Waarschijnlijk gesteund door Pakistan lukt het de Taliban om veel macht te krijgen. In de veroverde gebieden dwongen ze de bevolking tot het strikt naleven van de Islamitische wet. Daarin stond onder meer dat: bioscopen, voetbalstadions, meisjesscholen en de televisiestations dicht moesten; vrouwen mochten (op een paar na) niet meer buitenshuis werken en werden verplicht tot het dragen van een burka (een gewaad dat het hele lichaam bedekt en slechts ruimte voor de ogen openlaat). In het hele land zijn slechts 45 ziekenhuizen, daardoor is het sterftecijfer onder zwangere vrouwen en baby’s erg hoog. Dit betekent voor Afghaanse vrouwen een zeer ernstige vorm van onderdrukking. Ze mogen in het openbaar haast niets meer. Bij de Taliban heeft de vrouw dus geen rechten. De man beslist voor en over haar. Vrouwenrecht nu De vrouw heeft het in Nederland tegenwoordig goed voor elkaar, vooral in vergelijking met de situatie voor vrouwen in andere landen (zie het stukje over de Taliban). In de Nederlandse wet is geregeld dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Vrouwen hebben net zoveel stemrecht als de man. Ze hebben recht om het zelfde te verdienen voor hetzelfde werk als een man. Kortom gelijke behandeling. Alleen in de praktijk is dat nog niet zo. Mannen verdienen nog vaak meer dan een vrouw. Er zijn meer mannen in hogere posities dan vrouwen. Zo zijn er nog steeds meer mannen minister of burgemeester dan vrouwen. Wel hebben we al heel lang een koningin aan het hoofd van ons land. Maar ook al hebben we een koningin, totale gelijkheid tussen man en vrouw is er nog niet en dat is het doel dat de meerderheid van de vrouwen wil bereiken. Gelijkheid betekent ook gelijke plichten. Dat betekent dat mannen en vrouwen evenveel moeten gaan werken. En dat kan alleen als de man ook de helft van de verzorging van de kinderen en het huishouden op zich neemt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.