Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Taurus (stier)

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 626 woorden
  • 15 oktober 2003
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Keuzeopdracht A – Sterrenbeelden – Deel II - Bladzijde 68

- Het verhaal achter Taurus (stier)

Valt Taurus Orion aan of gaat het werkelijke verhaal over de Hoorns van de Stier? De hoorn is het symbool van vruchtbaarheid en overvloed in vele culturen. Het sterrenbeeld wordt al in het jaar 4000 voor Christus genoemd. Het sterrenbeeld Taurus komt misschien ook voort uit het Griekse verhaal over Europa en de Stier. Europa was de dochter van koning Aegenor. Op een mooie lentedag ging Europa naar de kust om bloemen te plukken. Zeus, die verliefd was geworden op Europa, zag zijn kans schoon. Hij veranderde zichzelf in een grote witte stier en maakte zo deel uit van de kudde van Koning Aegenor. Europa zag het mooie witte beest dat op en vriendelijke manier naar haar stond te staren. Europa plukte bloemen voor het beest en vleide ze door de horens. De stier was zo mak als een lammetje. Toen Europa op zijn rug sprong rende hij echter snel naar de zee en zwom met de prinses op zijn rug naar Kreta. Toen ze de kust van Kreta bereikten veranderde Zeus zich in een arend. Ze kreeg drie zonen van Zeus; de eerste heette Minos. Van Minos wordt gezegd dat hij degene is die de cultus van de stier introduceerde bij de Kretenzers. In de kelders van zijn paleis in Knossos liet hij Deadalus een labyrint bouwen. Dit labyrint werd het thuis van de Minotaurus ( nageslacht van de vrouw van Minos Pasiphae en een stier). Zeven jonge mannen en zeven maagden werden regelmatig geofferd aan het beest. Het voornaamste kenmerk van het sterrenbeeld zijn de horens. Erg lange horens. De linker (zuidelijke hoorn) start bij een groep sterren bekent als de Hyaden en loopt door naar z tauri. De rechterhoorn loopt vanuit de Hyaden via d tauri naar b tauri. De rest van de stier stelt niet veel voor: een smal lichaam en twee magere poten.

- Toelichting bij de tekening

De sterren van Taurus
De Stier heeft een helder, prangend oog. Aldebaran (a Tauri) is een oranje reuzenster die ongeveer 40 maal zo groot is als onze zon. Aldebaran is een oude ster die al zijn waterstof heeft opgebruikt. De ster zal eindigen als een witte dwerg. Als we de zuidelijke hoorn volgen komen we bij z Tauri, dit is een hoofdreeksster die erg snel roteert en zo veel materie verliest.
Rond Aldebaran komen een aantal sterren voor die we de Hyaden noemen, ze staan in de vorm van een V. Aldebaran zelf maakt geen deel uit van deze groep sterren.

Dubbelsterren
In Taurus komen veel dubbelsterren voor. De gemakkelijkste sterren staan hier genoemd. q1 en q2 vormen een gefixeerde dubbelster die ver uit elkaar staan. De sterren zijn van magnitude 3,4 en 3,8. k1 en k2 vormen een gemakkelijk te scheiden dubbelster. Ze zijn van magnitude 4,2 en 5,3. De sterren staan 5,3" van elkaar vandaan. s2 en s1 vormen een gefixeerde dubbelster. De sterren staan 431" uit elkaar en zijn van magnitude 4,8 en 5,2.

Deep Sky objecten
Taurus bevat twee zeer bekende Messier-objecten: De Krabnevel en de Pleiaden. Naast deze twee kennen we ook de Hyaden en de merkwaardige Hind's Variabele Nevel. Net noordwesten van z Tau vinden we M1, de Krabnevel. De eerste waarnemers dachten te maken te hebben met een sterrenhoop, ietsje zwakker dan de Orionnevel. We hebben een grotere telescoop nodig om de filamenten van de nevel goed te kunnen zien. De Krabnevel is het restant van een supernova explosie in juli 1054. de explosie is opgetekend door de Chinese en Japanse astronomen. De explosie was zelfs overdag zichtbaar. De ster die verantwoordelijk is voor de explosie is nu een optische pulsar. Zelfs nu, 1000 jaar na de explosie kunnen we nog de uitdijing van de nevel waarnemen. Momenteel is de nevel 13 lichtjaar in doorsnede.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.