Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Boekvergelijking

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3843 woorden
  • 21 september 2003
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
61 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alles is voor altijd anders (Odiel Reef) Bestemming onbekend (Hans Manders)

1. Verantwoording van de keuze van de boeken 'Alles is voor altijd anders' en 'Bestemming onbekend':

Ik heb gekozen voor de 2 boeken met het onderwerp dood, doordat mij het onmogelijk lijkt om verder te leven als er iemand, die veel voor je betekende, overlijdt. Ik heb het boek 'Alles is voor altijd anders' gekozen door de mooie omschrijving van het verhaal op de achterkant van het boek. Over hoe zo'n 12-jarig meisje, Nina, toch verder moet leven ook al is haar moeder overleden. Dat leek mij heel moeilijk en onmogelijk. Maar daardoor werd het voor mij juist interessant om te lezen hoe zij verder kon gaan met haar leven. En ik heb 'Bestemming onbekend' gekozen met dezelfde reden. Er zijn namelijk veel overeenkomsten in de boeken.

Verslag 1 over 'Alles is voor altijd anders'

2.a Titel & verklaring:

De titel luidt 'Alles is voor altijd anders' dat eigenlijk het hele verhaal samenvat. Voor Nina, de ik-persoon, verandert alles na de dood van haar moeder. Het leven thuis verandert doordat de beste vriendin van haar moeder voor haar en haar broertje gaat zorgen. Dat komt door het feit dat ze gescheiden ouders heeft. Ook het leven op school verandert door het medeleven van de leerlingen en leraren, haar leven verandert ook door het overlijden van haar lievelingspoes, het verandert weer als haar broertje later besluit om bij zijn vader te gaan wonen. Alles voor haar verandert na de dood van haar moeder. Het zal nooit meer hetzelfde zijn.

2. b Korte inhoud:
Het boek is een dagboek van een 12-jarig meisje Nina, dat haar moeder plotseling verliest door een hartstilstand. Zonder dat ze daar ooit over nagedacht heeft, is het gebeurd. Voor het overlijden van haar moeder dacht ze nergens over na. Ze vond alles vanzelfsprekend. Maar daar kwam een einde aan toen haar moeder overleed.
Doordat haar ouders waren gescheiden toen zij en Timo haar broertje jong waren, was het een moeilijke beslissing waar en met wie ze na het overlijden van hun moeder, zouden gaan wonen. Hun moeder Mieke had opgeschreven wat ze wilde. Ze wilde dat haar kinderen verder werden opgevoed door Ellen, de beste vriendin van Mieke. Zo gebeurde het ook. Ellen trok in het huis bij Nina en Timo. Dit was ook wat Nina het liefst wilde.
Soms had ze weken dat ze het niet meer zag zitten. Ze miste haar moeder verschrikkelijk, maar dat was niet het enige. Door alle veranderingen had Nina het ook vaak moeilijk: dat Ellen nu bij hun in huis woonde die ook allerlei dingen en regels in huis veranderde, dat Timo later naar haar vader is gegaan doordat hij zich bij zijn vader fijner voelde, dat haar lievelingskat een tijd later ook is overleden.
Door Ellen veranderde veel dingen voor Nina, wat ze liever niet wilde, maar ze was wel blij met Ellen. Ze waardeerde dat Ellen bij hun in huis is komen wonen, en dat Ellen haar hielp met het verwerken van het verdriet door de dood van Mieke.
Ze schreef in haar dagboek hoe ze dacht over haar leven, soms had ze inderdaad tijden dat ze het niet meer zag zitten, maar vaak ging het goed. Ze had 2 lieve vriendinnen waar ze veel plezier mee had, dat hielp haar ook goed. Ze werd verliefd, ging naar concerten, ging over naar de 2e klas, haar leven ging dus gewoon door.

2. c Nauwkeurige persoonsbeschrijving:
Nina: Het was een meisje dat niet hoefde op te vallen. Je merkt dat aan wat ze vertelde over hoe ze op school was. Ze was niet zo'n 'prater' Ze had een hekel aan 'goeie gesprekken' Ze wilde het op haar eigen manier oplossen en had dan geen zin om over dingen goed te praten. Ze floepte vaak dingen eruit zonder erover na te denken, dat konden bijvoorbeeld opmerkingen zijn die kwetsend kunnen zijn. Van haar moeder moest ze dan ook altijd eerst goed nadenken over de dingen die ze wilde zeggen.
Wat ik ook merkte is dat ze best egoïstisch was. Misschien is het wel logisch dat ze veel aan haar zelf dacht doordat ze veel verdriet had door alle veranderingen. Maar ik vond het erg opvallend. Ze dacht alleen aan haar eigen gevoelens, ze dacht niet over hoe Ellen zich zou kunnen voelen. Of hoe Timo zich zou kunnen voelen. Ze waardeerde het wel dat Ellen er voor hun was komen wonen, maar vooral zodat zij dan zelf in haar eigen huis kon blijven wonen. En als Timo na een tijdje besluit om toch bij zijn vader te gaan wonen, dacht Nina weer aan haar zelf, hoe zij het zou hebben zonder Timo in huis. Niet aan hoe Timo zich voelde. Dat vond ik erg opvallend aan Nina.

Haar 2 vriendinnen Carlijn en Jitty waren erg belangrijk voor Nina. Ze deed er leuke dingen mee, die haar afleiding geven.
Ellen: Het was de beste vriendin van Mieke. Je leert haar een beetje leren kennen door wat Nina over haar in haar dagboek schreef en ook aan de reacties op Nina's gedrag en verdriet. Ellen was een vrouw dat alles netjes wilde hebben. Hierdoor kwamen er vooral nieuwe regels in het huis voor Nina. Dat kwam door dat Mieke helemaal niet zo was. Zij hield van rommel, zij vond dat rommel gezellig stond. Maar toen Ellen kwam was dat een grote verandering in huis. Alles moest netjes en opgeruimd zijn. Verder kon Ellen goed praten, ook met dit botste ze wel eens met Nina, want aan praten had Nina een hekel aan. Ze was soms wel kattig en zeurderig met het opruimen, maar toch leek ze heel lief. Dat kwam vooral door de reacties op Nina's verdriet. Ze hielp haar goed met het verwerken van het verdriet..
Mieke: Doordat ze aan het begin van het boek al overlijd, leerde je haar niet goed kennen. Alleen door wat Nina over haar schreef. Het was een alternatief iemand. Ze hield van rommel en maakte haar kleding zelf. Doordat Nina zo lief over haar praatte, wat voor lieve dingen ze deed, leer je Mieke vanzelf kennen als een lief persoon.
Timo: Timo leer je niet goed kennen. Nina vertelde wel eens hoe ze met elkaar om gingen toen ze nog kleiner waren, ze speelden vaak samen. Maar dat was niet meer zo op latere leeftijd. Nina dacht dat het lag aan het feit dat Timo haar niet begreep. Nina vertelde ook dat Timo na de dood van hun moeder steeds stiller werd en alleen nog maar uit z'n kamer kwam om te eten. Zij merkte niet dat het kon liggen aan dat hij zich niet meer prettig voelde thuis, want dat vond Nina onzin. Want Nina vond het het beste om in het huis te blijven wonen, en dacht niet aan hoe Timo het vond. Later durfte Timo te zeggen dat hij zich niet meer prettig voelde en naar zijn vader wilde verhuizen.

2. d Mening en argumenten:
Aan de ene kant vond ik het wel een goed boek doordat je echt kon merken hoe zwaar het voor Nina was om haar moeder te verliezen. En hoe ze goed ze toch verder kon leven met de gedachte dat haar moeder nooit meer terug zou komen. En ik vond het interessant om te lezen hoe zij weer plotseling kon instorten. Ze had namelijk soms weken dat ze het niet meer zag zitten, en daar had ik begrip voor. Mij lijkt het heel moeilijk om dat verdriet te verwerken en ik vind het dan ook heel knap dat het haar gelukt is met hulp van Ellen, haar vriendinnen en zelfs een enkele keer door een dokter.
Maar aan de andere kant werden haar dagen soms saai om te lezen. Ze maakte leuke en niet leuke dingen mee die interessant om te lezen waren, maar dat was niet elke keer zo als ze in haar dagboek schreef. Dat was dan vaak saai om te lezen.

3. Verslag 2 over 'Bestemming onbekend'

3. a Titel & verklaring:
De titel luidt 'Bestemming onbekend' dat voor de bestemming van haar moeder staat. In het verhaal schrijft Femke brieven naar haar overleden moeder. Ze weet dat ze die brieven niet kan versturen, doordat ze het 'adres' waar haar moeder zich na haar dood bevindt, niet weet. De bestemming is onbekend.

3. b Korte inhoud:
Het boek gaat over een 14-jarig meisje, Femke, dat plotseling haar moeder verliest. Haar moeder overlijdt aan een hersenbloeding.
Voor de dood waren er enkele dingen gebeurd. Hanneke, de moeder van Femke, was tijdens de vakantie dat jaar ervoor flauwgevallen. Ze viel opeens op de grond en was voor een tijd buiten bewust zijn. Hier hebben ze allemaal niet verder over nagedacht.

Ook tijdens de afwas gebeurde dit, maar dan erger. Tijdens de afwas overleed ze.
Hiervoor waren er een paar conflicten geweest over de vriend van Femke, het was een Turkse vriend, daar maakte haar moeder zich erge zorgen over. Ook om het feit dat die jongen veel ouder was dan Femke.
Vlak na de dood van haar moeder dacht Femke dat het haar schuld was, dat haar moeder overleden was door het zich zorgen maken over haar dochter. Ze maakte zich namelijk eerst zorgen door de te oude Turkse vriend van haar dochter, erna maakte ze zich zorgen nadat het uit was gegaan en haar dochter niets meer vertelde over hoe het ging maar wel kon zien dat haar dochter er kapot van was. Zo ziet Femke het in het begin. Maar later komt ze erachter dat ze niks kon doen aan de dood van haar moeder.
Ook voor haar moest het leven gewoon doorgaan. Zij kon beter met het verdriet omgaan dan haar broer Jeroen. Zij schreef brieven naar haar moeder, om het verdriet te verwerken, maar haar broer ging de verkeerde kant op. Hij ging met verkeerde vrienden om, verpeste het examenjaar op school waardoor zijn examen in gevaar kwam, sloot zich alleen maar op in zijn kamer, maakte ruzie met zijn vader en Femke en overtrad normale regels in huis.
Maar Femke ging door met het leven. Eigenlijk al heel snel, want 1 week na het overlijden van haar moeder ging ze al weer naar school toe. Maar dan wel met veel veranderingen. Natuurlijk was een grote verandering dat haar moeder er niet meer was. Maar er waren nog vele veranderingen, ze ontliep haar 2 vriendinnen die zich zorgen maakten, ze ontliep ook haar klassenleraar die zich ook zorgen maakte. Maar hiervoor in de plaats kwam Jacco. Dat was een grote verandering. Jacco zat bij haar in de klas, maar ze praatte voor het eerst met hem nadat zij huilend uit de klas was gelopen en hij haar achterna was gegaan. Haar Nederlandse docent had een gedicht over de dood voorgelezen, wat voor Femke natuurlijk vreselijk was. Haar docent had daar niet over nagedacht. Maar hierdoor kwam ze wel in contact met Jacco. Na deze ontmoeting kwam ook nog iets anders in haar gedachtes behalve verdriet om haar moeder, ze werd namelijk verliefd op Jacco. Ze vond het eerst raar dat ze weer aan iets anders kon denken, maar later was ze daar blij mee.
Ze schrijft over dagelijkse dingen die ze mee maakt, tegen haar moeder. Maar schrijft ook vaak naar haar moeder dat ze haar eigenlijk achter na wil reizen. Ze ziet het soms niet meer zitten, maar iets houdt haar tegen. Ze wil niet dat haar vader en haar broer hetzelfde verdriet weer krijgen, maar dan deze keer het verdriet door het overlijden van Femke. Vooral hierdoor gaat ze door met haar leven.
3. c Nauwkeurige persoonsbeschrijving:
Femke: Femke was een 14-jarig meisje dat in de 2e klas zit als haar moeder overlijdt. Ze was een niet-opvallend meisje, dat niet zoveel van aandacht hield. Ze had 2 vriendinnen, Merel en Janske, die ze voor de dood van haar moeder wel accepteerde, maar later na de dood van haar moeder wilde ze niet meer met haar 2 vriendinnen omgaan. Een duidelijke reden gaf ze niet, maar zij gaf het gevoel dat het voor haar niet echte vriendinnen waren, zelf leerde je de vriendinnen niet echt kennen. Ze kwamen niet veel in het verhaal voor.
Ze dacht veel aan haar vader en haar broer, hoe zij zich voelden en maakte zich zorgen over hun. Dat merkte je door wat zij over hun schreef in de brieven aan haar moeder gericht.

vader van Femke: Je leerde hem kennen door wat Femke over hem schreef, de reacties en hoe hij handelt in bepaalde situaties. Je leerde hem kennen als een rustige vader die veel om zijn kinderen geeft. Hij maakte zich vooral zorgen om zijn zoon Jeroen, die de verkeerde kant op dreigde te gaan. Want zoveel zorgen hoefde hij niet te maken over zijn dochter, die eigenlijk meer voor hem zorgde, dan dat hij voor haar moest zorgen.
Jeroen: Over Jeroen kwam je niet zoveel te weten. Hij zat in het examenjaar en kon de dood van zijn moeder niet op een goede manier verwerken. Hij deed met de verkeerde vrienden verkeerde dingen om het verdriet te verwerken. Hij verpeste aan het begin zijn school, hij deed er niks meer aan. Maar later in het verhaal kwam hij erachter dat het niet de goede manier is om zijn verdriet te verwerken. Hij kwam hier niet op door de ruzies met zijn vader over zijn school, maar hij kwam met dit door zijn oom. Twee keer in het verhaal is Jeroen naar zijn oom gegaan om te praten. Met hem kon hij dus blijkbaar beter opschieten dan met zijn vader, waarmee hij steeds vaker en meer ruzie had.
Aan het eind van het boek kun je er niet echt uit op maken of Jeroen het examen redt, maar het lijkt logisch want er werd verteld dat hij na een tijd wel zijn best ging doen.
Jacco: Het was een 15-jarige jongen die bij Femke net een paar maanden in de klas zat. Het was een leuke jongen die bij veel meisjes in de smaak viel, vertelde Femke. Je merkte ook aan de reacties en de hulp dat hij bood, dat het een aardige jongen was.
Je kwam wel dingen over zijn verleden te weten doordat hij dat vertelde aan Femke. Hij vertelde over hoe het eerst met zijn ouders ging. Hij vertelde dat ze veel ruzie hadden en al vroeg uit elkaar gingen. Zijn moeder hield niet echt van hem, maar nam hem toch met haar mee om zijn vader te kunnen pesten, te kunnen kwetsen. Hij was dan door de weeks bij zijn moeder en in de weekenden bij zijn vader. Hij had het natuurlijk veel leuker bij zijn vader, waar wel echt van hem gehouden werd. Het werd voor hem steeds erger bij zijn moeder thuis, maar mocht niet bij zijn vader wonen. Zijn gedrag thuis ging hij helemaal veranderen zodat zijn moeder er vanzelf genoeg van kreeg. Dat bleek dan ook te werken en kwam uiteindelijk toch bij zijn vader terecht. Nadat zijn moeder hem naar zijn vader had gebracht, had hij zijn moeder nooit meer gesproken of gezien.
Hij vertelde ook heel eerlijk dat hij daar geen behoefte aan heeft, ze betekende niks meer voor hem. Hij was nu gelukkig met zijn vader en zij hadden geen last meer van zijn moeder.
3.d Mening en argumenten:
Ik vond het een leuk boek om te lezen, er gebeurde alleen niet zoveel. Het ging over haar leven dat voor haar veranderde na de dood van haar moeder. Je kunt niet echt opmaken hoe zij eerst leefde en wat er voor haar dus allemaal veranderde. Ze vertelde niet zoveel over hoe het voor de dood van haar moeder ging, wel vertelde ze delen van vroeger wat ze zich nog kon herinneren; flashbacks.
Maar ook in dit boek merkte je hoe moeilijk ze het allemaal hadden met het verwerken van het verdriet en dat ieder dat op zijn eigen manier doet.

4. Vergelijken van de gebeurtenissen:
De verhalen hebben veel overeenkomsten. Bij de beide verhalen ging het over een meisje dat haar moeder verliest en hoe zij verder gaan met het leven. Daar zitten natuurlijk wel verschillen in, de meisjes zijn namelijk verschillend met wat zij denken en doen.

De beide meisjes gaan anders denken na de dood van hun moeder. Dat merk je aan hoe zij veranderen, maar merk je ook doordat het hun zelf opvalt.
In beide boeken veranderen veel dingen. Ze zullen nooit meer hetzelfde worden als voor de dood van hun moeder. Allebei beseffen ze dat goed en dat is ook een van die dingen dat heel moeilijk is voor beide.
In het boek 'Alles is voor altijd anders' word ook aandacht besteed aan andere familieleden en vooral aan de veranderingen die optreden na de dood van Nina's moeder. In het boek 'Bestemming onbekend' wordt daar minder aandacht aan besteed. Het draait daar vooral om wat er op school gebeurd en wat er thuis gebeurd met het gezin.
Wat ook opvallend is dat Nina er echt bij stil staat dat zij verder moet gaan met het normale leven. Maar Femke denkt daar wat minder over na. Bij Femke gaat het meer vanzelf.
Bij beide boeken heeft het niet een precies einde, maar een einde dat laat zien dat zij verder kunnen gaan met hun leven zonder hun moeder.

5. Vergelijken van de manier van vertellen:
In het boek 'Alles is voor altijd anders' wordt meer op een kinderlijke manier geschreven. Er wordt geen gebruik gemaakt van moeilijke woorden of onbegrijpelijke zinnen. Het is makkelijk om te lezen.
Bij het boek 'Bestemming onbekend' wordt ook gebruik gemaakt van makkelijke woorden, maar het is toch wat moeilijker om te lezen dan het boek 'Alles is voor altijd anders'.
Het boek 'Bestemming onbekend' is op een andere manier geschreven dan 'Alles is voor altijd anders'. In het boek 'Bestemming onbekend' wordt namelijk veel gebruik gemaakt van flashbacks. Opeens gaat het boek dan van de dag waar ze over schrijft, naar de dag van vele jaren geleden. Dat is heel onduidelijk.
Bij 'Alles is voor altijd anders' komen er soms herinneringen van Nina erin voor. Maar dan geeft zij duidelijk aan, in haar dagboek, dat het een herinnering is en dat was niet zo bij het boek 'Bestemming onbekend'. Dan kwam daar je pas later achter. Het was onduidelijker.


6. Vergelijken van de personen in beide boeken:
Nina (Alles is voor altijd anders) en Femke (Bestemming onbekend) zijn de hoofdpersonen in de twee boeken. Nina is 12 jaar als haar moeder overlijdt en Femke is 14 jaar als haar moeder overlijdt. Maar verwerken op een ongeveer dezelfde manier het verdriet door de dood van hun moeder. Beide schrijven ze namelijk op wat ze die tijd mee maken. Nina schrijft het in een dagboek, dat ze heeft gekregen van haar moeder en Femke schrijft het op briefpapier, dat ze heeft gekregen van haar moeder.

Ze verschillen ook bij denken aan andermans gevoelens. Door wat Nina opschrijft geeft ze een egoïstisch indruk. Ik vind haar opvallend veel aan haarzelf denken, denkt niet na over hoe haar familieleden zich zouden kunnen voelen. Ook gebeurt alles het liefst zoals zij het wilt. Maar Femke denkt wel veel aan haar vader en haar broer, hoe zij zich zouden kunnen voelen.
Ook denken de beide meisjes anders over de tijd na de dood van hun moeder. Nina wil namelijk zo min mogelijk veranderingen in haar leven hebben, zodat zij veel herinnert wordt aan haar moeder. Maar bij Femke is dat niet zo opvallend. Ze houdt zich niet zo bezig met de veranderingen, maar er blijkt wel dat zij daar geen moeite mee heeft. Dat kan je zien doordat zij haar kapsel, een paar weken na de dood van haar moeder, helemaal veranderd. Hiermee wil zij ervoor zorgen dat het nieuwe kapsel de aandacht trekt. Dat andere mensen daarover een gesprek beginnen, en niet meer over haar moeder.
De beide meisjes gedragen zich met vrienden wel op dezelfde manier. Allebei zijn ze niet zo opvallend en populair. Ze houden beide niet van veel aandacht. En hadden beide twee lieve vriendinnen. Alleen na de dood veranderde dat voor Femke. Femke had haar 2 vriendinnen niet meer nodig, die ze voor de dood van haar moeder nog wel nodig had. Nina had haar vriendinnen juist harder nodig na het overlijden van haar moeder.
En de beide broers in de twee boeken hebben ook overeenkomsten en verschillen. Beide verwerken zij hun verdriet op een andere manier dan dat de rest dat doet die in het boek voorkomen. De zusjes vinden het allebei een vreemde manier van verdriet verwerken, maar iedereen doet het op zijn eigen manier.
In het boek 'Alles is voor altijd anders' komt de vader van Nina niet veel in het verhaal voor. Dat komt doordat haar ouders gescheiden waren. Maar in het boek 'Bestemming onbekend' is de vader een veel voorkomend persoon.
Wat ook opviel is dat in het boek 'Alles is voor altijd anders' veel andere familieleden voor komen. Bijvoorbeeld de zus van Nina's moeder. Maar in het boek 'Bestemming onbekend' kwamen alleen het gezin erin voor, dat uit haar vader en broer bestond.

7. 3 gedichten:

Zwart en kleur
Ik voel pijn
heel veel pijn
binnen in mijn hart
daarom zie ik even
geen kleuren
en is alles zwart
de kleuren zijn er wel
verborgen diep in mij
en als mijn lijf het toelaat

mag ik er weer bij.

Waarom IK?
Waarom ik?
Er zijn zoveel mensen op de wereld
waarom dan juist ik?
Niemand verdient dit verdriet
dus waarom ik?
deze pijn mag niet bestaan
zeg dan, waarom ik?
ik weet niet hoe ik verder
moet gaan
Waarom IK?

De Tuinman en de Dood
Een Perzisch Edelman:
Vanmorgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,
Mijn woning in: 'Heer, Heer, één ogenblik!
Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.
Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,
Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.
Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,

Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!'-
Van middag (lang reeds was hij heengespoed)
Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.
'Waarom', zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,
'Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?'
Glimlachend antwoordt hij: 'Geen dreiging was 't,
Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,
Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,
Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan.'
( P. N. van Eyck. )

3 reproducties

1887; Kroller-Müller Museum, Otterlo

Ik heb dit schilderij gekozen omdat ik vind dat deze dode, verwelkte bloemen bij mijn onderwerp passen. Ook hierin kun je zien dat alles wat leeft op een dag sterft.

Ik vind dat dit schilderij aangeeft hoe de toekomst zal gaan, zonder degene die je bent verloren. Het geeft een mooi beeld ervan.

8.3 Slot
Ik heb er veel tijd aan besteed, ik vond het dan ook moeilijk. Het samenvatten van 'Alles is voor altijd anders' ging beter dan de samenvatting van 'Bestemming onbekend'. En de rest van de opdrachten die gemaakt moesten worden ging wel redelijk. Het zoeken van de reproducties ging bij dit onderwerp wat moeilijk. Vandaar dat ik dan ook maar 2 reproducties heb in plaats van 3 wat er gevraagd werd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.