Dekolonisatie Nigeria

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 356 woorden
  • 20 mei 2003
  • 198 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
198 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Van welk land was de kolonie en wat deden de overheersers met de kolonie? Het land Nigeria werd in 1903 een kolonie van Groot-Brittannië, maar in Nigeria waren ook al andere Europeanen geweest: Portugezen, Spanjaarden, Hollanders en Fransen. Voordat de Britten naar Nigeria kwamen was Nigeria grofweg in een noordelijk deel en een zuidelijk deel verdeeld. In het noorden speelde de Islam een belangrijke rol, er werden zelfs strooptochten georganiseerd om in het zuiden het Islamitische geloof te verkondigen en om slaven te halen (als teken voor rijkdom). In het zuiden hadden ze een heel ander bestaan, ze leefden in oerwouden en ze leefden geïsoleerd. Ze moesten zelf aan hun eten komen, door bijvoorbeeld landbouw en visserij. Toen de Britten kwamen in Nigeria wouden de Britten vooral slaven, die haalden ze uit het midden van Nigeria, de bevolking kreeg in ruil voor slaven geweren, de slavenhandel en bewapening veranderde de hele samenleving in het zuiden van Nigeria. Na de industriële revolutie in Europa wouden de Britten niet langer slaven meer. Ze wilden cacao, rubber en palmolie. Palmolie gebruikten ze als smeerolie voor machines en als grondstof voor zeep. Er kwamen naast de handelaren ook missionarissen en zendelingen in het zuiden, die de mensen wilden overhalen om christen te worden. Volgens hen zorgde het christendom voor een betere economie, beter onderwijs en carrière mogelijkheden. Die zendelingen en missionarissen waren ook in het koloniale bestuursapparaat. In het noorden bleef de tijd een beetje stilstaan. Economisch viel er niet veel te halen, en op het gebied van cultuur en religie maakten ze niet veel kans. Noord en zuid waren twee delen, eigenlijk twee kolonies . In het noorden waren ze met cultuur, onderwijs en met economie gericht op de Arabische wereld en hadden ze het Islamitische geloof. En in zuid waren ze gericht op handel met Europeanen, westers onderwijs en individualisme. Ze groeiden steeds verder uit elkaar
Toch werden noord en zuid in 1914 samengevoegd. De rede hiervoor was dat het zuiden zou betalen voor het koloniale bestuur in het noorden, want het had minder geld dat het zuiden. Echter vonden de blanken zicht veel beter dan de donkere.

REACTIES

S.

S.

Jammer dat er geen bronnen bij zitten...

12 jaar geleden

T.

T.

vind ik ook heel jammer zou je deze er nog bij kunnen zetten

7 jaar geleden

M.

M.

hee,
ik vond het heel fijn om te lezen en kon er veel goede informatie uit halen. goede opbouw ook!
bedankt!!
groetjes!

11 jaar geleden

K.

K.

ik het heel leuk om naar te zien dus ja

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.