Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Beurs

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1807 woorden
  • 18 april 2001
  • 190 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
190 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Beurs
De Amsterdamse effectenbeurs is gebouwd in Amsterdam midden in de stad De straat heet Beursplein 5 dicht in de buurt daarvan is de Optie beurs gevestigd. De Amsterdamse effectenbeurs is een van de oudste beursen ter wereld. Het was gebouwd in 1611 voor die tijd deden ze de handel op straat. Toen het gebouw eenmaal ontstond kwamen allerlei handelaren over de hele wereld om daar te gaan handelen. Nederland is daar onder andere rijk mee geworden. Omdat het zo groot werd stonden er ook allerlei verenigingen in 1876 ontstond de eerste voor de Effectenhandel.
Het bestuur van de effectenhandel bestaat uit 17 mensen onder de leiding van een onafhankelijke voorzitter. De voorzitter houd alles in de gaten en leid het beurs bestuur.
De bedoeling van het bestuur is dat ze alles in de gaten houden wat iedereen doet of ze wel de regels naleven zoals het moet. In 1983 kregen ze een klachtencommissie erbij die volledig uit onafhankelijke personen bestaat. Ze worden benoemd door de Arrondissementsrechtbank.
De vereniging is flink gegroeid in 1990 telde het aantal 147 bedrijfsleden en 360 beursleden. De leden mogen doen wat ze willen als ze maar aan de regels houden ze mogen alles kopen en verkopen en mogen de beursvloer op. Ook mogen bepaalde journalisten dat ook als ze daar een toegang kaart voor hebben gekregen van het bestuur.

Koersvorming
De koersvorming van obligaties wordt vooral opgelet of het bedrijf wel solvabiliteit (in staat zijn om te betalen)en de soliditeit (saamhorigheid)van de debiteur ook word er gekeken naar het rentepercentage en de rentestand. Elke van de genoemde factor heeft zijn eigen invloed op de koerstand van de obligatie.

De koersvorming van een aandeel is afhankelijk van een aantal dingen zoal: de aard van het bedrijf, de grootte van het aandeelkapitaal, dividend, het verleden en de vraag en aanbod helpen mee aan de koersvorming van een aandeel. Een belangrijk punt voor de hoogte van het aandeel is financiële positie die de vennootschap heeft ook kan belangrijk zijn de geruchten als rond de beurs vloer geruchten gaat dat ze gaan fuseren kan dat verrassend uitpakken je weet dan niet zeker meer wat de aandelen gaan doen ze kunnen stijgen maar ook gaan dalen als ze het niet zien zitten dan heb je een probleem want dan gaan ze hun aandelen verkopen. Dus de geruchten zijn zeer belangrijk voor de koers van een aandeel.
Ook is de stockdividenden belangrijk voor de koers wisseling maar daar praten eigenlijk alleen de echte professionele mensen over het is een soort dividend die niet in geld word uitgekeerd maar in aandelen een bedrijf doet dat pas als ze hun verdiende winst niet willen verdelen over de aandelen maar graag in het bedrijf houden dan geven ze stockdividend uit zodat ze toch het geld kunnen houden daar verder mee kunnen investeren. Ook kunnen ze daar mee aandelenkapitaal min of meer regelmatig aan passen aan de groeiende omvang van


Soorten effecten

De beurs vloer bestaat eigenlijk uit mensen die samen komen om daar te handelen in aandelen en obligatie er zijn wel verschillen tussen een aandeel en een obligatie.
Een aandeel is voor een klein beetje mede eigenaar spelen in een naamloze vennootschap want je koopt een stukje van een bedrijf alleen een NV geeft aandeel bewijzen uit. Wanneer komt er nou een aandeel van een NV op de beurs? Als de aandeelkapitaal groot genoeg is voor de officiële effectenbeurs dan krijg je ook gelijk een officiële beursnotering en als je die hebt gekregen dan kan de koop en verkoop van de aandelen beginnen. De beleggers kunnen dan via een commissionairs in effecten of een bank hun aandeel kopen.

In het begin waren er aandelen kapitalen verdeeld in briefjes van 1000 en van 100 en 500 tegenwoordig worden er alleen maar briefje van 10 20 25 50 of 100 uitgedeeld. De waarde van een aandeel schommelt continu want het is vaan veel afhankelijk of een aandeel meer of minder waard wordt.
Obligaties is een schuld die een vennootschap ze kunnen de aandeelhouders niet aansprakelijk stelen voor het verlies zoal ik al eerder heb verteld het is dus hun pech en ook de pech van het aandeel houders want het aandeel is minder waard dan waar ze voor hebben gekocht dus hebben ze geen winst gemaakt alleen maar verlies. Dus het is belangrijk voor de mensen die de NV geldlenen hoe groot het aandeel kapitaal is en welke reserves ze hebben. Zodat ze altijd een stootkussen hebben. Ze kunnen dan een obligatie krijgen en daar kan weer verder mee gehandeld worden om heel simpel te vertelen hoe het een klein beetje werkt is: Als ik 100 gulden uitleen aan iemand en hij geeft aan mij een schuldbekentenis briefje waarop staat wat hij mij verschuldigd is en ik koop een boek in de winkel die honderd gulden waard is en ik heb dat niet bij me maar mijn moeder b.v. wel dan kan ze mij die honderd gulden geven zodat ik dat boek kan gaan betalen en dan kan ik aan haar de schuldbekentenis van mijn vriend aan haar geven zodat zij de honderd gulden krijgt van die vriend van mij dus sta ik bij niemand schuld en word iedereen betaald alleen in het echt word er op de beurs vloer mee gehandeld en word er over die honderd gulden renten betaald door de bedrijven als een NV niet goed gaat en ze hebben schulden dan kan ik voor 100.000 gulden zeg maar in dat bedrijf investeren tegen een vaste Rent die ik met het bedrijf afspreek zeg maar 5% dus ik krijg telkens van het bedrijf 5%rente over die 100.000 gulden of het nou slecht of goed gaat mat een aandeel is het wat anders dan heb je die voor een prijs gekocht net wat de koers was en als het bedrijf slecht gaat dan wordt het aandeel ook slechter dus met een aandeel loop je veel meer risico’s dan met een obligatie en dat is het verschil tussen een obligatie en een aandeel. Als je een aandeel hebt dan krijg je daarvoor dividend van het bedrijf waarvan je aandeel is. De hoogte van het aandeel is afhankelijk van het succes van het bedrijf dus het dividend kan erg wisselen. Dus als je een aandeel van een bedrijf koopt en je laat het in de kast liggen dan kun je nog geld verdienen want als een bedrijf veel winst maakt dan keren ze daarvan een bepaald gedeelte aan de aandeel houders uit b.v. ik heb 100 gulden aan aandelen en het bedrijf heeft een winst van 500.000 gulden dan kan hij zeg maar 100.000 aan de aandeel houders geven en als er 10000 aandeel houders zijn dan deel 100.000/ 10.000=10gulden dus heb je zeg maar 10% rente gekregen dus word je aandeel meer waard en als dat telkens zo gaat dan heb je zo het dubbele verdiend dus aandeel is wel een gok want je weet nooit hoe het bedrijf zal gaan uitpakken maar volgens mij is het wel een goede investering en je kunt ook je aandeel verkopen je krijgt er dan meer geld voor dan waar voor je hebt gekocht want met het bedrijf gaat goed samengevat je kunt er veel aan verdienen maar ook verliezen.
Je hoort vaak mensen praten hoeveel het rendement is rendement is niet meer dan een beloning voor het geïnverteerde geld stel je hebt een aandeel van 185 en een dividend van 13,50 van de geïnverteerde 185 is de opbrengst 13,50 ofwel 7,3 procent dit word ook wel rendement genoemd.De opbrengst van het bedrag dat het aandeel heeft gekost.

Strategisch beleggen
Er zijn 5 punten waar je het best aan kunt houden wanneer je een belegging wilt doen.
Die zijn:
1Geef bij het beleggen niet toe aan angst of hebzucht
2 beleggen is geen doel op zich slechts een middel tot het bereiken van je doel die je hebt gesteld.
3 bouw een goed gespreide portefeuille op die past bij de risico’s die u zich kunt veroorloven
4 beleg voor een lange termijn uitsluiten met geld dat u voor langere tijd minimaal een jaar of vijf kunt missen of beter nog voor een periode die aansluit bij uw doelstelling en beleggingshorizon
5 pas uw portefeuille geleidelijk aan zodra veranderende economische omstandigheden daarom vragen.

Beleggen blijft altijd een risico dus je moet er goed bij na denken wanneer je een investering gaat doen. Het beste is om een plan te maken hoe je het gaat aanpakken een strategie is kopen wanneer de koersen laag zijn en verkopen wanneer ze hoog zijn op zich best logisch maar in praktijk valt dat best wel tegen veel mensen doen precies andersom.
De timing is zeer belangrijk wanneer er een koers hoog is en goed loopt kopen ze een aandeel maar als je net pech hebt daalt de koers over een maand dan heb je verkeerd getimed.
Je hebt voor de timing ook bepaalde strategieën en die is dat je als belegger periodes van dalende beurs koersen moet mijden door er even uit te gaan. De aanhangers van buy and hold strategie zijn daar tegen ze zeggen dat de bellegger zijn aandeel langer moet houden dan komt vanzelf wel goed in Amerika zijn ze er steeds over aan het vechten welke van de strategie nou het beste is maar je kunt dat alleen bepalen door te kijken naar de afgelopen 50 jaar. Daar uit blijkt dat de gene die de strategie pakken weggaan wanneer het slecht gaat beter af zijn maar hij heeft wel 2 van de beste 5 jaar jaarperiode gemist en wist 5 slechte periode te vermijden. Maar ze hebben wel 50 % beter resultaat behaald. Dan buy and hold strategie maar er is wel een nadeel aan van de andere strategie want hij heeft meer kans op verliezen als hij een hausse(prijsstijging) periode te missen dan dat hij een baisse(prijsdaling) periode weet te vermijden.
Je kunt ook middeling toepassen dan heb je geen probleem meer met de timing.
Je moet eerst een geschikte fonds vinden en daar investeer je periodiek gelijke bedragen in dat fonds. Veronderstel bijvoorbeeld dat je ieder kwartaal een bedrag van 1000 inlegt veronderstel ook dat de van het fonds in de periode na aanvraag de nodige fluctuatie(schommeling) te zien geeft een ander conform het onderstaande schematische voorbeeld

Datum Koers ingelegd bedrag aandelen
Januari 100 1000 10
April 80 1000 12,5
July 50 1000 20
Oktober 62,50 1000 16
Januari 80 1000 12,5
April 100 1000 10
Juli 125 1000 8
Oktober 142,85 1000 7
Totaal1 740,35 8000 96

Gemiddelde koste per aandeel 8000 /96=83,33
Gemiddelde koers 740,35:8=92,54

Conclusie je heeft 96 aandelen in het fonds gekocht tegen een gemiddelde prijs per aandeel van 83,33
De gemiddelde koers was 92,54 de oorzaak je hebt meer aandelen op de tijdstippen dat de koers laag was en minder ten tijde van een hoge koers je hebt dus het probleem van de timing weggewerkt.
Als je in een keer een bedrag van 8000 gulden had geïnvesteerd dan had hij 80 aandelen gekregen met een waarde van 11.428 terwijl je met de methode middeling had je 96 aandelen met een waarde van 13,741
Dus je kunt het best de middeling gebruiken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.