Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De boodschapper door Kader Abdolah

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De boodschapper
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2161 woorden
  • 8 oktober 2016
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
15 keer beoordeeld

Boekcover De boodschapper
Shadow
De boodschapper door Kader Abdolah
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: De boodschapper
Auteur: Markus Zusak
Uitgegeven door: The House of Books
Jaar van uitgave: 2011
Aantal bladzijden: 352
vertaler   Samenvatting   Deel 1: De eerste boodschap
Samen met zijn vrienden Audrey, Marv en Ritchie raakt de negentienjarige Ed Kennedy betrokken bij een bankoverval. Als de overvaller probeert te vluchten slaagt Ed erin deze tegen te houden. Ed is verliefd op zijn beste vriendin Audrey, werkt als taxichauffeur, heeft een liefde voor kaarten en komt uit een niet zo fatsoenlijke familie.
Op een dag vindt hij een envelop met een kaart erin de ruitenaas waarop staat geschreven: Edgar Street 45 middernacht/ Harrison Avenue 13, 18.00 uur/ Macedoni Street 6, 5.30uur.

Het eerste adres op de kaart: 45 Edgar Street. Bij dit huis is Ed samen met een klein meisje  getuige van een man die zijn vrouw verkracht. Na afloop komt de vrouw naar buiten en begint te huilen nu begrijpt Ed wat hij moet doen: de man straffen en de vrouw redden.
Op het tweede adres op de kaart woont een zeer oude vrouw, Milla Johnson, die hem aanziet voor haar lang verloren echtgenoot Jimmy. Ed speelt mee en brengt verschillende uren door met Milla. Hij  ontdekt op het kerkhof dat Milla zestig jaar op haar echtgenoot heeft gewacht,maar deze is gesneuveld in WO II.
Op  Macedoni Street 6, het laatste adres op de kaart, hier ontmoet Ed Sophie, een jong mooi meisje dat elke ochtend blootsvoets gaat hardlopen. Tijdens een weekendwedstrijd verliest ze omdat ze de verkeerde schoenen draagt en begint ze te huilen op het einde van de wedstrijd. Ed geeft haar een lege schoenendoos en op de volgende weekendwedstrijd rent Sophie blootsvoets. Ze verliest opnieuw, maar nu geniet enorm.
Ed gaat terug naar Edgar Street en gaat het huis in, waar hij het kleine meisje ziet en haar belooft had dat hij haar en haar moeder zal redden van hun man. Als hij hoort dat de vader zijn vrouw weer aan het verkrachten is, wordt hij echter bang en gaat weg. Thuis vindt hij een pistool in zijn brievenbus. Na lang nadenken besluit Ed te dóen wat blijkbaar van hem verwacht wordt. Hij wacht de man van Edgar Street op als hij dronken uit een kroeg komt. De man valt in slaap door whisky met slaappillen en wordt pas wakker als Ed bij een afgelegen bergklif stopt en hem onder schot houdt. Halverwege op weg naar de rand van de klif beseft Ed dat hij dit niet wil. De man wordt doodsbang en begint te huilen terwijl biedt zijn excuses aan, belooft zijn leven te beteren.   Deel 2: De stenen van thuis
Ed voelt zich schuldig over wat hij had willen doen, ondanks dat hij het niet gedaan heeft. Hij belooft Marv om mee te doen aan de beukwedstrijd binnenkort en wacht op de volgende kaart. Als Ed op een avond thuiskomt, zijn er twee mannen die hem vasthouden en zeggen dat hij het goed doet. Hij krijgt een nieuwe envelop, en wordt vervolgens half in elkaar geslagen. De volgende ochtend treft hij in de envelop een brief aan waarin hij hartelijk bedankt wordt met zijn vooruitgang en het niet doden van de man uit Edgar Street. De nieuwe kaart is de klaveraas:er staat een nieuwe opdracht op, waarvan hij niet veel begrijpt: hij moet op zoek gaan naar de stenen van thuis. Ed gaat naar Audrey. Die ondertussen een vriend heeft, ook een taxichauffeur. Hij vertelt haar alles over de eerste kaart en wat die allemaal met zich meebracht, en dat hij heel veel van Audrey houdt. Het duurt een tijdje voordat Ed op zoek gaat naar de betekenis van de kaart. Op een dag vraagt een taxipassagier hem om naar de rivier te rijden en stapt uit zonder te betalen. Bij de rivier herinnert Ed zich echter dat hij hier vaak loopwedstrijdjes hield met zijn broer Tommy, maar hij verloor die altijd. Op de bodem van deze rivier ligt er een rots met drie namen erin gekerfd: Thomas O’Reilly, Angie Carusso en Gavin Rose. Thomas is een priester in een achterbuurt, die armelui helpt en maar weinig bezoekers in zijn kerk krijgt. Ed organiseert voor hem op de eerstvolgende zondag een kerkdienst met gratis bier, voedsel en een dj met populaire muziek. Er komen veel mensen naar de mis en naar het feest daarmee is de priester geholpen. Angie Carusso is een alleenstaande moeder met weinig geld die de hele week spaart om haar kinderen op vrijdag ijs te geven. Op één van die vrijdagen koopt Ed een ijsje en geeft het daarna aan haar, zodat zij ook kan genieten van zo een koud sappig ijsje. Gavin Rose is een jongen die elke dag ruzie maakt met zijn groote broer. Om hem te helpen, slaat Ed hem in elkaar en zorgt dat Gavins broer hiervan op de hoogte komt, en hem gaat redden. Ed denkt dat hij daarna klaar is met de tweede kaart, maar als hij naar de rivier gaat staan er alleen maar vinkjes achter de namen van Thomas en Angie. Niet veel later wordt hij echter zelf in elkaar geslagen en gebeukt  door de broers van Rose en hun vrienden nu pas staat er een vink achter Gavins naam.   Deel 3:Zware tijden voor Ed Kennedy
Op de dag van de Beukwedstrijd word Ed eerst getrakteerd op een ontbijt door marv,dit is uiterst uitzonderlijk. Hierna gaan ze de voetbalwedstrijd-waar-alles-mag mee spelen. maar Ed heeft niet veel plezier. Hij is diegene die de sterkste vent van de tegenpartij op de grond zwierd, waardoor Ed en zijn vrienden het winnende team zijn. Ed vraagt een klein jochie om op zijn hond portier te passen. Na de wedstrijd zijn echter zowel dit jongetje als de hond verdwenen. Ed zoekt samen met Audrey en als ze terug komen ziet hij het jongetje staan aan dezelfde boom en moet twintig dollar betalen om zijn hond terug te krijgen en de volgende kaart te ontvangen. Ditmaal is het een schoppenaas met drie namen erop: Graham Greene, Morris West en Sylvia Plath. Na een bizarre droom van Ed blijken dit allemaal schrijvers te zijn. Die avond vertelt hij het aan Audrey en ze vraagt hem wanneer het ophoudt en wat hij ermee opschiet. Hij zij dat hij dit nog niet wist maar dat dat allemaal nog duidlijk ging worden. Deze avond kust hij haar. Ze bespreken nog eventjes en besluiten er gewoon over te zwijgen. Ed gaat naar de bibliotheek om de boeken van Greene, West en Plath te zoeken en dit blijken er erg veel te zijn. Het lezen levert niets op, maar de volgende ochtend besluit Ed de boektitels te vergelijken met adressen in de stad en komt op die manier bij Glory Road, Clown Street en Bell Street. De huisnummers vindt Ed op een bepaalde pagina’s in de bijbehorende boeken.
Op Glory Road nummer 114 woont een arm, maar lief gezin en Ed doet alsof hij in het huis gewoond heeft om binnen te komen. Ed komt terug als de kerstlichtjes worden opgehangen, maar deze zijn oud en versleten er branden er nog maar enkelen. In de supermarkt vind Ed gloednieuwe kerstlichtjes en koopt ze. Hij legt deze bij het huis. Later word hij uitgenodigd om de lampjes aan te zien gaan, nu weet het hele gezin dat het zijn cadeau was. Ze zijn hem allemaal ontzettend dankbaar.
Met zijn vrienden spreekt Ed af dat ze kerst bij hem thuis zullen vieren: eigenlijk is het Marvs beurt, maar hij wil niet en hij komt eronderuit op 1 voorwaarde dat hij met kerstmis portier een zoen en een cadeau geeft. Portier stinkt namelijk heel erg.
Een paar avonden achter elkaar gaat Ed naar Clown Street. Op nummer 33 zit een klein restaurant. Eerst gebeurt er een tijdje niets, maar na een paar dagen ontmoet Ed een vreemdeling die hem vertelt dat hij de volgende avond naar het restaurant moet gaan. Ed gehoorzaamt en ontdekt in het restaurant dat zijn moeder weer een vriend heeft. Geschokt gaat Ed naar zijn moeders huis en praat met haar. Ze haat Ed omdat hij hem met haar zaken altijd bemoeid.
Ed gaat naar Bell Street, waar hij op nummer 39 een oude bioscoop aantreft met alleen maar oude films. De eigenaar, Bernie Price, verwachtte hem al en is dolblij om eindelijk weer een klant te hebben. Hij geeft Ed vrijkaarten voor een film naar keuze en Ed besluit om Audrey mee te nemen. Ze gaan naar één van Audreys favoriete films kijken, maar als Bernie hem aanzet blijkt het iets heel anders te zijn: een film over Ed tijdens al zijn vorige boodschappen. Een paar minuten later vindt Ed op de grond zijn nieuwe kaart: dit keer de hartenaas.   Deel 4: Hartenmuziek

Op de hartenaas staan drie filmtitels: The Suitcase, Cat Bellow en Roman Holiday. Ed heeft geen idee wat hij ermee moet doen en concentreert zich daarom eerst op kerst. Hij geeft een kerstkaart aan iedereen die hij tot dusver heeft geholpen. De hartenaas is echter overduidelijk aanwezig door de vreemde hartenmuziek die Ed steeds hoort. Als kerstavond aanbreekt, viert Ed het met Marv die de portier kust en Ritchie en Audrey. Marv en Ritchie worden allebei dronken en blijven bij Ed thuis slapen. De volgende dag viert Ed eerst kerst bij zijn moeder thuis en daarna met Milla, die hem een prachtig pak cadeau geeft. Audreys vriend rijdt Ed naar huis en probeert hem uit te horen over Audreys gevoelens. Na kerst gaat Ed terug naar Bernie en vraagt hem om informatie over de drie filmtitels op de hartenaas. Het wordt duidelijk dat elke film een van zijn vrienden betekent. En dat zij nu degenen zijn die Ed moet helpen.
Een paar avonden achter elkaar gaat hij naar Ritchies huis en ziet Ritchie elke nacht in de keuken zitten, luisterend naar de radio. Als Ritchie er kort daarna achterkomt dat Ed hem volgt, vertelt Ed dat hij hem moet helpen. Bij de rivier vertelt Ritchie dat hij een nutteloos leven heeft en niet weet wat hij moet. Ed gaat hierdoor ook nadenken over zijn eigen leven,en zegt dat Ritchie ook moet opzoek gaan naar een baan
Hij beseft dat het bij Marv gaat om de veertigduizend euro die Marv op zijn bankrekening heeft staan maar waar hij niets mee doet. Ed doet alsof hij geld nodig heeft en Marv vertelt dat hij het geld spaart voor zijn kind, dat hij niet kent en wiens moeder hij niet mag opzoeken als hij niet vermoord wil worden door haar vader. Ed belooft dat hij met Marv mee zal gaan als hij Suzanne toch eens wil opzoeken en twee dagen later gaan ze al. Marv wordt half in elkaar geslagen, maar Ed heeft het lef om Suzannes vader de waarheid te zeggen. Suzanne is degene die Ed vervolgens belt voor een taxirit naar de speeltuin en als zij en haar dochter Melinda daar zijn, haalt Ed Marv op zodat hij zijn dochter kan ontmoeten. Hij geeft haar het geld en ze kan haar ogen niet geloven.
Als laatste is Audrey aan de beurt. Nadat Ed een paar avonden heeft gezien hoe zij de nachten doorbrengt met haar vriend Simon, gaat hij op een nacht na Simons vertrek naar Audreys huis en danst met haar in de tuin. Hij denkt dat hij daarna klaar is, maar tot zijn grote schok vindt hij opnieuw een kaart in de brievenbus.   Deel 5: De Joker
Deze laatste kaart is een joker, met Eds eigen adres erop. Hij heeft geen idee wat het betekent en is bang dat er iets ergs zal gebeuren. Dat klopt ook: tot zijn grote verbazing treft Ed op een avond ineens de bankovervaller in zijn huis aan, degene met wie alles begon. Deze man vertelt Ed dat hij zijn vader heeft vermoord en dat hij de man van Edgar Street dwong om zijn vrouw te mishandelen. Dat Ed dit allemaal moest doen om te ontdekken dat hij bijzonder is en in de hoop dat meer mensen zijn voorbeeld zullen volgen om wildvreemden op hele simpele manieren te helpen. Met kleine dingen kan je mensen die het minder hebben heel veel helpen. Kort daarna ontmoet Ed nog een man, die zegt dat hij de kaarten stuurde. Hij geeft Ed een map met papieren, waarin alles staat over Ed en wat hij gedaan heeft als boodschapper. Als Audrey diezelfde dag nog langskomt, hem de liefde verklaart en hem zoent, vertelt Ed haar alles en beseft vervolgens dat hij niet de boodschapper was, maar de boodschap zelf.  
Het was in begin een vaag verhaal maar nadien werd alles duidelijker. Na een paar hoofdstukken begreep ik het heel goed. Er zit ook van alles in wat het boek zowel romantisch humoristisch als spannend maakt. Ik raad het aan voor mensen die van boeken houden. Maar je moet er wel tijd voor vrijmaken want het is een zeer dik en lang lezend boek. Het boek zelf geef ik een 8/10.
Veel leesplezier

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De boodschapper door Kader Abdolah"