Proeve van kleine gedigten voor kinderen door Hieronymus van Alphen

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Proeve van kleine gedigten voor kinderen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 610 woorden
  • 16 september 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Proeve van kleine gedigten voor kinderen
Shadow

'Zie daar eenige kleine gedigten, ten behoeve van kinderen opgesteld. De maker weet zeer wel, dat hij, als digter, daar door zeer weinig roem behalen kan, maar dat was ook zijn oogmerk niet. Hij bedoelde slegts eenige nuttige waarheden zo in rijm voortedragen, dat dezelven de kinderlijke vatbaarheid niet te boven gingen; en hij heeft ze zo klein gemaakt, op dat zij de…

'Zie daar eenige kleine gedigten, ten behoeve van kinderen opgesteld. De maker weet zeer wel, dat hij, als digter, daar door zeer weinig roem behalen kan, maar dat was ook zijn oog…

'Zie daar eenige kleine gedigten, ten behoeve van kinderen opgesteld. De maker weet zeer wel, dat hij, als digter, daar door zeer weinig roem behalen kan, maar dat was ook zijn oogmerk niet. Hij bedoelde slegts eenige nuttige waarheden zo in rijm voortedragen, dat dezelven de kinderlijke vatbaarheid niet te boven gingen; en hij heeft ze zo klein gemaakt, op dat zij des te gemakkelijker, door enkel leezen, zouden kunnen in het geheugen geprent worden, zonder dat het nodig was, datze van buiten geleerd werden; iets waar de maker zeer tegen is, en dat daarenboven, enkel door herhaald lezen, geschieden kan.'

Met bovenstaande woorden introduceerde Hieronymus van Alphen (1746-1803) de eerste van drie gedichtenbundels met 'Kleine gedigten voor kinderen' die hij publiceerde tussen 1778 en 1782. De gedichtjes waren meteen een enorm succes. Voor het eerst werden er in het Nederlands teksten geschreven speciaal voor kinderen vanuit hun eigen belevingswereld. De stijl van de gedichten is vlot en toegankelijk.

Proeve van kleine gedigten voor kinderen door Hieronymus van Alphen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoe komt Hiëronymus van Alphen’s leven terug in het boek?

Inleiding

Nu hebben we veel kanten van Hiëronymus van Alphen’s leven bekeken, zijn boeken, zijn privé leven en we hebben gekeken hoe hij past binnen de verlichting. Maar nu rest de vraag: komt Hiëronymus van Alphen’s leven terug in het boek? We hebben alle kennis die we verkregen hebben door de deelvragen gebundeld om deze vraag te beantwoorden om tenslotte op de conclusie van ons onderzoek uit te komen.

Zijn leven, in een boek

Maar nu is de vraag, zie je zijn leven in het boek? Het antwoord bevat twee delen.

Ten eerste heeft Hiëronymus van Alphen in totaal vijf kinderen gekregen. Bij kinderen krijgen hoort opvoeden, en juist daar draaien de gedichten om, opvoeden. Zo zie je dus dat zijn leven invloed heeft op zijn dichtkunst. Wanneer Van Alphen geen kinderen zou hebben gekregen, had hij waarschijnlijk ook geen kindergedichten geschreven. Hij heeft de gedichten geschreven voor zijn kinderen, maar anoniem uitgebracht. Hij wilde dus ook andere kinderen onderwijzen, omdat op deze manier meerdere mensen het boek in handen kregen.

Ten tweede leefde Hiëronymus in de tijd van de Verlichting. Vóór de Verlichting ging men ervan uit dat de mens tot het kwade neigt en afhankelijk is van God en de kroon. De verlichte denkers zien de mens als van nature goed, autonoom en onafhankelijk.[1] Ze vinden dat je kinderen moet onderwijzen, waarna ze op het goede pad blijven. Dit zie je dus erg goed terug in het boek. Van Alphen is dus duidelijk een verlichte denker. Een ander idee in de verlichting is dat de mens moet streven naar geluk. We hebben gezien dat Van Alphen ook hierover schreef. Hij leerde de kinderen dat ze ook hier op aarde een gelukkig leven moesten hebben.

Zo komt het leven van Hiëronymus van Alphen dus op twee grote manieren in het boek voor. Ten eerste op de meest simpele manier: Hij had vijf kinderen, dus schreef hij kindergedichten. Ten tweede leefde hij in de tijd van de Verlichting. Het denken van de Verlichting komt duidelijk naar voren in het boek. Er wordt getracht de lezer een levensles te geven. Enerzijds over opvoeding, anderzijds over dat iemand toch een goed leven moet hebben op aarde

Slot

Zo zie je dus dat het leven van Hiëronymus dus veel in het boek voor komt. We hebben dit onderzocht door onze deelvragen te gebruiken om deze vraag te beantwoorden. Zo hebben we dus dit volledige onderzoek afgesloten.

Conclusie

Dus het leven van Hiëronymus van Alphen komt dus wel degelijk voor in het boek. Op twee manieren. Ten eerste had hij vijf kinderen, en betekende “opvoeding” dus veel in zijn leven. En dit zie je erg goed in het boek. Ten tweede leefde hij in de Verlichting, en ook dit zie je in de gedichten. Je ziet dat de opvattingen van de Verlichting duidelijk naar voren komen. De opvattingen waren dat de mens van zichzelf goed was, en dit ook zou blijven wanneer je hem voldoende onderwees. Van Alphen probeert dus zo veel mogelijk te onderwijzen met zijn gedichten. Ook “leert hij de mens te leven”. Ook dit was een opvatting van de Verlichting. Het leven op aarde moest niet langer een treurige gebeurtenis zijn. Zo komen dus ook de opvattingen van de Verlichting in het boek.

 

 

Nog voor bronnen:

Auteur onbekend, Verlichting (stroming)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Verlichting_(stroming), geraadpleegd op 25-10-2013

 

[1] http://nl.wikipedia.org/wiki/Verlichting_(stroming)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Proeve van kleine gedigten voor kinderen door Hieronymus van Alphen"