Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Godin van de jacht door Heleen van Royen

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
Boekcover Godin van de jacht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2345 woorden
  • 2 januari 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
2 keer beoordeeld

Boekcover Godin van de jacht
Shadow
Godin van de jacht door Heleen van Royen
Shadow

A  Boekbeschrijving

Als je een boekverslag maakt, moet het natuurlijk precies duidelijk zijn van welk boek je dat verslag maakt. Omdat er soms van een boek meerdere uitgaven bestaan  (denk maar aan sprookjes), moet je eerst zo nauwkeurig mogelijk opschrijven welk boek je gelezen hebt.

Neem de volgende gegevens puntsgewijs nauwkeurig over van de titelpagina van het boek.

1 De volledige titel + de eventuele ondertitel.
Het boek heet ‘Godin van de jacht’.

2  De auteursnaam.
Het boek is geschreven door Heleen van Royen, een Nederlandse schrijfster.

3  De uitgever, plaats, het jaar van verschijnen en de druk.
De uitgever van het boek is Vassallucci te Amsterdam. De eerste druk was in 2003. Ik heb de zesentwintigste druk van het boek gelezen.

4  Hoofdstukindeling, aantal bladzijden, illustraties en voorkant.
Het boek bevat 374 bladzijde en er staan geen illustraties in. De kaft van het boek bestaat uit een afneembaar stuk papier met alleen de naam van het boek en de schrijfster. De harde kaft van het boek is leeg en alleen op de rug staat de naam van het boek. Er staan geen gebeurtenissen of scenes op het boek.

Het boek bestaat uit drie delen; ‘de test’, ‘tien dagen’ en ‘het afscheid’. Deze zijn weer verdeelt in zestien hoofdstukken, ze zijn alleen genummerd en hebben verder geen tekst.

 

B  De auteur

Probeer in secundaire literatuur (boeken over boeken) iets te weten te komen over de persoon die het boek geschreven heeft. ( Soms staat er op de kaft of ín het boek wat informatie over de auteur.) Vertel in je boekverslag in eigen woorden de belangrijkste informatie over zijn of haar leven, over wat hij of zij nog meer geschreven heeft of over andere informatie die je misschien gevonden hebt.  In de openbare bibliotheek en zeker op Internet kun je misschien nog wel meer informatie vinden. Geef duidelijk een bronvermelding als je dingen van internet haalt, anders maak je je schuldig aan fraude!  Gebruik de computers die in de openbare bibliotheek staan of vraag het de mensen die er werken. Ze worden ervoor opgeleid en betaald om jou te helpen !

Het boek is geschreven door Heleen van Royen. Dit is een Nederlandse schrijfster, ze schrijft vooral romans en columns. Ze is geboren op 6 maart 1965 in Amsterdam. Momenteel woont ze in Portugal, met haar man Ton van Royen.

Ze volgde het vwo en studeerde daarna in Utrecht aan de School voor Journalistiek. In 1987 studeerde ze daar af.

In 2000 debuteerde ze als romanschrijfster met De gelukkige huisvrouw, dit was een groot succes en het boek werd vertaald naar meerdere talen. Daarna kwamen nog 11 boeken die vrijwel allemaal succesvol waren.

 

C  De personen

Elk boek gaat over de belevenissen van hoofdpersonen en bijpersonen. Soms kunnen dat ook dieren of zelfs dingen zijn. Als je een verhaal gelezen hebt, heb je een beeld van die personen gekregen. Soms is dat beeld beïnvloed doordat er tekeningen van de personen in het boek of op de voorplaat staan, soms is er misschien zelfs een verfilming van het boek gemaakt. Geef van elk van de hoofdpersonen  (die het hele boek door een belangrijke rol spelen) een korte persoonsbeschrijving. Kijk of het uiterlijk beschreven wordt (of misschien getekend is), maar probeer ook het karakter (= het innerlijk) van de hoofdpersonen te beschrijven. Veranderen de hoofdpersonen in de loop van het verhaal of blijven ze hetzelfde?  Welke personen vond je wel of niet sympathiek en waarom (wel/niet)? Schrijf dus over elke hoofdpersoon een klein stukje. Bij de analyse van Van de bij personen (die dus een minder belangrijke rol spelen) hoef je alleen kort te noteren wat hun rol is in het verhaal; als ze heel opvallende persoonskenmerken hebben, moet je die er wel even bijzetten.

Diana de Wit
De hoofdpersoon in het verhaal is erg duidelijk; Diana de Wit. Getrouwd met Oscar de Wit en moeder van een tweeling, Jesse en Daniel. Diana is gelukkig getrouwd, en haar kinderen zijn haar alles. Toch is er iets waar ze absoluut niet zonder kan, seks. Door middel van minnaars zorgt ze ervoor dat ze hier niet te kort aan heeft.

Ze is een sterke vrouw, een tweeling opvoeden is niet niks, en ze zorgt goed voor haar kinderen. Ze gaat luchtig om met haar relatie en de hele wereld weet hoe open het er aan toe gaat in huize de Wit. Ze is impulsief, vooral als het om seks gaat, ze houdt er van en vergeet soms haar eigen regels omtrent haar minnaars en seks. Jonge mannen halen de jacht godin in haar naar boven.

 

Oscar de Wit
De man van Diana is Oscar. Oscar wist dat als hij met Diana zou gaan trouwen, hij niet de enige man zou zijn in haar seks leven. Minnaar Tim heeft hij zelfs al is ontmoet, en ook al gaat hij akkoord met Diana’s avontuurtjes, hij vindt het niet leuk. Hij stelt duidelijke grenzen, tot hier en niet verder. Hij houdt zielsveel van zijn vrouw, maar genoeg is genoeg in zijn ogen. Zelf zou hij nooit zijn bed delen met een andere vrouw.

Hij wil dat Diana bij hem is met haar gedachten als ze samen zijn, dit is niet altijd het geval en hij laat duidelijk merken dat hij dat niet tolereert.

 

Tim
Tim is de ‘hoofdminnaar’ van Diana en ook meteen twintig jaar ouder. Hij zou het liefste met haar zijn leven delen, maar is getrouwd. Dit huwelijk loopt uiteindelijk wel verkeerd af toch wil Diana Oscar niet voor Tim verlaten. Zij houdt wel van haar man en kinderen.

Tim is een serieuze man, veel serieuzer dan Diana. Hij wil haar voor zichzelf, daarom loopt hun affaire ook bijna stuk als Diana verkondigt dat er een nieuwe man in het spel is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Joshua
Joshua a.k.a. mister Cute, is tien jaar jonger dan Diana. Diana heeft nog al een zwak voor jonge jongens en als ze hem op een chatbox ontmoet wil haar jachtinstinct hem ook meteen hebben. Na wat erotisch gechat ontmoeten ze elkaar voor het eerst in een busje. Nadat ze seks in de kofferbak hebben gehad is Joshua officieel een affaire begonnen met Diana. Hijzelf heeft immers ook een vriendin.

Joshua is duidelijk het jonge jongetje van het verhaal, hij is vrolijk en vindt het niet erg om op rare plekken seks te hebben. Daarnaast bestookt hij Diana met verlangende sms’jes. Waar zij natuurlijk maar al te graag op reageert.

 

Kofi
Kofi is de subtiele good-guy van het verhaal. Hij is oorspronkelijk een vriend van Tim en als Tim en Diana samen zijn is dat in zijn huis.

Daarnaast ondersteund hij Diana en gaat zij naar hem toe als het moeilijk wordt. Hij is behulpzaam en liefdevol. Hij stelt geen moeilijke vragen en is er als die er moet zijn.

 

Evelien
Evelien is de huisvrouw, moeder van drie vervelende kinderen en vrouw van een man die vreemd gaat, Joost. Evelien is de persoon naar wie Diana gaat om te praten, over haar minnaars of over de kinderen. Evelien en Diana zijn al beste vriendinnen sinds hun schooljaren.

 

Darwin
Darwin wordt later in het verhaal pas geïntroduceerd, hij is de ongeboren baby van Diana. Een soort stem in haar hoofd, soms praat Diana met hem. Hij is een van enige die weet dat hij bestaat.

 

D  De samenvatting

Omdat je boekverslag ook begrepen moet worden door iemand die het boek zelf niet gelezen heeft, moet je de belangrijkste gebeurtenissen uit het verhaal kort navertellen. Kijk als je de andere punten van dit boekverslag afhebt, wel even na of in je samenvatting die informatie staat die de lezer van je boekverslag nodig heeft, om die andere punten te begrijpen.

Het boek gaat over Diana de Wit, in het eerste deel van het boek komt ze er achter dat ze zwanger is. Van welke man is echter een raadsel. De zwangerschap is natuurlijk ongewenst, ze heeft immers al een tweeling van twee die haar het leven moeilijk maken. Het kind kan van zowel Oscar als Tim of Joshua zijn. Alsof dit niet genoeg is raakt ze op stomme wijze ook nog is haar trouwring kwijt.

Ze besluit om het kind weg te laten halen en maakt een afspraak voor over tien dagen bij de abortuskliniek.

 

Het tweede deel beschrijft hoe Diana aan haar minnaars is gekomen. Het begint met Joshua die ze leert kennen in een chatbox. Hij is tien jaar jonger en heeft een vriendin. Naar een paar vrij seksueel getinte chat sessies ontmoeten ze elkaar op een parkeerplaats in een busje. Ze hebben, niet hele zachte, seks en van het een komt het ander. Ze zien elkaar vaker en alles gaat om de seks. Dat is waarom Diana hem zo leuk vindt.

 

Daarna is Tim’s introductie aan de beurt. Ze ontmoeten elkaar in 1997 Diana deed mee aan een cursus gegeven door Tim. Ze maakten afspraken rond hun affaire en spraken af dat ze niet verliefd op elkaar mochten worden. Ze bleven elkaar regelmatig zien in het huis van een vriend van Tim Kofi’s huis. Ondertussen hielden ze wel een pauze omdat Diana en Oscar samen kinderen willen, deze komen er ook. Iets meer dan verwacht, de tweeling Jesse en Daniel zijn geboren.

Maar na vier jaar vindt Tim Diana zo leuk dat hij bereid is om zijn huwelijk af te breken. Diana wil echter verder met Oscar.

 

Voor haar verjaardag neemt Oscar Diana en de kinderen mee naar Disneyland in Parijs. Hierdoor kan haar afspraak bij de abortus kliniek niet doorgaan en zal ze nog langer met haar geheim rond moeten lopen.

Op de terugweg komt Oscar met nog een verrassing, hij heeft de trouwring van Diana teruggevonden.

 

Ondertussen voelt Diana haar baby steeds meer en heeft ook een naam voor hem, Darwin. Darwin praat tegen haar en geeft zijn mening over Diana’s daden.

In het derde deel gaat Kofi met Diana naar de kliniek. De ingreep was pijnlijk en gelukkig was Kofi er om de pijn wat te verzachten. Daarna gaan ze naar Kofi’s huis. Hij moet nog wat dingen doen en laat Diana achter. Deze krijgt een sms’je van Joshua. Niet veel later laat Diana Joshua zichzelf bevredigen en komt het verhaal op zijn einde.

Diana’s excuus: “Hoe gestoord je ook bent, met zes miljard mensen op de planeet, ben je nooit de enige”.

 

E  Het perspectief (of de vertelwijze)

Het boek maakt duidelijk gebruik van een personaal perspectief. De ik-persoon is hier Diana. Alles wat je leest is geschreven vanuit haar personage.

 

F  De tijd

De vertelde tijd is een paar jaar. Het eerste deel is wanneer Diana er achter kwam dat ze zwanger was. Daarna de ontmoetingen met Tim en Joshua. Tim heeft ze in 1997 ontmoet en Joshua in 2001. Op het einde laat ze het kindje weg halen dat is rond 2001/2002. Dus minimaal vijf jaar vertelde tijd. Daarnaast wordt er namelijk ook nog gesproken over de tijd voordat Tim Diana’s minnaar werd.

De opbouw van het verhaal begint chronologisch, maar zodra het eerste deel is afgelopen wordt het een grote flashback. Tot aan het einde van het tweede deel, vanaf dat Tim scheidt van zijn vrouw gaat alleen weer chronologisch tot het moment dat Diana haar kindje weg laat halen.

Het verhaal gaat over de ongeveer drie weken tussen de zwangerschapstest en de abortus.

 

G  De ruimte

 

G  De ruimte

Het verhaal speelt zich grotendeels gewoon af in Diana’s huis en daaromheen. Ze woont in Almere. Ze gaat ook vaak naar Amsterdam, Kofi’s huis bevindt zich daar.

 

H Thema en motieven

Het Thema heeft te maken met de macht die Diana denkt te hebben over haar leven, en de seks waar ze niet zonder kan.

Alles liep soepel, mannen die haar de seks geven die ze wou. Toen ze dan voor kinderen ging kwamen deze er ook. Daarna kon ze gewoon weer terug naar haar minnaar. Ze wordt weer zwanger, ongewenst, neemt het hef in eigen handen en gaat naar een abortuskliniek.

Een belangrijk motief in het boek is de trouwring van Diana. Ze verliest hem, vindt dat verschrikkelijk, krijgt hem weer terug en als ze dan bij de abortuskliniek is houdt ze hem voortdurend vast.

De trouwring laat zien dat ze van Oscar houdt, en hem nooit zou inruilen voor één van haar minnaars.

 

I  Bedoeling van de schrijver

Naar mijn mening is het boek puur om mensen te amuseren. Er wordt geen statement gemaakt en het verhaal leunt niet op een bepaald standpunt of iets dergelijks.

 

J  Mijn eigen mening

Ik vond het boek erg leuk. Het is geen boek waar je echt ingezogen wordt qua spanning maar toch is het erg vermakelijk. Vooral omdat het nogal luchtig is geschreven, het bevat geen al te diepe gedachtes en moeilijke zinnen. Het is gewoon een leuk interessant boekje dat je leest voor je plezier.

De verwijzing naar de godin Artemis, is erg komisch en het klopt. Diana’s jacht naar seks is een concept waar over ik nog nooit een boek had gelezen.

Door het toevoegen van leuke, totaal onzinnige weetjes blijft je aandacht bij het boek. Het is ook niet al te moeilijk om alles te begrijpen en dat maakt het weer wat toegankelijker voor meer mensen.

Het enige minpunt vond ik het einde. Het was niet zozeer open maar het gaf voor mij niet echt een eind aan. Waarschijnlijk wilde de schrijver laten weten dat het leven van Diana gewoon weer zijn gangetje ging maar persoonlijk vond ik dit toch wel een teleurstellend einde. Vergeleken met de rest van het boek was het ook best wel kortaf. Gewoon ineens punt, einde.

Maar al met al, het boek was erg leuk en ik zou het zeker aanraden aan iedereen die van komische romans met een feministisch tintje houden.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Godin van de jacht door Heleen van Royen"