Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 576 woorden
  • 22 mei 2014
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
16 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Al  lang is pizzeria Novara in familiebezit, maar dan ontdekt de vader van Brahim dat er iets niet klopt in de kas. Er is geld uitgegeven aan iets, maar er staat niet bij aan wat. De vader van Brahim verdenkt gelijk oom Faris, die ook bij Novara werkt. Samen met zijn zoon Haas (dus de neef van Brahim) wordt hij verzocht te vertrekken. Oom Faris ontkent dat hij iets met het verdwenen geld temaken heeft, maar toch moet hij vertrekken. Maar nu de vader van Brahim reuma heeft, en oom Faris moest vertrekken, is er niemand meer die de zaak kan runnen. Dus besluit hij Brahim, die trouwens nog op school zit, tot manager van Novara te promoveren. Hij krijgt het erg lastig, en gaat daarom nog weinig naar school en kan zijn relatie niet goed meer bijhouden. Maar dan in een  keer is er een nieuwe pizzeria in de stad. Pizzeria Melodia pizza’s, waar je niet misselijk van wordt, leest Brahim op een recensie site. Maar ook recensies over Novara zijn er te vinden zoals: “moet echt niet eten daar jonge is echt vies” door Willem de Vries. Daar trapt Brahim niet in. Iemand met een oer-Hollandse naam die zulke rare fouten maakt. Hij verdenkt Haas van deze lage streek. En ja hoor, de pizzeria is van Faris en Haas. De week na de opening van de nieuwe zaak wordt Novara vaak gesaboteerd door lastige mensen die zijn gestuurd door Haas om de boel onrustig te maken. Na een paar weken kan Brahim er niet meer tegen. Hij gaat wraak nemen, om zijn eer terug te krijgen.

Pizza Maffia

Heeft met eer te maken omdat er in het boek gestreden wordt tussen twee pizzeria´s,

Van  maar één familie. De ene van Brahim en zijn vader en de andere pizzeria is van zijn oom Faris en neef ook wel Haas genoemd. Ze hebben ruzie omdat er geld was verdwenen. En daarom proberen ze elkaars eer kapot te maken. Zo zie je ook dat geld voor veel mensen blijkbaar heel veel waard is. En in dit geval lijkt het zelfs wel meer waard dan hun eigen familie.

Ik citeer uit het boek

Ik citeer een stukje van het einde.

Gebeurd is gebeurd. Bijna alles is kapot. En wat nog niet kapot is gaat straks wel kapot de auto´s zoeven links en rechts voorbij, zoals ze de laatste maanden voorbij zijn gezoefd. Het ging snel en met zoveel problemen en fokking herrie dat ik geen tijd had om op adem te komen. Het was werken en vechten. Vechten en werken.

Eigen recensie

Het verhaal sprak mij vooral aan door de titel. Die klinkt net als een pizzaoorlog. En ja hoor, toen ik nog maar net begon te lezen leek het al gelijk op een werkelijke pizzaoorlog. Het verhaal heeft me wel aan het denken gezet over hoe dat eigenlijk zou zijn als er iemand met je eer aan het klooien is, dat lijkt mij ook vreselijk, alleen zou ik niet zo gestoord zonder na te denken met een geweer op zak naar de persoon gaan die met mijn eer klooit. Ik had het  verhaal wel wat anders verwacht, maar ook wel op een hele positieve manier, dat het zo interessant is dat je het boek moeilijk kan weg leggen. Het boek is totaal niet voorspelbaar, je verwacht iets maar er gebeurt iets anders.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"