The help door Kathryn Stockett

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover The help
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2917 woorden
  • 4 mei 2014
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
29 keer beoordeeld

Boekcover The help
Shadow

In het Mississipi van de jaren '60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.

In het Mississipi van de jaren '60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van tafelzilver. Drie vrouwen zijn het alle…

In het Mississipi van de jaren '60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.

The help door Kathryn Stockett
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A  

Auteur:

Kathryn Stockett

Titel:

The Help

Plaats van uitgave:

New York

Jaar van uitgave (1e druk):

2009

B      Samenvatting

Maak zelf een samenvatting of zoek een goede samenvatting op internet of maak (voor Nederlands) gebruik van het naslagwerk dat je kunt vinden op de site van de mediatheek op het netwerk van school. Vermeld je bron. (aantal woorden vermelden)

Skeeter (een bijnaam van Eugenia) is een blanke jonge vrouw die net als alle blanke kinderen in haar omgeving meer door haar zwarte 'nanny' is opgevoed dan door haar eigen moeder. Dat was tot ver in de twintigste eeuw in Mississippi heel normaal. Als de kinderen volwassen zijn, kan de hulp op zoek gaan naar een ander baantje. Met als gevolg dat een zwarte hulp in haar carrière wel zo'n twintig kinderen grootbrengt.

Skeeter doet wat andere blanke leeftijdsgenoten doen: een beetje bridgen, feesten organiseren voor goede doelen en thee drinken. Maar eigenlijk wil ze maar een ding: schrijven. Ze schrijft een New Yorkse uitgeverij aan met het idee voor een boek over zwarte hulpen. De uitgeefster heeft er een hard hoofd in, maar laat het Skeeter wel proberen. Skeeter wil over de hulpen schrijven omdat haar eigen opvoeding meer in handen lag van nanny Constantine dan van haar eigen moeder. Constantine werd door haar moeder ontslagen toen die de tijd rijp vond, een onderwerp dat vervolgens niet meer bespreekbaar was.

Skeeter laat eerst Aibileen haar verhaal doen. Zij is een zwarte hulp die haar eigen zoon verloor en als een moeder is voor haar vele blanke kindjes. Langzaam maar zeker volgen er steeds meer zwarte hulpen die durven mee te werken aan het boek. De verhalen die ze vertellen doen je griezelen van afschuw. De hulpen worden als oud vuil behandeld met als hoogtepunt dat ze allen een eigen toilet hebben omdat ze anders 'ziektes zouden kunnen overbrengen'. Ook Minny doet haar verhaal aan Skeeter. Zij wordt door dronken haar man geslagen, behalve als ze zwanger is – en dat is ze eigenlijk constant.

 

(272 woorden)

 

Bron: http://www.8weekly.nl/artikel/8267/kathryn-stockett-vert-ineke-van-bronswijk-een-keukenmeidenroman-een-boek-over-een-boek.html

 

 

 

C      Vorm

Beschrijf voor alle onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt. Het zijn objectieve punten over de manier waarop het werk geschreven is.

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

Uitwerking

1

verhaallijn(en)

(werk de verhaallijn(en) uit)

Skeeter: je ziet een twintigjarig meisje die uit een rijkeluis familie komt. Ze is lang en niet heel mooi, maar is wel populair. Ze speelt elke woensdagmiddag bridge met haar vriendinnen en is goed opgeleid. Toch is ze het niet eens met de stand van zaken en wil ze iets gaan veranderen. Ze wil een boek gaan schrijven met allemaal interviews van huisvrouwen. Miss Stein is een uitgever en ze zegt tegen Skeeter dat ze minstens 12 huisvrouwen moet interviewen. In het begin, wil Aibileen niet eens meewerken. Maar uiteindelijk lukt het haar toch en krijgen ze het boek precies op tijd af.

Aibileen: Aibileen is een gekleurde vrouw van rond de 55 jaar. Ze werkt al jaren voor blanke families en heeft al 20 blanke baby’s opgevoed. Voor de baby’s heeft ze ontzettend veel liefde, maar met de ouders heeft ze vaak wat meer problemen. Ze is bang om haar mond open te trekken, maar als Hilly zover gaat dat ze wil dat de gekleurde vrouwen een aparte wc krijgen, gaat ze toch haar verhalen vertellen aan Skeeter. Ze krijgt Minny ook zo ver en uiteindelijk lukt het ze om het boek uit te geven.

Minny: Minny is een eigenwijze jonge vrouw van rond de 35. Ze neemt geen blad voor de mond en ze zegt altijd alles wat ze denkt, wat er voor zorgt dat ze vaak ontslagen wordt. Haar man mishandelt haar, alleen niet op de momenten dat ze zwanger is. Ze is dus eigenlijk continu zwanger en heeft al 6 kinderen. Als ze wordt ontslagen bij Hilly’s moeder, heeft ze eigenlijk geen kans meer op een nieuwe baan. De enige bij wie ze kan werken is Celia Foote, een gestoorde blanke vrouw die er niet echt bij hoort. Ze heeft eerst haar twijfels bij Skeeter, maar uiteindelijk vertrouwt ze haar toch.

2

gebruik van tijdsvolgorde

(chronologisch of niet? – voorbeelden)

 

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het is echter wel zo dat als de huisvrouwen hun verhaal vertellen aan Skeeter, dat er dan terug verwijzingen zijn. Ook wanneer Minny vertelt over de wel hele speciale taart die ze voor Hilly heeft gebakken, het verhaal dat de verzekering is voor de vrouwen dat niemand er achter komt dat zij het boek hebben geschreven, ben je wel even in het verleden, maar dit is een terug verwijzing en geen flashback.

3

vertelperspectief

(welk perspectief, waar zie je dat aan en wat is het effect)

Het vertelperspectief is vanuit drie vrouwen. Miss Skeeter, Aibileen en Minny. Dit wordt telkens aangegeven, na een paar hoofdstukken verandert het weer van verteller. Hiervan is het effect dat je het verhaal vanaf beide kanten goed kunt begrijpen en volgen. Je ziet niet alleen Skeeter, die het niet eens is met hoe het gaat in Jackson en daar iets aan wil veranderen, maar ook de hardwerkende Aibileen en Minny die zo klaar zijn met gang van zaken dat ze bereid zijn om iets levensgevaarlijks te gaan doen.

Alle drie zijn belevend, over het algemeen. Alleen wanneer ze hun verhalen aan Miss Skeeter vertellen zijn ze natuurlijk vertellend.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

4

titelverklaring

(titel, ondertitel en uitleg)

De titel is The Help (de ‘huisvrouw’). Dit slaat natuurlijk op Aibileen, Minny en alle andere huisvrouwen. Zij zijn ‘the help’ bij blanke vrouwen in huis. Ze passen op hun kinderen, houden het huis schoon en zorgen voor de bediening. Ze krijgen minder dan het minimumloon en worden ontzettend gediscrimineerd.

De titel slaat ook op het boek dat Skeeter schrijft over de verhalen van de huisvrouwen. Dit boek zal ‘Help’ gaan heten.

5

verteltijd - vertelde tijd

(verhouding tussen beide en belang voor het verhaal)

De verteltijd is 450 pagina’s en het boek heeft 34 hoofdstukken. Hierin worden twee jaren beschreven, de vertelde tijd. Er worden veel tijdsprongen gemaakt, omdat niet alle dingen even belangrijk zijn, maar alleen de dagen waarop iets belangrijks gebeurt. De tijd verstrijkt voor je gevoel ook best wel snel, er is zomaar weer een jaar voorbij terwijl je denkt dat er nog maar een paar maanden zijn verstreken. Als Skeeter eenmaal begint met het schrijven van het boek gaat het ook heel snel, omdat lang niet alle interviews worden besproken, ze worden alleen genoemd maar ze kosten wel allemaal veel tijd.

6

hoofdstukindeling

(indeling, titels en belang van deze indeling)

De hoofdstukken hebben geen titels, maar ze zijn wel verdeeld onder Miss Skeeter, Aibileen en Minny. Zo is bijvoorbeeld in hoofdstuk één en twee Aibileen aan het woord, in hoofdstuk drie en vier lees je het verhaal van Minny en in hoofdstuk 5 en 6 krijg je de kant van het verhaal van Skeeter te horen. Dit wisselt zich telkens af. Het belang hiervan is dat je het verhaal echt van de verschillende kanten (de gekleurde en de blanke mensen) krijgt te horen. Zo weet je waarom Skeeter dit boek zo graag wil schrijven en weet je dat ze oprecht is en nooit Aibileen of één van de andere huisvrouwen zou verraden. Als je Aibileen en Minny hoort praten, weet je ook hoe moeilijk het voor hun is om die stap te nemen om over hun te leven te gaan praten tegen een blanke, omdat het een levensgevaarlijke stap is.

7

overig

(andere opvallende zaken bijv. taalgebruik)

Voor mijn gevoel was het taalgebruik heel erg fout Engels en werden bijvoorbeeld vaak verkeerde werkwoordsvormen gebruikt. Zo zegt Aibileen vaak: “You is kind, you is smart, you is important”. Later kwam ik erachter dat het gewoon aan het slechte Engels ligt van de huisvrouwen, omdat het gedeelte van Skeeter wel in goed Engels is geschreven.     

D      Inhoud

          Werk onderstaande punten uitgebreid uit voor het boek dat je gelezen hebt. Dit zijn subjectieve punten die vooral gaan om jouw leeservaring; jouw interpretatie van het verhaal.

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

Uitwerking

1

belangrijkste personages

(geef uitgebreide karakterbeschrijvingen)

Skeeter Phelan: Skeeter is een meisje van 20 dat niet zo mooi is, en heel erg lang. Ze is ondanks daarom wel populair. Haar beste vriendinnen zijn Hilly en Elizabeth. Haar moeder is erg bezorgd om haar, omdat ze nog steeds geen vriend heeft gevonden. Skeeter is echter meer bezig met het worden van een schrijfster. Ze begint haar carriere bij de Jackson Journal, als Miss Myrna schrijft ze columns over het huishouden. Al snel besluit ze dat ze een boek wil schrijven, over het racisme. Ze vraagt de huisvrouw van Elizabeth en na enig twijfelen wil ze haar helpen. Skeeter is wel een plat karakter. Ze verandert niet veel, ze blijft het meisje dat niet echt hetzelfde denkt over bepaalde onderwerpen als haar vriendinnen en die iets wil gaan veranderen aan de gang van zaken.

 

Aibileen Clark: een zwarte hulp van 55 in Jackson. Ze heeft al 20 blanke kinderen opgevoed en werkt momenteel bij de familie Leefolt en houdt heel veel van het kind, Mae Mobley. Ze heeft een zoon Treelore, die drie jaar geleden is overleden. Ze is erg gelovig. Aibileen weigert eerst om mee te werken aan het boek van Skeeter, maar uiteindelijk vindt ze de moed om toch haar verhalen te vertellen. Ze is dus een rond karakter.

 

Minny Jackson: Minny is een brutale, zelfverzekerde hulp van 35 in Jackson. Ze heeft een man, die haar mishandelt, en zes kinderen. Ze wordt ontslagen omdat ze wc van de blanken gebruikte en kan vervolgens bijna nergens meer werk vinden, behalve bij de gestoorde Celia Foote. Zij verandert ook heel erg, eerst vertrouwt ze geen enkel blank persoon, maar later begint ze steeds meer respect voor Skeeter te krijgen.

 

Hilly Holbrook: Hilly is een populair, mooi meisje van 20 jaar oud. Ze woont in Jackson en ze heeft alles wat haar hartje begeert. Ze is ontzettend racistisch, en bedenkt dan ook van alles om de situatie nog erger te maken dan het al is. Ze is goede vriendinnen met Skeeter, tot ze in de gaten krijgt dat Skeeter iets van plan is. Ze verandert niet echt naarmate het verhaal, maar ze wordt wel nog gemener.

2

belangrijkste gebeurtenissen
(minimaal 2)

(uitgebreid uitwerken)

Werken als Miss Myrna

Vanaf het moment dat Skeeter als Miss Myrna aan het werk gaat en columns over het huishouden gaat schrijven voor de Jackson Journal, komt ze in contact met Aibileen. Zij helpt haar met het schrijven, omdat Skeeter totaal geen ervaring heeft met huishouden. Na een tijdje praten ze niet alleen meer over hoe ze het beste vlekken uit kleren kunnen halen, maar of ze ook iets kunnen veranderen aan het racisme.

 

De uitgave van het boek

Zodra het boek is verstuurd, kunnen ze er niks meer aan veranderen. Het is ontzettend afwachten wat er gaat gebeuren en of de mensen er zullen achter komen dat het over Jackson gaat. Na een half jaar verschijnt het boek in de winkels en dan is het noodzaak dat mensen het gaan lezen. Al snel verspreidden de roddels zich dat het inderdaad in Jackson afspeelt, maar omdat er een verhaal in staat over Hilly waarvan zij nooit zou willen dat iemand wist dat het over haar ging, zijn ze veilig en zullen ze niet gepakt worden voor het schrijven van het boek.

Zodra het boek is verstuurd, kunnen ze er niks meer aan veranderen. Het is ontzettend afwachten wat er gaat gebeuren en of de mensen er zullen achter komen dat het over Jackson gaat. Na een half jaar verschijnt het boek in de winkels en dan is het noodzaak dat mensen het gaan lezen. Al snel verspreidden de roddels zich dat het inderdaad in Jackson afspeelt, maar omdat er een verhaal in staat over Hilly waarvan zij nooit zou willen dat iemand wist dat het over haar ging, zijn ze veilig en zullen ze niet gepakt worden voor het schrijven van het boek.

3

tijd en ruimte

(waar en wanneer speelt het verhaal en waarom is dat belangrijk)

Het verhaal speelt zich af van augustus 1962 tot 1964. Dit is natuurlijk belangrijk, omdat dat echt de jaren waren van Martin Luther King en dat de opstand begon te komen. Het decor is Jackson. Mississippi. In het boek wordt gezegd dat de discriminatie daar het ergst is. De blanken en de zwarten wonen apart en het verschil wordt daar ook erg gemaakt. De blanke mensen hebben enorme huizen en fortuinen en de zwarte mensen leven erg armoedig en dicht bij elkaar.

4

Motieven (minimaal 4)

(Uitgebreid uitwerken waarom dit motieven zijn – voorbeelden)

Racisme

Het racisme is natuurlijk het hoofdonderwerp van het boek. Je ziet het op bijna elke pagina wel terugkomen, hoe de huisvrouwen behandeld worden, de rare wetten die er zijn, hoe slecht de gekleurde mensen behandeld worden en ga zo maar door. Zoals bijvoorbeeld het initiatief van Hilly om de wc’s van blanken en gekleurden te scheiden, omdat gekleurde mensen zogenaamd allemaal ziektes bij zich dragen.

 

Kinderen

Een vaak terugkerend element is de liefde van de zwarte hulp voor de blanke kinderen. Ze houden net zoveel van die kinderen als van hun eigen kinderen. Aibileen haar liefde is ook zo groot en omdat ze haar eigen zoon heeft verloren, houdt ze verschrikkelijk veel van Mae Mobley.

 

Liefde

In Jackson is het hoofddoel van elke vrouw: een man vinden. Skeeter haar moeder is dus ook erg teleurgesteld als ze maar geen geschikte man kan vinden voor Skeeter. Op een gegeven krijgt ze toch een leuke vriend, Stuart, maar ook hij verlaat haar weer als hij erachter komt waar Skeeter mee bezig is.

 

De wc

Een van de grootste ‘issues’ in Jackson is de eigen wc voor de zwarte hulp. Hilly komt met het initiatief om een wc buiten het huis te bouwen voor de hulp en ze wil dat Skeeter dit in de nieuwbrief van de League zet, maar dit doet ze gewoonweg niet omdat Skeeter het belachelijk vindt. Omdat Hilly er maar om blijft zeuren en omdat Skeeter het telkens niet doet, komt het vaak terug. Uiteindelijk zet Skeeter het alsnog erin, maar met een typefout die er voor zorgt dat mensen al hun toiletpotten bij Hilly in de voortuin zeten.

5

symboliek

(uitgebreid uitwerken wat de symboliek is – voorbeelden)

De toiletten

Hilly komt met het initiatief om gekleurde vrouwen in het huis een eigen wc te geven, zodat de blanke vrouwen geen ziektes van ze krijgen. Dit staat eigenlijk symbool voor hoe de blanke mensen de gekleurde mensen zien. Ze zien ze als gevaar, ze zijn onderdanig en ze zijn niet volwaardig.

To kill a Mockingbird

Dit boek wordt vaak genoemd. Skeeter leest het, Aibileen wil het graag lezen en Johnny Foote leest het. Het boek gaat over een man die het ook voor een gekleurde man opneemt. Het is dus eigenlijk een net zo gevaarlijk boek als Help.

6

eind

(beschrijf het einde van het boek – open, gesloten, passend?)

Het boek heeft een gesloten eind. Er is overal antwoord op gegeven: het boek is uitgebracht, Skeeter en de huisvrouwen worden niet vervolgd en ondanks dat Aibileen wel ontslagen wordt, wil ze een carrière beginnen als schrijfster. Alles loopt dus goed af. Het is dus zeker een passend einde, want dat is wel echt waar je op hoopt. Het is zo rechtvaardig dat na al dat gevaar dat ze hebben gelopen en de moeite die ze er in hebben gestoken dat het echt allemaal uit komt.

E         Beoordeling

Geef je persoonlijke beoordeling in 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit met behulp van de inhoud van het boek. (aantal woorden vermelden)

De beoordelingswoorden vind je ook in het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen

Ik vond het een ontzettend ontroerend boek. Het raakte me ontzettend hoe Aibileen en Minny en alle andere vrouwen hun verhaal vertellen. Ik vond het zo mooi dat Skeeter overwint van Hilly, haar andere oude vrienden en Miss Stein overtuigt.

Het boek zet me ook heel erg aan het denken. Je denkt, het is maar een boek, maar de slavernij en discriminatie is er wel echt geweest. Als ik er over na denk hoe die mensen behandeld werden, vind ik het zo onwerkelijk dat sommige mensen zo ontzettend oneerlijk zijn geweest.

Ondanks dat ik meestal niet zo ben te porren voor geschiedenisverhalen, vond ik dit boek wel heel erg interessant. Het is niet alleen maar vertellen over het racisme. Het is een verhaal met alles erop en eraan.

Tot slot vind ik het gewoon mooi. Prachtig geschreven, goed verhaal en geweldige personages die gelijk in je hart zitten.

 

(148 woorden)

          Thema en uitleg

Omschrijf, los van het verhaal, het thema van het boek (de centrale gedachte, de dieper liggende idee).

Leg vervolgens uit waarom denkt dat dit het thema is. Bij die uitleg mag je wel gebruik maken van de inhoud. Gebruik 80 tot 120 woorden. (aantal woorden vermelden)

Het thema is discriminatie. Wat in die tijd gebeurde was gewoon ontzettend oneerlijk. De blanke vrouwen voelden zich zoveel beter dan de gekleurde vrouwen, maar ondertussen konden ze niet eens hun eigen kind opvoeden. Het gaat erom dat sommige mensen in die tijd de gekleurde mensen ontzettend misbruikten, en dat sommige mensen wel in de gaten hadden dat het zo echt niet langer kon. Het was voor die mensen alleen niet makkelijk, omdat zij tegen alle wetten ingingen wanneer zij toch het juiste deden.  

 

(84 woorden)

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The help door Kathryn Stockett"