Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The boy in the striped pyjamas door John Boyne

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 906 woorden
  • 18 april 2014
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
123 keer beoordeeld

Boekcover The boy in the striped pyjamas
Shadow

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-y…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the re…

The story of The Boy in the Striped Pyjamas is very difficult to describe. Usually we give some clues about the book on the cover, but in this case we think that would spoil the reading of the book. We think it is important that you start to read without knowing what it is about.

If you do start to read this book, you will go on a journey with a nine-year-old boy called Bruno. (Though this isn't a book for nine-year-olds.) And sooner or later you will arrive with Bruno at a fence. Fences like this exist all over the world. We hope you never have to cross such a fence.

The boy in the striped pyjamas door John Boyne
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

de jongen in de gestreepte pyama

B samenvatting van de inhoud

Het speelde zich af in 1943. De hoofdpersoon is Bruno hij woont samen met zijn zus Gretel, zijn  ouders en het dienstmeisje. Ze woonden in Berlijn maar door het werk van Bruno zijn vader moesten ze verhuizen naar polen. Bruno had het daar helemaal  niet leuk en wou terug naar Berlijn waar zijn vrienden waren. Hij woont nu in Oudwis en vind het helemaal niks. Hij heeft wel een klein raampje in zijn kamer waardoor hij naar buiten kan kijken en hij is heel nieuwsgierig wat daar nu is. Op een dag gaat hij het weiland in totdat hij iets ziet na heel lang lopen. Dat iets werd een stip die een vlek werd die een bobbel werd die een figuur werd die een jongen werd.  Die jongen heette shmuel. Bruno maakte vrienden met hem alleen hij vertelde het niet zijn ouders omdat hij dacht dat die het niet goed zouden vinden. Bruno heeft al snel door dat het aan de andere kant van het hek er heel anders aan toe gaat. Toch is Bruno razend benieuwd. Hij brengt bijna elke dag eten naar Shmuel. Bruno wou graag naar de andere kant van het hek en daarom gaf Shmuel hem ook een gestreepte pyjama waar ze allemaal in liepen. Bruno kroop onder het hek door en ze kwamen gelijk in een rij terecht  van de soldaten moesten ze mee lopen naar een barak. De deur werd op slot gedaan, het werd donker en heet maar ze bleven tot het eind van hun leven elkaars had vasthouden.

Woorden : 258

C titelverklaring

De titel heet de jongen in de gestreepte pyjama. De jongen die Bruno heeft ontmoet heet Shmuel en die heeft een gestreepte Pyjama  omdat iedereen het in dat kamp aan moet hebben.

Het eerste fragment uit het boek was dat Bruno voor het eerst Shmuel zag zitten met zijn benen in keermakers zit met een gestreepte pyjama.

Het tweede fragment uit het boek is dat op een dag Shmuel een pyjama had mee genomen voor Bruno toen hij onder het hek door zou kruipen. Dat vond ik opvallend omdat vanaf dat moment alles veranderde.

 

 

 

 

D verhaalaspecten

Spanning

De spanning in dit boek vind ik zelf niet heel erg omdat ik al wist hoe dit eindigde doordat Julia me dat had verteld.  Halverwege het verhaal dacht ik wel wanneer wordt het nou iets spannender. Het eind werd wel spannender omdat Shumel toen naar het kamp ging. Er kwam actiespanning in voor omdat het aan het eind spannend werd. En er kwam ook psychologische spanning in voor want je kreeg de gevoelens te weten en de gedachtes.

 

Tijd/bouw

De tijd waarin dit verhaal zich afspeelde was in 1943. De tweede Wereld oorlog was toen ook aan de gang. De bouw van het verhaal is normaal eerst het begin (waar ze hebben gewoond  en de achterliggende verhalen kom je te weten ). Daarna speelt het verhaal zich af en hoor je hoe het verhaal is afgelopen. Het is in chronologische volgorde geschreven, maar heel af en toe zitten er kleine terug blikken in.  Het verhaal eindigt met een gesloten einde.

Vertelsituatie

Het verhaal is geschreven in de  personale vertelsituatie of personaal perspectief. Sommige dingen zie je dan uit Bruno’s ogen. Die bron van Bruno is niet een hele betrouwbare bron.

 

Personages

Bruno: Een negenjarige jongen die met zijn ouders vanuit Berlijn naar Polen verhuist waar zijn vader gaat werken. Het is een rustige jongen. Hij wil veel van zijn vader weten alleen mag dat niet van zijn vader omdat hij dat ‘privé’ vind.

Shmuel : Een negenjarige Pools-Joodse jongen die aan de andere kant van het hek leeft en honger heeft.  Hij wordt het nieuwe vriendje van Bruno. Zij ontmoeten elkaar bijna elke dag bij het hek Hij probeert Bruno duidelijk te maken wat er allemaal in het kamp gebeurt, maar dat lukt niet echt.

Vader : een knappe man die veel tijd aan zijn werk besteed. Hij houd graag zijn werk op de achtergrond. Hij is wel heel respectvol tegenover zijn familie.
 

Moeder : Een lieve vrouw maar is het niet echt eens met de baan van haar man. Zij voelt zich er niet prettig bij maar vind het wel goed dat hij een hoge functie heeft.

Gretel : Zij is een twaalfjarig meisje en de zus van Bruno. Bruno vindt haar een hopeloos geval dat alleen aandacht wil. Ze laat Bruno voelen dat hij nog een kleine jongen is. En ze denkt dat ze veel beter is dan Bruno, omdat zij nou eenmaal ouder is en dat altijd zal blijven.

Thema

Ik vind het moeilijk dit boek 1 thema te geven. De twee thema’s die ik erbij kan bedenken is oorlog en vriendschap

Het thema oorlog omdat het in de tijd van oorlog was. Dat ze in het kamp zaten was 1 aanwijzing dat het in oorlogstijd was en dat iedereen moest doen in dat kamp wat de soldaten zeiden.

Het thema vriendschap omdat Bruno weg wil uit Polen, terug naar Berlijn waar al zijn vrienden zijn. Zo word duidelijk hoe belangrijk vriendschap is en hoe trots je daar op mag zijn. Ook had Bruno een hechte vriendschap met Shmuel. Zelfs z’n hechte vriendschap dat hij elke keer eten voor hem mee nam en eigenlijk voor hem ging zorgen

REACTIES

A.

A.

Heel goed!

6 jaar geleden

A.

A.

Perfect ! Hoef ik zelf mijn boekverslag niet te doen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The boy in the striped pyjamas door John Boyne"